Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy komputer "wie" o aktualnym przełożeniu?

Featured Replies

Napisano

W bmw wie co najmniej od 8 lat. Wskaźnik zmiany biegow jest zależny od biegu, obciążenia i obrotow.

Napisano

> Czy podczas mieszania biegami na postoju pokazuje który dokładnie bieg >włączyłeś?

O tego nie próbowałem smile.gif Sprawdzę przy okazji

Napisano

> O tego nie próbowałem Sprawdzę przy okazji

Spróbowałem , na postoju nie. Działa dopiero po ruszeniu.

Napisano

> Pytanie: czy we współczesnych autach osobowych, ze zwykłą skrzynią manualną, owa skrzynia dostarcza

> jakichkolwiek informacji (poza zapięciem wstecznego biegu co oczywiste)?

W Lagunie III nie da się zapalić silnika na biegu bez wcisniętego sprzęgła...

Napisano

> Spróbowałem , na postoju nie. Działa dopiero po ruszeniu.

No więc zapewne nie ma czujników na wybieraku tylko wie który jest bieg po analizie prędkości.

Napisano

> No więc zapewne nie ma czujników na wybieraku tylko wie który jest bieg po >analizie prędkości.

Tak myślę, oblicza na podstawie prędkości obrotowej i prędkości jazdy.

pozdrawiam

Radek

Napisano

> No więc zapewne nie ma czujników na wybieraku tylko wie który jest bieg po analizie prędkości.

Nie wiem, więc strzelam grinser006.gif - ale chyba nie ma samochodu, w którym były by jakieś czujniki na lewarku albo wybieraku w skrzyni, sygnalizujące komputerowi który bieg jest aktualnie włączony facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano

> Nie wiem, więc strzelam - ale chyba nie ma samochodu, w którym były by jakieś czujniki na lewarku

> albo wybieraku w skrzyni, sygnalizujące komputerowi który bieg jest aktualnie włączony .

Rajdówki mają.

Napisano

> Nie wiem, więc strzelam - ale chyba nie ma samochodu, w którym były by jakieś czujniki na lewarku

> albo wybieraku w skrzyni, sygnalizujące komputerowi który bieg jest aktualnie włączony .

w mojej Lancii, po podłaczeniu do kompa mozna odczytac ile razy dany bieg byl zalaczony grinser006.gif

Napisano

Z obserwacji wynika, że wiedzą, przynajmniej taki Opel Astra IV 1.6. Taki wskażnik przełożenia na wyższy bieg działa na biegach 1-4. Na piątce już nie wyświetla strzałki. O ile pamiętam też "wiedział" o niewciśnięciu sprzęgła przy "odpalaniu". Trzeba było wcisnąć pedał sprzęgła, żeby zakręcił.