Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Styropian i robocizna

Featured Replies

Napisano

Pomęczę Was tutaj bo na budowlance nie znam się zupełnie.

Taki styro 12cm warte to zakupu?Dostałem ofertę po 150zł za metr-cena w miarę?

Druga sprawa-robocizna. Polecany "elewator" 30zł/metr za ocieplenie i z tynkiem silikonowym-jak te ceny obecnie wyglądają?

Napisano

> Pomęczę Was tutaj bo na budowlance nie znam się zupełnie.

> Taki styro 12cm warte to zakupu?Dostałem ofertę po 150zł za metr-cena w miarę?

jesli z VAT 23%, to dobra. To na garaz? icon_rolleyes.gif

p.s. to cena z transportem? Domyslam sie, ze ilosc znacznie ponizej 30m3?

Napisano
  • Autor

> jesli z VAT 23%, to dobra. To na garaz?

12cm mam wg projektu na domek jednorodzinny. Za słaby jakościowo czy za "cienki"? cfaniaczek.gif Pytam bo rozmawiałem z 2 zupełnie obcymi sobie elewatorami i mówili że będzie ok niewiem.gif

> p.s. to cena z transportem? Domyslam sie, ze ilosc znacznie ponizej 30m3?

Tak cena z transportem i przechowaniem, na zasadzie, że teraz biorę bo aura kiepska więc ceny niższe a odbiorę sobie kwiecień maj. 27 metrów.

Napisano

> 12cm mam wg projektu na domek jednorodzinny. Za słaby jakościowo czy za "cienki"? Pytam bo

> rozmawiałem z 2 zupełnie obcymi sobie elewatorami i mówili że będzie ok

A to juz pytanie do projektanta i Ciebie w kontekscie zalozen projektowych. Z rozmow ze znajomymi i nieznajomymi wnosze, ze obecnie norma, to 15cm o wspolczynniku 0,033. Sa tacy, co twierdza, ze to gruba przesada, ale so i tacy, co 20cm klada.

> Tak cena z transportem i przechowaniem, na zasadzie, że teraz biorę bo aura kiepska więc ceny

> niższe a odbiorę sobie kwiecień maj. 27 metrów.

Z tego, co widze na alle, to ceny zaczynaja sie od 140, a nawet ciut ponizej, pod warunkiem wziecia tira, tj. 30-35m2 w zaleznosci od aukcji. Ja kladlem welne, wiec nie mam rozeznania, ale posprawdzaj jeszcze roznych producentow o podobnych parametrach.

Co do ceny robocizny, to pewnie sporo zalezy od regionu, bo we Wroclawiu startowaly od 50zl/m2 przy w miare sensownych ekipach.

Napisano
  • Autor

> A to juz pytanie do projektanta i Ciebie w kontekscie zalozen projektowych. Z rozmow ze znajomymi i

> nieznajomymi wnosze, ze obecnie norma, to 15cm o wspolczynniku 0,033. Sa tacy, co twierdza, ze

> to gruba przesada, ale so i tacy, co 20cm klada.

To prawda, sam się zastanawiałem czy nie położyć 15cm, jednak z kilkoma osobami rozmawiałem co postawili domy na 12cm+suporeks i twierdzą, że jest OK i nie ma jakichś wielkich strat cieplnych w stosunku do tych co mają podobne metraże z 15cm, natomiast każdy uczulał na poprawny montaż okien i drzwi zew.

> Z tego, co widze na alle, to ceny zaczynaja sie od 140, a nawet ciut ponizej, pod warunkiem wziecia

> tira, tj. 30-35m2 w zaleznosci od aukcji. Ja kladlem welne, wiec nie mam rozeznania, ale

> posprawdzaj jeszcze roznych producentow o podobnych parametrach.

Biorę od tego składu również blachodachówkę i resztę drobnicy do ocieplenia więc nie będę chyba kombinował...

> Co do ceny robocizny, to pewnie sporo zalezy od regionu, bo we Wroclawiu startowaly od 50zl/m2 przy

> w miare sensownych ekipach.

