Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyszły mrozy i....

Featured Replies

Napisano

Czas na naprawki zlosnik.gif

C3 - wie ktoś gdzie szukać czujnika temperatury silnika? Bo wskaźnik przy liczniku nie dyga, mimo iż z nawiewów leci ciepłe powietrze

C8 - ma ktoś schemat, jak idzie wężyk do tylnej wycieraczki? Pompka pracuje, ale nie sika. Muszę obejrzeć cały wężyk spineyes.gif

Napisano

> Czas na naprawki

> C3 - wie ktoś gdzie szukać czujnika temperatury silnika? Bo wskaźnik przy liczniku nie dyga, mimo

> iż z nawiewów leci ciepłe powietrze

> C8 - ma ktoś schemat, jak idzie wężyk do tylnej wycieraczki? Pompka pracuje, ale nie sika. Muszę

> obejrzeć cały wężyk

nie możliwe przecież pisali że Citroeny się nie psują tak jak renówki grinser006.gif

Napisano

c3 pewnie przy termostacie jest, jak wrzucisz viny na priva, to jutro Ci wrzuce screeny z dokumentacji... powinno to w jakims stopniu pomoc...

Napisano
  • Autor

> nie możliwe przecież pisali że Citroeny się nie psują tak jak renówki

Ty mi tu pod włos nie bierz smile.gif tylko konkretne odpowiedzi daj 270751858-jezyk.gif

Każdy ma swoje zdanie, przy czym zdanie Pawła jest wyłącznie jego smile.gif Ja miałem renówkę a teraz mam dwie cytrynki i to jeden grzyb. Każde z czasem się psuje i nie zauważyłem tu przewag żadnej z marek. C8 jest boleśniejsze, bo serwis jest po prostu znacznie droższy niż starej laguny.

Napisano

> Ty mi tu pod włos nie bierz tylko konkretne odpowiedzi daj

> Każdy ma swoje zdanie, przy czym zdanie Pawła jest wyłącznie jego Ja miałem renówkę a teraz mam

> dwie cytrynki i to jeden grzyb. Każde z czasem się psuje i nie zauważyłem tu przewag żadnej z

> marek. C8 jest boleśniejsze, bo serwis jest po prostu znacznie droższy niż starej laguny.

Ty lepiej podaj przebieg C8 i wiek to zobaczymy czy jednak statystycznie nie jest mniej awaryjny. Poza tym co to za awaria brak spryskiwacza z tyłu, w stosunku do uwalonych liczników, padajacych panewek, czy bozia wie co jeszcze w Espace IV smile.gif

A wężyk idzie od przedniego słupka pasażera, pod plastikami progowymi, do słupka tylnego którym pnie się do przelotki do klapy i klapą do wycieraczki.

Napisano
  • Autor

> Ty lepiej podaj przebieg C8 i wiek to zobaczymy czy jednak statystycznie nie jest mniej awaryjny.

Mam za małą próbkę, żeby się spierać. C8 ma 277km i jak wiesz 8 lat. Laguna miała 14 lat i ponad 300kkm (wg licznika, bo w rzeczywistości, to who knows) nakulane. W moim odczuciu częstotliwość wizyt w serwisach była podobna. Średnio raz na rok (może trochę częściej) leci(ało) coś mniej lub bardziej grubszego poza eksploatacją. Przy czym Laguną na lawecie nie wracałem 270751858-jezyk.gif

> Poza tym co to za awaria brak spryskiwacza z tyłu, w stosunku do uwalonych liczników,

Takich pierduł nie liczę jako awarii. Wiadomo że po X latach tego typu pracujące elementy się gdzieś przetrą. Kable/wężyk tylnej klapy łatałem i w Matizie i w Lagunie i teraz pewnie czeka mnie to w C8.

> A wężyk idzie od przedniego słupka pasażera, pod plastikami progowymi, do słupka tylnego którym

> pnie się do przelotki do klapy i klapą do wycieraczki.

