Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szuranie w kole - co to może być

Featured Replies

Napisano

Pany, ręce mi opadają

Moja wczoraj zakomunikowała mi że coś jej w lewym przednim kole ociera - pacjetk Octavia I. Wsiadam do auta, jadę, nic nie słychać....

skręcam w prawo - cisza, skręcam w lewo - jest....tak jakby coś o coś ocierało, szuranie nasila się w trakcie hamowania.

Dziś auto w górę, zaglądam na hamulce, ok, dla pewności zdemontowane, wyczyszczone, nasmarowane, założone nowe klocki i poskładane....

Rzuciłem okiem na okolice koła w celu sprawdzenia czy nie ma gdzieś śladów tarcia i nic nie ma, ani na feldze, ani na półosi, ani na przegubie....

Po złożeniu wszystkiego tarcie nadal występuje - dokładniej się przyglądając się dokładniej zauważyłem że tarcie występuje tylko w jednym położeniu koła/piasty

co więcej - luzów nie stwierdzono

czy ewentualnie może być to objaw padającego łożyska koła? skoro problem pojawił się z dnia na dzień....przebieg od wymiany łożyska 70kkm...założone było o ile się nie mylę Optimal....

Napisano

A ta metalowa/blaszana osłona tarczy nie podgięła się gdzieś i np obciera o odważnik od wyważenia opony ? niewiem.gif

Napisano

miałem podobnie, czasem takie coś na zakręcie, czasem na prostym

po rozebraniu mechanik stwierdził i w sumie pokazywał mi że łozysko miało takie malutkie wżery rdzawe,

aha i sam stwierdził i mu przyznałem razcje że częsciej to występowało jak już lekko sie rozgrzało

Napisano

Ocierać może np. wewnętrzna osłona piasty. Musiałaby być jednak mocno skorodowana lub niedokręcona. Może uderzona? Trzeba by zdjąć tarczę i zobaczyć czy na osłonie nie ma śladów. Być może będzie coś widać przez szczelinę po obwodzie jeśli da się zajrzeć dookoła?

Ewentualnie luz na samej piaście, który powodowałby przemieszczenia koła przy naprężeniach. Hipotetycznie może go powodować łożysko.

Podobne objawy miałem też z nieodbijającymi klockami w zanieczyszczonym zacisku. Tylko, że wtedy przestawało piszczeć przy skręcie. To odwrotna sytuacja. Daje jednak obraz tego gdzie także można szukać.

Napisano
  • Autor

> A ta metalowa/blaszana osłona tarczy nie podgięła się gdzieś i np obciera o odważnik od wyważenia

> opony ?

dokładnie ją obejrzałem- i jak cała jest zardzewiała i umazana tak śladów wytarcia na niej nie stwierdzono.....

tak więc na bank to nie to, zresztą kręciłem kołem na podniesionym aucie i nie bardzo widać co by to ocierało.....

Napisano
  • Autor

> Ocierać może np. wewnętrzna osłona piasty. Musiałaby być jednak mocno skorodowana lub niedokręcona.

> Może uderzona? Trzeba by zdjąć tarczę i zobaczyć czy na osłonie nie ma śladów. Być może będzie

> coś widać przez szczelinę po obwodzie jeśli da się zajrzeć dookoła?

tarcza zdjęta, oblukane wszystko wokół tarczy i nic....żadnej korozji na piaście, jak było 3 lata temu co tam zaglądałem to tak jest do dziś

> Ewentualnie luz na samej piaście, który powodowałby przemieszczenia koła przy naprężeniach.

luzu nie stwiedzono, ani pod obciążeniem ani bez obciążenia.

