Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Projekt domu: dach płaski czy spadzisty?

Featured Replies

Napisano

> http://www.styropapa.pl/index.php?id=3

> Dajesz podkład, styropapę a na to papę termozgrzewalną i wszystko.

Doskonale wiem o czym mowisz, natomiast Ty nie widziałeś zapewne "styropapy" po zgrzaniu (plus ryzyko przy delikatnym traktowaniu, ze nie zostana poprawnie wykonane zgrzewy).

Kermazytobeton 5 cm natomiast powoduje, że nie stopisz papy i jest dodatkowa izolacja temriczna dachu (musi byc przezbrojony - skurcze siegna 1 cm na 10 mn)

Napisano

> Doskonale wiem o czym mowisz, natomiast Ty nie widziałeś zapewne "styropapy" po zgrzaniu (plus

> ryzyko przy delikatnym traktowaniu, ze nie zostana poprawnie wykonane zgrzewy).

> Kermazytobeton 5 cm natomiast powoduje, że nie stopisz papy i jest dodatkowa izolacja temriczna

> dachu (musi byc przezbrojony - skurcze siegna 1 cm na 10 mn)

Zależy, czy robią "fachowcy" czy fachowcy.

Jak się ma dobry materiał i sprzęt, oraz robi zgodnie z zaleceniami producenta, to się nic nie przetopi. A jak się butami dociska zgrzewy, to sam wiesz....

Napisano

> Zależy, czy robią "fachowcy" czy fachowcy.

> Jak się ma dobry materiał i sprzęt, oraz robi zgodnie z zaleceniami producenta, to się nic nie

> przetopi. A jak się butami dociska zgrzewy, to sam wiesz....

Nadal twierdze, ze nie widziales palnika w polaczeniu ze styropapa. Nie ma szans, byś nie stracił od milimetrów do centymetrów stopionego styropianu.

Napisano

> Nadal twierdze, ze nie widziales palnika w polaczeniu ze styropapa. Nie ma szans, byś nie stracił

> od milimetrów do centymetrów stopionego styropianu.

Nadal twierdzę, że po prostu nie widziałeś dobrego wykonania.

http://www.plytyhybrydowe.icopal.pl/film.html

Jak ocieplali dach mojego starego bloku, to robili to styropianem a betonu nie pompowali. Jak to zrobili? Nie wiem, bo nie widziałem. Widziałem tylko, że mieli stryropapę (nie icopal).

Napisano

> Nadal twierdzę, że po prostu nie widziałeś dobrego wykonania.

> http://www.plytyhybrydowe.icopal.pl/film.html

> Jak ocieplali dach mojego starego bloku, to robili to styropianem a betonu nie pompowali. Jak to

> zrobili? Nie wiem, bo nie widziałem. Widziałem tylko, że mieli stryropapę (nie icopal).

Moja odpowiedz w poscie powyzej. grinser006.gif Reklamy Icopala byly (sa?) nagminnym dodatkiem "Muratora". Poczytaj cos o keramzycie, keramzytobetonie.

Napisano

> Wiesz, dom o wartosci kosztorysowej 456689,00 złotych monza zbudowac za 432211,00, mozna za

> 487654,43 zlote a mozna za 678900,00.

> W przypadku dachu dwuspadowego dla pow. rzedu 110 mw otrzymasz okolice 160 m2 do wykonania. Nie

> masz szans zrobic to za 30 tys. nawet dla blachodachowki (lacznie z ociepleniem oczywiscie). O

> dachu wielokopertowym z 3 lukarnami i 1 wiezyczka i 5 oknami polaciowymi - to juz zapomnij.

> PS Ten dom-nader-polski, ktory widac za kominami to 3 dychy (jak nie lepiej) skasuja dekarze za

> fatyge.

hmm tak sobie patrze w mój kosztorysm dach mam ok 300m2 czyli prawie x2 co podałeś

- dachówka ceramiczna (edna z droższych Brassa) 22kzł

- membrana 2700kzł

- rury spustowe 600zł

- akcesoria, blacha do obróbek 4kzł

- więźba 11kzł

- robocizna 18kzł

czyli ok 58kzł w sumie, a dach jest raczej z droższych materiałów zriobiony, przy przeciętnej cenie robocizny. Przy stosowaniu tradycyjnych przekroi więźby można też zejśc o połowe, także poniżej 50kzł bez napinania.

