Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak ludzie liczą spalanie?

Featured Replies

Napisano

> BTW - czy na to są jakieś normy?

Homologacja - licznik nie może wskazywać prędkości niższej niż faktyczna (co zresztą jest logiczne). Szczegółów szczerze powiem szukać mi się nie chce ile może wskazywać mniej i nawet nie wiem czy jest określone ok.gif

> Mam teraz 2 auta i obserwuje (konfrontacja z GPS na trasie) zupełnie różne niezgodności.

> W jednym aucie przekłamanie jest minimalne (typu 120/118) w drugim spore (120/112).

> W obydwu fabryczny rozmiar opon i dobre ciśnienie.

Masz w porządku, a różnica 8km/h przy 120km/h to sporo?

Napisano

> nikt nie pisał o tonie. wystarczy 80-100 kg w bagazniku i już siądzie jedna strona.

takim GSX1200 to chetnie bym sie poruszal jakkolwiek wyglada:)

Napisano

> BTW - czy na to są jakieś normy?

> Mam teraz 2 auta i obserwuje (konfrontacja z GPS na trasie) zupełnie różne niezgodności.

> W jednym aucie przekłamanie jest minimalne (typu 120/118) w drugim spore (120/112).

> W obydwu fabryczny rozmiar opon i dobre ciśnienie.

Ten drugi oszukuje; moje oba głupki (w telefonie i tomtom910) pokazują odchył w dół o 2-4km/h z zasadą, że im szybciej tym więcej w 4 różnych autach na seryjnych gumach (gdzie szybko to >130).

Napisano

> nie kumam za bardzo Twojego posta

> Nie ma znaczenia w jakim mieście, nie musi być wielka górka, wystarczy kilka stopni nachylenia

> terenu i już tankujesz inne ilości

Nawet jak tankuje na tej samej stacji?Zaczynacie tworzyć niestworzone historie zlosnik.gif

Napisano

> Nawet jak tankuje na tej samej stacji?Zaczynacie tworzyć niestworzone historie

wlasnie, bo z mojego doswiadczenia wiem, ze w 98% tankuje na jednej stacji "po drodze" baaa....na tym samym dystrybutorze w 99%

WIec przyjmuje, ze co 800-900 km czyli miesiac co przez kilkalat potrafi ustalic srednia z marginalnym odchyleniem.

A dodam, ze w sluzbowej daci MCV po odbiciu kija cierpliwy potrafi wlac jeszcze ok 10 litrow:)

Dlatego ja aby aby zmiejszyc zaklamania zawsze leje az lutro ON jest przy wlewie

Napisano

> proszek do prania i czekolada z niemiec tez są lepsze

No to akurat udowodniono, ze na jakosci tych samych produktow jestesmy dymani.

Napisano

W dużej mierze spalanie zależy od stylu jazdy. Obserwując kierowców na naszych drogach zauważyłem, że wielu z nich po prostu nie umie jeździć. Codziennie dojeżdżam do pracy dwupasmową obwodówką i widzę, że wiele osób po prostu nie potrafi korzystać z tego udogodnienia jakim są dwa pasy w jednym kierunku facepalm%5B1%5D.gif Najpierw jadą wolno, potem nagle gaz w podłogę i wyprzedzają co się rusza, potem znowu zwalniają, a ja jadąc ze stałą prędkością najpierw jestem przez takich delikwentów wyprzedzany, a potem sam muszę ich wyprzedzać. Jadąc z głową, patrząc na sytuację na drodze o wiele dalej niż przed maską własnego auta i obserwując to, co się dzieje w lusterkach można sobie płynnie i spokojnie przejechać całą drogę, a to ma znaczący wpływ na spalanie, a wcale nie jest uciążliwe. Mało tego, dla mnie nieustanne przyspieszanie i hamowanie byłoby bardziej denerwujące... icon_rolleyes.gif

To tylko jeden z przykładów odnośnie stylu jazdy, a tych czynników wpływających na spalanie jest jednak sporo więcej... palacz.gif

A to, że ludzie czasem bajki opowiadają, to już inna sprawa, z resztą nie tylko odnośnie spalania zlosnik.gif

Napisano

Mało tego, dla mnie nieustanne przyspieszanie i hamowanie byłoby bardziej

> denerwujące...

> To tylko jeden z przykładów odnośnie stylu jazdy, a tych czynników wpływających na spalanie jest

> jednak sporo więcej...

> A to, że ludzie czasem bajki opowiadają, to już inna sprawa, z resztą nie tylko odnośnie spalania

zgadzam sie

przy naszej sieci drog szarpanina nie ma sensu bowiem ja uwazam, ze np na 450km nad morze oszczednosc czasu 30-45 minut nie warta rzyka sesji zdjeciowej, koncentracji, spalania i w ogole ryzyka.

Ja jezdze "przewidywalnie" i zwawo ale jak widze zielone na 400 m przed maska to sie nie napinam bo i po co?

Zreszta zauwazylem we wro ze sa drogi gdzie jazda z przepisami otwiera zielona fale a i sa swiatlazczujnikami,ze dla tych spieszacych nagle czerwone zaswieca sie.

MOje spalanie mam na poziomie real 7,2-7,4 a producent pisze ze miasto 7,9 wiec mozna:)

A tych napinajacych sie dla ktorych wazniejsze jest 5m blizej na swiatlach i hamowanie jest niemalo, i obserwuje z politowaniem i pytaniem sam siebie...co im to daje? Lepsze EGO? czy to taki wojownik w oczach mulher.gif?