Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwykła przyczepa z hamulcem, ale nie najazdowym.

Featured Replies

Napisano

No właśnie.

Czy ktoś spotkał się z przyczepą, która byłaby wyposażona w hamulec inny niż najazdowy?

Mam na myśli zwykłe przyczepy do zwykłych samochodów osobowych.

Mówi się, że hamulec najazdowy to nie hamulec, bo nie jest uruchamiany z miejsca kierowcy.

No to czy jest jakiś patent, który rozwiązałby ten odwieczny problem? Bo nigdy nie spotkałem się z przyczepą, która całkowicie spełniałaby kryteria przyczepy z hamulcem.

Jeszcze raz powtórzę - zwykła przyczepa lekka lub ciężka przeznaczona do ciągnięcia przez normalny samochód osobowy.

Dziwię się, że jeszcze producenci samochodów nie wpadli na pomysł, który umożliwiałby wykorzystanie układu hamulcowego samochodu.

Podobnie jak montuje się instalację elektryczną haka wraz z uniwersalną wtyczką i gniazdem tak można by wykonać uniwersalne złącze hydrauliczne umożliwiające połączenie układu hamulcowego przyczepy z układem hamulcowym samochodu.

W pewnej książce trafiłem na takie coś:

288083547-IMG_5417.JPG

Dwa elementy, których korpusy mają wewnątrz przemieszczający się tłoczek. Po połączeniu tych elementów oba tłoczki stykają się ze sobą i przekazują siłę hamowania.

Przyczepa musiałaby mieć oczywiście własny zamknięty hydrauliczny układ hamulcowy wraz ze zbiornikiem wyrównawczym.

Bez względu na to czy elementy te są połączone ze sobą czy nie to zarówno układ hamulcowy samochodu, jak i przyczepy jest szczelny. Połączenie tych obu korpusów przebiegałoby na zasadzie szybkozłącza.

Producenci samochodów w pompie hamulcowej lub w innym miejscu układu hamulcowego zostawialiby zaślepiony otwór umożliwiający przykręcenie dodatkowego przewodu hamulcowego, który służyłby do przekazywania siły hamowania na przyczepę.

post-54103-14352527252681_thumb.jpg

Napisano

> No właśnie.

> Czy ktoś spotkał się z przyczepą, która byłaby wyposażona w hamulec inny niż najazdowy?

pytanie po co ?

po co komplikować coś co jest proste i skuteczne ?

dodatkowe złącze w aucie, to już ryzyko rozszczelnienia, trzeba by tego pilnować icon_rolleyes.gif

z przyczepą 1000kg zrobiłem kilkanaście tyś km i zupełnie wystarczający jest hamulec najazdowy

Napisano
  • Autor

> dodatkowe złącze w aucie, to już ryzyko rozszczelnienia, trzeba by tego pilnować

No to by się pilnowało.

> z przyczepą 1000kg zrobiłem kilkanaście tyś km i zupełnie wystarczający jest hamulec najazdowy

No tak. Wiadomo, że wystarczy. Ale właśnie specjalnie napisałem, że hamulec najazdowy według przepisów nie jest hamulcem takim jaki ma być czyli nie jest uruchamianym z miejsca kierowcy. Choć o tym można by polemizować, bo ludzie to różnie interpretują.

Napisano

> No to by się pilnowało.

ludzie nie potrafią zwykłych przewodów utrzymać w sprawności wink.gif

tutaj dochodzi dodatkowy element, w sumie dość delikatny

często jest tak że kupuje auto ktoś, kto haka nie używa więc i o gniazdo by nie dbał

jak przegnije gniazdko elektryczne, to najwyżej popali bezpieczniki

> No tak. Wiadomo, że wystarczy. Ale właśnie specjalnie napisałem, że hamulec najazdowy według

> przepisów nie jest hamulcem takim jaki ma być czyli nie jest uruchamianym z miejsca kierowcy.

