Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do Austrii przez Czechy - jak się przygotować?

Featured Replies

Napisano

> Pamiętaj tylko, że wjeżdżając do Austrii autostradą musisz mieć już naklejoną winietę...

Nie wink.gif

Wjeżdżając z Niemiec przez Kufstein na A12 winieta obowiązuje od skrzyżowania z B173. Czyli np. jadąc do Kutzbuhel nie potrzeba winiety.

Napisano

> Żarówki, bezpieczniki, kamizelki plus to co w Polsce.

A jak to się ma do ksenonów i innych ledowych lamp?

Też trzeba mieć na zapas?

Napisano

> Jakiego farta

> W Austrii nie ma żadnego przepisu nakazującego przewożenienie nart lub snowbordu w boksie dachowym,

> dlatego po ich odpowiednim zabezpieczeniu można je przewozić wewnątrz samochodu.

> Polecam wątek Christopha z forum Subaru, gdzie obala większość bzdurnych urban legends. Są tam

> również bardzo ważne informacje.

> Link można czytać bez logowania.

wewnątrz można jak jest zabezpieczone - i to tyle w temacie

jak położysz trzy pary luzem na tylnym siedzeniu to dostaniesz mandat , jak je zepniesz i zabezpieczysz to jest OK

Napisano

> to miałeś chyba farta , bo mnie znajomi uczulali na tą kwestię , ale zapomniałem bo mnie nie

> dotyczy to bo mam boxa

jakiego farta ?

Jaki to przepis zabrania przewożenia czegokolwiek w aucie ? Jakbym nie miał nart a miał zgrzewkę browarów na tylnim siedzeniu to co też byłoby źle wink.gif ?

Napisano

> jakiego farta ?

> Jaki to przepis zabrania przewożenia czegokolwiek w aucie ? Jakbym nie miał nart a miał zgrzewkę

> browarów na tylnim siedzeniu to co też byłoby źle ?

tak , byłoby źle - jak trafisz na tamtejszego szeryfa to się przekonasz hehe.gifpolicial.gif

nic nie zabrania pod warunkiem , że jest to zabezpieczone przed uszkodzeniem pasażerów w razie W , zgrzewka piwa nie jest zabezpieczona więc możesz mieś kłopoty - i pamiętaj, że to nie Polska gdzie mundurowi mają wszystko w d00pie tylko A gdzie smutni panowie bardzo poważnie podchodzą do swojej roli czerwona.gif

Napisano

> Ale jak Cię złapią na grubszym wykroczeniu to sprawdzą Ci wszystko od A do Z abyś popamiętał wysoki mandat

200 na 130 to wysokie wykroczenie?

Nic nie było sprawdzane. Mandat ze 360 EUR i odebranie dało się stargować do 160 i prawko zostało.

mar00ha

Napisano

Winieta CZ - 10 dni 15E kupowana na granicy.

Za granicą jest taniej. Auto bus 3.5T.

Napisano

> Wjeżdżając z Niemiec przez Kufstein na A12 winieta obowiązuje od skrzyżowania z B173. Czyli np.

> jadąc do Kutzbuhel nie potrzeba winiety.

nono.gif

Masz jakiś niecny cel wprowadzić kolegę w błąd i narażać go na 120 euro kary?

Tak jak piszesz było do 1 grudnia 2013. Od winiety na 2014, pierwszy metr autostrady po przekroczeniu granicy jest winietoobowiązkowy zlosnik.gif

Oto regulamin ASFINAG na 2015:

mapka ASFINAG str. 8, wyjątki str. 9, miejsca automatycznej kontroli i informacja o możliwych kontrolach na przejściach granicznych i zjazdach z autostrad, str. 18 .

Ostrzeżenie widnieje już od dawna na stronie Tirol wikivoyage:

szukaj: Mobilität/Autobahnen

A to cytat, gdybyś miał problem ze znalezieniem:

"... Achtung: Das 5 km lange, bisher mautfreie Stück der Inntalautobahn von der deutschen Grenze bei Kiefersfelden bis zur Autobahnausfahrt "Kufstein-Süd" kostet ab 1. Dezember 2013 ebenfalls Maut! (10-Tagesvignette)..."

Pierwszy zjazd do Kufstein jest obecnie bardzo popularnym miejscem odławiania bezwinietowców.

p.s.

pomyłka w numerach stron już poprawiona

Napisano

> tak , byłoby źle - jak trafisz na tamtejszego szeryfa to się przekonasz

> nic nie zabrania pod warunkiem , że jest to zabezpieczone przed uszkodzeniem pasażerów w razie W ,

> zgrzewka piwa nie jest zabezpieczona więc możesz mieś kłopoty - i pamiętaj, że to nie Polska

> gdzie mundurowi mają wszystko w d00pie tylko A gdzie smutni panowie bardzo poważnie podchodzą

> do swojej roli

Nie wiem, IMHO to jakies wydumki, kazdy policial.gif sie moze czepiac, nawet w pl. Sporo jezdze po A i jakos nei widze, zeby akurat tam wszyscy wszystko zabezpieczali.

Napisano

> Nie wiem, IMHO to jakies wydumki, kazdy sie moze czepiac, nawet w pl. Sporo jezdze po A i jakos nei widze, zeby akurat tam wszyscy wszystko zabezpieczali.

Ja kupiłem na all... za parę groszy nowy pokrowiec na narty (sprzedawany przez Skodę), wkładany w otwór w oparciu. Pokrowiec ma wszyty krótki pas i klamrę, co umożliwia zamocowanie do siedzenia (pas przedkłada się pod środkowym zagłówkiem). Nie wiem dokładnie, jakie są przepisy. Dla własnego i pasażerów bezpieczeństwa wolę zabezpieczyć narty.

