Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja pojazdu, co grozi za nie przerejestrowanie?

Featured Replies

Napisano

Witajcie! Pewnie temat był wałkowany wiele razy, ale wolę się zapytać konkretnie jak to dziś wygląda, bo wiadomo że prawo się zmienia.

Minęło jakiś czas temu 30 dni od zakupu Ignisa i jeszcze auta nie przerejestrowałem. Auto jest zarejestrowane w Polsce, ubezpieczenie ma ważne do połowy sierpnia 2015. Co grozi za jeżdżenie na cudzych blachach? Czy w razie kolizji będzie duży problem?

Napisano
  • Autor

> Nic nie grozi. W razie kolizji ważne jest aktualne ubezpieczenie.

Ale ubezpieczenie musi być przepisane na mnie?

Napisano

> Witajcie! Pewnie temat był wałkowany wiele razy, ale wolę się zapytać konkretnie jak to dziś

> wygląda, bo wiadomo że prawo się zmienia.

> Minęło jakiś czas temu 30 dni od zakupu Ignisa i jeszcze auta nie przerejestrowałem. Auto jest

> zarejestrowane w Polsce, ubezpieczenie ma ważne do połowy sierpnia 2015. Co grozi za jeżdżenie

> na cudzych blachach? Czy w razie kolizji będzie duży problem?

OC masz przepisane na siebie? PCC opłacony?

Ze strony Wydziału Komunikacji jak na razie nic nie grozi grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Podatek zapłacony, a ubezpieczalnia powiedziała, że mi nie przepisze, bo muszę mieć auto przerejestrowane smile.gif

Napisano

> Podatek zapłacony, a ubezpieczalnia powiedziała, że mi nie przepisze, bo muszę mieć auto

> przerejestrowane

No to albo przerejestruj, albo kup nowe. Z tym, że Ty w tej chwili masz samochód bez opłaconego OC? zlosnik.gif

Napisano

> Podatek zapłacony, a ubezpieczalnia powiedziała, że mi nie przepisze, bo muszę mieć auto

> przerejestrowane

A ta ubezpieczalnia to pani Krysia jakaś?

OC jest Twoje, a że na polisie jest poprzedni nic nie zmienia. Wozisz umowę z blankietem OC i tyle.

Napisano

> Przy kolizji nic nie będzie, jedynie przy kontroli jak się kapną mogą dać mandat lub pouczenie.

ani jedno ani drugie, mogą zabrać DR

Napisano

> Ale ubezpieczenie musi być przepisane na mnie?

nie, samochó musi mieć ważną polisę, nie Ty zlosnik.gif

Napisano

> ani jedno ani drugie, mogą zabrać DR

Guzik prawda - warunek trzeba jeździć z ori umową ok.gif

Napisano

> Guzik prawda - warunek trzeba jeździć z ori umową

mogą zabrać za niezgodność danych faktycznych z DR

jedynym sposobem na to jest właśnie jeżdżenie bez DR 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> przerejestrowane

no to ci naściemniała , sam teraz kupilem zabawke i nie chce jej rejestrowac na siebie , a ubezpieczenie juz mam na siebie wykupione bo sie stare skonczylo i zaden problem ze na stare blachy wykupowalem

Napisano

> przerejestrowane

Ja już czwarty rok nieprzerejestrowane ubezpieczam. Na siebie, rzecz jasna.

Napisano

> Ja już czwarty rok nieprzerejestrowane ubezpieczam. Na siebie, rzecz jasna.

To tak jak i ja, ale to dzięki temu, że sprzedający zgłosił sprzedaż i dlatego PZU miało moje dane grinser006.gif

Napisano

> ani jedno ani drugie, mogą zabrać DR

Skoro tak mówisz...kumpla żonie wystawili 50zł za niezgodność danych, a kolegę (to samo auto inna kontrola) pouczyli że ma niezgodne dane z DR z tymi w DO.

Napisano

> Witajcie! Pewnie temat był wałkowany wiele razy, ale wolę się zapytać konkretnie jak to dziś

> wygląda, bo wiadomo że prawo się zmienia.

> Minęło jakiś czas temu 30 dni od zakupu Ignisa i jeszcze auta nie przerejestrowałem. Auto jest

> zarejestrowane w Polsce, ubezpieczenie ma ważne do połowy sierpnia 2015. Co grozi za jeżdżenie

> na cudzych blachach? Czy w razie kolizji będzie duży problem?

Śmiało możesz jeździć na tych dokumentach, auto powinno się przerejestrować w ciągu 30 dni, ale niema podstawy prawnej która mówi że to musi nastąpić, policjant jedyne co może to "poprosić" Cię abyś odwiedził WK i tyle.

Napisano

> Śmiało możesz jeździć na tych dokumentach, auto powinno się przerejestrować w ciągu 30 dni, ale

> niema podstawy prawnej która mówi że to musi nastąpić, (...)

A art. 78 ust. 2. ustawy Prawo o ruchu drogowym to niby co stanowi?

Napisano

> Ale ubezpieczenie musi być przepisane na mnie?

