Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozszczelniona instalacja C.O.

Featured Replies

Napisano

Nastąpiło rozszczelnienie jednego z połączeń lutowanych miedzianej instalacji centralnego ogrzewania. Czyli zaczęła kapać woda... Jak to uszczelnić? Na chwilę obecną nie ma możliwości spuszczenia wody z układu i polutowania od nowa. Myślałem nad zastosowaniem na to miejsce poxiliny, czy to będzie ok? A może polecacie coś innego?

Napisano

> Nastąpiło rozszczelnienie jednego z połączeń lutowanych miedzianej instalacji centralnego

> ogrzewania. Czyli zaczęła kapać woda... Jak to uszczelnić? Na chwilę obecną nie ma możliwości

> spuszczenia wody z układu i polutowania od nowa. Myślałem nad zastosowaniem na to miejsce

> poxiliny, czy to będzie ok? A może polecacie coś innego?

Owiń miejsce nieszczelności ciasno paskiem gumy wyciętej ze starej dętki, a potem tę owijkę ściśnij cybantem do węży.

Napisano

> Owiń miejsce nieszczelności ciasno paskiem gumy wyciętej ze starej dętki, a potem tę owijkę ściśnij

> cybantem do węży.

dobry pomysl, sa nawet takie systemowe patenty, kiedys stalowa rure fi 40 tak uszczelnialem i pare miesiecy bylo sucho

Napisano

> taśma samowulkanizująca http://bit.ly/1n4pYtZ

Pod ciśnieniem a bez zacisku metalowego z zewnątrz, nie trzyma.

Sprawdzałem. Można nawijać nawet 30cm. od przecieku, nawet nieskończona ilość warstw. I tak po chwili przecieka.

Napisano

> Nastąpiło rozszczelnienie jednego z połączeń lutowanych miedzianej instalacji centralnego

> ogrzewania. Czyli zaczęła kapać woda... Jak to uszczelnić? Na chwilę obecną nie ma możliwości

> spuszczenia wody z układu i polutowania od nowa. Myślałem nad zastosowaniem na to miejsce

> poxiliny, czy to będzie ok? A może polecacie coś innego?

Taśma samowulkanizująca i zacisnąć w miejscu łączenia szeroką obejmą lub cybantem.

Napisano

> Pod ciśnieniem a bez zacisku metalowego z zewnątrz, nie trzyma.

> Sprawdzałem. Można nawijać nawet 30cm. od przecieku, nawet nieskończona ilość warstw. I tak po

> chwili przecieka.

w domowych instalacjach nie używałem, ale przeciek na rurze od chłodnicy trzymało.

Tak z ciekawości, jakie jest ciśnienie w domowych instalacjach C.O.?

Napisano

ha ha, zaraz drukuję posta i jutro dam szwagierce, której teść (hydraulik z piekła rodem) robi wodę z mózgu, że miedź najlepsza - bo on taką ma sciana.gif

Napisano

> w domowych instalacjach nie używałem, ale przeciek na rurze od chłodnicy trzymało.

> Tak z ciekawości, jakie jest ciśnienie w domowych instalacjach C.O.?

Zależy od ilości kondygnacji. Próbowałem uszczelniać 2,5 - 3 bary.

Napisano

> Zależy od ilości kondygnacji. Próbowałem uszczelniać 2,5 - 3 bary.

czyli jakieś 2-3x tyle co w samochodowych - może nie utrzymać ok.gif

Napisano

> w domowych instalacjach nie używałem, ale przeciek na rurze od chłodnicy trzymało.

W domku mam 0,5 a w bloku zależy , ile jest pieter powyżej - generalnie 1 bar na 3 piętra powyżej.

Napisano
  • Autor

> ha ha, zaraz drukuję posta i jutro dam szwagierce, której teść (hydraulik z piekła rodem) robi wodę

> z mózgu, że miedź najlepsza - bo on taką ma

Miedź nie jest zła. Instalacja lutowana 2 lata temu i do tej pory był spokój. Problem pojawił się po remoncie pomieszczenia w trakcie którego był zdejmowany grzejnik. Wygląda na to, że "fachowcy" coś spartaczyli i pojawił się problem (naruszyli połączenie niewiem.gif). Sama instalacja mogłaby być ze złota, ale jak ktoś spartoli to nie ma siły żeby nie było przecieku.

Napisano

> ha ha, zaraz drukuję posta i jutro dam szwagierce, której teść (hydraulik z piekła rodem) robi wodę

A inna niż miedziana nie może się rozszczelnić?

Napisano

> A inna niż miedziana nie może się rozszczelnić?

Zawsze polecam zgrzewane instalacje.

Ja wiem - dobrze polutowane, dobrze zaciśnięte, dobrze skręcone złączki nie mają prawa puścić.