> Choć o tym można by polemizować, bo ludzie to różnie interpretują.

to że nasze przepisy są durne, to już nasz problem

w innych krajach też jest taka interpretacja ?

u nas hamulec najazdowy jest hamulcem, tylko nie uruchamianym z miejsca kierowcy

to trochę różnica

z tym sie wiąże ten warunek 1.33 DMC ?

Napisano
  • Autor

> ludzie nie potrafią zwykłych przewodów utrzymać w sprawności

> tutaj dochodzi dodatkowy element, w sumie dość delikatny

> często jest tak że kupuje auto ktoś, kto haka nie używa więc i o gniazdo by nie dbał

> jak przegnije gniazdko elektryczne, to najwyżej popali bezpieczniki

I tu kłaniałaby się rzetelność diagnostów i solidna kontrola takich elementów.

> to że nasze przepisy są durne, to już nasz problem

> w innych krajach też jest taka interpretacja ?

Nie mam pojęcia.

> u nas hamulec najazdowy jest hamulcem, tylko nie uruchamianym z miejsca kierowcy

> to trochę różnica

> z tym sie wiąże ten warunek 1.33 DMC ?

Przyznam, że jeżeli o to chodzi to mam mętlik w głowie, bo te nasze przepisy są dość mocno skomplikowane.

Napisano

> przepisów nie jest hamulcem takim jaki ma być czyli nie jest uruchamianym z miejsca kierowcy.

No jak nie jest, uruchamiam go naciskając ten srodkowy pedał a samochodach z ręczną skrzynia biegów... albo lewy w automatach...

Napisano
  • Autor

> No jak nie jest, uruchamiam go naciskając ten srodkowy pedał a samochodach z ręczną skrzynia

> biegów... albo lewy w automatach...

No właśnie też tak to sobie tłumaczę ale podobno to nie tak się interpretuje.

Napisano

> No właśnie też tak to sobie tłumaczę ale podobno to nie tak się interpretuje.

Jak można wymagać od ludzi, by mieli w przyczepach hamulec, który nie występuje w przyrodzie? Przecież to jakiś debilizm jest... screwy.gif

Napisano

> w innych krajach też jest taka interpretacja ?

Co ty.

To tylko polski wymysl.

Nikt nigdzie indziej o czyms takim nie slyszal, wieci nikt nie wpadl napomysl zeby takie rozwiazanie zaimplementowac.

Napisano

Tak, widziałem przyczepę do przewozu 4 koni z hydraulicznym układem hamulcowym uruchamianym za pomocą tłoka w cięgnie.

Czyli hamulec najazdowy ale prócz dźwigni i linek był tłok, pompa i przewody hamulcowe.

> Dziwię się, że jeszcze producenci samochodów nie wpadli na pomysł, który umożliwiałby wykorzystanie

> układu hamulcowego samochodu.

Chyba tylko pneumatyczny, nie widzę możliwości podłączenia się do obwodu układu hamulcowego z płynem.

> Producenci samochodów w pompie hamulcowej lub w innym miejscu układu hamulcowego zostawialiby

> zaślepiony otwór umożliwiający przykręcenie dodatkowego przewodu hamulcowego, który służyłby

> do przekazywania siły hamowania na przyczepę.

Raczej nie ma możliwości niezapowietrzania się takiego połączenia

Napisano
  • Autor

> Raczej nie ma możliwości niezapowietrzania się takiego połączenia

Ale zwróć uwagę na rysunek. Tego typu podobne połączenia stosuje się z powodzeniem w urządzeniach hydraulicznych, np.: w nożycach czy rozpierakach ratowniczych do cięcia pojazdów gdzie ciśnienie oleju dochodzi do 700 bar.

Napisano

> Tak, widziałem przyczepę do przewozu 4 koni z hydraulicznym układem hamulcowym uruchamianym za

> pomocą tłoka w cięgnie.

> Czyli hamulec najazdowy ale prócz dźwigni i linek był tłok, pompa i przewody hamulcowe.

Miałem przyczepę do przewozu 2 koni typu "SAM", oparty o układ hamulcowy z poloneza. 4 tarcze, hamulec najazdowy hydrauliczny. Nawet jak ciągnąłem ponad 2t Oplem Omegą, to przy hamowaniu nie czułem wcale, że przyczepa mnie pcha.

