Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ceed, i30, swift, c4, note

Featured Replies

Napisano

Ponawiam pytanie,

Który najlepszy? Najmniejsze koszty utrzymania, najmniej awaryjny?

Wymagania jak powyżej. Poprzednie auto renault kangoo 2005r więc wszystko będzie lepsze jeżeli chodzi o ogół ok.gif

Napisano

> Ponawiam pytanie,

> Który najlepszy? Najmniejsze koszty utrzymania, najmniej awaryjny?

> Wymagania jak powyżej. Poprzednie auto renault kangoo 2005r więc wszystko będzie lepsze jeżeli

> chodzi o ogół

Swift

Napisano

Nieważne który, ważne w jakim stanie kupisz.

Napisano

> Ponawiam pytanie,

> Wymagania jak powyżej. Poprzednie auto renault kangoo 2005r więc wszystko będzie lepsze jeżeli

> chodzi o ogół

i30 od dwóch lat, 60tys na blacie, tylko tankuje i eksploatacja

Napisano

Ceed (pomijam stan nadwozia, bo lakier może złazić, lub blacha korodować) lub Note.

Najtańszy w serwisowaniu będzie raczej C4 ok.gif

Napisano

> i30 od dwóch lat, 60tys na blacie, tylko tankuje i eksploatacja

z jakim masz silnikiem?

Napisano

> Najtańszy w serwisowaniu będzie raczej C4

Jak kupi 1,6 lub 2,0 noPB ok.gif

Napisano

> Jak kupi 1,6 lub 2,0 noPB

Nie wiem o którą generację mu chodzi, ale LC pod względem np. zawieszenia jest bardzo tani. ok.gif Silniki benzynowe całkiem niezłe i nawet ten 1.4 daje radę, co do wycieków z dołu to zdarzają się zapocone miski olejowe czy podstawy filtra oleju smile.gif

Napisano

> Ponawiam pytanie,

> Który najlepszy?

Ja jestem zadowolony z I 30 II .... poza silnikiem sick.gif najmniejszy silnik 1,4 - 100 KM nie jedzie.... sick.gif

Napisano

> Ja jestem zadowolony z I 30 II .... poza silnikiem najmniejszy silnik 1,4 - 100 KM nie jedzie....

Aktualnie poruszam się I30 1.6 CRDI (chyba takie ma oznaczenie) 110Km z 2014 i też zupełnie nie jedzie. Tzn do zwykłego przemieszczania się po mieście starczy ale nic więcej. Aha i pali jak smok.

Napisano

> Aktualnie poruszam się I30 1.6 CRDI (chyba takie ma oznaczenie) 110Km z 2014 i też zupełnie nie

> jedzie. Tzn do zwykłego przemieszczania się po mieście starczy ale nic więcej. Aha i pali jak

> smok.

Ile pali?

Napisano

> Aktualnie poruszam się I30 1.6 CRDI (chyba takie ma oznaczenie) 110Km z 2014 i też zupełnie nie

> jedzie. Tzn do zwykłego przemieszczania się po mieście starczy ale nic więcej. Aha i pali jak

> smok.

A to dziwne skrzynia biegow zestopniowana tak, ze nie jedzie nastawione na ekonomicznosc. Ale jak spala duzo to popsuty. Przy ciezkiej nodze 8l nie przekracza.

Napisano

> A to dziwne skrzynia biegow zestopniowana tak, ze nie jedzie nastawione na ekonomicznosc. Ale jak

> spala duzo to popsuty. Przy ciezkiej nodze 8l nie przekracza.

benzyna przy dojazdach do pracy 90% jazda podmiejska spala wg. kompa 6,5l

Napisano

> Ponawiam pytanie,

> chodzi o ogół

Ojciec ma I30 z 2009 roku - silnik 1.4, przejechane jakieś 70 tkm i z tego co pamiętam to jedyną rzecz jaką mu robili to podklejane osłony amortyzatorów z tyłu czy coś w tym stylu i wymieniał coś w zawieszeniu z przodu. Jeździ głównie po mieści i spalanie na poziomie 7 z małym hakiem.

Ja mam Nota z 2011 roku - przejechane około 47 tkm. Na koniec gwarancji wymieniali mi coś w zawieszeniu, a wcześniej łożyska macpersonów z przodu i poprawili słupek A, bo coś trzeszczał. Spalanie - generalnie jeżdżę na trasie podmiejskiej 70 % + reszta miasto - wg kompa lekko powyżej 5 litrów.