Tyle, że nawet debilowi dasz zgrzewarkę, raz pokażesz i jak coś zepsuje, to najwyżej nie będzie przepływu ale żeby była awaria w postaci rozszczelnienia, to trzeba robić sprzętem z uszkodzonym termostatem.

Na rurki PP możesz paść nawalony i nic się nie stanie, a z miedzią, to zawsze się boję, że lekko przeciągnę przy wkręcaniu zaworu i pęknie lut.

Napisano

> Tyle, że nawet debilowi dasz zgrzewarkę, raz pokażesz i jak coś zepsuje, to najwyżej nie będzie

> przepływu ale żeby była awaria w postaci rozszczelnienia, to trzeba robić sprzętem z

> uszkodzonym termostatem.

No popatrz, a u mnie po fachowcu zaczęło kapać ze zgrzewu.

Napisano

> Zawsze polecam zgrzewane instalacje.

> Ja wiem - dobrze polutowane, dobrze zaciśnięte, dobrze skręcone złączki nie mają prawa puścić.

> Tyle, że nawet debilowi dasz zgrzewarkę, raz pokażesz i jak coś zepsuje, to najwyżej nie będzie

> przepływu ale żeby była awaria w postaci rozszczelnienia, to trzeba robić sprzętem z

> uszkodzonym termostatem.

> Na rurki PP możesz paść nawalony i nic się nie stanie, a z miedzią, to zawsze się boję, że lekko

> przeciągnę przy wkręcaniu zaworu i pęknie lut.

widać od razu że mało miałeś do czynienia ze zgrzewaniem rurek PP.....

zresztą one nawet nie są przeznaczone do prowadzenia instalacji C.O......

Napisano

Jeśli ktoś spartoli coś to nie musi oznaczać że pomysł był zły.

W firmie mam instalacje z miedzi i nic nie kapie. Dodatkowo w miedzi jest rozprowadzenie powietrza do maszyn i narzędzi pneumatycznych pod ciśnieniem większym niż woda w grzejnikach i jakoś wytrzymuje bez problemu.

Napisano

> A inna niż miedziana nie może się rozszczelnić?

Jak jest z jednego kawałka (PEX), to średnio. grinser006.gif

Napisano

> Jak jest z jednego kawałka (PEX), to średnio.

Da się poprowadzić instalację, beż żadnego kolanka, trójnika itp.?

Napisano

> Da się poprowadzić instalację, beż żadnego kolanka, trójnika itp.?

Nie. Każdą rurke nawet PEX'a trzeba jakoś zakończyć aby do niej można było podpiąć armature czy grzejnik. No i to połączenie może puścić...

Krawiec

Napisano

> Nie. Każdą rurke nawet PEX'a trzeba jakoś zakończyć aby do niej można było podpiąć armature czy

> grzejnik. No i to połączenie może puścić...

Tak też mi się wydawało. grinser006.gif

Napisano

> Da się poprowadzić instalację, beż żadnego kolanka, trójnika itp.?

Bez kolanka, trójnika - i owszem. grinser006.gif

Zakończenie to oczywista sprawa. ok.gif

Napisano

> widać od razu że mało miałeś do czynienia ze zgrzewaniem rurek PP.....

To prawda.

> zresztą one nawet nie są przeznaczone do prowadzenia instalacji C.O......

A to nieprawda. Mam całe CO zrobione ze zgrzewanych rurek, takich samych jak zw i cwu, i od 20 lat sprawnie działa.

Napisano

Nieprawda. Wystarczy, że "debil" nie będzie przestrzegał czasów nagrzewania, czasu na złączenie, czasu nieruszania po złączeniu (różnych dla różnych średnic instalacji), nie dociśnie złącza do końca (w odróżnieniu od przepchnięcia, ale po to się znaczy rurki flamastrem), nie będzie czyścił elementów z brudu czy kurzu przed zgrzewem, lub będzie usiłował poprawiać elementy zaraz po zgrzaniu, w szczególności je obracając. To tyle na początek.

Napisano

Do wszystkiego można dorobić ideologię.

Od 6 lat zajmuję się zawodowo montażem instalacji w zdecydowanej większości zgrzewanych PP i PE.

Żeby spieprzyć zgrzew, trzeba naprawdę się postarać, albo zwyczajnie za mocno docisnąć.

Ciekawi mnie też teoria o niestosowaniu PP z centralnym ogrzewaniu...

Napisano

zwykłe rury PP nie nadają się do C.O.

dlaczego? dlatego że :

- zalecana temperatura czynnika 0-60'

- maks. ciśnienie robocze 1,6MPA

jeśli już robić instalacje C.O. to z PEX,lub innego polipropylenu sieciowanego....

to wiem od kogoś kto w zawodzie instalatora siedzi w praktyce od 17 lat.....

Napisano

> zwykłe rury PP nie nadają się do C.O.

