Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasing a jego przerwanie/odstąpienie?

Featured Replies

Napisano

W tamtym roku nabyłem pewien nowy pojazd do pracy za 124 tys zł, dzisiaj to goowno przegięło i popsuło się po raz to enty... Wiadomo że taką gotówką mało kto operuje i wziąłem go na 10 lat w leasing, niestety posiadam starszy pojazd (a mówią że co nowe to nowe a niestety jakość jest co raz to gorsza nieporównywalna z przed 15nastu lat) i jest on 100 razy lepszy od nowego co za tym idzie straciłem bezmyślnie 124 tys zł i nie widzi mi się tego badziewia trzymać... W leasingu zapłaciłem 17 rat czyli kosztowało mnie to ok. 30 tys zł ze wszystkimi kosztami, używany taki pojazd który posiadam kosztuje ok. 50 tys zł, część pieniędzy mam odłożone a część musiałbym wziąć na kredyt ale w zwykłym banku... Zastanawiam się czy jest możliwość odstąpienia z leasingu bądź zrobienia jakieś cesji mimo stracenia tych wpłaconych pieniędzy? Jest to mój pierwszy leasing i nie mam pojęcia czy po prostu nie płacić tego leasingu i sami zabiorą ten pojazd czy zadzwonić i powiedzieć jak sprawa wygląda. Jak to wszystko w praktyce wygląda?

Napisano

1. Chyba nie trafiłeś w odpowiedni dział wink.gif

2. Szukając samochodu jakiś czas temu spotkałem sporo ogłoszeń przejęcia leasingu, więc chyba jest to jakaś opcja, żeby nie być strasznie do tyłu.

3. Można wykupić samochód z leasingu, ale szczerze przy 10 latach (uff), to nie wiem po jakim czasie, ja przy 3 mam taką możliwość po 2, wiąże się to pewnie z jakąś opłatą dla leasingodawcy, ale np. nie będzie już problemu ze złodziejskim ubezpieczeniem.

4. Może ktoś bardziej obeznany się jeszcze wypowie

Napisano

Sory, ale to brzmi jak jakis żart. Nie wierze ze są leasingi na 10lat. Poza tym przez 17 miesięcy nie mogłeś tyle spłacić przy tak dlugim leasingu. No i auto też nie mogło tyle stracić na wartości. Nie wspmne o tym, że powinno jeszcze być na gwarancji.

A odpowiadajac konkretnie. Po dwóch latach nie ma problemu z rozwiązaniem umowy. Opłata to kilkaset zł zwykle. Oczywiście auto trzeba rozliczyć tk spłacić tyle ile wynika z umowy po przeliczeniu przez firmę leasingowa.

Napisano

> Sory, ale to brzmi jak jakis żart. Nie wierze ze są leasingi na 10lat.

A na 6 lat, to wierzysz? smile.gif

Napisano

> Wątpię ale może są.

A brałeś kiedyś leasing? Moje Stilo było właśnie w 6-letnim leasingu kupione.

Napisano

> A brałeś kiedyś leasing? Moje Stilo było właśnie w 6-letnim leasingu kupione.

W firmie krzak?

Napisano

> W firmie krzak?

Europejski Fundusz Leasingowy, to chyba nie firma krzak? Strugasz głupa, czy zarabiasz na nowego bana? Ksero umowy mam Ci dostarczyć?

Napisano
  • Autor

1. Zacznijmy od tego że to nie jest auto...

2. 30 tyś zł ogólnie ze wszystkimi kosztami typu odsetki, prowizje,AC wszystko...

3. Leasing jest w banku BZ WBK (leasing fabryczny) i jest na 10 lat

4. Spłacić będzie ciężko bo pewnie po 2ch latach zostanie ok. 100 tys do spłaty a tylu nie wyczaruje

5. Sprzętu mam po prostu dosyć znana marka a badziewie totalne i to za jaką kasem sprzęt 12nasto letni lepiej pracuje niż to...

6. Szczerze to nie chce nawet nic odzyskać byle bym się tego mógł pozbyć...

Napisano

> 1. Zacznijmy od tego że to nie jest auto...

> 2. 30 tyś zł ogólnie ze wszystkimi kosztami typu odsetki, prowizje,AC wszystko...

> 3. Leasing jest w banku BZ WBK (leasing fabryczny) i jest na 10 lat

> 4. Spłacić będzie ciężko bo pewnie po 2ch latach zostanie ok. 100 tys do spłaty a tylu nie

> wyczaruje

> 5. Sprzętu mam po prostu dosyć znana marka a badziewie totalne i to za jaką kasem sprzęt 12nasto

> letni lepiej pracuje niż to...

> 6. Szczerze to nie chce nawet nic odzyskać byle bym się tego mógł pozbyć...

Generalnie jesteś na forum motoryzacyjnym i leasingi na auta osobowe rządzą się swoimi prawami wiec o takich rzeczach trzeba pisać od razu i raczej na HP.