I to jest konkret smile.gif893goodvibes.gif

Napisano

> Mam za małą próbkę, żeby się spierać. C8 ma 277km i jak wiesz 8 lat. Laguna miała 14 lat i ponad

> 300kkm (wg licznika, bo w rzeczywistości, to who knows) nakulane. W moim odczuciu

> częstotliwość wizyt w serwisach była podobna. Średnio raz na rok (może trochę częściej)

> leci(ało) coś mniej lub bardziej grubszego poza eksploatacją. Przy czym Laguną na lawecie nie

> wracałem

yikes.gif a to C8 wracało na lawecie ?? nie chwaliłeś się że udało Ci się popsuć taki dobry smile.gif mój były smile.gif samochód smile.gif

Poza tym nie porównuj C8 do laguny smile.gif tylko jeśli już to do Espace'a IV smile.gif Please smile.gif a tu ni jak się tego nie da porównać smile.gif C8 może i nieco mniejszy, ale Espace dużo bardziej awaryjny

Poniżej "porównanie" C8/Espace/Alhambra smile.gif

http://www.magazynauto.pl/uzywane/opinie/news-uzywane-seat-alhambra-citroen-c8-renault-espace,nId,1446834

Napisano
  • Autor

> a to C8 wracało na lawecie ?? nie chwaliłeś się że udało Ci się popsuć taki dobry mój były

> samochód

jak to nie? Sam się popsuł. Do tej pory odmawiam pacierze, że nie klęknął na wakacjach.

> Poza tym nie porównuj C8 do laguny tylko jeśli już to do Espace'a IV Please a tu ni jak się tego

> nie da porównać C8 może i nieco mniejszy, ale Espace dużo bardziej awaryjny

Temat był ogólnie o "wyższości" Citroenów nad Renault, stąd laguna. Jeśli chodzi o same Espace vs C8 - tu głównie robiły silniki. Ani 1.9 ani 2.2 nie były bezawaryjne, stąd różnice do 2.0HDI. Gdybyś porównywał z nowszymi 2.0dCi, to jest nieco inna rozmowa.

Napisano

> jak to nie? Sam się popsuł. Do tej pory odmawiam pacierze, że nie klęknął na wakacjach.

> Temat był ogólnie o "wyższości" Citroenów nad Renault, stąd laguna. Jeśli chodzi o same Espace vs

> C8 - tu głównie robiły silniki. Ani 1.9 ani 2.2 nie były bezawaryjne, stąd różnice do 2.0HDI.

> Gdybyś porównywał z nowszymi 2.0dCi, to jest nieco inna rozmowa.

Eeeee tam same silniki smile.gif

A elektronika ? liczniki/wyświetlacze, karty hands free i wiele innych smile.gif czy skrzynie automatyczne DP0/AL4 ?

Poza tym jak już o silniku mowa to żadne dCi nie jest tak bezawaryjne jak HDi.

Wszystkie dCi montowane w Espace miały jakieś ogólne problemy włącznie z 3.0V6 dCi

jedynie teraz można powiedzieć że 2.0 dCi 170 zaczął dorównywać 2.0 HDi 138/163 smile.gif i tyle nic więcej.

Napisano

> A wężyk idzie od przedniego słupka pasażera, pod plastikami progowymi, do słupka tylnego którym

> pnie się do przelotki do klapy i klapą do wycieraczki.

i najczesciej rozlacza sie na zlaczce ponizej tylnej lampy, trzeba zajrzec przez oslone lampy w bagazniku od srodka. skoro pompka chodzi to bedzie widac czy plyn leci tam na podloge.

inna mozliwosc to zaciety zaworek w pompce, ale wtedy raczej pryskalby na przod mimo uruchamiania tylu.

a jeszcze inna mozliwosc to ze zostal letni plyn i cos zamarzlo po drodze do tylnego spryskiwacza :-D

Napisano

> jak to nie? Sam się popsuł. Do tej pory odmawiam pacierze, że nie klęknął na wakacjach.

> Temat był ogólnie o "wyższości" Citroenów nad Renault, stąd laguna. Jeśli chodzi o same Espace vs

> C8 - tu głównie robiły silniki. Ani 1.9 ani 2.2 nie były bezawaryjne, stąd różnice do 2.0HDI.

> Gdybyś porównywał z nowszymi 2.0dCi, to jest nieco inna rozmowa.

niech porówna z 2.0T zlosnik.gif

Napisano

> Eeeee tam same silniki

> A elektronika ? liczniki/wyświetlacze, karty hands free i wiele innych czy skrzynie automatyczne

> DP0/AL4 ?