> dlaczego? dlatego że :

> - zalecana temperatura czynnika 0-60'

> - maks. ciśnienie robocze 1,6MPA

> jeśli już robić instalacje C.O. to z PEX,lub innego polipropylenu sieciowanego....

> to wiem od kogoś kto w zawodzie instalatora siedzi w praktyce od 17 lat.....

Ja mam całą kotłownię w PP. Temperatura wody z pieca do wężownicy zbliża się do 90 stopni. Ale są to bardzo grube rury i tak ukształtowane, aby kompensować wydłużenia. Poza tym są dość krótkie odcinki.

Dalsza część instalacji - pexy.

PP ma jedną zaletę w stosunku do mosiądzu i PEXów - bardzo źle przewodzą ciepło i nie trzeba ich dodatkowo izolować.

Napisano

odpowiem ci na pytanie o ciśnienie

jeżeli masz instalację grawitacyjną to na każde 10m wysokości pionu wody masz 1atm, do tego dolicz jakieś 0,2 atm ze zbiornika wyrównawczego

jeżeli masz instalację ciśnieniową to masz min 1,5atm....a max 3 atm.....zawór bezpieczeństwa otwiera się przy 3 albo 3,5 atm (dokładnie teraz nie pamiętam)

Napisano

> Ja mam całą kotłownię w PP. Temperatura wody z pieca do wężownicy zbliża się do 90 stopni. Ale są

> to bardzo grube rury i tak ukształtowane, aby kompensować wydłużenia. Poza tym są dość krótkie

> odcinki.

> Dalsza część instalacji - pexy.

> PP ma jedną zaletę w stosunku do mosiądzu i PEXów - bardzo źle przewodzą ciepło i nie trzeba ich

> dodatkowo izolować.

robiłeś to sam czy ktoś ci to robił?

jeśli ktoś ci robił zapytaj się go o gwarancję na to....

pytanie jeszcze o typ instalacji (grawitacja, ciśnieniowa) oraz rodzaj paliwa na jaki jest piec.....

tutaj nie rury są problemem ale łączenia rur.....ale dopóki ci się nie rozszczelni to nie widać problemu

Napisano

na chwilę obecną najlepszym systemem jest REHAU.....ale nie zapominaj że każda instalacja zrobiona z materiałów przeznaczonych na dany cel i wykonana zgodnie z zaleceniami producenta jest dobra...

miedź też zła nie jest- ale od miedzi wolę instalację stalową skręcaną grinser006.gif

co do niezawodności - najbardziej niezawodną instalacją jest instalacja stalowa spawana- stosowana od wielu, wielu lat i wytrzymuje naprawdę dużo więcej niż ktokolwiek by się tego spodziewał, pod dwoma warunkami - rury tzw. gazowe bez szwów i dobre spawy

Napisano

> robiłeś to sam czy ktoś ci to robił?

> jeśli ktoś ci robił zapytaj się go o gwarancję na to....

> pytanie jeszcze o typ instalacji (grawitacja, ciśnieniowa) oraz rodzaj paliwa na jaki jest

> piec.....

> tutaj nie rury są problemem ale łączenia rur.....ale dopóki ci się nie rozszczelni to nie widać

> problemu

Ja mam piec gazowy, z obiegiem wymuszonym w instalacji jedną pompką. Ciśnienie na piecu około 1,7 atm. Temperatury czynnika typowo do 60C, czasem więcej.

Temperatura cwu ok. 45 stopni.

Ale - podczas grzania zasobnika, temperatura wody w obiegu piec - wężownica zasobnika wynosi ponad 90 stopni. Obieg też z rur zgrzewanych z pompą wymuszającą.

Wszystko działa bez problemów od 20 lat. Jedyne rozszczelnienia, jakie się pojawiły, to na półholendrach przyłączeń do pomp. Żaden serwis przez lata nie wpadł na pomysł, że to się co kilka lat lekko dokręca, bo na skutek zmian temperatur się luzuje. Teraz co kilka lat lekko dociągam i już wycieków nie ma.

Napisano

> odpowiem ci na pytanie o ciśnienie

> jeżeli masz instalację grawitacyjną to na każde 10m wysokości pionu wody masz 1atm, do tego dolicz

> jakieś 0,2 atm ze zbiornika wyrównawczego

> jeżeli masz instalację ciśnieniową to masz min 1,5atm....a max 3 atm.....zawór bezpieczeństwa

> otwiera się przy 3 albo 3,5 atm (dokładnie teraz nie pamiętam)

U mnie zalecenie ustawienia przy instalacji zamkniętej z naczyniem, to wysokość do najwyższego grzejnika (ok 7 metrów) plus jedna atm., czyli 1,7. W praktyce grzanie działa nawet, jeżeli ciśnienie mocno spadnie. Zawór mam chyba na owe 3 czy 3,5 atm., ciśnienie w baniaku chyba na 2 z kawałkiem.