Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Subaru Outback

Featured Replies

Napisano

Byłem dziś na dniach otwartych. Stylistycznie kolejne ładne Subaru, zwłaszcza patrząc na poprzedniego Outbacka. Jednak nie postarali się jeżeli chodzi o silniki... 2.5 benzyna i ten słynny diesel to IMO za mało.

Jak ktoś chce poczytać moje wypociny i zobaczyć fotki to zapraszam:

http://www.jazdamiejska.pl/aktualnosci/nowe-subaru-outback---premiera-w-polskich-salonach,557.html

Napisano

> Byłem dziś na dniach otwartych. Stylistycznie kolejne ładne Subaru, zwłaszcza patrząc na

> poprzedniego Outbacka. Jednak nie postarali się jeżeli chodzi o silniki... 2.5 benzyna i ten

> słynny diesel to IMO za mało.

> Jak ktoś chce poczytać moje wypociny i zobaczyć fotki to zapraszam:

> http://www.jazdamiejska.pl/aktualnosci/nowe-subaru-outback---premiera-w-polskich-salonach,557.html

Przy okazji wstąpiłem dzisiaj do salonu. Mysłałem, że chyba pora będzie się pożegnać z Subaru w końcu (po 2x Outbackach wink.gif), ale to auto mi się spodobało wink.gif.

Bryła spora, ciekawa stylistycznie, ładnie wkomponowane LEDy, mało przypomina poprzednią niezbyt udaną stylizacje. Prześwit odpowiedni 20cm, powiększono koła (225/65 R17 czyli jak w SuV ok.gif, w opcji są też 18".

Z minusów zrezygnowano z nivo tongue.gif

Środek ładny i schludny, ale to co najbardizej mi się psodobało to siedenia, nie są tak małe jak w moim (3g) nie sa tak płaskie jak w poprzednim, są dobrze wyprofilowane, dłuższe i sprawiają wrażenie wygodnych. Środek obszerny, bagażnik olbrzymi (pow 500l).

Kolejny minus jak piszesz to silniki, niestety z racji polityki CO2 w EU brak H6 icon_rolleyes.gif, także do wyboru 2.5i 175KM lub 2.0D tongue.gif. Niby ta benzyna dużo lepiej jeździ niż poprzednia, ale nadal to mało. Niestety auto jest dość ciężkie 1650kg.

Imho będzie się sprzedawać, dealer po 2 dniach od wprowadzenia miał już 3szt sprzedane, ale z tego co się doczytałem Fuji ma problemy w mocą produkcyjną i zostały nałożone ograniczenia, do Polski ma trafić <500szt w tym roku.

Napisano

W Subaru zawsze odrzucal mnie koszmarnie plastikowy srodek.. zmienilo sie cos w tej materii?

Napisano

> W Subaru zawsze odrzucal mnie koszmarnie plastikowy srodek.. zmienilo sie cos w tej materii?

chyba masz odczucia na podstawie Imprezy, ewentulanie Forka. LGC/ OBK miały zawsze normalny środek. Choć zgodzę się, że materiały nie były najwyższych lotów, w niektórych miejscach potrafiły się przecierać (np farba na klamce drzwi).

przed FL:

288290295-subaru-legacy-wnetrze.jpg

po FL:

subaru-outback-wnetrze.jpg

Obecny niby ma lepsze materiały, może trochę bardziej miękkie, ale miałem wrażenie że tego plastiku jest więcej, zapewne to przez spore tuby zegarów.

post-16681-14352529223624_thumb.jpg

Napisano

> Byłem dziś na dniach otwartych. Stylistycznie kolejne ładne Subaru, zwłaszcza patrząc na

> poprzedniego Outbacka. Jednak nie postarali się jeżeli chodzi o silniki... 2.5 benzyna i ten

> słynny diesel to IMO za mało.

> Jak ktoś chce poczytać moje wypociny i zobaczyć fotki to zapraszam:

> http://www.jazdamiejska.pl/aktualnosci/nowe-subaru-outback---premiera-w-polskich-salonach,557.html

Byłem akurat w salonie przypadkiem. Pooglądałem z bliska. Milion razy ładniejszy z przodu (nareszcie jakoś wyglądające Subaru), dużo lepiej z tyłu (ale bez szału, po prostu nie odstaje już od konkurencji).

Wewnątrz kosmetyka plus lepsze materiały. Z tyłu nadal brak nawiewów.