> Poza tym jak już o silniku mowa to żadne dCi nie jest tak bezawaryjne jak HDi.

> Wszystkie dCi montowane w Espace miały jakieś ogólne problemy włącznie z 3.0V6 dCi

> jedynie teraz można powiedzieć że 2.0 dCi 170 zaczął dorównywać 2.0 HDi 138/163 i tyle nic więcej.

no właśnie co ze skrzyniami bo ja czytałem i większość użytkowników zadowolona , a może masz jakieś przecieki grinser006.gif

Porównując HDI to możesz odrazu dodać że nawet TDI nie jest takie jak HDI więc argument z tyłka grinser006.gif porównaj benzynki zlosnik.gif

Napisano

> Eeeee tam same silniki

> A elektronika ? liczniki/wyświetlacze, karty hands free i wiele innych czy skrzynie automatyczne DP0/AL4 ?

> Poza tym jak już o silniku mowa to żadne dCi nie jest tak bezawaryjne jak HDi.

> Wszystkie dCi montowane w Espace miały jakieś ogólne problemy włącznie z 3.0V6 dCi

> jedynie teraz można powiedzieć że 2.0 dCi 170 zaczął dorównywać 2.0 HDi 138/163 i tyle nic więcej.

> no właśnie co ze skrzyniami bo ja czytałem i większość użytkowników zadowolona , a może masz jakieś

> przecieki

> Porównując HDI to możesz odrazu dodać że nawet TDI nie jest takie jak HDI więc argument z tyłka

> porównaj benzynki

Coraz bardziej mi się wasza dyskusja podoba zlosnik.gifbiglaugh.gif

Jak ja się cieszę, że nie kupiłem Flułenca ok.gif

(byliśmy w salonie , oglądaliśmy , dali nawet niezłą cenę , ale ten charakterystyczny zapach francuskiej "nowości" (czyt. smród gum i plastików nas zniechęcił).

Aczkolwiek stosunkowo miło wspominam R19 którą miałem dawno temu. Wygodne i obszerne wozidło. Aczkolwiek latało po całej drodze i amortyzator tylni wlazł do bagażnika przez przerdzewiały kielich zlosnik.gif )

Napisano

> niech porówna z 2.0T

Równie dobrze porównaj to 2.0T z Reni do 2.2i 165KM z PSA czy 2.0i 140, co to wniesie ?

jeden dobry silnik w Reno nie pokona udanej całej rodziny silników w PSA smile.gif

Napisano

> Równie dobrze porównaj to 2.0T z Reni do 2.2i 165KM z PSA czy 2.0i 140, co to wniesie ?

> jeden dobry silnik w Reno nie pokona udanej całej rodziny silników w PSA

Niestety obecnie PSA nie ma zadnego sensownego silnika noPB w ofercie no.gif

Napisano

> no właśnie co ze skrzyniami bo ja czytałem i większość użytkowników zadowolona , a może masz jakieś

> przecieki

> Porównując HDI to możesz odrazu dodać że nawet TDI nie jest takie jak HDI więc argument z tyłka

> porównaj benzynki

Porownałem, i co ? Jeden w miarę rozsądny silnik przeciwko całej rodzinie smile.gif

A TDi czymże takim było jest ? Mogę je tylko skonfrontować z kolejną świetną rodziną silników z PSA wcześniejszych D i TD - XUD

A skrzycie ? niestety to samo badziewie było równolegle w PSA, słabe i awaryjne w stosunku do 4HP.... wcześniejszych i AM6 aisin obecnie.

Napisano

> Niestety obecnie PSA nie ma zadnego sensownego silnika noPB w ofercie

Nie przesadzaj THP po przejściu chorób wieku dziecięcego już wyszły na prostą.

Napisano

> Coraz bardziej mi się wasza dyskusja podoba

> Jak ja się cieszę, że nie kupiłem Flułenca

> (byliśmy w salonie , oglądaliśmy , dali nawet niezłą cenę , ale ten charakterystyczny zapach

> francuskiej "nowości" (czyt. smród gum i plastików nas zniechęcił).

> Aczkolwiek stosunkowo miło wspominam R19 którą miałem dawno temu. Wygodne i obszerne wozidło.