Z tego co pamiętam (przyliczając na 300m2) u kolegi:

- beton 300m2 x 0,25 - 245zł/m2 - 18kzł

- stal, pewnie z 3t to ok 7,5kzł

-papa jedna z tańszych którą kupowałem tp 9,2zł, a chyba się daje x2 więc 5,4kzł

- rury niskoszumne - kolega zapłacił przeszło 4kzł

mamy 35kzł, do tego wypożyczenie szalunków, robocizna (z wylewaniem, papą) i mamy spokojnie 50kzł. Do tego dochodzi jeszcze znacznie droższy styrodur niż wełna i mamy wyższą kwotę niż dach dwuspadowy.

Napisano

> Z tego co pamiętam (przyliczając na 300m2) u kolegi:

1. Dlaczego przeliczasz na 300m? Miedzy innymi dlatego dach płaski jest tańszy, że ma znacząco mniejszą powierznię.

2. U siebie pod dachem nie masz żadnego stropu, czy dostałeś go gratis? A jak masz poddasze i skosy, to się robi zupełnie inna historia. Nie zapomniałeś o podbitce?

3. Chyba nie wszystkie koszty uwzględniłeś. Gdzie ocieplenie (znowu przy płaskim sporo mniejsz powierzchnia).

4. Styrodur to pojechał na bogato. Ale kto bogatemu zabroni rozrzutnosci. Nie wystarczyłby ze 2x tańszy EPS100? Gora EPS 200?

Chyba, że to dach odwrócony i na styrodur sypnął żwir i ma taras na dachu.

No i robocizna powinna być tańsza i brak akcesoriów montażowych. I praktycznie pewność braku mostków. A w skośnym dachu, jak dałeś wełnę z rolki, to balbym się, że z czasem się obsunie.

Napisano

[..]> Z tego co pamiętam (przyliczając na 300m2) u kolegi:

> - beton 300m2 x 0,25 - 245zł/m2 - 18kzł

> - stal, pewnie z 3t to ok 7,5kzł

> -papa jedna z tańszych którą kupowałem tp 9,2zł, a chyba się daje x2 więc 5,4kzł

> - rury niskoszumne - kolega zapłacił przeszło 4kzł

> mamy 35kzł, do tego wypożyczenie szalunków, robocizna (z wylewaniem, papą) i mamy spokojnie 50kzł.

> Do tego dochodzi jeszcze znacznie droższy styrodur niż wełna i mamy wyższą kwotę niż dach

> dwuspadowy.

Ilość stali i betonu na ten dach to lekkie sf. Tu juz konstruktor powinien sie wypowiedziec, zdaje sie Ryb postujący tu czas jakiś temu.

Papa podkladowa na włokninie poliestrowej to ca. 15 zeta (oznaczenie np. PY250 S4)

Papa wierzchniego krycia na włokninie poliestrowej o tejże gramaturze 250, i trzymjącej parametry w zakresie temp. -25/+120 to koło 25 złotych (np. PYE 250 S54 - opis w necie do znalezienia)

Ceny, które podaleś dot. papy na osnowie z włókna szklanego, która na pewno nie powinna iść na niestabilne podłoże typu deski i nie dawałbym jej na dach płaski.

Ten Twój kolega powinien skonsultować swoją budowę i dach z konstruktorem jakimś.

Napisano

> [..]

> Ilość stali i betonu na ten dach to lekkie sf. Tu juz konstruktor powinien sie wypowiedziec, zdaje

> sie Ryb postujący tu czas jakiś temu.

> (...)

Ja nie jestem konstruktorem i nie chcę polemizować z tym co komuś tam z wyliczeń wyszło ale mi to wygląda na bunkier jakiś. 25cm żelbetu na dachu?

Połowa z tego powinna wystarczyć.

Napisano

> Ja nie jestem konstruktorem i nie chcę polemizować z tym co komuś tam z wyliczeń wyszło ale mi to

> wygląda na bunkier jakiś. 25cm żelbetu na dachu?

> Połowa z tego powinna wystarczyć.

Ladowisko Helikoptera? grinser006.gif

Napisano

> [..]