No tutaj mam fachowców poleconych przez ten skład (a prowadzi go brat cioteczny), robili u niego i w kilku jeszcze miejscach, które z nim objechałem. Po rozmowach z właścicielami domów są zadowoleni z roboty, więc nie wiem może cena taka bo transakcja trochę wiązana. niewiem.gif

Napisano

> To prawda, sam się zastanawiałem czy nie położyć 15cm, jednak z kilkoma osobami rozmawiałem co

> postawili domy na 12cm+suporeks i twierdzą, że jest OK i nie ma jakichś wielkich strat

> cieplnych w stosunku do tych co mają podobne metraże z 15cm,

a co maja powiedziec i jak to zmierzyli? moja tesciowa ma 12 i jak kominek wygasnie to rano ma 15 stopni w salonie, ja mam 20cm i jak piec mi sie wylaczal to po 8h bez grzania z 23 mam 21 a mam polowe scian salony ze szkla, pamietaj ze izolacja to nie tylko zima ale tez komfort latem bo sie chata wolniej nagrzewa.

Napisano

> A to juz pytanie do projektanta i Ciebie w kontekscie zalozen projektowych. Z rozmow ze znajomymi i

> nieznajomymi wnosze, ze obecnie norma, to 15cm o wspolczynniku 0,033. Sa tacy, co twierdza, ze

> to gruba przesada, ale so i tacy, co 20cm klada.

bo zasadniczo to zależy na co ten styropian kładziesz ;P Bo faktycznie może się okazać, że 10 to aż nadto, a czasem to i 20 będzie mało ;p

Napisano
  • Autor

> a co maja powiedziec i jak to zmierzyli?

Przede wszystkim nie mieli/nie mają podstaw by kłamać bo co za różnica czy zrobi 12 czy 15 czy 20cm? Nie zawsze grubością styro załatwisz ocieplenie, nawet bardzo często nie załatwisz, bo ciepło będzie zwiewało źle wyizolowanymi mostkami, balkonami, filarami, przy drzwiach/oknach. Jak zmierzyli-ich pytaj nie mnie, nie znam się. do mnie jak ktoś przychodzi i mówi, że się nie zna, to staram mu się pokazać plusy i minusy jego wyborów, od innych też tego oczekuję i skoro polecani w okolicy fachowcy mówią, że będzie ok, architekt również zrobił 12 to w zasadzie dlaczego mam im nie wierzyć? niewiem.gif komuś w końcu trzeba i lepiej praktykom niż teoretykom.

> moja tesciowa ma 12 i jak kominek wygasnie to rano ma 15

> stopni w salonie, ja mam 20cm i jak piec mi sie wylaczal to po 8h bez grzania z 23 mam 21 a

> mam polowe scian salony ze szkla, pamietaj ze izolacja to nie tylko zima ale tez komfort

> latem bo sie chata wolniej nagrzewa.

A źle zrobiona może doprowadzić do grzyba a nie ciepełka, bo będzie się skraplała woda tu i ówdzie. Nie sztuką jest nawalić styropianu na ściany, sztuką jest sobie dobrze odizolować od podłoża by nie przemarzało i skupić się na oknach/drzwiach i ociepleniu poddasza, bo tędy najwięcej ciepła ucieka.

Napisano

AkuQ, 30 zł za metr robocizny to u mnie to jest tanio, co do styro to ja dałem 20 o lambda 0.036.

Ocieplilemdopiero teraz, a mieszkam tu już 4 lata, różnica ZAJEBISTA

Wcześniej na miesiąc zuzywalem ok 800kg miału, teraz kupiłem dokładnie 650kg i starcza mi na jakieś 7 tygodni.

Poza tym, kiedyś jak zgasło np. o 17 to o 21 było tylko 16 stopni, z 23

Teraz jak zgaśnie o 7 rano, to o 17-18 jak rozpalam to jest jakieś 21, dalej z 23.

Słuchaj, za robotę płacisz to samo, siatką, kleje tyle samo, za samo zwiększenie grubości z 12 na 20 dużo nie dopłacisz (przy całej inwestycji), a oszczędność spora.

