Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

195/65/15 do nubiry/lacetti kombi

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś montował takie opony to auta jak w temacie?

Zostały mi po lancii zimówki w bdb stanie, a jutro kupuję nubirę i tam zimówki są kiepskie i zastanawiam się, że się zmieszczą bez problemu czy będzie coś obcierać (nie biorę pod uwagę przekłamań licznika)

Napisano

> Czy ktoś montował takie opony to auta jak w temacie?

> Zostały mi po lancii zimówki w bdb stanie, a jutro kupuję nubirę i tam zimówki są kiepskie i

> zastanawiam się, że się zmieszczą bez problemu czy będzie coś obcierać (nie biorę pod uwagę

> przekłamań licznika)

Ja mam 195/60/15 letnie i zimowe. Moim zdaniem to optimum na nasze drogi bo na profilu 55 krzywiły mi się felgi na dziurach i krawężnikach. Jest bardziej komfortowo a różnica w prowadzeniu niewielka. Ale 65 już bym chyba nie założył bo już chyba by było za wysoko i gumiasto jak na tą zawieche hmm.gif

Napisano

> Zostały mi po lancii zimówki w bdb stanie, a jutro kupuję nubirę i tam zimówki są kiepskie i

> zastanawiam się, że się zmieszczą bez problemu czy będzie coś obcierać (nie biorę pod uwagę

> przekłamań licznika)

Zdaje się niektórzy montowali i takie, ale to już dużo, za duże.

Fabrycznie był profil 55 dla 195.

Ja miałem 60 dla 185.

Niektórzy 60 dla 195.

Ale 65 dla 195 to już niezłe balony i spore przekłamanie na liczniku.

Napisano
  • Autor

> Zdaje się niektórzy montowali i takie, ale to już dużo, za duże.

> Fabrycznie był profil 55 dla 195.

> Ja miałem 60 dla 185.

> Niektórzy 60 dla 195.

> Ale 65 dla 195 to już niezłe balony i spore przekłamanie na liczniku.

czyli raczej lepiej będzie sprzedać te co mam i kupić 195/55/15

Napisano

> czyli raczej lepiej będzie sprzedać te co mam i kupić 195/55/15

Kup profil 60 ok.gif Oprócz tego co pisałem wyżej, to są tańsze i jest większy wybór.

Napisano

> czyli raczej lepiej będzie sprzedać te co mam i kupić 195/55/15

Z własnego doświadczenia radzę kupić 195/60/15. Jeżdżę na takich - podobnie jak Jaruga - od kilku lat i bardzo sobie chwalę. Dobre opony w tym rozmiarze kupisz znacznie taniej niż 55. A i samochód wygląda lepiej, bo 55 są wg mnie optycznie za małe.

kwa

Napisano

Dokładnie, ja tez jeżdze lato 195/60/15 , zima 185/60/15 , przy profilu 60 wnęka jast bardziej wypełniona i lepiej to wygląda , ale przy 65 juz moze być za duzo

Napisano
  • Autor

Dzieki za podpowiedzi, wiem juz co robić.

To podpowiedzcie jeszcze jakim olejem najlepiej zalać to auto

Napisano

> Dzieki za podpowiedzi, wiem juz co robić.

> To podpowiedzcie jeszcze jakim olejem najlepiej zalać to auto

Wielu (o ile nie większość) użytkowników leje GM Dexos2 5W30 (przynajmniej jeśli chodzi o silniki benzynowe). Nie słyszałem, by któryś samochód się od tego zepsuł. zlosnik.gif Tanie auto, tani olej, wszystko pasuje. rotfl.gif

Napisano

Optyka to najmniejszy problem, bo wg mnie na tych 55 to auto nieźle podskakuje jak kózka, na 60tkach jest na pewno lepiej.

Napisano

zimówki miałem 185/60, lato 195/60 i sprawdziły się ok.gif, tak jak niżej pisali większy wybór, bardziej przystępne ceny ok.gif

Napisano

> Zostały mi po lancii zimówki w bdb stanie, a jutro kupuję nubirę i tam >zimówki są kiepskie i

> zastanawiam się, że się zmieszczą bez problemu czy będzie coś obcierać (nie >biorę pod uwagę

Taki rozmiar podobno już obciera przy maksymalnym skręcie więc odpada.

Ja na zimę mam 195/60r15 i jest git.

Napisano

> Taki rozmiar podobno już obciera przy maksymalnym skręcie więc odpada.

> Ja na zimę mam 195/60r15 i jest git.

Ja na takich jeżdżę w lato.

Napisano

W Lacetti żony którym dość często jeżdżę, założone są zimówki 195/65r15 a letnie 195/60r15. Czasem przy mocnym skręcie kół potrafi delikatnie przytrzeć o nadkole, ale dosłownie raz w tygodniu. Samochód jest troszkę zmulony, zawieszenie bardziej dostaje w kość - wzrost masy nieresorowanej. Z plusów - na nawierzchniach kiepskiej jakości jest wygodniej :-)

Ja miałem nówki w takim rozmiarze i postanowiłem je wykorzystać. Generalnie bezproblemowo. Fotka poglądowa jak wygląda przód przy różnych rozmiarach.

288198888-ko%B3alacetti.jpg

Napisano
  • Autor

Z wyglądu bym przeżył, ale szkoda żeby obcierały i z tyłu malo miejsca jest do mocowania sprężyn wiec może być ciasno

Napisano

>zawieszenie bardziej dostaje w kość - wzrost masy

> nieresorowanej.

Ale z drugiej strony opona przejmuje na siebie część roboty amortyzatorów, więc w ogólnym rozrachunku raczej nie będzie gorzej dla zawieszenia.

Napisano

> Z wyglądu bym przeżył, ale szkoda żeby obcierały i z tyłu malo miejsca jest do mocowania sprężyn

> wiec może być ciasno

Z tyłu nie ma najmniejszego problemu nawet przy dużym obciążeniu. Oczywiście lepiej założyć 185/60r15 lub 195/60515, ale chodzi mi o to, że jeśli masz opony w rozmiarze z tytułu, to w sumie można je zużyć bez większych konsekwencji.

Napisano

Mam na zimę 195/65/15 i potwierdzam - przy max skręcie i jak kolo jest "oklejone" śniegiem to trochę przytrze, ale ogólnie nie ma tragedii... albo inaczej - jak masz opony 195/65 to zakladaj, jeśli masz kupić - kup 195/60.