Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wycena - ile dać za Lagunę II?

Featured Replies

Napisano

Przypadkiem wyszło, że znajomy ma do sprzedania Lagunę II.

Oferta o tyle atrakcyjna, że auto kupione przez niego w salonie w Wodzisławiu,

bez najmniejszej stłuczki, serwisowane w ASO, autem żona woziła dzieci do przedszkola, samochód jest mi znany. Wnętrze praktycznie nowe. Rozrząd robiony przy 60 kkm 5 lat temu.

Technicznie:

2003 rok

przebieg 95 tyś

1.8 benzyna

klima automat

tempomat

elektryka

hatchbak

On ani żona się nie znają, ceny mi nie podał, ma pogrzebać po forach, ale chce ode mnie jakiejś deklaracji. Czy 10 tyś to OK, czy za dużo, bo coś muszę zaproponować?

Napisano

> Dużo za dużo

Taaak, tu takie kupują po 6 tysięcy, wiadomo. Tylko jeśli auto jest naprawdę zadbane, wygląda świeżo i gładko, jest sprawne i nie wymaga inwestycji na już, to raczej robią się schody. Oczywiście schody dla poszukiwacza "okazji", bo jak ktoś chce kupić porządny samochód to przeważnie wie, że musi zapłacić.

Tym niemniej 10 tysięcy to trochę przydużo, bo jeśli chcesz włożyć do tego gaz, to weź to pod uwagę i próbuj wyrwać za coś pomiędzy 8500 a 9000 i IMO nikt krzywdy nie będzie miał.

Jak auto wizualnie zostawia coś do życzenia, ma zjechane opony albo coś ewidentnie jest nie tak to jedziemy w dół. Mój przedział cenowy to takie maksimum.

Napisano

Kumpel z praqcy kupił 3 miesiące temu Lagune IIFL z 2007r z przebiegiem niecałych 80kkm od dziadka co garażował auto - zapłacił 17800zł auto jak nowe aż byłem pod wrażeniem, że takie perełki istnieją jeszcze na rynku zlosnik.gif

Napisano

> Kumpel z praqcy kupił 3 miesiące temu Lagune IIFL z 2007r z przebiegiem niecałych 80kkm od dziadka

> co garażował auto - zapłacił 17800zł auto jak nowe aż byłem pod wrażeniem, że takie perełki

> istnieją jeszcze na rynku

ale z jakim silnikiem ?

Napisano
  • Autor

Auto ma wszystko robione na bieżąco, jedyne co trzeba to zrobić rozrząd bo był robiony pięć lat temu.

Napisano
  • Autor

a, i prawdopodobnie nie będę wkładał gazu, bo jak poczytałem, że auto pali średnio 8 litrów to mi się nie chce.

Do pracy mam 7 km w jedną stronę z czego 5 na tempomacie 90 km/h, reszta po mieście ale mało zakorkowanym...

Napisano

> a, i prawdopodobnie nie będę wkładał gazu, bo jak poczytałem, że auto pali średnio 8 litrów to mi

> się nie chce.

> Do pracy mam 7 km w jedną stronę z czego 5 na tempomacie 90 km/h, reszta po mieście ale mało

> zakorkowanym...

Tak akurat one o dziwo mało palą. Kumplowi 2.0 135km po mieście pali 10l/gazu jak jechał nad morze z rodziną, auto załadowane nie oszczędzając gazu zeżarło 8l gazu na 100km zlosnik.gif

Napisano

Nie wierzę, że używane auto nie będzie wymagać wkładu finansowego (choćby niewielkiego). Taktyka powinna być więc taka: prosimy o karty (obie) i sprawdzamy wszystko, co jest elektryczne na pokładzie. Może się szybko okazać, że np. żona "nie zauważyła" że tylna szyba nie działa. zlosnik.gif Piszesz, że autko pewne, więc warto się nim zainteresować bo LII z benzynowym silnikiem i nie po przejściach jest jak na lekarstwo (były tu takie wątki poszukiwawcze). Ponegocjuj w granicach rozsądku i bierz ok.gif

Napisano
  • Autor

Tak jak napisałem - wszystko działa, wszystko wygląda na absolutnie nieużywane, jedyne co muszę zrobić to rozrząd, ale nie z przebiegu tylko ze starości.

Nie ma się do czego przyczepić.

Napisano

> Dużo za dużo

Czasami lepiej przepłacić i wiedzieć co się kupuje niż polować na "okazje" za pół ceny grinser006.gif

Policz koszty paliwa na wyjazdy w poszukiwaniu "okazji" , policz stracony czas i jak wyjdzie wtedy bilans zysków i strat ?