Moi rodzice mają styro 10 a jest DUŻO gorzej z ciepłem

Napisano
  • Autor

> AkuQ, 30 zł za metr robocizny to u mnie to jest tanio, co do styro to ja dałem 20 o lambda 0.036.

> Ocieplilemdopiero teraz, a mieszkam tu już 4 lata, różnica ZAJEBISTA

> Wcześniej na miesiąc zuzywalem ok 800kg miału, teraz kupiłem dokładnie 650kg i starcza mi na jakieś

> 7 tygodni.

> Poza tym, kiedyś jak zgasło np. o 17 to o 21 było tylko 16 stopni, z 23

> Teraz jak zgaśnie o 7 rano, to o 17-18 jak rozpalam to jest jakieś 21, dalej z 23.

> Słuchaj, za robotę płacisz to samo, siatką, kleje tyle samo, za samo zwiększenie grubości z 12 na

> 20 dużo nie dopłacisz (przy całej inwestycji), a oszczędność spora.

> Moi rodzice mają styro 10 a jest DUŻO gorzej z ciepłem

20 cm odpada zupełnie (zwiększy się objętość budynku,tzn wymiar, do tego 8cm od ustalonych w projekcie zmniejszą się okapy czyli krótsza podbitka będzie). ewentualnie zastanawiam się nad jakimś lepszym styro, nie wiem czy to ma sens niewiem.gif

Na szaro, czyli sam klej za robociznę 22zł. Wiem, że cena dobra, chyba troszkę po znajomości z bratem ciotecznym mi powiedział...

Napisano

> Przede wszystkim nie mieli/nie mają podstaw by kłamać bo co za różnica czy zrobi 12 czy 15 czy

> 20cm?

nikt nie mowi ze klamia, tylko jak mozesz to porownac przy roznych projektach? bo mniej wieje?

zakladamy jednakowo dobre wykonanie, nie mam pojecia jak trzeba to zrypac zeby miec grzyba, wilgoc i zeby cos przemarzalo.

Jak Cie ogranicza projekt to za wiele nie mozesz, moze grafitowy styropian?

Napisano

> 12cm mam wg projektu na domek jednorodzinny. Za słaby jakościowo czy za "cienki"? Pytam bo

> rozmawiałem z 2 zupełnie obcymi sobie elewatorami i mówili że będzie ok

12 cm obecnie to minimum.

Na ściany wystarczy.

Do kompletu trzeba jeszcze zadbać o ocieplenie dachu i dobór ciepłych okien.

Napisano
  • Autor

> nikt nie mowi ze klamia, tylko jak mozesz to porownac przy roznych projektach? bo mniej wieje?

> zakladamy jednakowo dobre wykonanie, nie mam pojecia jak trzeba to zrypac zeby miec grzyba, wilgoc

> i zeby cos przemarzalo.

> Jak Cie ogranicza projekt to za wiele nie mozesz, moze grafitowy styropian?

Porównanie to tak naprawdę ilość potrzebnego opału na sezon grzewczy, mało miarodajne, ale zawsze jakieś porównanie jest.

Co do grafitu to się właśnie zastanawiam, dziwi mnie zapytanie Olleo czy to na garaż niewiem.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 12 cm obecnie to minimum.

> Na ściany wystarczy.

No właśnie tak rozkminiam, byli i fajterzy co proponowali 10 jak suporeks na klej jest robiony.

> Do kompletu trzeba jeszcze zadbać o ocieplenie dachu i dobór ciepłych okien.

Dach będzie ciepły, deskowany, papowany +wełna albo pianka pod karton gips. Okna spełniające obecne standardy z ciepłymi ramkami, podłogi ocieplone styro bodajże 5 cm wg projektu, dom bez podpiwniczenia co również podobno ma spore znaczenie, ławy i fundamenty izolowane dwukrotnie+ocieplenie styrodurem z zewnątrz.