> Hipotetycznie może go powodować łożysko.

tak właśnie obstawiam mój typ

> Podobne objawy miałem też z nieodbijającymi klockami w zanieczyszczonym zacisku. Tylko, że wtedy

> przestawało piszczeć przy skręcie. To odwrotna sytuacja. Daje jednak obraz tego gdzie także

> można szukać.

też pierwotnie obstawiłęm klocki ponieważ szuranie nasilało się wraz z hamowaniem, niestety klocki po zdemontowaniu czyste, brak kamyków etc, tarcza też jakoś specjalnie dziwnie nie wyglądała

ale tak jak napisałem, poczyszczone, posmarowane i poskładane na nowych klockach....zero poprawy

Napisano

> Pany, ręce mi opadają

> Moja wczoraj zakomunikowała mi że coś jej w lewym przednim kole ociera - pacjetk Octavia I. Wsiadam

> do auta, jadę, nic nie słychać....

> skręcam w prawo - cisza, skręcam w lewo - jest....tak jakby coś o coś ocierało, szuranie nasila się

> w trakcie hamowania.

> Dziś auto w górę, zaglądam na hamulce, ok, dla pewności zdemontowane, wyczyszczone, nasmarowane,

> założone nowe klocki i poskładane....

> Rzuciłem okiem na okolice koła w celu sprawdzenia czy nie ma gdzieś śladów tarcia i nic nie ma, ani

> na feldze, ani na półosi, ani na przegubie....

> Po złożeniu wszystkiego tarcie nadal występuje - dokładniej się przyglądając się dokładniej

> zauważyłem że tarcie występuje tylko w jednym położeniu koła/piasty

> co więcej - luzów nie stwierdzono

> czy ewentualnie może być to objaw padającego łożyska koła? skoro problem pojawił się z dnia na

> dzień....przebieg od wymiany łożyska 70kkm...założone było o ile się nie mylę Optimal....

Ja bym stawiał na łożysko.

Napisano

Jeśli jest korelacja z hamowaniem i skręcaniem ale niezależna od klocków to przyczyna musi być w zacisku lub piaście.

Sam zacisk oglądałeś dokładnie? Krawędź tarczy nie ociera delikatnie w jego zagłębieniu? Może ruda na krawędzi spuchła i przy naprężeniu, skręconego koła dotyka lekko zacisku itp?

Napisano
  • Autor

> Jeśli jest korelacja z hamowaniem i skręcaniem ale niezależna od klocków to przyczyna musi być w

> zacisku lub piaście.

> Sam zacisk oglądałeś dokładnie? Krawędź tarczy nie ociera delikatnie w jego zagłębieniu? Może ruda

> na krawędzi spuchła i przy naprężeniu, skręconego koła dotyka lekko zacisku itp?

w tym problem właśnie że to najdokładniej przyglądałem się układowi hamowania - bo jakby nie było to obstawiałem na samym początku i śladów ocierania tarczy o zacisk nie stwierdzono. co więcej zdjąłem tarcze i młotkiem oklupałem rudą mulher.gif bo tak właśnie myślałem że coś spuchło i zaczęło trzeć....a tutaj zero poprawy

dodatkowo dziwi mnie to że szura najbardziej na skręconych w lewo kołach, w prawo jak skręcę to nic nie szura....

Napisano

> w tym problem właśnie że to najdokładniej przyglądałem się układowi hamowania - bo jakby nie było

> to obstawiałem na samym początku i śladów ocierania tarczy o zacisk nie stwierdzono. co więcej

> zdjąłem tarcze i młotkiem oklupałem rudą bo tak właśnie myślałem że coś spuchło i zaczęło

> trzeć....a tutaj zero poprawy

> dodatkowo dziwi mnie to że szura najbardziej na skręconych w lewo kołach, w prawo jak skręcę to nic

> nie szura....

prawe przednie koło przy skręcie w lewo?

Napisano
  • Autor

> prawe przednie koło przy skręcie w lewo?

lewe przednie koło przy skręcie w lewo smile.gif

Napisano

> Ja bym stawiał na łożysko.

Ja też.