Napisano

> Ale zwróć uwagę na rysunek. Tego typu podobne połączenia stosuje się z powodzeniem w urządzeniach

> hydraulicznych, np.: w nożycach czy rozpierakach ratowniczych do cięcia pojazdów gdzie

> ciśnienie oleju dochodzi do 700 bar.

Zwróć uwagę że system ratowniczy napędzany jest pompą, działającą non stop + pewnie jakiś zasobnik.

W przypadku auta osobowego jej czas działania ograniczony jest do chwili naciśnięcia. Więc co miałoby wyrównać ciśnienie po pożądanego i wydatek nożnej pompy, w podwójnym układzie hamulcowym? Podwójny skok pedału hamulca? Pompowałbyś pedałem?

Układ musiałby stać się bardziej skomplikowany.

Napisano
  • Autor

> Zwróć uwagę że system ratowniczy napędzany jest pompą, działającą non stop + pewnie jakiś zasobnik.

Tu chciałem zwrócić tylko uwagę na to, że połączenia istnieją i są szczelne.

> W przypadku auta osobowego jej czas działania ograniczony jest do chwili naciśnięcia. Więc co

> miałoby wyrównać ciśnienie po pożądanego i wydatek nożnej pompy, w podwójnym układzie

> hamulcowym? Podwójny skok pedału hamulca? Pompowałbyś pedałem?

> Układ musiałby stać się bardziej skomplikowany.

Popatrz dobrze na rysunek, który wkleiłem.

Napisano

> Miałem przyczepę do przewozu 2 koni typu "SAM", oparty o układ hamulcowy z poloneza. 4 tarcze,

> hamulec najazdowy hydrauliczny. Nawet jak ciągnąłem ponad 2t Oplem Omegą, to przy hamowaniu

> nie czułem wcale, że przyczepa mnie pcha.

jutro mogę wrzucić fotki takiego układu, jak jeszcze stoi na placu wink.gif

tyle że to nie jest to o co pytał kolega, bo tutaj zasada działania jest taka sama

dalej hamulec jest uruchamiany przez nacisk na kulę haka, a nie bezpośrednio przez kierowcę, poprzez wciśnięcie hamulca jak w autach ciężarowych

dobrze wyregulowany hamulec najazdowy linkowy praktycznie eliminuje "pchanie"

Napisano

Tak czy owak to taki dodatkowy siłownik wpływa na skok pedału hamulca w samochodzie, czy w przypadku braku przyczepy tłoczek w tym siłowniku jest jakoś mechanicznie blokowany?

Jeśli nie to płyn pójdzie w ten dodatkowy siłownik i pedał fajnie wpadnie w podłogę hehe.gif

Z kolei, jeśli byłby blokowany to taki efekt (nieco mniejszy) będzie po podłączeniu pod przyczepkę.

I jeszcze jedno-co w przypadku gwałtownego hamowania-będzie tam ABS.

W sumie to rozwiązanie może by się i jakoś sprawdzało, ale w przypadku starych pojazdów ze słabiutkimi hamulcami typu warszawa czy żuk, w nowoczesnych z ABS i ESP tego nie widzę, już łatwiej byłoby wykorzystać do tego elektronikę grinser006.gif

Napisano

> Popatrz dobrze na rysunek, który wkleiłem.

uff, sądziłem że to czyste połączenie hydrauliczne a to mechaniczne sterowanie drugą pompą w przyczepce?

Napisano
  • Autor

> Tak czy owak to taki dodatkowy siłownik wpływa na skok pedału hamulca w samochodzie, czy w

> przypadku braku przyczepy tłoczek w tym siłowniku jest jakoś mechanicznie blokowany?

Przypuszczam, że byłaby jakaś nakładka, która pełniłaby funkcję takiej blokady i osłony jednocześnie.

> Jeśli nie to płyn pójdzie w ten dodatkowy siłownik i pedał fajnie wpadnie w podłogę

> Z kolei, jeśli byłby blokowany to taki efekt (nieco mniejszy) będzie po podłączeniu pod przyczepkę.