Napisano

> Porównanie to tak naprawdę ilość potrzebnego opału na sezon grzewczy, mało miarodajne, ale zawsze

> jakieś porównanie jest.

> Co do grafitu to się właśnie zastanawiam, dziwi mnie zapytanie Olleo czy to na garaż

Wiesz, jak juz placisz za robocizne, siatke, klej i tynk - i do tego silikonowy!!! To czemu nie wiecej lub lepszy styropian? Dorzucisz jakis % do ogolnej kwoty, a z roku na rok bedziesz bardziej docenial te inwestycje - to chyba najtansza opcja, jesli chodzi o oszczednosci w ogrzewaniu. Ja tez mam na jednej scianie 12 cm, bo mam tak krzywe sciany, ze to byla jedyna opcja, by wyrownac, ale przynajmniej wzialem najlepsza welne, jaka jest dostepna z Rockwoola - o wspolczynniku 0,036. Ale ja tez mam grube mury i prawie wszedzie trojwarstwowe (jak nie z cienka warstwa welny sprzed 20paru lat, to przynajmniej z pustka powietrzna) sciany. A Ty chcesz dac 12tke i to raczej z posledniejszego (0,040) styro.

Napisano

> No właśnie tak rozkminiam, byli i fajterzy co proponowali 10 jak suporeks na klej jest robiony.

Nie no. Obecnie 12-15 to chyba standard. Mniej jak 12 raczej już nie daje się.

> Dach będzie ciepły, deskowany, papowany +wełna albo pianka pod karton gips.

Przypilnuj by dobrze ocieplili/uszczelnili przy murłatach na ścianach kolankowych (na wieńcu).

U mnie tamtędy jakoś dmuchało pod płytę k-g na ścianie kolankowej.

Jest wyraźnie chłodniejsza. Muszę tam wstrzyknąć piankę.

> Okna spełniające obecne

> standardy z ciepłymi ramkami, podłogi ocieplone styro bodajże 5 cm wg projektu, dom bez

> podpiwniczenia co również podobno ma spore znaczenie, ławy i fundamenty izolowane

> dwukrotnie+ocieplenie styrodurem z zewnątrz.

Pod podłogę na parterze daje się chyba 10 cm styro.

Napisano
  • Autor

> Wiesz, jak juz placisz za robocizne, siatke, klej i tynk - i do tego silikonowy!!! To czemu nie

> wiecej lub lepszy styropian? Dorzucisz jakis % do ogolnej kwoty, a z roku na rok bedziesz

> bardziej docenial te inwestycje - to chyba najtansza opcja, jesli chodzi o oszczednosci w

> ogrzewaniu.

Pokazywał mi jeden człowiek wyliczenia cieplne dla kilku budynków na różne rodzaje styro (0,032-0,040) i ich grubości na ściany, oszczędności nie są oszałamiające i można rzec, że między 12 a 15cm na ścianach wręcz pomijalne, natomiast dużą rolę odgrywa uszczelnienie podłogi, dachu i okien-tymi newralgicznymi miejscami straty cieplne były najwyższe. Więc dawanie styro na wyrost na ściany praktycznie niezbyt wiele zmienia dla całego budynku.

Napisano

> podłogi ocieplone styro bodajże 5 cm wg projektu

Zaczales juz ten temat? Na gruncie to zdecydowanie za malo. Poniewaz u mnie chudziak byl lany przez slepego z zaburzeniami rownowagi 30 lat temu, to od polnocy mam 5cm styro pod wylewka, a od poludnia 18cm - stopami wyczuwalna roznica.

Napisano
  • Autor

> Nie no. Obecnie 12-15 to chyba standard. Mniej jak 12 raczej już nie daje się.

> Przypilnuj by dobrze ocieplili/uszczelnili przy murłatach na ścianach kolankowych (na wieńcu).

> U mnie tamtędy jakoś dmuchało pod płytę k-g na ścianie kolankowej.

To wiem, dach będzie przypilnowany, z resztą robi go ekipa z mojej okolicy, mająca poszanowanie w okolicy.

> Jest wyraźnie chłodniejsza. Muszę tam wstrzyknąć piankę.