Napisano

> Winieta CZ - 10 dni 15E kupowana na granicy.

> Za granicą jest taniej. Auto bus 3.5T.

Na przejściu granicznym w Cieszynie jest natomiast punkt sprzedaży (można poznać po szyldzie MYTO.CZ), który sprzedaje czeskie winiety w cenach nominalnych. W innych budkach są "polskie" ceny, z doliczoną marżą.

Jadących A1 to nie zainteresuje, ale inni może skorzystają.

Napisano

> Nie wiem, IMHO to jakies wydumki, kazdy sie moze czepiac, nawet w pl. Sporo jezdze po A i jakos

> nei widze, zeby akurat tam wszyscy wszystko zabezpieczali.

w pl nie spotkałem się żeby policial.gif czepiała sie czegokolwiek - spalonych żarówek, łysych opon, kamizelek, braków wyposażenia - mają to koncertowo w d00pie

Napisano

> to dobrze

> to nie dobrze - przecież nie będziesz wycierał się konwencją mówiąc, że w Polsce możesz jechać 50/h

> jak u tambylców jest ograniczenie do 40/h ,

Skąd ten pomysł? Konwencja jak najbardziej mówi o przepisach ruchu drogowego oraz bezpieczeństwie i państwa które ją ratyfikowały, jak najbardziej powinny mieć swój lokalny "pord" dostosowany do zapisów w niej utrwalonych.

> ale spokojnie możesz kazać sie pocałować w dowolne

> miejsce na hasło że nie masz żarówek - bo to jest wyposażenie którego nie musisz mieć u nas

Wyposażenie to akurat mały pikuś i nieprawdą jest stwierdzenie, że:

Quote:

zresztą konwencja dotyczy wyposażenia a nie przepisów o ruchu drogowym i bezpieczeństwa

Quote:

Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym – międzynarodowy traktat, określający ogólne zasady ruchu drogowego, do którego przestrzegania zobowiązały się kraje – sygnatariusze.

palacz.gif

Napisano

> Wyposażenie to akurat mały pikuś i nieprawdą jest stwierdzenie, że:

> Quote:

> zresztą konwencja dotyczy wyposażenia a nie przepisów o ruchu drogowym i bezpieczeństwa

> Quote:

> Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym – międzynarodowy traktat, określający ogólne zasady

> ruchu drogowego, do którego przestrzegania zobowiązały się kraje – sygnatariusze.

chodził mi, że to co wolno u nas a jest niezgodne z przepisami "tam" nie można stosować i w razie policial.gif nie wykręcisz sie konwencją "bo tak jest w konwencji " - to w bardzo dużym skrócie

Napisano

> chodził mi, że to co wolno u nas a jest niezgodne z przepisami "tam" nie można stosować i w razie

> nie wykręcisz sie konwencją "bo tak jest w konwencji " - to w bardzo dużym skrócie

Quote:

działa i ma się dobrze , ale niektóre przepisy mają sens i warto stosować się do nich, nawet jak nie obowiązują u nas

zresztą konwencja dotyczy wyposażenia a nie przepisów o ruchu drogowym i bezpieczeństwa

Z tego nijak nie wynika to co napisałeś - konwencja jak najbardziej mówi o ruchu drogowym i bezpieczeństwie i stąd też należy się stosować do przepisów obowiązujących w innych krajach, o ile są zgodne z ową konwencją. Nawet w Polsce w przypadku konfliktu w tym zakresie pierwszeństwo ma konwencja, a nie lokalny PoRD palacz.gif

Napisano

w Austrii zapoznaj się z zasadami robienia miejsca uprzywilejowanym w razie korka na autostradzie

jakiś tekst

Napisano

> ... Nawet w Polsce w przypadku konfliktu w tym zakresie

> pierwszeństwo ma konwencja, a nie lokalny PoRD

Taaak, powiedz to wszystkim rozjechanym na przejściach dla pieszych, na które "wtargnęli", szczególnie tym co przeżyli, żeby się mogli odwołać.

Artykuł 21, Punkt 1 b):

"jeżeli ruch pojazdów na tym przejściu nie jest kierowany sygnałami świetlnymi ruchu lub przez

funkcjonariusza kierującego ruchem, kierujący powinni zbliżać się do tego przejścia tylko z

odpowiednio zmniejszoną szybkością, aby nie narażać na niebezpieczeństwo pieszych, którzy

znajdują się na przejściu lub wchodzą na nie; w razie potrzeby powinni zatrzymać się w celu

przepuszczenia pieszych.

Napisano

> Taaak, powiedz to wszystkim rozjechanym na przejściach dla pieszych, na które "wtargnęli",

> szczególnie tym co przeżyli, żeby się mogli odwołać.

> Artykuł 21, Punkt 1 b):

> "jeżeli ruch pojazdów na tym przejściu nie jest kierowany sygnałami świetlnymi ruchu lub przez

> funkcjonariusza kierującego ruchem, kierujący powinni zbliżać się do tego przejścia tylko z

> odpowiednio zmniejszoną szybkością, aby nie narażać na niebezpieczeństwo pieszych, którzy

> znajdują się na przejściu lub wchodzą na nie; w razie potrzeby powinni zatrzymać się w celu

> przepuszczenia pieszych.

Cóż mam napisać? Nawet na HP dopiero co o to "batalię toczyłem".

Napisano

> Cóż mam napisać? Nawet na HP dopiero co o to "batalię toczyłem".

Pisząc o Austrii? bo mnie się wydaje ze o Polsce...