Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolektor po piaskowaniu

Featured Replies

Napisano

Czym doczyścić kolektor po piaskowaniu aby mieć pewność, że nic nie zostało w środku?

To samo tyczy się pokrywy zaworów. Jakieś pomysły?

Napisano

> Czym doczyścić kolektor po piaskowaniu aby mieć pewność, że nic nie zostało w środku?

> To samo tyczy się pokrywy zaworów. Jakieś pomysły?

trzeba rozebrac na czesci pierwsze wszystko, czyli roznitowac albo rozlaczyc wszystkie zgrzewy, inaczej piasek zawsze zostanie i bedzie ubijacz silnika, kolektor chyba prosciej, mysle ze karcherem do czysta styknie, jak do turbo to tylko dokladnie sprawdzic wszystkie zakamarki

Napisano
  • Autor

> trzeba rozebrac na czesci pierwsze wszystko, czyli roznitowac albo rozlaczyc wszystkie zgrzewy,

> inaczej piasek zawsze zostanie i bedzie ubijacz silnika,

Zarówno pokrywa jak i kolektor to aluminiowe odlewy.

kolektor chyba prosciej, mysle ze

> karcherem do czysta styknie, jak do turbo to tylko dokladnie sprawdzic wszystkie zakamarki

A jaką w tym wypadku robi różnicę czy to turbo czy ssak?

Napisano

> Zarówno pokrywa jak i kolektor to aluminiowe odlewy.

> kolektor chyba prosciej, mysle ze

> A jaką w tym wypadku robi różnicę czy to turbo czy ssak?

to umylbym karcherem i juz, widze u Ciebie w podpisie jakies HF turbo wiec nie wiem czy to nie jakis zarzezbiony kolektor czy seria, co tam masz powiercone nie wiem, aby wyczyscic z proszku.

Napisano

Karcher i sprężone powietrze i dokładność roboty ok.gif

Napisano
  • Autor

> to umylbym karcherem i juz, widze u Ciebie w podpisie jakies HF turbo wiec nie wiem czy to nie

> jakis zarzezbiony kolektor czy seria, co tam masz powiercone nie wiem, aby wyczyscic z

> proszku.

EDIT: właśnie zmniejszyłem zdjęcia.

Tak to wygląda obecnie:

WP_20150228_11_28_21_Pro.jpg

WP_20150228_11_28_36_Pro.jpg

WP_20150228_11_29_21_Pro.jpg

WP_20150228_11_30_18_Pro.jpg

WP_20150228_11_30_36_Pro.jpg

Napisano

nie wiem dlaczego piaskowałeś, pewnie dla ładnego efektu?jeśli tak to teraz po piaskowaniu powierzchnia jest porowata i będzie się osadzał kórz itp., ja bym na twoim miejscu teraz polerował te elementy ale wiem ze to trochę pracy trzeba włożyć

Napisano
  • Autor

> nie wiem dlaczego piaskowałeś, pewnie dla ładnego efektu?jeśli tak to teraz po piaskowaniu

> powierzchnia jest porowata i będzie się osadzał kórz itp., ja bym na twoim miejscu teraz

> polerował te elementy ale wiem ze to trochę pracy trzeba włożyć

Docelowo ma być lakierowane.

Napisano

> Czym doczyścić kolektor po piaskowaniu aby mieć pewność, że nic nie zostało w środku?

> To samo tyczy się pokrywy zaworów. Jakieś pomysły?

Chyba nie pozostaje nic innego, jak wielokrotne, wielokierunkowe przedmuchiwanie pressluftem grinser006.gif

Pistolet z odpowiednio długą dyszą i jedziesz.

Napisano

> EDIT: właśnie zmniejszyłem zdjęcia.

> Tak to wygląda obecnie:

Oj źle to zrobiłeś, najpierw nakręca się zaślepki z blachy, teraz to do kitu jest, w środku musi być gładka powierzchnia dla lepszego przepływu powietrza i żeby nie osadzal się tłusty osad z odmy, pewnie podczas jazdy nie odczujesz różnicy ale ja bym jednak spolerowal wnętrze.

Napisano

> Oj źle to zrobiłeś, najpierw nakręca się zaślepki z blachy, teraz to do kitu jest, w środku musi

> być gładka powierzchnia dla lepszego przepływu powietrza i żeby nie osadzal się tłusty osad z

> odmy, pewnie podczas jazdy nie odczujesz różnicy ale ja bym jednak spolerowal wnętrze.

Kolektorów ssących się nie poleruje od wewnątrz old.gif

Jedyną rzeczą, którą ja bym zrobił w tym przypadku, to bym jeszcze przed piaskowaniem usunął wady odlewnicze, bo jak się domyślam zostało to zrobione dla wyglądu ok.gif

Napisano

> Docelowo ma być lakierowane.

ale wypoleruj w środku ok.gif

Napisano

> Kolektorów ssących się nie poleruje od wewnątrz

ponieważ ??

Napisano

> ponieważ ??

Ponieważ nie da to żadnych korzyści a może wręcz spowodować nieznaczne pogorszenie odparowywania paliwa (choć to chyba silnik z wielopunktowym wtryskiem, więc może nie będzie to miało większego znaczenia). Obróbka w sensie spasowania kanałów kolektora i głowicy, usunięcia wad odlewniczych, czy wyrównanie powierzchni jest jak najbardziej wskazana, ale polerowanie nie ma sensu. Chociaż też należy wziąć pod uwagę co kto rozumie przez "polerowanie", bo zauważyłem, że wiele osób błędnie używa tego pojęcia.

Napisano
  • Autor

> Oj źle to zrobiłeś, najpierw nakręca się zaślepki z blachy,

najpierw trzeba by je dorobic a nie miałem możliwości aby je docinać.

>w środku musi

> być gładka powierzchnia dla lepszego przepływu >powietrza

Akurat w tym wypadku przepływ i tak będzie. A jak będzie za mały to wystarczy podnieść doładowanie.

i żeby nie osadzal się tłusty osad z

> odmy, pewnie podczas jazdy nie odczujesz różnicy ale ja bym jednak spolerowal wnętrze.

Jak nie odczuję różnicy to po co? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Kolektorów ssących się nie poleruje od wewnątrz

poleruje się ale w moim wypadku nie da to odczuwalnych efektów.

> Jedyną rzeczą, którą ja bym zrobił w tym przypadku, to bym jeszcze przed piaskowaniem usunął wady

> odlewnicze, bo jak się domyślam zostało to zrobione dla wyglądu

Napisano
  • Autor

> Ponieważ nie da to żadnych korzyści a może wręcz spowodować nieznaczne pogorszenie odparowywania

> paliwa

To nie gaźnik albo jednopunkt, że paliwo jest wtryskiwane na początku kolektora. W tym wypadku im kolektor byłby gładszy tym bardziej laminarny przepływ byśmy mieli.

>(choć to chyba silnik z wielopunktowym wtryskiem, więc może nie będzie to miało

> większego znaczenia).

Wtrsyki siedza przy samej głowicy i leją bezpośrednio na zwory ssące. O odparowanie bym się nie martwił.

>Obróbka w sensie spasowania kanałów kolektora i >głowicy, usunięcia wad

> odlewniczych, czy wyrównanie powierzchni jest jak najbardziej wskazana, ale polerowanie nie ma

> sensu. Chociaż też należy wziąć pod uwagę co kto rozumie przez "polerowanie", bo zauważyłem,

> że wiele osób błędnie używa tego pojęcia.

Kwestia tego co jeszcze jest w silniku zrobione.