Reszta auta nie zmieniona, brak panoramicznego dachu. IMO to jest facelifting a nie nowy model. Nawet VW potrafi zmienić więcej.

Cena auta to 173tys z dieslem i CVT. Tymczasem obok stał Forek XT za 149.

Dla mnie wybór byłby prosty.

Napisano

> Byłem akurat w salonie przypadkiem. Pooglądałem z bliska. Milion razy ładniejszy z przodu

> (nareszcie jakoś wyglądające Subaru), dużo lepiej z tyłu (ale bez szału, po prostu nie odstaje

> już od konkurencji).

> Wewnątrz kosmetyka plus lepsze materiały. Z tyłu nadal brak nawiewów.

> Reszta auta nie zmieniona, brak panoramicznego dachu. IMO to jest facelifting a nie nowy model.

Nawiewy zaleza od wersji - tak mi koles powiedzial. W moim (starym) byly dopiero w najwyższej wersji.

O okno tez sie spytalem, niestety jest tylko male tongue.gif. Zmienilo sie imho sporo, jak na auto z Jp grinser006.gif

> Nawet VW potrafi zmienić więcej.

> Cena auta to 173tys z dieslem i CVT. Tymczasem obok stał Forek XT za 149.

> Dla mnie wybór byłby prosty.

od 155kzł zaczyna się wersja 2.5i, jest tańsza i podobno lepiej jeździ, chciałem się przejchać, ale jazdy dopiero od dzisiaj tongue.gif

Napisano

> Nawiewy zaleza od wersji - tak mi koles powiedzial. W moim (starym) byly dopiero w najwyższej

> wersji.

To była najwyższa wersja i nawiewów nie było.

> O okno tez sie spytalem, niestety jest tylko male . Zmienilo sie imho sporo, jak na auto z Jp

No nie wiem, technika bez zmian, stylistyka bez zmian, zmienili światła, wnętrze i plastiki. Takie rzeczy robi się faceliftingami.

> od 155kzł zaczyna się wersja 2.5i, jest tańsza i podobno lepiej jeździ, chciałem się przejchać, ale

> jazdy dopiero od dzisiaj

Nie jeździ lepiej. To stare 2.5 170KM z CVT, to samo co było poprzednio, tylko wtedy była absurdalna cena z powodu akcyzy. Diesel to miażdży wrażeniami z jazdy.

I do tego kosztuje 155tys. w najtańszej wersji wyposażeniowej.

Ten samochód to już wspomniany Forek XT miażdży w sposób dramatyczny.

Napisano

> Nie jeździ lepiej. To stare 2.5 170KM z CVT, to samo co było poprzednio,

silnik jest nowy (seria FB)

skrzynia CVT tez jest nowa (symulacja zmiany biegow po wcisnieciu gazu powyzej 70%)

Napisano

> silnik jest nowy (seria FB)

> skrzynia CVT tez jest nowa (symulacja zmiany biegow po wcisnieciu gazu powyzej 70%)

Jeśli tak to przepraszam.

W CVT z dieslem właśnie ta symulacja zmiany biegów zrobiła na mnie ogromne wrażenie. IMO rozwiązanie jest świetne.

ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> To była najwyższa wersja i nawiewów nie było.

Widocznie nie była, najbogatsza ma skórę, nagłosnienie H-K, fotel kierowcy z pamięcią i nawiewy - tak mi powiedziano.

Na stronie, jest zresztą zdj nawiewów:

http://subaru.pl/2015outback_inequip.html

> No nie wiem, technika bez zmian, stylistyka bez zmian, zmienili światła, wnętrze i plastiki. Takie

> rzeczy robi się faceliftingami.

Jeżeli dla Ciebie stylistyka bez zmian, to chyba nie ma sensu dyskutować wink.gif

> Nie jeździ lepiej. To stare 2.5 170KM z CVT, to samo co było poprzednio, tylko wtedy była

> absurdalna cena z powodu akcyzy. Diesel to miażdży wrażeniami z jazdy.

On ma 175KM i coś tam jest zmienione. Silnikiem w poprzedniej wersji (165KM) zrobiłem przeszło 110kkm, więc wiem jak on jeżdzi, przy okazji przejadę się tym nowym. Dealer twierdzi, że jeździ wyczuwalnie lepiej niż starsza jednostka .. zobaczymy.

Co do diesla, jak to diesle sprawia wrażenie, że jedzie lepiej i w sumie, tyle, osiągi ma lepsze wersja noPb

> I do tego kosztuje 155tys. w najtańszej wersji wyposażeniowej.