Napisano

> lewe przednie koło przy skręcie w lewo

Odegnij tą metalową osłonę, nawet jak nie widać śladów tarcia, tak właśnie miałem, śladów brak a toto tarło cholerstwo, odgiąłem może ze 2-3mm i spokój... jak odegniesz za bardzo to przeciwna strona będzie obcierać. Sprawdź jeszcze gumę wyważającą na półosi, przy skręcie półoś się przesuwa i ta guma albo jakiś cybant co ją mocuje może o coś ocierać. Podobnie wszelkie opaski na przegubach. Jak lewe koło przy skręcie w lewo to raczej nie łożysko...

Napisano

> lewe przednie koło przy skręcie w lewo

górne mocowanie amortyzatora sprawdź

Napisano

> Pany, ręce mi opadają

> Moja wczoraj zakomunikowała mi że coś jej w lewym przednim kole ociera - pacjetk Octavia I. Wsiadam

> do auta, jadę, nic nie słychać....

> skręcam w prawo - cisza, skręcam w lewo - jest....tak jakby coś o coś ocierało, szuranie nasila się

> w trakcie hamowania.

> Dziś auto w górę, zaglądam na hamulce, ok, dla pewności zdemontowane, wyczyszczone, nasmarowane,

> założone nowe klocki i poskładane....

> Rzuciłem okiem na okolice koła w celu sprawdzenia czy nie ma gdzieś śladów tarcia i nic nie ma, ani

> na feldze, ani na półosi, ani na przegubie....

> Po złożeniu wszystkiego tarcie nadal występuje - dokładniej się przyglądając się dokładniej

> zauważyłem że tarcie występuje tylko w jednym położeniu koła/piasty

> co więcej - luzów nie stwierdzono

> czy ewentualnie może być to objaw padającego łożyska koła? skoro problem pojawił się z dnia na

> dzień....przebieg od wymiany łożyska 70kkm...założone było o ile się nie mylę Optimal....

sprawdź nadkola plastikowe - u mnie się oberwało z mocowania i na zakręcie w prawo szurało

Napisano
  • Autor

> Odegnij tą metalową osłonę, nawet jak nie widać śladów tarcia, tak właśnie miałem, śladów brak a

> toto tarło cholerstwo, odgiąłem może ze 2-3mm i spokój... jak odegniesz za bardzo to przeciwna

> strona będzie obcierać. Sprawdź jeszcze gumę wyważającą na półosi, przy skręcie półoś się

> przesuwa i ta guma albo jakiś cybant co ją mocuje może o coś ocierać. Podobnie wszelkie

> opaski na przegubach. Jak lewe koło przy skręcie w lewo to raczej nie łożysko...

na wszelki wypadek odgięte, ale to niestesty nie to

Napisano
  • Autor

> górne mocowanie amortyzatora sprawdź

myślisz że w prawo by nie skrzypiało?

zresztą dźwięk dobiega ewidentnie z okolic koła, tak bynajmiej się wydaje leżąc pod autem

Napisano
  • Autor

> sprawdź nadkola plastikowe - u mnie się oberwało z mocowania i na zakręcie w prawo szurało

sprawdzone, wszystko się trzyma jak fabryka przykazała

Napisano

A opony nie za wysokie? Nie za szerokie? Wbrew pozorom, "gumunek" nieznacznie większy niż "fabryka przykazała", może powodować tarcie gumy o nadkole. Ja też swego czasu myślałem, że mi przegub pada, dopóki nie zauważyłem śladów na nadkolu...

Napisano
  • Autor

> A opony nie za wysokie? Nie za szerokie? Wbrew pozorom, "gumunek" nieznacznie większy niż "fabryka

> przykazała", może powodować tarcie gumy o nadkole. Ja też swego czasu myślałem, że mi przegub

> pada, dopóki nie zauważyłem śladów na nadkolu...

opony nie zmieniane od jakiś 2 lat...więc to nie opony

Napisano
  • Autor

> Jeśli jest korelacja z hamowaniem i skręcaniem ale niezależna od klocków to przyczyna musi być w

> zacisku lub piaście.

