Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizyjność silnika

Featured Replies

Napisano

Czy silnik 1.0 z założoną głowicą z 1.2 jest silnikiem kolizyjnym, czy też nie?

Odpowiedź uzasadnij.

Napisano

> Czy silnik 1.0 z założoną głowicą z 1.2 jest silnikiem kolizyjnym, czy też nie?

> Odpowiedź uzasadnij.

generalnie podobno żaden frajer nie jest kolizyjny ale nigdy nie sprawdzałem i nie chcę sprawdzać. a co? jebło?

Napisano

> generalnie podobno żaden frajer nie jest kolizyjny ale nigdy nie sprawdzałem i nie chcę sprawdzać.

> a co? jebło?

Starsze ósemki nie są, te nowsze podobno tak, i szesnastki też.

Napisano

> generalnie podobno żaden frajer nie jest kolizyjny ale nigdy nie sprawdzałem i nie chcę sprawdzać.

> a co? jebło?

Moje 1.2 16v jest - sprawdzone wink.gif.

Napisano

> a co? jebło?

Moje 1.0 z 93 roku było bezkolizyjne, sprawdzone.

Napisano

> Czy silnik 1.0 z założoną głowicą z 1.2 jest silnikiem kolizyjnym, czy też nie?

> Odpowiedź uzasadnij.

Samo 1.0 jest bezkolizyjne, stare 1.2 8v też (sprawdzone).

Tak więc mix tych wymienionych nie powinien być kolizyjny. Tłok w 1.0 tak samo dochodzi do szczytu bloku.

Napisano

no dobra, a sprawdzał ktoś o ile trzeba splanować czapkę żeby doszło w razie czego do spotknia?

Napisano
  • Autor

> Samo 1.0 jest bezkolizyjne, stare 1.2 8v też (sprawdzone).

> Tak więc mix tych wymienionych nie powinien być kolizyjny. Tłok w 1.0 tak samo dochodzi do szczytu

> bloku.

I na to wygląda że nie jest.

Przeskoczył mi rozrząd i to całkiem sporo. Po ustawieniu górnego kółka (przy wałku rozrządu) zgodnie ze znacznikiem, dolne kółko było względem znacznika mniej więcej 90 stopni przestawiony.

Po ustawieniu wału korbowego i poskładaniu reszty odpalił jak należy ok.gif

Napisano

pytanie dlaczego przeskoczył. upalałeś zona.gif w ogóle to lepiej to jedzie względem serii?

Napisano
  • Autor

> pytanie dlaczego przeskoczył. upalałeś w ogóle to lepiej to jedzie względem serii?

W jeden dzień przyjechałem pod dom normalnie, nic się nie działo. Kilka dni później odpalam, trochę ciężko kręcił (zimno było) i przy drugiej czy trzeciej próbie, coś jakby lekko brzękło. Nie głośno. Zakręciłem jeszcze ze dwa razy, ale akumulator wyraźnie miał dość, więc go zabrałem na górę i naładowałem. Kolejnego dnia próbowałem - też nic, iskra była, komp nic mądrego nie powiedział, podejrzenie "przeskoczongo" rozrządu potwierdziło się.

A względem serii idzie lepiej, jest bardziej elastyczny.

Napisano

> W jeden dzień przyjechałem pod dom normalnie, nic się nie działo. Kilka dni później odpalam, trochę

> ciężko kręcił (zimno było) i przy drugiej czy trzeciej próbie, coś jakby lekko brzękło. Nie

> głośno. Zakręciłem jeszcze ze dwa razy, ale akumulator wyraźnie miał dość, więc go zabrałem na

> górę i naładowałem. Kolejnego dnia próbowałem - też nic, iskra była, komp nic mądrego nie

> powiedział, podejrzenie "przeskoczongo" rozrządu potwierdziło się.

> A względem serii idzie lepiej, jest bardziej elastyczny.

ale to zmieniales tylko glowice z walkiem i tyle? mowisz o glowicy z wersji 60 czy 75 koni?

