Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] śruby zabezpieczające do felg

Featured Replies

Napisano

Witam, są jakieś polecane śruby zabezpieczające?

czy pierwsze lepsze z allegro?

Napisano

> Witam, są jakieś polecane śruby zabezpieczające?

> czy pierwsze lepsze z allegro?

Mcgard

Napisano

> Witam, są jakieś polecane śruby zabezpieczające?

Ja polecam zestaw fabrycznych śrub zabezpieczających.

Napisano

> Ja polecam zestaw fabrycznych śrub zabezpieczających.

Czyli Mcgard zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli Mcgard

Czyli "ostatnie lepsze " tzn najdroższe grinser006.gif

ciekawe ile w ASO sobie śpiewają.

Napisano

Płaciłem chyba 75zł za komplet (pudełko z 4 śrubami i 2 nasadkami) oryginałów.

Napisano
  • Autor

> Płaciłem chyba 75zł za komplet (pudełko z 4 śrubami i 2 nasadkami) oryginałów.

to tanio.

N alledrogo są po 120 zł a do fiata się nie mogę dodzwonić

PS dodzwoniłem się, komplet w fiacie 140 zł. trzeba zamawiać na miejscu nie mają.

Napisano

No to chyba mocno podrożały albo coś nie tak z ceną. Ja kupowałem jakieś chyba 2-3 lata temu w którymś ASO w Warszawie bo potrzebowałem awaryjnie (wypadły mi dwie śruby z jednego koła tongue.gif).

Napisano

> Czyli "ostatnie lepsze " tzn najdroższe

> ciekawe ile w ASO sobie śpiewają.

Nie wiem, czy się zrozumieliśmy, ale te oryginalne Fiata są robione przez firmę Mcgard. Różnica jest chyba tylko taka, że idące na oe nie mają powłoki chromowanej i są bardziej miękkie. Śruby firmy Mcgard są dostępne w sklepach Norauto i sporo tego jest w internecie.

Mcgard

288264294-mcgard_003.jpg

OE Fiat

288264294-sruby-zabezpieczajace-fiat-grande-punto-3d-06r-2325717501.jpg

post-111001-14352528888256_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> To są właśnie oryginały do Stilo. Mam identyczne. Cena podobna.

Ok Dzięki,

To w ASO śpiewali 140 zł netto chyba za to.

Natomiast jak szukam po sklepach mcgard to ceny też w okolicach 130-140 zł.

Napisano

> Ja na allego znalazłem kilka aukcji po około 80zł.

> np. tutaj:

> http://allegro.pl/sruby-zabezpieczajace-kola-fiat-stilo-bravo-punto-i5110556477.html

Kupowałem dokładnie takie 4-ry lata temu w ASO i powiem że niestety są lipne no.gif (płaciłem ok 73zł brutto o ile pamiętam)

Bardzo miękkie i łatwo uszkodzić karby na śrubie. Poza tym bardzo szybko da się je odkręcić nie posiadając dedykowanej przejściówki a jedynie najprostsze narzędzia.

Napisano

> Kupowałem dokładnie takie 4-ry lata temu w ASO i powiem że niestety są lipne (płaciłem ok 73zł

> brutto o ile pamiętam)

> Bardzo miękkie i łatwo uszkodzić karby na śrubie. Poza tym bardzo szybko da się je odkręcić nie

> posiadając dedykowanej przejściówki a jedynie najprostsze narzędzia.

Miałem napisać to samo. Te dedykowane do Stilo, odkręcam bez nasadki w minutę, a po kilku odkręceniach wyrabiają się ząbki, nasadka zaczyna ciasno wchodzić itp. Jak ktoś przyjeżdża do mnie z prośbą odkręcenia śruby Mcgard nie mając nasadki, mówię do widzenia, albo uszkadzamy felgę i odkręcamy.