Teraz podobno umów OC przejętych razem z autem już się nie przepisuje i nie wypowiada, bo same wygasają z ostatnim dniem na jaki zostały zawarte.

Napisano

> Śmiało możesz jeździć na tych dokumentach, auto powinno się przerejestrować w ciągu 30 dni, ale

> niema podstawy prawnej która mówi że to musi nastąpić, policjant jedyne co może to "poprosić"

> Cię abyś odwiedził WK i tyle.

No oj jak się bardzo mylisz - art. 78 ust. 2. ustawy Prawo o ruchu drogowym w związku z art. 97 kodeksu wykroczeń.

i podlega karze grzywny do 3000 złotych albo karze nagany lizak.gif

Z tego co wiem busted.gif zaczęli bardzo namiętnie z tego korzystać.

Podobnie sądy- sam ostatnio będąc pełnomocnikiem strony która była obwiniona o spowodowanie kolizji drogowej nieprzerejestrowanym samochodem- sąd uniewinnił panienkę od wykroczenia polegającego na spowodowaniu kolizji ale dołożył 400 pln za nieprzerejestrowanie bolidu zakupionego ponad rok temu rotfl.gif

także radze nie dziadować tylko przerejestrować bo rozrzut może mieć niebieski spory w razie kontroli 270751858-jezyk.gif

Napisano

> niema podstawy prawnej która mówi że to musi nastąpić, policjant jedyne co może to "poprosić"

> Cię abyś odwiedził WK i tyle.

Nie musi Cię prosić ,jak będzie chciał dostaniesz mandat.Ukradli mi tablicę z auta które kupiłem -1,5 miesiąca po zakupie.Policjant powiedział iż podczas kontroli drogowej jest duża szansa na mandat.

Napisano

> Nie musi Cię prosić ,jak będzie chciał dostaniesz mandat.Ukradli mi tablicę z auta które kupiłem

> -1,5 miesiąca po zakupie.Policjant powiedział iż podczas kontroli drogowej jest duża szansa na

> mandat.

Zgubienie /kradzież tablicy i poruszanie się takim pojazdem w ruchu drogowym to zupełnie inna bajka

Napisano

> Zgubienie /kradzież tablicy i poruszanie się takim pojazdem w ruchu drogowym to zupełnie inna bajka

Byłem na komendzie składać ,,zeznania'' w tej sprawie passed_out.gif

Napisano

> Byłem na komendzie składać ,,zeznania'' w tej sprawie

no i jaki ma to związek z tematem?

przesłuchali Cię bo powiedziawszy że Ci ukradli anie że np zgubiłeś- na Twoim miejscu z tym kwitem dla świętego spokoju przerejestrowałbym samochód.

Napisano

> No oj jak się bardzo mylisz - art. 78 ust. 2. ustawy Prawo o ruchu drogowym w związku z art. 97

> kodeksu wykroczeń.

Czyli utrwaliła się najszersza możliwa wykładnia tego przepisu ?

Piękny przykład przepisu karnego, który będzie workiem bez dna ...

Napisano

> No oj jak się bardzo mylisz - art. 78 ust. 2. ustawy Prawo o ruchu drogowym w związku z art. 97

> kodeksu wykroczeń.

> i podlega karze grzywny do 3000 złotych albo karze nagany

> Z tego co wiem zaczęli bardzo namiętnie z tego korzystać.

I dobrze. Może jak się za to wezmą to w przyszłości, za grzechy kupującego, ani ja ani nikt inny nie będzie musiał szlajać się po komendach policji, żeby wyjaśniać, że nie jest już właścicielem auta.

Napisano

> Czyli utrwaliła się najszersza możliwa wykładnia tego przepisu ?

> Piękny przykład przepisu karnego, który będzie workiem bez dna ...

jestem zdania, że tablice wzorem innych krajów powinny być przyporządkowane do samochodu od dnia zakupu a nie złomowania, a nie do konkretnego miejsca zamieszkania ale jest jak jest. My Polacy namiętnie lubimy interpretować przepisy po swojemu.

urządzanie cyrków dla zaoszczędzenia 180 pln spineyes.gifsmirk.gif

Napisano

> I dobrze. Może jak się za to wezmą to w przyszłości, za grzechy kupującego, ani ja ani nikt inny

> nie będzie musiał szlajać się po komendach policji, żeby wyjaśniać, że nie jest już

> właścicielem auta.

dlatego jestem zdania, że takich cwaniaczków powinno się karać maksymalną grzywną - raz zapłaci to się nauczy.

miałem "przyjemność" biegania także na wyjaśnienia bo cwaniaczkowi nie chciało się przerejestrować samochodu. uzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

Ależ ja zarejestruje auto, tylko ostatnio średnio miałem czas i dopiero za tydzień mam umówiony termin w WK. Ale 30 dni minęło już kilka dni temu...

Czyli wiem tyle, że nic nie wiem smile.gif Ubezpieczony samochód jest na pana X, który miał pełne zniżki. Ubezpieczenie (1 rata) ważna jest do lutego bodajże. Ja muszę zrobić rekalkulację (dopłata za wiek), ale nie mogłem tego zrobić, bo wg pani Krysi z towarzystwa ubezpieczeń muszę przerejestrować auto na siebie.

