Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AH alternator

Featured Replies

Napisano

Witam

chciałbym sie dopytać czy jak na załączonej fotce w czerwonym kółeczku ta wartośc nie jest za niska? Tydzien temu miałem awarie ładowania,co gorsza na wyjeździe w górach i miejscowy mechanior to naprawiał. Podobno coś z wirnikiem i zestawem prądotwórczym chyba to wymienił. Ale od tamtej pory te pole róznie wskazuje,przed awarią oscylowało w granicach 13,9-14,3. Teraz to róznie bywa,na początku po naprawie było 13,5 potem już normalnie 14,2 a dzis juz tylko pokazywało 12,5 i miało wachania od 11,5- góra do 13. Czy to może swiadczyć że znowu cos sie sypie. Ile tam powino byc prawidłowo?

c673a9b006e3528bgen.jpg

Napisano

> Ile tam powino byc prawidłowo?

U mnie bez obciążenia pokazuje 14.5-14.6, z największym obciążeniem nie spada poniżej 14.2V. Oczywiście są to wartości na obrotach jałowych.

Napisano

> MODE: NONE czyli nie ładuje

> Coś jest nie tak.

Naprawdę hmm.gif

A ile powinno być prawidłowo?

Napisano

> Naprawdę

> A ile powinno być prawidłowo?

NONE czasami pokazuje jak spadnie ponizej jakies wartosci nie pamietam jakiej ~13V ?

Napisano

> NONE czasami pokazuje jak spadnie ponizej jakies wartosci nie pamietam jakiej ~13V ?

pewnie poniżej U-Reference: 13,5 V wink.gif

Napisano

Musi być powyżej 13,5V aby doładowywać akumulator.

We wrześniu regenerowałem swój alternator. Przed awarią miałem minimum 14,2V a teraz mam pomiędzy 13,9 a 14,1. Jak narazie akumulator żyje.

Napisano
  • Autor

no i niestety w altku cos sie tam spaliło koleś co tydzień temu naprawiał powkładał jakieś chińskie częsci.

Napisano

> no i niestety w altku cos sie tam spaliło koleś co tydzień temu naprawiał powkładał jakieś chińskie

> częsci.

Mialem 13.5v wymienilem klemy w aku i jest caly czas 14.1v

Napisano
  • Autor

miałem 13,5 zaraz po naprawie czyli tydzień temu i wtedy właśnie ta fotka była robiona. Całe szczeście że z gór wróciłem a nie stanąłem gdzies po drodze.W czwartek juz w ogóle przestał ładować. Dzis odebrałem auto,regeneracja całego altka, wyszło z robotą 420zł. Tydzień temu 270 poszło sie ...

Napisano
  • Autor

> Ile teraz pokazuje w BC?

14,1

Napisano

> Mialem 13.5v wymienilem klemy w aku i jest caly czas 14.1v

U mnie wahało się między 13-13.5V a po dołożeniu dodatkowej masy na silnik jest 14-14.2V

Napisano

> MODE: NONE czyli nie ładuje

> Coś jest nie tak.

Heh przeciez to nie ma nic wspólnego z ladowaniem akurat ta opcja... ehhh

Napisano
  • Autor

ale jak wartośc spada do poniżej 13,5 to wyskakuje NONE więc jak to jest...

Napisano

> ale jak wartośc spada do poniżej 13,5 to wyskakuje NONE więc jak to jest...

Sprawdzę u siebie na cid...

Napisano

> Heh przeciez to nie ma nic wspólnego z ladowaniem akurat ta opcja... ehhh

U mnie jak pojawia się none to łatwo zauważyć brak ładowania, chociażby żarówki świecą gorzej, znika nona wszystko świeci jaśniej.

Napisano

> Witam

> chciałbym sie dopytać czy jak na załączonej fotce w czerwonym kółeczku ta wartośc nie jest za

> niska? Tydzien temu miałem awarie ładowania,co gorsza na wyjeździe w górach i miejscowy

> mechanior to naprawiał. Podobno coś z wirnikiem i zestawem prądotwórczym chyba to wymienił.

> Ale od tamtej pory te pole róznie wskazuje,przed awarią oscylowało w granicach 13,9-14,3.

> Teraz to róznie bywa,na początku po naprawie było 13,5 potem już normalnie 14,2 a dzis juz

> tylko pokazywało 12,5 i miało wachania od 11,5- góra do 13. Czy to może swiadczyć że znowu cos

> sie sypie. Ile tam powino byc prawidłowo?