Jeśli taka Laguna leży w obszarze twoich zainteresowań to bierz.

A symboliczne 500-800 pln i tak pewnie jeszcze urwiesz od ceny.

Ja tak kiedyś kupowałem Astrę I (z 12-14 lat temu).

Jak pooglądałem co stoi w komisach (polowałem na A I) to przeszła mi ochota na zmianę samochodu.

Ostatecznie kupiłem z komisu przy salonie (starsze małżeństwo zostawiło w rozliczeniu bo brało AII która wtedy wchodziła do sprzedaży) czteroletni egzemplarz z przebiegiem 39 tkm zlosnik.gif

Przepłaciłem wtedy pewnie ze 2 tysie ale kupiłem samochód do którego praktycznie przez 5-6 lat użytkowania nie dokładałem (tylko olej , raz klocki , pod koniec użytkowania tłumik , termostat i chyba 8-mio letni oryginalny jeszcze akumulator smile.gif )

Uważam, że jak ktoś kombinuje jak tu wyszukać "igłę" za pół ceny , to go na takie auto nie stać i powinien kupić albo coś mniejszego albo z natury tańszego.

A takie pozorne "oszczędności" na zakupie srogo się poźniej niestety mszczą.

Napisano

> Czasami lepiej przepłacić i wiedzieć co się kupuje niż polować na "okazje" za pół ceny

Masz rację.

Jeżeli mogę wyrazić osobistą opinię w tym konkretnie przypadku, to brać.

10.000 zł za pewne auto to są żadne pieniądze.

Jeżeli autko jest faktycznie w takim stanie jak wątkotwórca opisał.

Bo to rzadkość na rynku używanych, najczęściej trzeba wkladać pakiet startowy w doprowadzenie do ładu i to nie raz idzie w tysiące złotych, jeżeli chce się mieć wszystko sprawne w 100%.

Napisano

> Tak jak napisałem - wszystko działa, wszystko wygląda na absolutnie nieużywane, jedyne co muszę

> zrobić to rozrząd, ale nie z przebiegu tylko ze starości.

> Nie ma się do czego przyczepić.

Weź pod uwagę ze rozrząd to koszt okolo 1000zl jak nie więcej. KZFR do wymiany zawsze przy rozrządzie.

Podczas wymiany trzeba zobaczyć i zwrócić uwagę na kolo pasowe na wale korbowym czy też nie trzeba zmieniać. Najlepiej do tego kupic nowa śrubę do tego kola pasowego. KZFR z tego co się orientuje jest w silniku 1.8 i 2.0.

Przez Koszt wymiany rozrządu można próbować zbić cenę.

Napisano

> Weź pod uwagę ze rozrząd to koszt okolo 1000zl jak nie więcej. KZFR do wymiany zawsze przy

> rozrządzie.

> Podczas wymiany trzeba zobaczyć i zwrócić uwagę na kolo pasowe na wale korbowym czy też nie trzeba

> zmieniać. Najlepiej do tego kupic nowa śrubę do tego kola pasowego. KZFR z tego co się

> orientuje jest w silniku 1.8 i 2.0.

> Przez Koszt wymiany rozrządu można próbować zbić cenę.

Czytam czytam i się śmieję smile.gif

W zasadzie widze wszystkie wymiany eksploatacyjne chcielibyście zrzucić na sprzedającego, zbijać cenę!

Ciekawe czy sami jesteście tacy chętni do tego opuszczania z tych samych powodów ????

Ludzie! to jest kilku(nastoletnie) używane auto, to po pierwsze, a po drugie, przeciez PO kupnie NIE musicie nić zmieniać, możecie jeździć w tym stanie w jakim sprzedał poprzednik.

Tego typu wątki są po prostu żenujące !! A może nie tyle wątki co porady właśnie tego typu smile.gif

Ciekawe czy rozpętam burzę smile.gif

Napisano

> Przypadkiem wyszło, że znajomy ma do sprzedania Lagunę II.

> Oferta o tyle atrakcyjna, że auto kupione przez niego w salonie w Wodzisławiu,

> bez najmniejszej stłuczki, serwisowane w ASO, autem żona woziła dzieci do przedszkola, samochód

> jest mi znany. Wnętrze praktycznie nowe. Rozrząd robiony przy 60 kkm 5 lat temu.