Napisano

Jedno auto mam nieprzerejestrowane dokładnie od 11 miesięcy... kontroli Policji było sporo - nikt nic nie mowil ok.gif

Napisano

> Ależ ja zarejestruje auto, tylko ostatnio średnio miałem czas i dopiero za tydzień mam umówiony

> termin w WK. Ale 30 dni minęło już kilka dni temu...

To twój problem nie WK i Policji.

> Czyli wiem tyle, że nic nie wiem Ubezpieczony samochód jest na pana X, który miał pełne zniżki.

> Ubezpieczenie (1 rata) ważna jest do lutego bodajże. Ja muszę zrobić rekalkulację (dopłata za

> wiek), ale nie mogłem tego zrobić, bo wg pani Krysi z towarzystwa ubezpieczeń muszę

> przerejestrować auto na siebie.

Stare blachy nie są na Ciebie, wiec dlaczego miałoby być ubezpieczenie na te blachy przekalkulowane według Twoich zniżek/zwyżek?

Napisano

> Jedno auto mam nieprzerejestrowane dokładnie od 11 miesięcy... kontroli Policji było sporo - nikt

> nic nie mowil

do czasu..... ok.gif

Napisano

> do czasu.....

Z ciekawości - skąd policjant przy kontroli ma wiedzieć że auto ma nowego właściciela? Przecież można jeździć cudzym autem, ba - można je nawet ubezpieczać, ubezpieczający nie musi być właścicielem.

Napisano

> Z ciekawości - skąd policjant przy kontroli ma wiedzieć że auto ma nowego właściciela? Przecież

> można jeździć cudzym autem, ba - można je nawet ubezpieczać, ubezpieczający nie musi być

> właścicielem.

o ile mi wiadomo wystarczy, że sprzedający zgłosi w WK zbycie pojazdu i ta informacja jest w CEPIK-u.

Napisano

> o ile mi wiadomo wystarczy, że sprzedający zgłosi w WK zbycie pojazdu i ta informacja jest w

> CEPIK-u.

Gdyby tak było to nie miałbyś "przyjemności" biegania na wyjaśnienia devil.gif

Napisano

> Gdyby tak było to nie miałbyś "przyjemności" biegania na wyjaśnienia

miałem bo samochód kupił mirek sprzedał kolejnemu mirkowi a ten którego zatrzymano był już kolejnym właścicielem spineyes.gif

Napisano

> Z ciekawości - skąd policjant przy kontroli ma wiedzieć że auto ma nowego właściciela? Przecież

> można jeździć cudzym autem, ba - można je nawet ubezpieczać, ubezpieczający nie musi być

> właścicielem.

Nie chce mi się sprawdzać, ale w polisie jest zdaje się właściciel i użytkownik. W danej polisie będzie to poprzedni właściciel, tak samo jak w dowodzie. Użytkownik (nowy właściciel) zostanie rozpoznany na podstawie PJ i policjant szybciutko dojdzie, że pojazd jest nieprzerejestrowany. W celu wyjaśnienia poprosi o umowę, użytkownik grzecznie ja pokaże. Z umowy wyjdzie, że minął okres 30 dni określony w ustawie. Upierdliwy policjant zatrzyma dowód z powodu niezgodności danych w nim zawartych ze stanem faktycznym.

Czy będzie miał rację czy nie ma takie samo znaczenie jak to, że w Afryce właśnie w kogoś przywalił piorun. Ważna będzie, że dowodu nie ma i będzie można go odebrać w WK właściwym dla miejsca zamieszkania sprzedającego. Czy nowy właściciel będzie mógł ten dowód odebrać na podstawie umowy nie wiem, pewnie jakieś korowody z tego wyjdą. Samochód będzie też uziemiony do czasu aż dowód dotrze do tamtego WK. Tak czy inaczej cwany nowy właściciel znajdzie się w afrootworze, czyli nie zwracając uwagi na antyrasistowską poprawność, w czarnej dupie.

Możliwe oczywiście, że nie mam racji, bo policjant będzie miał gdzieś papierologię i cwaniaka puści wolno lub też mylę się co do korowodów z odbieraniem dowodu.

Napisano

> piorun. Ważna będzie, że dowodu nie ma i będzie można go odebrać w WK właściwym dla miejsca

> zamieszkania sprzedającego. Czy nowy właściciel będzie

zamieszkania czy zameldowania?

Napisano

> Gdyby tak było to nie miałbyś "przyjemności" biegania na wyjaśnienia

Dokładnie. Ja zgłosiłem, i co z tego. Dzielnicowy i tak z wezwaniem przyszedł do mnie policial.gif

Napisano

> zamieszkania czy zameldowania?

Tego WK, które wystawiło dowód

Napisano

> Jedno auto mam nieprzerejestrowane dokładnie od 11 miesięcy... kontroli Policji było sporo - nikt

> nic nie mowil

ja juz 5 lat jedno zlosnik.gif

szkoda mi czarnych blach zlosnik.gif