Po prostu przeczytaj umowę. Tam wszystko jest zapisane. Gdyby pojazd byl warty te 110-120 tysięcy to wyszedł byś na zero. Jeśli jest wart 50 to musisz dopłacić różnice.

Lepiej sprawę rozwiązać za porozumieniem stron. Inaczej firma zlicytuje pojazd i będziesz musiał dopłacić różnice i za koszty licytacji oraz wycen. Do tego pewnie jakieś kary i cena pewne też będzie poniżej rynkowej.

Napisano
  • Autor

napisałem pewien pojazd 270751858-jezyk.gif I był ten temat w HP to został przeniesiony tutaj, jakby było to auto to bym napisał 270751858-jezyk.gif Właśnie nie mam pojęcia po przeprowadzce gdzie jest umowa... Wart pewnie jest powyżej 100 tysi bo po tych 17nastu miesiącach płacenia leasingu jak patrzyłem to cena nawet poszła do góry za taki sam model i tym wyposażeniu...

Chciałbym tego badziewia się pozbyć i kupić taki jak mam mój używany, który jest warty obecnie 50 tysi zł, czyli tego obecnego się pozbyć i wziąć powiedzmy z 25 tys zł kredytu w banku i kupić używkę... I tak lepiej na tym wyjdę niż na tym nowym który wiecznie się psuje...

Napisano

> napisałem pewien pojazd I był ten temat w HP to został przeniesiony tutaj, jakby było to auto to

> bym napisał Właśnie nie mam pojęcia po przeprowadzce gdzie jest umowa... Wart pewnie jest

> powyżej 100 tysi bo po tych 17nastu miesiącach płacenia leasingu jak patrzyłem to cena nawet

> poszła do góry za taki sam model i tym wyposażeniu...

> Chciałbym tego badziewia się pozbyć i kupić taki jak mam mój używany, który jest warty obecnie 50

> tysi zł, czyli tego obecnego się pozbyć i wziąć powiedzmy z 25 tys zł kredytu w banku i kupić

> używkę... I tak lepiej na tym wyjdę niż na tym nowym który wiecznie się psuje...

Jak już pisałem prawdopodobnie będziesz musiał poczekać aż minie pełne dwa lata od rozpoczęcia umowy. A temat napisałeś pierwotnie na SV, a nie na hp. Jeśli nie masz swojej kopii umowy to poproś o duplikat. Dlaczego nie korzystasz z gwarancji?

Napisano
  • Autor

Z gwarancji korzystam tylko to wkurza... Czekanie na serwis, przestoje i denerwowanie się że to nowy sprzęt...

Napisano

> Z gwarancji korzystam tylko to wkurza... Czekanie na serwis, przestoje i denerwowanie się że to

> nowy sprzęt...

To popros może o pomoc prawnika i walcz o wymianę na nowe.

Napisano

> W tamtym roku nabyłem pewien nowy pojazd do pracy za 124 tys zł, dzisiaj to goowno przegięło i

> popsuło się po raz to enty... Wiadomo że taką gotówką mało kto operuje i wziąłem go na 10 lat

Wybacz OT ale dlaczego wybrales leasing na 10 lat? nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić korzyści takiego rozwiazania...

Napisano

> Wybacz OT ale dlaczego wybrales leasing na 10 lat? nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić

> korzyści takiego rozwiazania...

Komornik nie zajmie.

A co do meritum, to trzeba przeanalizować papiery. Obstawiam, że leasingobiorca sporo na tym straci. Najmniej, jak znajdzie kogoś, kto przejmie umowę. Właśnie na takich sytuacjach leasingodawcy zarabiają - a nie na normalnym trybie jak wszystko idzie wg harmonogramu spłat.

Napisano
  • Autor

delco a dlatego że nie miał mi kto doradzić, człowiek młody, kasy nie było żeby spłacić od razu a na początek firmy to każda złotówka się liczy... bank żaden początkującej firmie nie da kredytu komercyjnego bo bym wziął używkę. No i każdy mówi bierz nowe bo nie będzie się psuło itd... Firma się ładnie rozwinęła ale leasing pozostał z nowym badziewiem... Nauczke już mam na przyszłość... No i mam też żeby nowych rzeczy nie kupować bo to co teraz robią nie ma co porównywać do jakości z przed 10ciu lat... Może więcej pali to starsze, może jest to olejem ulane ale nigdy nie zawiodło i to jest najlepsze mimo że ma swoje przepracowane... Ja bym to oddał w diabły za darmo nie patrząc ile w to już włożyłem byle bym nie widział tego sprzętu na placu...

Napisano

> 1. Zacznijmy od tego że to nie jest auto...

> 2. 30 tyś zł ogólnie ze wszystkimi kosztami typu odsetki, prowizje,AC wszystko...

> 3. Leasing jest w banku BZ WBK (leasing fabryczny) i jest na 10 lat

> 4. Spłacić będzie ciężko bo pewnie po 2ch latach zostanie ok. 100 tys do spłaty a tylu nie

> wyczaruje

> 5. Sprzętu mam po prostu dosyć znana marka a badziewie totalne i to za jaką kasem sprzęt 12nasto

> letni lepiej pracuje niż to...