> Ten samochód to już wspomniany Forek XT miażdży w sposób dramatyczny.

Podobnie Impreza, jest jeszcze tańsza i miażdzy Forka ok.gif

Napisano

> Widocznie nie była, najbogatsza ma skórę, nagłosnienie H-K, fotel kierowcy z pamięcią i nawiewy -

> tak mi powiedziano.

> Na stronie, jest zresztą zdj nawiewów:

> http://subaru.pl/2015outback_inequip.html

niewiem.gifniewiem.gif

Mi powiedziano że najwyższa ma elektrycznie sterowany fotel kierowcy, navi i szyberdach. Egzemplarz który oglądałem to miał a nawiewów nie miał.

Zobaczymy jak będzie tego więcej.

> Jeżeli dla Ciebie stylistyka bez zmian, to chyba nie ma sensu dyskutować

IMO zmieniło się tyle co VW zmienia w swoich autach. In minus uważam powrót do małych relingów (wersja US ma o wiele lepsze).

> On ma 175KM i coś tam jest zmienione. Silnikiem w poprzedniej wersji (165KM) zrobiłem przeszło

> 110kkm, więc wiem jak on jeżdzi, przy okazji przejadę się tym nowym. Dealer twierdzi, że

> jeździ wyczuwalnie lepiej niż starsza jednostka .. zobaczymy.

> Co do diesla, jak to diesle sprawia wrażenie, że jedzie lepiej i w sumie, tyle, osiągi ma lepsze

> wersja noPb

Prawdopodobnie różnica jest zasługą skrzyni, do czego doszliśmy wyżej. CVT z dieslem fajnie "zmienia biegi" i daje genialne wrażenia z jazdy. Jeśli dali teraz to samo do wersji benzynowej to faktycznie może być nieźle. Spróbuję się takim przy okazji przejechać.

ok.gif

> Podobnie Impreza, jest jeszcze tańsza i miażdzy Forka

Tyle że Impreza to już jest mała w porównaniu z powyższymi. A Forek XT jedzie na tyle dobrze, że ja bym bez wahania z rozmiarów Outbacka zrezuygnował na korzyść układu napędowego XT. A te 20k potraktujmy jako bonus.

ok.gif

Napisano

> Mi powiedziano że najwyższa ma elektrycznie sterowany fotel kierowcy, navi i szyberdach. Egzemplarz

> który oglądałem to miał a nawiewów nie miał.

To jest środkowa wersja.

> Zobaczymy jak będzie tego więcej.

> IMO zmieniło się tyle co VW zmienia w swoich autach. In minus uważam powrót do małych relingów

> (wersja US ma o wiele lepsze).

Kiedyś jak rozmawiałem w serwisie Subaru o naprawie lakierniczej i drzwiach, okazało się, że mimo że był FL to są identyczne, pytam jak to ? Dostałem odp, że to nie VW i jak coś jest dobre to po co zmieniać, dla przykładu mocowanie foteli było niezmienione przez 15lat (w Punto jak mi pękło to tylko w moim roczniku były dwie modyfikacje grinser006.gif). Także w jp autach raczej nie oczekiwałbym rewolucji a bardziej powolnej ewolucji a zmienilimy imho dużo, auto zupełnie inaczej wygląda, mimo zbliżony proporcji do poprzednika. Środek też jest inny wink.gif i to co nie zawsze Subaru wychodzi na plus tym razem zarówno zewn i wew jest dużo lepiej.

> Prawdopodobnie różnica jest zasługą skrzyni, do czego doszliśmy wyżej. CVT z dieslem fajnie

> "zmienia biegi" i daje genialne wrażenia z jazdy. Jeśli dali teraz to samo do wersji

> benzynowej to faktycznie może być nieźle. Spróbuję się takim przy okazji przejechać.

Szkoda, ze nie dali silnika 2.0DIT 296KM tongue.gif.

Co ciekawe bedzie sprzedawany tylko w CHRL spineyes.gif

http://www.torquenews.com/1084/new-20-liter-turbo-outback-be-launched-exclusively-china

(masz w linku też zdanie nt nowego 2.5i)

> Tyle że Impreza to już jest mała w porównaniu z powyższymi. A Forek XT jedzie na tyle dobrze, że ja

> bym bez wahania z rozmiarów Outbacka zrezuygnował na korzyść układu napędowego XT. A te 20k

> potraktujmy jako bonus.