> Technicznie:

> 2003 rok

> przebieg 95 tyś

> 1.8 benzyna

> klima automat

> tempomat

> elektryka

> hatchbak

> On ani żona się nie znają, ceny mi nie podał, ma pogrzebać po forach, ale chce ode mnie jakiejś

> deklaracji. Czy 10 tyś to OK, czy za dużo, bo coś muszę zaproponować?

Za kombiaka z 2004 roku w prawie pełnym wypasie, z tym samym silnikiem z LPG dałem w lutym 11 kPLN. Do zrobienia była jedna karta do odpalania i błąd w zegarach o braku ładowania (auto normalnie chodziło) co mnie kosztowało 150 zł. Jak jesteś pewny auta to dyszka jest uczciwa dla dwóch stron.

Napisano

> Tak akurat one o dziwo mało palą. Kumplowi 2.0 135km po mieście pali 10l/gazu jak jechał nad morze

> z rodziną, auto załadowane nie oszczędzając gazu zeżarło 8l gazu na 100km

Zastanawia mnie jak ludzie osiągają takie "cudowne" spalanie, moja Renata 1,8 spala 13 litrów LPG w mieście i 10l w trasie a jeżdżę zwyczajnie. Żeby nie było, że gość za chwilę będzie miał silnik do robienia bo mieszanka za uboga. Na forum Laguny ludzie spalania mają podobne czyli w okolicy 13 litrów lpg w mieście

Napisano

Myśle, że rozwiązaniem zagadki jest:

> Kumplowi 2.0 135km po mieście pali 10l/gazu

i

> Miejscowość: Jaworzno/Mysłowice

Dopóki nie wyjeżdża poza GOP to jeździ po mieście grinser006.gif

Napisano

> Czytam czytam i się śmieję

> W zasadzie widze wszystkie wymiany eksploatacyjne chcielibyście zrzucić na sprzedającego, zbijać

> cenę!

> Ciekawe czy sami jesteście tacy chętni do tego opuszczania z tych samych powodów ????

> Ludzie! to jest kilku(nastoletnie) używane auto, to po pierwsze, a po drugie, przeciez PO kupnie

> NIE musicie nić zmieniać, możecie jeździć w tym stanie w jakim sprzedał poprzednik.

> Tego typu wątki są po prostu żenujące !! A może nie tyle wątki co porady właśnie tego typu

> Ciekawe czy rozpętam burzę

Zgadzam się z Tobą w pełni. Osobiście dbam o samochody i gdy sprzedaję stawiam sprawy jasno - zrobione jest to, to i to, do zrobienia to i tamto - cenę podaję w zasadzie końcową do bardzo niewielkiej negocjacji i kupujący ma wybór, albo kupi samochód zadbany, serwisowany za być może nie najniższą cenę lub poszuka szczęścia u handlarza.

Osobiście gdybym miał możliwość zakupu Laguny z pierwszych rąk z przebiegiem poniżej 100 tys to za 10 tys brałbym w ciemno.

Targowanie się za wszelką cenę i wszelkimi metodami to może jest sposób na zakupy w komisie lub od handlarza, nie mniej uważam, że w pewnych sytuacjach trzeba szanować też innych nie tylko siebie.

Napisano

Przepraszam ale tylko chciałem potencjalnego kupca uczulić na ewentualne koszta związane z wymianą paska. Przy cenie auta oscylującej w granicach 10.000zl konieczność wydania okolo 1.000zl czyli ok. 10% na wymianę samego rozrządu bo wypada juz to zrobić powinna dać do myślenia i chociażby te 500zl urwać z ceny.

No ale ja się nie znam i lepiej kupic a później dziwić sie czemu tak droga jest wymiana paska.

A co do spalania to ja w swojej 2.0 135KM średnie spalanie noPb mam 10,1. W trasie schodzę wg kompa do 8 a w miescie dochodzę do 13.

Napisano

> Przepraszam ale tylko chciałem potencjalnego kupca uczulić na ewentualne koszta związane z wymianą

> paska. Przy cenie auta oscylującej w granicach 10.000zl konieczność wydania okolo 1.000zl

> czyli ok. 10% na wymianę samego rozrządu bo wypada juz to zrobić powinna dać do myślenia i

> chociażby te 500zl urwać z ceny.

Dasz sobie urwać 5% ceny swojego auta (zadbanego, wychuchanego) na rzecz czyjejś wymiany eksploatacyjnej ??

Bo ja nie, mnie Włoch, Belg, Francuz nie spuszczali z ceny na takie rzeczy. Bo co ich to obchodziło że następny właściciel musi takie rzeczy zrobić. Cena jest za samochód a nie za eksploatację.