> 6. Szczerze to nie chce nawet nic odzyskać byle bym się tego mógł pozbyć...

ile to jest warte na rynku wtórnym? zaoferuj cesię umowy z jakims odpowiednim do wartosci vs kwota do spłacenia odstępnym.

jesli maszyna jest warta mniej wiecej tyle co zostało do spłacenia - to ktos to moze wezmie. inaczej - kombinuj.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Znalazłem umowę smile.gif Ile człowiek musi się tych papierów nazbierać... Mógłby mi ktoś tą umowę na polski przetłumaczyć? Bo na serio chce się tego goowna pozbyć...

3143381698e08a20m.jpg

90585deff5e23cccm.jpg

36615fc95179c050m.jpg

ac0c5edaf7626e7cm.jpg

facdd8382fdc7efem.jpg

Napisano

> Z gwarancji korzystam tylko to wkurza... Czekanie na serwis, przestoje i denerwowanie się że to

> nowy sprzęt...

weź prawnika, zróbcie wykaz napraw, wyliczcie straty generowane przez przestoje i zawalczcie o odstąpienie od umowy przez wady sprzętu, których serwis nie jest w stanie usunąć.

Napisano

> Znalazłem umowę Ile człowiek musi się tych papierów nazbierać... Mógłby mi ktoś tą umowę na polski

> przetłumaczyć? Bo na serio chce się tego goowna pozbyć...

Kolego - motokącik jest dostępny bez logowania. Nie wrzucałbym tu umów. ok.gif

Napisano

> Kolego - motokącik jest dostępny bez logowania. Nie wrzucałbym tu umów.

Spoko, to tak jak głosy w wyborach wink.gif

A do autora: pytałeś w leasingu o zakończenie umowy?

Napisano

> W tamtym roku nabyłem pewien nowy pojazd do pracy za 124 tys zł, dzisiaj to goowno przegięło i

> popsuło się po raz to enty... Wiadomo że taką gotówką mało kto operuje i wziąłem go na 10 lat

> w leasing, niestety posiadam starszy pojazd (a mówią że co nowe to nowe a niestety jakość jest

> co raz to gorsza nieporównywalna z przed 15nastu lat) i jest on 100 razy lepszy od nowego co

> za tym idzie straciłem bezmyślnie 124 tys zł i nie widzi mi się tego badziewia trzymać... W

> leasingu zapłaciłem 17 rat czyli kosztowało mnie to ok. 30 tys zł ze wszystkimi kosztami,

> używany taki pojazd który posiadam kosztuje ok. 50 tys zł, część pieniędzy mam odłożone a

> część musiałbym wziąć na kredyt ale w zwykłym banku... Zastanawiam się czy jest możliwość

> odstąpienia z leasingu bądź zrobienia jakieś cesji mimo stracenia tych wpłaconych pieniędzy?

> Jest to mój pierwszy leasing i nie mam pojęcia czy po prostu nie płacić tego leasingu i sami

> zabiorą ten pojazd czy zadzwonić i powiedzieć jak sprawa wygląda. Jak to wszystko w praktyce

> wygląda?

W kolejności

1. Co chcesz zrobić - wymiana na nowy czy odstąpienie?

2. Cesję leasingu możesz zrobić w każdej chwili - umowa nie musi trwać 40 % normatywnego czasu amortyzacji aby można ją było cedować na inny podmiot

3. Wykup jest możliwy :

- po wartości salda redyskonta po upływie 40 % normatywngo czasu amortyzacji (auta 2 lata, ciągniki + naczepy 3 lata, maszyny - różnie, w zależności od amortyzacji po 2 latach, po 2,5 roku, po 3 lata, niektóre nawet po 4-np. chłodnictwo)

- po wartości rynkowej maszyny przed upływem 40 % normatywnego czasu amortyzacji = konsekwencje podatkowe

4. Nie widzę załączników umowy - to leasing finansowy czy operacyjny? Jeśli finansowy to teoretycznie niemożliwa jest cesja.

5. Odstępne jest do ustalenia z przyszłym korzystającym.

6. Zapytaj pierwszą lepszą osobę ze swojego leasingu, najlepiej "opiekuna", jak podchodzą do cesji - czy kończą umowę i zaczynają nową czy nowy krozystający przejmuje saldo.

W razie pytań pisz ok.gif

Edit : to jest pożyczka icon_rolleyes.gif u mnie mozna przejąć pożyczkę umowa przejęcia długu, nie wiem jak podchodzi do tego WBK. Wziąłeś "kredyt" udzielony przez firmę leasingowa, myśl P zakończeniu jak przy kredycie....( wykupienie---> sprzedaż)

Napisano

> Wątpię ale może są.

oczywiście , wystarczy mieć odpowiednią wiarygodność i Mleasing napewno ma cośtakiego