> Pod podłogę na parterze daje się chyba 10 cm styro.

A na parterze nie wiem co mam, górny strop jest 5cm, nie mam jak teraz sprawdzić bo nie mam projektu.

Edit. Znalazłem jakieś skany, mam na parterze piasek, chudziak 10cm, papa izolacyjna, styro 8cm, folia polietylenowa,posadzka betonowa 5cm, terakota lub panele 1cm, na górnym stropie nad garażem 10cm jest, ale tu pewnie jeszcze od dołu go 5cm poczęstuje.

Póki co nie mam jeszcze chudziaka wylanego.

Napisano

> Pokazywał mi jeden człowiek wyliczenia cieplne dla kilku budynków na różne rodzaje styro

> (0,032-0,040) i ich grubości na ściany, oszczędności nie są oszałamiające i można rzec, że

> między 12 a 15cm na ścianach wręcz pomijalne, natomiast dużą rolę odgrywa uszczelnienie

> podłogi, dachu i okien-tymi newralgicznymi miejscami straty cieplne były najwyższe. Więc

> dawanie styro na wyrost na ściany praktycznie niezbyt wiele zmienia dla całego budynku.

Tym sposobem mozna dojsc do wniosku, ze miedzy 10, a 12 tez jest pomijalna roznica. I pomiedzy 8, a 10 rowniez grinser006.gif

Niemniej jednak fakt jest taki, ze taniej i lepiej bedzie dac 15cm 0,040, niz 12cm 0,033. Przykladowo ja u siebie z sufitem na poddaszu nie moglem zejsc nizej, wiec dalem najlepsza welne isovera 10+15cm, ale u kumpla nie bylo takiego problemu, wiec dal sporo tansza o niewiele gorszych parametrach 10+18 i tym samym ma ciut lepiej zaizolowane.

Napisano

> Pokazywał mi jeden człowiek wyliczenia cieplne dla kilku budynków na różne rodzaje styro

> (0,032-0,040) i ich grubości na ściany, oszczędności nie są oszałamiające i można rzec, że

> między 12 a 15cm na ścianach wręcz pomijalne, natomiast dużą rolę odgrywa uszczelnienie

> podłogi, dachu i okien-tymi newralgicznymi miejscami straty cieplne były najwyższe. Więc

> dawanie styro na wyrost na ściany praktycznie niezbyt wiele zmienia dla całego budynku.

Tak mówi teoria, też kiedyś tak myślałem, ale jak już ci pisałem, ja mieszkałem 4 lata bez styro na ścianach, wewnątrz wszystko było, dach ocieplony wełną Isovera 20cm łącznie, skąd więc u mnie taka różnica w zużyciu opału?

Powiem więcej, całą chatę tak naprawdę obłożyli mi styrow jakieś 3 dni, dosłownie przed nimi jeden zastój starczało mi na ok1.5-2 doby, a jeszcze w tym samym tygodniu jak skończyli i akurat rozpalalem, to po 3 dniu palenia wierzyć mi się nie chciało, że jeszcze jest ogień.

Naprawdę warto, jak nie możesz zwiększyć objętości to lepiej dopłać do grafitowego najwyżej rezygnując wogòle z tynku narazie

Napisano
  • Autor

> Tak mówi teoria, też kiedyś tak myślałem, ale jak już ci pisałem, ja mieszkałem 4 lata bez styro na

> ścianach, wewnątrz wszystko było, dach ocieplony wełną Isovera 20cm łącznie, skąd więc u mnie

> taka różnica w zużyciu opału?

> Powiem więcej, całą chatę tak naprawdę obłożyli mi styrow jakieś 3 dni, dosłownie przed nimi jeden

> zastój starczało mi na ok1.5-2 doby, a jeszcze w tym samym tygodniu jak skończyli i akurat

> rozpalalem, to po 3 dniu palenia wierzyć mi się nie chciało, że jeszcze jest ogień.