Ja jak zadaję pytanie, czy kupujący dopłaci mi jeśli wymienię mu rozrząd, tarcze/klocki, opony, to się tak głupio ludzie patrzą smile.gif

Od handlarza "po wszystkich wymianach" "bez wkładu finansowego" perełki są zazwyczaj taniej, więc wolna droga...

Napisano

> Dasz sobie urwać 5% ceny swojego auta (zadbanego, wychuchanego) na rzecz czyjejś wymiany

> eksploatacyjnej ??

tak , bo sprzedać nie jest łatwo a jak cena dobra to problem z głowy.

Później przeciągnie się sprzedaż i w OC wpakujesz albo w śmieszną naprawę te 500pln ok.gif

Napisano

> tak , bo sprzedać nie jest łatwo a jak cena dobra to problem z głowy.

> Później przeciągnie się sprzedaż i w OC wpakujesz albo w śmieszną naprawę te 500pln

No cóż, każdy WIE CO MA.

Ja nie opuszczam na eksloatacyjne wymiany które chce sobie na mój koszt zrobić kupujący.

Może i moje auta się długo sprzedają, ale biorę za nie to co ja chcę smile.gif a nie to co ktoś by chciał dać.

Napisano

> Zastanawia mnie jak ludzie osiągają takie "cudowne" spalanie, moja Renata 1,8 spala 13 litrów LPG w

> mieście i 10l w trasie a jeżdżę zwyczajnie. Żeby nie było, że gość za chwilę będzie miał

> silnik do robienia bo mieszanka za uboga. Na forum Laguny ludzie spalania mają podobne czyli w

> okolicy 13 litrów lpg w mieście

Jadąc rozsądnie do 90-100kmh, hamując silnikiem i przewidując sytuację na drodze?

Pożycz mi Twoją renie a na trasie spokojnie zejdę do 7-7,5l zlosnik.gif

Napisano

> Tak jak napisałem - wszystko działa, wszystko wygląda na absolutnie nieużywane, jedyne co muszę

> zrobić to rozrząd, ale nie z przebiegu tylko ze starości.

> Nie ma się do czego przyczepić.

Zapytam tak z ciekawości czy przy tak nie wielkim przebiegu od poprzedniej wymiany rozrządu można by pokusić się o wymianę tylko samego paska ? Pamiętam ze starszych modeli Opla-Daewoo gdzie wymiana była co 60 tyś. km. że co drugą wymianę należało wymienić kompletny rozrząd . Po kilku latach eksploatacji to raczej tylko guma w pasku się starzeje a nie łożyska w rolkach.

Napisano

> Zapytam tak z ciekawości czy przy tak nie wielkim przebiegu od poprzedniej wymiany rozrządu można

> by pokusić się o wymianę tylko samego paska ? Pamiętam ze starszych modeli Opla-Daewoo gdzie

> wymiana była co 60 tyś. km. że co drugą wymianę należało wymienić kompletny rozrząd . Po kilku

> latach eksploatacji to raczej tylko guma w pasku się starzeje a nie łożyska w rolkach.

a to aż tyle różnicy w cenie ?

Napisano
  • Autor

> Jadąc rozsądnie do 90-100kmh, hamując silnikiem i przewidując sytuację na drodze?

> Pożycz mi Twoją renie a na trasie spokojnie zejdę do 7-7,5l

u mnie podstawą do nauczenia się ekonomicznej jazdy, nie tracąc nic z dynamiki, było właśnie hamowanie silnikiem i przewidywanie manewrów innych...

na trasie jadąc 70-120, cały czas +10/20 km/h w stosunku do ograniczeń mam spalanie w Sceniku 1.9dci 4.5-4.8 litra.

Tą samą trasę moja żona jadąc tyle samo czasu spala 6.5-7 litrów...

Napisano
  • Autor

> Zapytam tak z ciekawości czy przy tak nie wielkim przebiegu od poprzedniej wymiany rozrządu można

> by pokusić się o wymianę tylko samego paska ? Pamiętam ze starszych modeli Opla-Daewoo gdzie

> wymiana była co 60 tyś. km. że co drugą wymianę należało wymienić kompletny rozrząd . Po kilku

> latach eksploatacji to raczej tylko guma w pasku się starzeje a nie łożyska w rolkach.

staram się nie oszczędzać na podstawowej eksploatacji, pompa wody do Laguny chyba nie kosztuje jakichś kosmicznych pieniędzy...