Impreza obecna też nie jest jakaś mała jak starsze. Forester był i jest innym autem niż Obk. Jedynie w MY08-09 gdzie był nowy Forek a jeszcze stary Obk, to rzeczywiście wymiarami wnętrza były podobne, ale dalej to porównanie SUVa kl C z kl D. Stąd też jak uważam zresztą uzasadniona różnica w cenie. Obecnie jest dość duża, bo na nowe modele można dostać tylko 1% rabatu.

Napisano
  • Autor

> silnik jest nowy (seria FB)

> skrzynia CVT tez jest nowa (symulacja zmiany biegow po wcisnieciu gazu powyzej 70%)

Z tego co słyszałem to jest stary silnik, któy był już w 3 generacji Subaru. Tylko moc mu troszkę podnieśli.

Napisano

> Z tego co słyszałem to jest stary silnik, któy był już w 3 generacji Subaru. Tylko moc mu troszkę

> podnieśli.

stary silnik to 2.5 EJ 165 pozniej 173KM na pasku rozrzadu i glowicach SOHC

nowy silnik 2.5 jest serii FB 175KM na lancuchu i glowicach DOHC

oba sa MPI

Napisano

jakie jest realne spalanie takie outbacka z cvt w benzynie i forka xt z cvt?

Powiedzmy tryb full miasto i autostrada 140-160 na tempomacie?

Tego diesla to sie boje a ta benzyna (moze poza xt) nie jest taka szybka chyba zebym wybaczyl spalanie jakie sobie wybrazam (czyli 12-16l).

Napisano

> jakie jest realne spalanie takie outbacka z cvt w benzynie i forka xt z cvt?

> Powiedzmy tryb full miasto i autostrada 140-160 na tempomacie?

> Tego diesla to sie boje a ta benzyna (moze poza xt) nie jest taka szybka chyba zebym wybaczyl

> spalanie jakie sobie wybrazam (czyli 12-16l).

16l to mi palił Forek XT przy lekkim upalaniu. IMO w mieście (takim jak na Śląsku) zszedłbym do 12, w trasie może do 9.

Na autostradzie nie próbowałem.

Napisano

> 16l to mi palił Forek XT przy lekkim upalaniu. IMO w mieście (takim jak na Śląsku) zszedłbym do 12,

> w trasie może do 9.

> Na autostradzie nie próbowałem.

ja jezdze albo full korki albo a4, stad pytanie.

Jak ma mi palic 12-13 na autostradzie to wole pajero sport albo pajero uzywke w dieslu. Nie bedzie mnie kusilo zeby jechac szybko smile.gif

Wokol komina mam jeszcze Dustera ale potrzebuje czegos wiekszego.

Napisano

> Tego diesla to sie boje a ta benzyna (moze poza xt) nie jest taka szybka chyba zebym wybaczyl

Chyba niewiele tutaj takich uzytkownikow, skoro auto z tym silnikiem jeat w ofercie od weekendu grinser006.gif

Napisano

> Chyba niewiele tutaj takich uzytkownikow, skoro auto z tym silnikiem jeat w ofercie od weekendu

przeciez bedzie palil tyle samo albo podobnie ile poprzedni model, nie bylo takiej wersji? nie interesuje sie subaru za bardzo a teraz z braku laku sie zainteresowalem

Napisano

Tu masz stary model, w nowym moze byc tylko lepiej

W miescie (wroclaw) trzeba liczyc 11-13

Napisano

> powiększono koła 225/65 R17 ...

W outbacku 14MY też jest ten rozmiar.

> Z minusów zrezygnowano z nivo ...

Wg info sprzedawcy nadal są SLS-y na tylnej osi.

BTW chyba jestem jedyny któremu bardziej podoba się model z ub. roku.

Bez kurnika OBK wygląda niemęsko zlosnik.gif

Napisano

> Tu masz stary model, w nowym moze byc tylko lepiej

>

> W miescie (wroclaw) trzeba liczyc 11-13

Dla mnie tyle pali h6 i to gazu wink.gif. W starym h4 165km srednia z 80kkm na lpg mialem niecale 12l a bylo to ok 50% miasto w tym krotkie dojazdy do pracy .

Napisano

> przeciez bedzie palil tyle samo albo podobnie ile poprzedni model, nie bylo takiej wersji? nie

> interesuje sie subaru za bardzo a teraz z braku laku sie zainteresowalem

Pytales o konkretna wersje ktora jest nowa, subaru cos pomieszalo w tym silniku glownie pod katem optymalizacji spalania i co2.