> Aczkolwiek latało po całej drodze i amortyzator tylni wlazł do bagażnika przez przerdzewiały

> kielich )

Jakoś nie chwalisz się co nabyłeś w zamian smile.gif

Napisano

> Nie przesadzaj THP po przejściu chorób wieku dziecięcego już wyszły na prostą.

Od ktorych rocznikow mozna sie interesowac 1,6THP?

Napisano

> ale ten silnik chodzi jak sieka, kurcze...

nie ważne, jest z PSA wink.gif

Napisano

> nie możliwe przecież pisali że Citroeny się nie psują tak jak renówki

patrząc po ilości postów użytkowników renault i aut grupy PSA można odnieść wrażenie że Renuary to wieczne problemy

Napisano

> nie ważne, jest z PSA

Ważne, pokaż mi jak pracuje silnik Reno w tej technologii, nie da się ? dlaczego ? bo go jeszcze nie ma...

Napisano

> patrząc po ilości postów użytkowników renault i aut grupy PSA można odnieść wrażenie że Renuary to

> wieczne problemy

Wrażenie ?

Napisano

> Wrażenie ?

Niektóry nie przetłumaczysz. Mam klientów co na sznurku ewentualnie na lawecie przyprowadzali auta i zawsze słyszałem że są zajebiste pad.gif Zresztą nie oszukujmy się ceny Renault są małe z czegoś to wynika.

Napisano

> Ważne, pokaż mi jak pracuje silnik Reno w tej technologii, nie da się ? dlaczego ? bo go jeszcze

> nie ma...

TCe cfaniaczek.gif

Napisano

> TCe

TCe nie ma chyba wtrysku bezposredniego wink.gif

Napisano

> TCe

TrzyCylindryetylina ?? smile.gif

A gdzie wtrysk bezpośredni ?

Napisano

> TrzyCylindryetylina ??

> A gdzie wtrysk bezpośredni ?

a do czego Ci ten wtrysk bezpośredni potrzebny? Teraz pośredni to raczej zaleta ok.gif

Napisano

> a do czego Ci ten wtrysk bezpośredni potrzebny? Teraz pośredni to raczej zaleta

Porównujmy jednostki działające na tej samej zasadzie smile.gif a nie od sala do lasa...

Napisano
  • Autor

> Proszę:

Bardzo dziękuję smile.gifok.gif

> C8:

W który miejscu ten łącznik 14 jest posadowiony? To jest na podszybiu?

Napisano

> a do czego Ci ten wtrysk bezpośredni potrzebny? Teraz pośredni to raczej zaleta

Chociazby nizsze spalanie?

Napisano

> Bardzo dziękuję

> W który miejscu ten łącznik 14 jest posadowiony? To jest na podszybiu?

Krzysiek, to jest rysunek aksonometryczny smile.gif

złączka jest na przejściu do kabiny przez przedni prawy słupek

Napisano
  • Autor

> Krzysiek, to jest rysunek aksonometryczny

Fuj, to jakieś świństwo grinser006.gifgrinser006.gif

> złączka jest na przejściu do kabiny przez przedni prawy słupek

Dziękuję ok.gif w weekend pogrzebię.

Napisano

> ale sa 2 sztuki na auto...

ale pytał się o ten "na podszybiu" smile.gif

Napisano

> Jakoś nie chwalisz się co nabyłeś w zamian

Co prawda nic to do Waszej dyskusji nie wnosi, ale skoro pytasz to odpowiem.

Kupiliśmy Aurisa I FL 1,6 noPb.

Po wyjeździe z salonu Reno (jak wspomnę to czym miała oddychać obsługująca nas pani tongue.gif to jeszcze teraz w oczach zapalają mi się iskry icon_rolleyes.gif ) jechaliśmy z zaliczką na Kia Ceed.

Po drodze mijaliśmy salon Toyoty.

Pierwsza myśl: eeeeeeee na Toyotę nas nie stać.

Druga myśl: ale co nam szkodzi zatrzymać się i pooglądać.

No i stał tam nasz Aurisek z wyprzedaży rocznika (na którego wbrew obawom było nas stać claps.gif ) , którym do dzisiaj jeżdzimy ok.gifsmile.gif .