> I jeszcze jedno-co w przypadku gwałtownego hamowania-będzie tam ABS.

> W sumie to rozwiązanie może by się i jakoś sprawdzało, ale w przypadku starych pojazdów ze

> słabiutkimi hamulcami typu warszawa czy żuk, w nowoczesnych z ABS i ESP tego nie widzę, już

> łatwiej byłoby wykorzystać do tego elektronikę

Tu też przypuszczam, że dla producentów samochodów nie stanowiłoby to jakiegoś problemu. Gdyby to było upowszechnione to penie byłoby tanie. Naczepy i przyczepy ciężarówek też mają ABS.

Napisano
  • Autor

> uff, sądziłem że to czyste połączenie hydrauliczne a to mechaniczne sterowanie drugą pompą w

> przyczepce?

Coś na tę modłę. Przyrównałbym to też trochę do dwóch pomp hamulcowych połączonych ze sobą tłokami.

Napisano

> No właśnie.

> Czy ktoś spotkał się z przyczepą, która byłaby wyposażona w hamulec inny niż najazdowy?

Dziś w Starej Miłośnie na parkingu orlenu stał busik ITD.

Podjechałem do panów, akurat kończyli kontrolę "TIRa".

Zapytałem czy mogę o coś zapytać z dziedziny przyczep i pan sierżant, młodszy inspektor jak się później zatytułował, prosił abym chwilkę zaczekał bo już kończą.

Tak też po kilku minutach pan zaprosił mnie do busika i spytał w czym może pomóc.

- jak to jest z tymi hamulcami w przyczepach, chodzi mi o najazdowy w mojej DMC 2000km.

Odpowiedział rzucając paragrafami, punktami z PoRD i jakimiś Rozporządzeniami.

Poprosiłem aby mi w prosty, łopatologiczny sposób wytłumaczył dla czego ta z hamulcem najazdowym jest wg. prawa bez hamulca

- Bo hamulec w przyczepie musi być uruchamiany z miejsca kierowcy.

Na taką odpowiedź czekałem palacz.gif

Brnę dalej:

- a jeżeli mój samochód ma kompresor i instalację pneumatyczną, przyczepa ma hamulce pneumatyczne i podłączamy ją do instalacji samochodu to takie "coś" jest już przyczepą z hamulcem?

- tak, to już przyczepa z hamulcem - odparł.

- bo jak kierowca naciska na hamulec to uruchamia się hamulec w przyczepie, tak?

- tak - odparł.

Drążę dalej:

- a jeżeli ja naciskam na hamulec i zwalniający samochód powoduje że przyczepa napierając na hak i powoduje uruchomienie hamulca w przyczepie, który działa na wszystkie cztery koła to jest to hamulec czy nie jest uruchamiany z miejsca kierowcy?

...

icon_rolleyes.gifhmm.gif

- no jest - odparł - ale to hamulec najazdowy

normalnie pad.gif

ale po chwili przyznał rację:

- wie pan, faktycznie taki najazdowy to praktycznie uruchamiany z miejsca kierowcy bo to w końcu kierowca powoduje, że ... ale przypisy są przepisami i trzeba je przestrzegać policial.gif

Podziękowałem i szybko drive.gif do stajni.

• 3 tygodnie później...
Napisano

W obecnych czasach można było by to rozwiązać ster-by-wire. Mianowicie. Wykorzystując system ESP. W przyczepce zamontowana jest pompa ABS/ESP napędzana elektrycznie (do tego ew. pompa elektryczna podciśnienia z serwem). Do tego elektronika odczytuje położenie hamulca + ciśnienie w układzie hamulcowym, czujnik przyśpieszenia auta i taka informacja trafia do modułu w przyczepce.

Oczywiście nie było by to tanie itd. ale jeśli mamy samochody które stosując radar, kamerę są w stanie same zahamować to i takie rozwiązanie można by było wdrożyć.

Wszelkie rozwiązania czysto mechaniczne (hydraulika, pneumatyka) w przypadku aut osobowych były by imho kosztowne i zawodne.