> Sam zacisk oglądałeś dokładnie? Krawędź tarczy nie ociera delikatnie w jego zagłębieniu? Może ruda

> na krawędzi spuchła i przy naprężeniu, skręconego koła dotyka lekko zacisku itp?

dla pewności byłem dziś na wyważeniu kół, jako że nie były już sporo czasu wyważane.

Gdzieś tam w trakcie zauważyłem delikatną przycierkę ciężarka o zacisk, ale po wymianie wyważenia różnica jest niewielka.

Dodatkowo stwierdziłem że skoro to hamowanie sprawia szuranie więc zaraz będzie siedzieć do nowych klocków w komplecie nowe tarcze hamulcowe

jeśli to nie pomoże to znaczy że nie wiem już co....

aktualizacja tematu:

tarcze wymienione, jeszcze raz wszystko przeglądnięte i żadnych oznak tarcia nie zauważyłem

jazda testowa.....cholera nadal trze, ale już nie przy hamowaniu tylko wystarczy delikatnie skręcić kołami w lewo i zaczyna szurać, w prawo skręcając też słychać szuranie ale na bardziej skręconych kołach....

i tak się zastanawiam, ponieważ przy wymianie oleum tydzień temu zauważyłem że z uszczelniacza półosi cieknie - co prawda wymieniałem jakiś czas temu uszczelniacz i olej w skrzyni biegów - ale czy teraz w skutek wycieku nie obniżył się poziom oleum w skrzyni i to szuranie to może być coś z mechanizmem różnicowym?

jutro sprawdzę organoleptycznie poziom oleju w skrzyni ale sam już nie wiem...łożysko, skrzynia.....bo co jeszcze....

Napisano

> dla pewności byłem dziś na wyważeniu kół, jako że nie były już sporo czasu wyważane.

> Gdzieś tam w trakcie zauważyłem delikatną przycierkę ciężarka o zacisk, ale po wymianie wyważenia

> różnica jest niewielka.

> Dodatkowo stwierdziłem że skoro to hamowanie sprawia szuranie więc zaraz będzie siedzieć do nowych

> klocków w komplecie nowe tarcze hamulcowe

> jeśli to nie pomoże to znaczy że nie wiem już co....

> aktualizacja tematu:

> tarcze wymienione, jeszcze raz wszystko przeglądnięte i żadnych oznak tarcia nie zauważyłem

> jazda testowa.....cholera nadal trze, ale już nie przy hamowaniu tylko wystarczy delikatnie skręcić

> kołami w lewo i zaczyna szurać, w prawo skręcając też słychać szuranie ale na bardziej

> skręconych kołach....

> i tak się zastanawiam, ponieważ przy wymianie oleum tydzień temu zauważyłem że z uszczelniacza

> półosi cieknie - co prawda wymieniałem jakiś czas temu uszczelniacz i olej w skrzyni biegów -

> ale czy teraz w skutek wycieku nie obniżył się poziom oleum w skrzyni i to szuranie to może

> być coś z mechanizmem różnicowym?

> jutro sprawdzę organoleptycznie poziom oleju w skrzyni ale sam już nie wiem...łożysko,

> skrzynia.....bo co jeszcze....

A ta blaszana osłona tarczy? Masz tam takie coś?

Napisano
  • Autor

> A ta blaszana osłona tarczy? Masz tam takie coś?

mam takie coś, już wcześniej ktoś tu pisał o tym, profilaktycznie w sobotę odgiąłem ją

ale to nie jest metaliczne szuranie....takie jakieś dziwne...

Napisano

> mam takie coś, już wcześniej ktoś tu pisał o tym, profilaktycznie w sobotę odgiąłem ją

> ale to nie jest metaliczne szuranie....takie jakieś dziwne...