> Ilość stali i betonu na ten dach to lekkie sf. Tu juz konstruktor powinien sie wypowiedziec, zdaje

> sie Ryb postujący tu czas jakiś temu.

> Papa podkladowa na włokninie poliestrowej to ca. 15 zeta (oznaczenie np. PY250 S4)

> Papa wierzchniego krycia na włokninie poliestrowej o tejże gramaturze 250, i trzymjącej parametry w

> zakresie temp. -25/+120 to koło 25 złotych (np. PYE 250 S54 - opis w necie do znalezienia)

> Ceny, które podaleś dot. papy na osnowie z włókna szklanego, która na pewno nie powinna iść na

> niestabilne podłoże typu deski i nie dawałbym jej na dach płaski.

> Ten Twój kolega powinien skonsultować swoją budowę i dach z konstruktorem jakimś.

Ceny z pierwszych pozycji sa wg tego co mi mowil ile czego poszlo x ceny ktora ja placilem - on placilem tyle samo bo kozystalismy z tych samych zrodel.

Pape fakt, zalozylem taka co ja dawalem o ile pamietam do odciecia fundamentow, tak ze jak piszesz nawet to jest znaczie drozej.

Projekt byl liczony przez biuro projektowe, bo byl to proj indywidulany, a przestrzenie sa dosc duzo + taras/ogrod na dachu musi tez miec swoja konstrukcje. 3t stali to i tak malo, u mnie na mniejszy dom, z antresola gdzie czesc stropu odpadla, bez schodow, parter + poddasze poszlo ok 8t

Musze go zapytac ile mu to w sumie wyszlo, bo ostatnio konczyl dach, jestem niemal pewny, ze w przeliczeniu na m2 wyszlo mu wiecej niz u mnie przy dosc masywnym (platwie 16x26, krokwie 12x22 grinser006.gif) dachu dwuspadowym.

Napisano

> 1. Dlaczego przeliczasz na 300m? Miedzy innymi dlatego dach płaski jest tańszy, że ma znacząco

> mniejszą powierznię.

napisalem ze po przeliczaniu i odniesieniu do mojego

> 2. U siebie pod dachem nie masz żadnego stropu, czy dostałeś go gratis? A jak masz poddasze i

> skosy, to się robi zupełnie inna historia. Nie zapomniałeś o podbitce?

podobnie jak w przypadku dachu plaskiego potrzebny tynk, tak u mnie potrzebny byl GK, tego nie liczylem. Podbitka mnie kosztowala jakies nieduze pieniadze, w plaskim dachu (u kolegi) trzeba bylo za to wykonczyc i obrobic murki ponad dachem, co kosztowalo znacnzie wiecej niz podbitka

> 3. Chyba nie wszystkie koszty uwzględniłeś. Gdzie ocieplenie (znowu przy płaskim sporo mniejsz

> powierzchnia).

ale drozsza i to sporo !!!

> 4. Styrodur to pojechał na bogato. Ale kto bogatemu zabroni rozrzutnosci. Nie wystarczyłby ze 2x

> tańszy EPS100? Gora EPS 200?

Pisze co kladl, odnosza sie do postu, ze "dach plaski bedzie zawsze tanszy"

> Chyba, że to dach odwrócony i na styrodur sypnął żwir i ma taras na dachu.

Tak, dodkladnie, pisalem o tym.

> No i robocizna powinna być tańsza i brak akcesoriów montażowych. I praktycznie pewność braku

Robocizna ? Nie do konca, szalowanie tego, krecenie zbrojenia, potem uszczelnienie ta papa to tez kosztuje i nie zrobi tego byle kto.

> mostków. A w skośnym dachu, jak dałeś wełnę z rolki, to balbym się, że z czasem się obsunie.

W obu przypadkach mozna zrobic bledy, szczegolnie z uszczelnieniem dachu plaskiego, ktora moze nie wytrzymac proby czasu (moj hydraulik ma taki dach i opowiadal mi ze nigdy wiecej z racji powyzszego).

W dachu skosnym mam welne ale w dwoch warstwach w zaleznosci od polaci 32- 38cm, tak ze jak sie nawet troche obsunie to nic sie nie dzieje, do czesci mam dostep od gory.