Porównując oba auta:

+ szerokość I30 wewnątrz (jednak to klasa kompakt),

+ silnik I30 lepiej przyspiesza

+ Note lepsza elastyczność,

+ Note niższa prędkość obrotowa - przy 3000 obr na 5-ce licznikowo około 107 km/h, a w I30 lekko poniżej 100 km/h

+ Note ilość miejsca na tylnej kanapie na nogi, a do tego możliwość przesuwania kanapy,

+ Note spalanie - jadąc na wakacje na tej samej trasie około 700 km moje auto średnio zużywa około 1,5 litra mniej na 100 km, pewnie w mieście wyjdzie podobnie o ile nie więcej,

Na pewno minusem I30 jest to, że silnik zaczyna wyć powyżej 120 km/h - ma już dość wysokie obroty.

Generalnie oba auta są ok, na jazdę po mieście i raz czy dwa razy w roku na dłuższe trasy dają radę, a Ci którzy piszą, że nie jadą to trochę przesadzają. Jeżdżąc zazwyczaj w szczycie porannym i popołudniowym to i tak się nie pogoni bo jazda jest zazwyczaj zderzak w zderzak. Jadąc w dalszą trasę zazwyczaj korzystamy z autostrad i ekspresówek - więc utrzymanie rozsądnej dla kieszeni prędkości podróżnej na poziomie 120 km/h nie stanowi problemu, a zysk czasowy jadąc szybciej zazwyczaj jest nie większy jak 5 minut na 100 km (osobiście sprawdziłem jadąc kiedyś z Katowic do Istebnej, a różnica w spalaniu to 2 litry).

Takie są moje obserwacje, a dodam jeszcze, że też miałem kupić I30, ale przez przypadek obejrzałem Note'a no i nim jeżdżę.

Pytanie w ile osób planujesz jeździć autem, szczególnie na wakacyjne wypady - Note ma dość mały bagażnik przy maksymalnym odsunięciu kanapy (285 l), za to przy max. cofnięciu już jest dość spory (ok. 440 l)- wiem przy obecnym Twoim aucie te wartości są dość śmieszne smile.gif.

I30 ma z kolei bagażnik dość płytki w porównaniu z Note.

ps.

Oba auta mają rozrząd na łańcuchu, I30 wielowachacz z tyłu, Note belkę skrętną, I30 koło zapasowe pełnowymiarowe, Note dojazdówka.

Napisano

> Ponawiam pytanie,

> chodzi o ogół

po pierwsze, piszesz o nowym czy używanym? Jeżeli używanym, to która generacja I30/Cee'd. Bo aktualna, a poprzednia, to są całkiem różne samochody

Napisano

> A to dziwne skrzynia biegow zestopniowana tak, ze nie jedzie nastawione na ekonomicznosc. Ale jak

> spala duzo to popsuty. Przy ciezkiej nodze 8l nie przekracza.

Tzn wg mnie dużo. Zrobiłem 1000km po trasie 70% Autostrada 130km.h i 30% drogi krajowe około 100km/h (średnia na kompie 90km/h) i spalanie wyszło 6.5 L. To wg mnie sporo. Przy dynamiczniejszej jeździe Passat B5FL spalił mi (na tej samej drodze) około 5l/100km. A auto dużo większe mocniejsze z większa pojemnośią i ze skrzynia 5biegową.

Napisano

> Tzn wg mnie dużo. Zrobiłem 1000km po trasie 70% Autostrada 130km.h i 30% drogi krajowe około

> 100km/h (średnia na kompie 90km/h) i spalanie wyszło 6.5 L. To wg mnie sporo. Przy

> dynamiczniejszej jeździe Passat B5FL spalił mi (na tej samej drodze) około 5l/100km. A auto

> dużo większe mocniejsze z większa pojemnośią i ze skrzynia 5biegową.

Nieśmiertelny Passat smile.gif i pewnie 1.9 TDI, DPF i inne dziadostwa robią swoje.

Napisano

> Nieśmiertelny Passat i pewnie 1.9 TDI, DPF i inne dziadostwa robią swoje.

To inaczej. U teściowej w 307 1.6 HDI po mieście wychodzi tyle co w tym I30 w trasie. A 307 w trasie na kompie pokazała 4,7 i to załadowana w 4 osoby nad morze.

Napisano

> To inaczej. U teściowej w 307 1.6 HDI po mieście wychodzi tyle co w tym I30 w trasie. A 307 w

> trasie na kompie pokazała 4,7 i to załadowana w 4 osoby nad morze.

Niestety,diesle hyundaia chleja sporo.mialem elantre z silnikiem 2,0crdi i nigdy nie udawalo mi sie zblizyc do wartosci fabrycznych.przykladowo trasa w/g fabryki to bylo 4,8-a w rzeczywistosci bylo to litr wiecej.