Napisano

> W jeden dzień przyjechałem pod dom normalnie, nic się nie działo. Kilka dni później odpalam, trochę

> ciężko kręcił (zimno było) i przy drugiej czy trzeciej próbie, coś jakby lekko brzękło. Nie

> głośno. Zakręciłem jeszcze ze dwa razy, ale akumulator wyraźnie miał dość, więc go zabrałem na

> górę i naładowałem. Kolejnego dnia próbowałem - też nic, iskra była, komp nic mądrego nie

> powiedział, podejrzenie "przeskoczongo" rozrządu potwierdziło się.

> A względem serii idzie lepiej, jest bardziej elastyczny.

Ja zupełnie obok tematu ale my tu gadu gadu o kolizyjności, poszedłem przed chwilą odpalić corsę, po 2s zgasła... przeskoczył rozrząd (pasek się wyciągnął)....

1.4 8v 60KM corsa B - kolizyjny?

Napisano

> Ja zupełnie obok tematu ale my tu gadu gadu o kolizyjności, poszedłem przed chwilą odpalić corsę,

> po 2s zgasła... przeskoczył rozrząd (pasek się wyciągnął)....

> 1.4 8v 60KM corsa B - kolizyjny?

Yhy zlosnik.gif

http://forum.autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=288123718&an=&page=4&vc=1

Napisano

> Nie wiem co Cię cieszy - mnie to niezbyt bo to mój samochód...

Glaco, zlosnik.gif wcale nie oznacza, że to mnie cieszy przytul.gif

Napisano

coś mi się kojarzy że któreś oplowskie 8v są bezkolizyjne...

Napisano

> coś mi się kojarzy że któreś oplowskie 8v są bezkolizyjne...

Zmienię pasek i się dowiem. Corsę miałem oddać kuzynowi ale coś mu się nie spieszy z odebraniem jej... no i wczoraj zonk.

Napisano
  • Autor

> Ja zupełnie obok tematu ale my tu gadu gadu o kolizyjności, poszedłem przed chwilą odpalić corsę,

> po 2s zgasła... przeskoczył rozrząd (pasek się wyciągnął)....

> 1.4 8v 60KM corsa B - kolizyjny?

Zależy jak bardzo przeskoczył. Wujkowi w Astrze swego czasu też przeskoczył (silnik też 1.4, ale chyba 82KM), biadolił że koniec, że pewnie ze 3 tysiące na naprawę okazało się że nic się nie stało, bo rozrząd niewiele przeskoczył.

Może Corsie też się poszczęściło smile.gif

Napisano

> Zależy jak bardzo przeskoczył. Wujkowi w Astrze swego czasu też przeskoczył (silnik też 1.4, ale

> chyba 82KM), biadolił że koniec, że pewnie ze 3 tysiące na naprawę okazało się że nic się nie

> stało, bo rozrząd niewiele przeskoczył.

> Może Corsie też się poszczęściło

W uno 2.0 już mi 2x przeskoczył Raz śnieg podszedł pod pasek a innym razem źle napiąłem ale.... nie doszło do kolizji ani razu. Może i tu będzie fart...

Napisano
  • Autor

> ale to zmieniales tylko glowice z walkiem i tyle? mowisz o glowicy z wersji 60 czy 75 koni?

Dół silnika jest z 1.0, natomiast cała góra (głowica, kolektor, przepustnica, wtryskiwacze) oraz komputer i pompa paliwowa są z 1.2 MPI 75KM.

Napisano

> Dół silnika jest z 1.0, natomiast cała góra (głowica, kolektor, przepustnica, wtryskiwacze) oraz

> komputer i pompa paliwowa są z 1.2 MPI 75KM.

to i tak kilka stowek w najlepszym wypadku by kosztowalo, w sumie to slyszalem ze silnik 75 km jest kolizyjny przez ostry walek, ale juz sam nie wiem.

Napisano

> to i tak kilka stowek w najlepszym wypadku by kosztowalo, w sumie to slyszalem ze silnik 75 km jest

> kolizyjny przez ostry walek, ale juz sam nie wiem.

silnik z punto 1.2 75KM nie jest kolizyjny wink.gif

Osobiście robiłem w takim u siebie UPG i z rozrządem walczyłem ok.gif

Napisano

> to i tak kilka stowek w najlepszym wypadku by kosztowalo, w sumie to slyszalem ze silnik 75 km jest

> kolizyjny przez ostry walek, ale juz sam nie wiem.