> Naprawdę warto, jak nie możesz zwiększyć objętości to lepiej dopłać do grafitowego najwyżej

> rezygnując wogòle z tynku narazie

No ale Ty porównujesz goły mur do ocieplonego, a my o różnicach w stylu 12-20, a te już tak kolosalne nie są.

Napisano

> No ale Ty porównujesz goły mur do ocieplonego, a my o różnicach w stylu 12-20, a te już tak

> kolosalne nie są.

12-20 sa kolosalne, ale fakt, ze niewielkie w porownaniu ze stratami np. na wentylacji grawitacyjnej. Jesli sie ma caly budynek 12 lub caly 20, to tego sie nie zauwaza. Jesli czesc jest tak, a czesc siak, to zaczynasz dostrzegac roznice w temperaturze scian. Oczywiscie, nawet najcieplejsze okno, czy drzwi, nie beda nawet w polowie tak cieple, jak srednio ocieplona sciana styro 12-tka, ale proporcje sa takie, jak 2m2 okna w 15m2 sciany.

Napisano

> 20 cm odpada zupełnie (zwiększy się objętość budynku,tzn wymiar, do tego 8cm od ustalonych w

> projekcie zmniejszą się okapy czyli krótsza podbitka będzie). ewentualnie zastanawiam się nad

> jakimś lepszym styro, nie wiem czy to ma sens

> Na szaro, czyli sam klej za robociznę 22zł. Wiem, że cena dobra, chyba troszkę po znajomości z

> bratem ciotecznym mi powiedział...

Lepszy styro ma sens - kupuj te lepsze. ok.gif Ja miałem 15cm i jest ok. ok.gif

Napisano

> No ale Ty porównujesz goły mur do ocieplonego, a my o różnicach w stylu 12-20, a te już tak

> kolosalne nie są.

Sugerowanie sie opiniami wykonawcow, sprzedawcow czy nawet architektow (chociaz ci powinnin przynajmniej wazyc wypowiedzi i niczego nie sugerowac jesli nie sa pewni) to nie jest najlepszy pomysl w Twoim przypadku - powod? Ano kazdy dom jest inny, kazdy ma inne parametry i straty, wiec jednemu dodatkowe 5cm styro na scianach moze zaoszczedzic 100zl rocznie, a innemu 500zl. Bez przeliczenia tego dla Twojego konkretnego przypadku to niemal jak wrozenie z fusow. Zapewne osoby doswiadczone w obliczeniach moglyby cos konkretnego powiedziec porownujac do domow, ktore wczesniej obliczali i generalnie znaja pewne trendy - ale takich na AK z tego co wiem to nie ma wink.gif

Ja na Twoim miejscu rozwazylbym 2 opcje:

- poki nie jest za pozno zamowil projekt obliczen zapotrzebowania na cieplo uzgadniajac, ze bedziesz chcial 'przeliczyc' kilka wersji po drodze

- sugerowal sie zrdrowym rozsadkiem i ogolnym trendem wybierajac rodzaj i grubosc styropianiu (osobiscie dolozylbym 3 czy 4cm do tego co masz w projekcie nie inwestujac w grafit)

Wersja z obliczeniami przyda Ci sie na etapie wybierania izolacji scian, podlogi, dachu. Okaze sie tez pomocna przy projektowaniu ogrzewania, Jej wada jest to, ze to dodatkowe koszty na wstepie, ale jest szansa, ze zaoszczedzisz nieco pozniej podejmujac swiadome decyzje.

Jesli zrobisz 'na oko' tez bedzie dobrze, dom bedzie stal, Ty bedziesz mieszkal i nigdy sie nie dowiesz co by bylo gdyby wink.gif

Napisano

> Wersja z obliczeniami przyda Ci sie na etapie wybierania izolacji scian, podlogi, dachu. Okaze sie

> tez pomocna przy projektowaniu ogrzewania

Dobrze, jesli wynik obliczen bedzie przedstawiony dla kazdego pomieszczenia z osobna oraz z uwzglednieniem grawitacji wentylacyjnej (jako osobna pozycja). Dobranie wowczas instalacji CO bedzie latwe i przyjemne.