Moj stary h4 z czego na lpg zrobilem przeszlo 80kkm palil 9-13 l lpg, benzyny dokladnie nie pamietam, ale w jednej z pierwszej tras jak jeszcze nie mialem lpg srednia wyszla 6,7 l ale jechalem wolno ok 90km/h. W miescie bylo zazwyczaj ok10l. Na lpg odpowiednio 12-13l, przy sredniej ciut ponizej 12l. Tyle ze to auto bylo mniejsze, lzejsze i mialo manual.

Napisano

> W outbacku 14MY też jest ten

Jes 60 i tylko na 17, teraz sa tez 18. Widac tu pewna konsekwencje moj mial profil 55, 4gen 60, wiec teraz ma 65

> Wg info sprzedawcy nadal są SLS-y na tylnej

Moj mowil, ze zrezygnowano i samklasyczne sprezyny i amortyzatory

> BTW chyba jestem jedyny któremu bardziej podoba się model z ub. roku.

icon_eek.gifwpysk.gif

Napisano

> Dla mnie tyle pali h6 i to gazu . W starym h4 165km srednia z 80kkm na lpg mialem niecale 12l a

> bylo to ok 50% miasto w tym krotkie dojazdy do pracy .

Jak założyłeś LPG do H6?

Kiedyś orientowałem się w temacie i było to niemożliwe / nieopłacalne.

Napisano

> Jak założyłeś LPG do H6?

> Kiedyś orientowałem się w temacie i było to niemożliwe / nieopłacalne.

calosc oplacalności LPG w H6 rozbija sie o koszt i czestotliwosc regulacji zaworow

Napisano

> calosc oplacalności LPG w H6 rozbija sie o koszt i czestotliwosc regulacji zaworow

Mówiąc bardziej dosadnie - jeśli coś pójdzie nie tak to wszystkie oszczędności wyparują.

Napisano

> Mówiąc bardziej dosadnie - jeśli coś pójdzie nie tak to wszystkie oszczędności wyparują.

dokladnie ok.gif

Napisano

> Jak założyłeś LPG do H6?

> Kiedyś orientowałem się w temacie i było to niemożliwe / nieopłacalne.

Normalnie w serwisie lpg, ktory robi duzo Subaru wink.gif

Silnik jak silnik, problemem jest potencjalnie przyspieszona regulacja zaworow, ktore w h6 wymaga wyjecia silnika. Wg mojego serwisu nastepuje po ok 100kkm, ja policzylem, ze jak nawet 60kkm przejade to i tak sie oplaca.

Napisano

> Mówiąc bardziej dosadnie - jeśli coś pójdzie nie tak to wszystkie oszczędności wyparują.

Ale co moze pojsc nie tak ?

Jedyne ryzyko to regulacja, ktora i tak kiedys trzeba zrobic, niektore H6 robia 120kkm na plg i jest ok, niektore 80kkm. Jak trzeba bedzie zrobic to zrobie a instalacja zwraca sie dosc szybko wink.gif

Napisano

> Jes 60 i tylko na 17...

Masz rację, MY14 ma 225/60/17 ok.gif

> Moj mowil, ze zrezygnowano i samklasyczne sprezyny i amortyzatory ...

Położyłem się dzisiaj po nowym i widać SLS-y 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Masz rację, MY14 ma 225/60/17

> Położyłem się dzisiaj po nowym i widać SLS-y

To dobrze, bo imho to swietnie rozwiazanie, Odb maja je w std od my04 ok.gif

Aha co mnie tez zdziwilo nie maja zapasowki icon_eek.gif ale maja dalej ogromna wneke na kolo, co skwitowalem w salonie, ze przynjamniej duzy zbiornik od lpg wejdzie grinser006.gif

Napisano

> Aha co mnie tez zdziwilo nie maja zapasowki ...

Są przynajmniej konsekwentni i od 2010 roku w obk-u nie dają ani zapasu ani dojazdówki zlosnik.gif

Napisano

> Ale co moze pojsc nie tak ?

> Jedyne ryzyko to regulacja, ktora i tak kiedys trzeba zrobic, niektore H6 robia 120kkm na plg i

> jest ok, niektore 80kkm. Jak trzeba bedzie zrobic to zrobie a instalacja zwraca sie dosc

> szybko

Jeśli będziesz miał niewłaściwą mieszankę to szybko będą zawory do roboty. A tam są jakieś szklanki, których wymiana to ok 5kzł. Jak pilnujesz to powinno być dobrze.