Może to coś w skrzyni. Może spróbować na rolkach w stacji diagnostycznej albo na podniesionym samochodzie odpalić i posłuchać. Może takim stetoskopem diagnostycznym. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Może to coś w skrzyni. Może spróbować na rolkach w stacji diagnostycznej albo na podniesionym

> samochodzie odpalić i posłuchać. Może takim stetoskopem diagnostycznym.

na rolkach odpada bo trzeba skręcać kołami

na podnośniku niezły pomysł, szkoda że nie wpadłem na niego dziś jak auto było w górze.... frown.gif

Napisano

Zamien opony przod tył - wyząbkowane potrafią wydawać rózne dziwne dzwieki

Napisano

> A ta metalowa/blaszana osłona tarczy nie podgięła się gdzieś i np obciera o odważnik od wyważenia

> opony ?

dokładnie - w yarisie to miałęm - pomagało nie odgięcie jej dalej od tarczy, ale... przygięcie do niej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zamien opony przod tył - wyząbkowane potrafią wydawać rózne dziwne dzwieki

dziś zmieniono przód z tyłem, dodatkowo wyważenie z pomocą niskich odważników aby nie ocierały

bez różnicy

Napisano
  • Autor

> dokładnie - w yarisie to miałęm - pomagało nie odgięcie jej dalej od tarczy, ale... przygięcie do

> niej

niestety to nie taki metaliczny odgłos....

zresztą dziś przy okazji ściągniętej tarczy przyjrzałem się osłonie i jak była zardzewiała i zasyfiała tak jest nadal

Napisano

> na rolkach odpada bo trzeba skręcać kołami

> na podnośniku niezły pomysł, szkoda że nie wpadłem na niego dziś jak auto było w górze....

Podnieś samochód i podeprzyj pod wahacz, żeby koło było parę cm w górze. Skręć i obracaj kołem.

A odnośnie tej blachy to w toyce odginałem parę razy, okazało się, że tarła na dole, a ja odginałem górę. Miałem dokładnie ten sam objaw co u Ciebie. I słychać było szurania a nie metaliczne tarcie.

Napisano
  • Autor

> Podnieś samochód i podeprzyj pod wahacz, żeby koło było parę cm w górze. Skręć i obracaj kołem.

> A odnośnie tej blachy to w toyce odginałem parę razy, okazało się, że tarła na dole, a ja odginałem

> górę. Miałem dokładnie ten sam objaw co u Ciebie. I słychać było szurania a nie metaliczne

> tarcie.

dziwi mnie tylko to że szura tylko na skręcie

Napisano

A osłona przegubu ??? i jej ewentualne mocowanie "na cybancik" sprawdzałeś ?

Ewentualnie przychodzi mi do głowy luz na którejś tulei ale to musiał by być taki że byś czuł na kierownicy.

Napisano
  • Autor

> A osłona przegubu ??? i jej ewentualne mocowanie "na cybancik" sprawdzałeś ?

> Ewentualnie przychodzi mi do głowy luz na którejś tulei ale to musiał by być taki że byś czuł na

> kierownicy.

no właśnie, jako że "szurnięcie" na podniesionym aucie zaczynało się od kiedy spinka cybanta osłony przegubu była na górze podejrzewałem że to ona, niestety to nie ona, jest luz pomiędzy zwrotnicą a cybantem

gumę przegubu spryskałem siuwaksem ale to też nie to....

hmmm co do luzu - nic na szarpakach na skp nie wykazało, breszką jak w domu szarpałem też nic nie pokazało żeby gdziekolwiek był jakiś luz

Napisano

> dziwi mnie tylko to że szura tylko na skręcie

Jak popatrzysz od spodu to zobaczysz co trze.

Napisano
  • Autor

> Jak popatrzysz od spodu to zobaczysz co trze.

a coś bliżej?