Napisano

nie kupowac szajsu z norauto za 50-80pln. Cale szczescie ze udalo mi sie po miesiacu w tym samym norauto znalezc ten sam wzor. Dwie nasadki zjechane bo miekkie jak maslo . Zamiast bronic sie przed zlodziejem zrobilem sobie problem sam.

Napisano
  • Autor

> nie kupowac szajsu z norauto za 50-80pln. Cale szczescie ze udalo mi sie po miesiacu w tym samym

> norauto znalezc ten sam wzor. Dwie nasadki zjechane bo miekkie jak maslo . Zamiast bronic sie

> przed zlodziejem zrobilem sobie problem sam.

czyli najlepiej takie?

Napisano

> czyli najlepiej takie?

ja bym raczej pomyślał o takich :

sruby-zabezpieczajace-dekielki-alufelg-z-kluczykie-2722057631.jpg

aczkolwiek takie macałem na żywo i są wykonane z naprawdę mocnego materiału:

123195709_1_644x461_sruby-zabezpieczajace-do-kol-lodz.jpg

W razie zagubienia przejściówki jesteś (lub tokarz) w stanie ją dorobić a na szybko jest bardzo ciężko coś takiego odkręcić. Zwłaszcza że śruba siedzi przeważnie w gnieździe felgi. W ostateczności masz też solidne miejsce do którego coś możesz dospawać w razie na prawdę problemów z dorobieniem przejściówki i odkręceniem

Napisano

> czyli najlepiej takie?

Tak. Najtrwalsze i najlepiej zapezpieczają. Przerobiłem w pracy chyba wszystkie możliwe przez ostatnie 14 lat.

Napisano
  • Autor

> Tak. Najtrwalsze i najlepiej zapezpieczają. Przerobiłem w pracy chyba wszystkie możliwe przez

> ostatnie 14 lat.

jak dobrze widzę są minimalnie za krótkie ale chyba będzie ok?

Do PIQ a takie gdzie kupić?

Napisano

> jak dobrze widzę są minimalnie za krótkie ale chyba będzie ok?

> Do PIQ a takie gdzie kupić?

Odkręć sobie jedną, zmierz długość do samego stożka i takie zamów. Jak dobrze pamiętem, to powinno być ok 30mm. Chyba, że jakieś dziwne alufelgi masz, to wtedy dłuższe. Gwint 12x1,25, czyli Fiat i PSA.

Teraz zauważyłem, że na aukcji piszą długość 22mm. Do alu może być za krótka, ale zmierz u siebie. Mcgard na pewno ma też dłuższe.

Napisano

> jak dobrze widzę są minimalnie za krótkie ale chyba będzie ok?

> Do PIQ a takie gdzie kupić?

W lokalnym sklepie motoryzacyjnym takie kupiłem z 3 lata temu za całe 40pln grinser006.gif Są to śruby do poloneza/ łady. Teraz na dniach znów się tam przejdę i sprawdzę czy są jeszcze dostępne. Chce kupić do letnich bo te oryginalne fiata to tylko czekać aż się nie będzie dało odkręcić. Karby na 2 śrubach są już zużyte crazy.gif Te które obecnie mam na zimówkach (po 3 cim sezonie) są beż jakichkolwiek uszczerbków. Jedynie zużycie to utleniony z wierzchu materiał - podejrzewam że od soli i innych syfów z zimowych dróg.

Aha do zimówek potrzebowałem o jakieś 10mm dłuższe niż standard z racji budowy felgi. Ale to nie problem żeby śrubę skrócić w razie czego.

PS. mam te dolne. Każdy komplet ma ten "pręcik" w trochę innym miejscu i każda śruba ma solidny ale zdejmowany pierścień. Coś a'la podkładka pod śrubę

Napisano

> Mcgard

> OE Fiat

Nie polecam przy próbie odkręcenia urwała się ta chromowana część. Wystarczyło nabić nasadkę 19 i jakoś poszło. zlosnik.gif