Ścięło mi klina 2x - bezkolizyjny.

Napisano

> Ścięło mi klina 2x - bezkolizyjny.

i git ok.gif

Napisano

a to inaczej moze zadam pytanie, bo wiem ze niektorzy wsadzali walek wlasnie o 75 km do glowicy 1.0 w uno, i to ponoc powodowalo kolizyjnosc silnika, nie bedzie tak samo z całą czapką od 75 km?

Napisano

mi w kolizyjnym 1.4 zerwało pasek ale na wolnych obrotach i nic się nie stało ale następnym razem jak na ostrej rurze ścięło ząbki z paska to silnik padł ale jeszcze sekcji nie przeprowadziłem -buła kolizja ale jak mocno to nie wiem

Napisano
  • Autor

> a to inaczej moze zadam pytanie, bo wiem ze niektorzy wsadzali walek wlasnie o 75 km do glowicy 1.0

> w uno, i to ponoc powodowalo kolizyjnosc silnika, nie bedzie tak samo z całą czapką od 75 km?

Kto wie, co by było gdyby pasek się zerwał. U mnie dolne kółko było przekręcono o 90 stopni, więc górne - strzelam - o 30. Przy takim przesunięciu może jeszcze nie dojść do bliskiego spotkania wink.gif

Napisano

> Kto wie, co by było gdyby pasek się zerwał. U mnie dolne kółko było przekręcono o 90 stopni, więc

> górne - strzelam - o 30. Przy takim przesunięciu może jeszcze nie dojść do bliskiego spotkania

no i sie nie dowiem no grinser006.gif

Napisano

> no i sie nie dowiem no

A ja się mocno zdziwiłem bo po rozebraniu rozrządu w corsie okazuje się, że... nie przeskoczył yikes.gif

Co ciekawe - teraz odpala spineyes.gif

No i zagadka - dlaczego wtedy zgasł, dlaczego tak lekko bez oporu kręcił (domyślam się, że nie było kompresji...) - ale czemu?

Zawory się podparły jakoś? Długo stał, mróz był ale czegoś takiego to ja jeszcze nie widziałem spineyes.gif

Napisano

kolizyjny byłby z czapką 16v, z czapką od 1.2 nie jest kolizyjny, tak samo jak włożysz sam wałek

Napisano

> kolizyjny byłby z czapką 16v, z czapką od 1.2 nie jest kolizyjny, tak samo jak włożysz sam wałek

sprawdzone? bo sporo osob mi mowilo ze staje sie kolizyjny z walkiem.. dopytuje bo najzwyczajniej chce wiedziec grinser006.gif i tak w tym silniku ktory mam nie bede nic rzezbil, wole kupic inny i zalozyc grinser006.gif

Napisano

> A ja się mocno zdziwiłem bo po rozebraniu rozrządu w corsie okazuje się, że... nie przeskoczył

> Co ciekawe - teraz odpala

> No i zagadka - dlaczego wtedy zgasł, dlaczego tak lekko bez oporu kręcił (domyślam się, że nie było

> kompresji...) - ale czemu?

> Zawory się podparły jakoś? Długo stał, mróz był ale czegoś takiego to ja jeszcze nie widziałem

Oliwa dawno zmieniana? może jakaś wilgoć i przymarzły popychacze chociaż to mało prawdopodobne grinser006.gif

Napisano

> Oliwa dawno zmieniana? może jakaś wilgoć i przymarzły popychacze chociaż to mało prawdopodobne

Raczej nie bo odpalił od razu i po 2s zgasł. Potem kręcił leciutko i nie odpalał.

Napisano

> Raczej nie bo odpalił od razu i po 2s zgasł. Potem kręcił leciutko i nie odpalał.

Mi w Hienie po zrzuceniu czapki jeden popychacz tak napompowało że zaczęło stukać i silnik zgasł

Napisano

> Raczej nie bo odpalił od razu i po 2s zgasł. Potem kręcił leciutko i nie odpalał.

zalał się benzyną - przez co stracił częściowo kompresję - olej nie "doszczelniał" pierścieni tłokowych.

Tak się czasem zdarza w niektóry silnikach z większym nalotem lub po długim postoju.

pozdr