Pierwsze pytanie, to przy jakiej temperaturze silnika sprawdzasz napięcie i czy jest wtedy włączone ogrzewanie?

Jeśli na zimnym silniku i masz ogrzewanie włączone to tu masz odpowiedź:

Quickheat - zimowy zjadacz prądu w Astrze H

Napisano

> U mnie jak pojawia się none to łatwo zauważyć brak ładowania, chociażby żarówki świecą gorzej,

> znika nona wszystko świeci jaśniej.

U mnie napis "none" wyświetla się cały czas. Pomimo, że pokazuje 14.6V.

Napisano
  • Autor

a też tak macie że zaraz po zapaleniu silnika nie ładuje od razu tylko trzeba trochę gazu dodać? Podczas jazdy już normalnie pokazuje waha się między 14,1-14,5

Napisano

> a też tak macie że zaraz po zapaleniu silnika nie ładuje od razu tylko trzeba trochę gazu dodać?

> Podczas jazdy już normalnie pokazuje waha się między 14,1-14,5

Od razu nie, mija kilka sekund. Nie muszę dawać gazu.

Napisano

> U mnie napis "none" wyświetla się cały czas. Pomimo, że pokazuje 14.6V.

dzisiaj sprawdzałem i umnie piszę coś PWT... jakoś tak, niestety zapomnialem zrobic foto

Napisano

> dzisiaj sprawdzałem i umnie piszę coś PWT... jakoś tak, niestety zapomnialem zrobic foto

Ciekawe co to oznacza. Ja mam cały czas none, pomimo prawidłowego ładowania. Więc to chyba nie ma nic wspólnego.

Napisano

> Ciekawe co to oznacza. Ja mam cały czas none, pomimo prawidłowego ładowania. Więc to chyba nie ma

> nic wspólnego.

u mnie przy MODE jest U

DSC_0067.JPG

Napisano

Może to MODE jest przez interfejs edytowalne i różne wielkośći może pokazywać w zależności co się wybierze hmm.gif

A to NONE macie przy włączonych światłach czy wyłączonych ?

Napisano

> Może to MODE jest przez interfejs edytowalne i różne wielkośći może pokazywać w zależności co się

> wybierze

> A to NONE macie przy włączonych światłach czy wyłączonych ?

Jak patrzyłem to miałem wyłączone.

Jutro jeszcze raz sprawdzę z różnymi konfiguracjami.

Napisano

> Jak patrzyłem to miałem wyłączone.

Bo coś mi się kojarzy - może błędnie- że wartość MODE zmienia się w zależności od włączenia świateł crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Bo coś mi się kojarzy - może błędnie- że wartość MODE zmienia się w zależności od włączenia świateł

ja mam automatyczne swiatła i tez jest literka U,a napis None sie pojawiał gdy swiatła przygasały i napięcie spadało

Napisano

> ja mam automatyczne swiatła i tez jest literka U

Dokładnie tak. Jak miałem liche napięcie to mi się przełączało między NONE a U przy przekraczaniu 13.5V i na odwrót.

Napisano

U mnie pokazuje NONE cały czas, to pewnie zależy od jakichś ustawień, bo nawet nie ma u mnie U-Reference.

fot2.jpg

Napisano

> dzisiaj sprawdzałem i umnie piszę coś PWT... jakoś tak, niestety zapomnialem zrobic foto

PWM - sprawdzałem dziś u mnie na CID.

Światła akurat były włączone bo już zapadł zmrok.

Jednak sam skrót PWM kojarzy mnie się z specjalnym trybem ładowania akumulatora przez sterownik.

Ale od czego zależy, że jedni mają PWM a inni U to nie wiem. Może chodzi o regulator ładowania na altku lub jakieś inne wyposażenie dodatkowe w co szczerze powiem wątpię.

Natomiast NONE może pojawiać się również w chwili kiedy elektronika stwierdzi, że akumulator jest naładowany i przerywa proces ładowania.

Napisano

> PWM - sprawdzałem dziś u mnie na CID.