Napisano

> Jadąc rozsądnie do 90-100kmh, hamując silnikiem i przewidując sytuację na drodze?

> Pożycz mi Twoją renie a na trasie spokojnie zejdę do 7-7,5l

Taki wynik to ja mam w C4 2.0noPB bez zadnej napinki, wiec bez przesady...

Jak sie zmusze do eco jazdy, to nawet 6,5 mozna uzyskac, ale na dluzsza mete nie da sie tak jezdzic grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Sprawa nieaktualna - małżonka właściciela zażyczyła sobie 15 kpln.

crazy.gif

Napisano

> Sprawa nieaktualna - małżonka właściciela zażyczyła sobie 15 kpln.

Drogowato, ale jeśli auto pewne, nie myślisz o odsprzedaży za rok tylko bierzesz na dożywocie, nie jeździsz rocznikiem ani co sąsiedzi powiedzą to może warto rozważyć.

Napisano

> Sprawa nieaktualna - małżonka właściciela zażyczyła sobie 15 kpln.

Chyba ją powaliło.

Napisano
  • Autor

> Drogowato, ale jeśli auto pewne, nie myślisz o odsprzedaży za rok tylko bierzesz na dożywocie, nie

> jeździsz rocznikiem ani co sąsiedzi powiedzą to może warto rozważyć.

bez jaj, za 15 mogę już przebierać i wybierać, a nawet pokusić się o polift...

zmieniam auta max do roku, więc oferta nie dla mnie

Napisano

> Taki wynik to ja mam w C4 2.0noPB bez zadnej napinki, wiec bez przesady...

> Jak sie zmusze do eco jazdy, to nawet 6,5 mozna uzyskac, ale na dluzsza mete nie da sie tak jezdzic

Da się tak jeździć jak się człowiekowi nie śpieszy zlosnik.gif

Czasem mam frajdę z jazdy econo a czasem mnie tak wq.. że nie potrafię jechać niżej jak 3kobr grinser006.gif

Napisano

> bez jaj, za 15 mogę już przebierać i wybierać, a nawet pokusić się o polift...

> zmieniam auta max do roku, więc oferta nie dla mnie

No w zasadzie hehe.gif

Ale wiadomo jak jest, może tak przywiązała się do auta, że nie chce sprzedać więc stwarza pozory: 15 tysięcy nikt nie da, a auto zostanie bo nie da się sprzedać biglaugh.gif

Znam i takich, co polifty po 10 tysięcy pokupowali. Kto bogatemu zabroni...

Napisano
  • Autor

> No w zasadzie

> Ale wiadomo jak jest, może tak przywiązała się do auta, że nie chce sprzedać więc stwarza pozory:

> 15 tysięcy nikt nie da, a auto zostanie bo nie da się sprzedać

> Znam i takich, co polifty po 10 tysięcy pokupowali. Kto bogatemu zabroni...

oni tego auta w ogóle nie używają, mają dwie służbówki, a Lagunę wyciągają raz, dwa w miesiącu do marketu, żeby się "nie zastała". Więc temat powróci pewnie jak będą musieli kolejne OC zapłacić, albo przegląd zrobić...

Napisano

> oni tego auta w ogóle nie używają, mają dwie służbówki, a Lagunę wyciągają raz, dwa w miesiącu do

> marketu, żeby się "nie zastała". Więc temat powróci pewnie jak będą musieli kolejne OC

> zapłacić, albo przegląd zrobić...

Raczej Ktoś doceni stan zastany, coś delikatnie ruszy z ceny i będzie się cieszy z auta w super stanie długie lata smile.gif

Zazwyczaj to co tańsze (poLift za ~10-15k) jest dużo droższe smile.gif w końcowym rozliczeniu smile.gif

Napisano

> Da się tak jeździć jak się człowiekowi nie śpieszy

> Czasem mam frajdę z jazdy econo a czasem mnie tak wq.. że nie potrafię jechać niżej jak 3kobr

Nie da się smile.gif "woda mnie się gotuje, nerwy strzelają jak postronki" smile.gif .... cytując klasykę smile.gif

Napisano

> Nie da się "woda mnie się gotuje, nerwy strzelają jak postronki" .... cytując klasykę

Czasem tak jest, ale jak np wstanę wcześniej i jadę do pracy autem bo złe warunki na rower to potrafię jechać zgodnie z każdym znakiem i na 5 turlam się 50-60km/h powoli i spokojnie zlosnik.gif

Ale to rzadko się zdarza hehe.gifhehe.gifhehe.gif