PWM

> Natomiast NONE może pojawiać się również w chwili kiedy elektronika stwierdzi, że akumulator jest

> naładowany i przerywa proces ładowania.

czyli ogólnie NONE występuje gdy nie ma ładowania np gdy włączymy test mode na wyłączonym silniku

Napisano

> PWM

> czyli ogólnie NONE występuje gdy nie ma ładowania np gdy włączymy test mode na wyłączonym silniku

Czyli PWM to sterowanie czasem trwania, a U to napięcie więc...?

Napisano

> Czyli PWM to sterowanie czasem trwania, a U to napięcie więc...?

no własnie sam chcę wiedzieć co z tego wynika, podrzuciłem link bo tylko to znalazłem na temat PWM... hmm.gif

Napisano

> no własnie sam chcę wiedzieć co z tego wynika, podrzuciłem link bo tylko to znalazłem na temat

> PWM...

Dzisiaj u mnie none...

Napisano

> Dzisiaj u mnie none...

A to od razu po rozruchu czy kilka kilometrów później? Może doładował akumulator i przerwał ładowanie.

Napisano

> Dzisiaj u mnie none...

Mnie też się wydaje, że ładnie Ci doładowało akumulator i tryb ładowania został przełączony na podtrzymujący.

Możesz to ładnie sprawdzić miernikiem. W chwili jak masz NONE wyłączyć sillnik i wszystkie odbiorniki i sprawdzic napięcie na klemach akumulatora. Powinno być powyżej 13.5V

Zapewne jak będzie poniżej 13V, to pojawi się PWM.

Sprawdzisz?

Ja postaram się sprawdzić ze swojej strony - jednak u mnie jak na tą chwilę mam PWM cały czas.

Zdaję sobie też sprawę, że mam niedoładowane aku do pełna. Więc u mnie nie będzie tak łatwo do chwili aż nie trafi się dłuższa trasa.

Napisano

> Mnie też się wydaje, że ładnie Ci doładowało akumulator i tryb ładowania został przełączony na

> podtrzymujący.

Czyli jak? U mnie jest cały czas none, więc by chodził cały czas w trybie podtrzymującym hmm.gif

Napisano

> Czyli jak? U mnie jest cały czas none, więc by chodził cały czas w trybie podtrzymującym

confused.gif

u mnie dziś tak:

288240580-20150218_151448.jpg

cały dzień bez zmian PWM - ale muszę przyznać, że mało jeździłem.

post-7518-1435252862718_thumb.jpg

Napisano

hehe.gif

Ja już teraz zgłupiałem.

Jedni piszą, że jak jest NONE to nie ładuje, a jak PWM to ładuje.

Inni, że jak NONE jest to ładuje, a PWM to nie ładuje.

I bądź tu człowieku mądry confused.gif

U mnie jak pamiętam, zawsze było NONE, niezależnie czy lato czy zima i niezależnie jakie napięcie pokazywał. I nigdy nie miałem jakikolwiek problemów z ładowaniem ani z odpalaniem.

Napisano

> PWM

> czyli ogólnie NONE występuje gdy nie ma ładowania np gdy włączymy test mode na wyłączonym silniku

Widziałeś moją fotkę wyżej? Włączony silnik, napięcie 14.4V i mode NONE.

Napisano

> > Zapewne jak będzie poniżej 13V, to pojawi się PWM.

Ja dzisiaj sprawdzałem przy porannym rozruchu przy włączonym BC. Po nocy: napięcie ponad 12V, rozruch spadło poniżej 12V po odpaleniu za moment ponad 14V (nie piszę dziesiątych części V bo nie w tym rzecz). Przy cały czas wyświetlanym NONE. Także nie ma to nic wspólnego.

Przynajmniej tak jest u mnie niewiem.gif

Napisano

> Ja dzisiaj sprawdzałem przy porannym rozruchu przy włączonym BC. Po nocy: napięcie ponad 12V,

> rozruch spadło poniżej 12V po odpaleniu za moment ponad 14V (nie piszę dziesiątych części V bo

> nie w tym rzecz). Przy cały czas wyświetlanym NONE. Także nie ma to nic wspólnego.

> Przynajmniej tak jest u mnie

No to już nie wiem

U mnie rano przy włączonym zapłonie ale wyłączonym silniku jest NONE

Przy uruchomieniu silnika i przekroczeniu 13,5 V pojawia się U

więc co auto, to inaczej

Napisano

> Ano właśnie

o ile NONE i U w jakiś sposób potrafię sobie wytłumaczyć to tak PWM już nie potrafię hmm.gif