Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AH] Woda cieknie drzwiami

Featured Replies

Napisano

Podrzućcie dobrzy ludzie linki o tym co w tytule (woda po głośniku, na uszczelke i dywaniki).

Jest późno i zaćmienia chyba dostałem, albo z szukajka mnie nie lubi.

Nie zrobiłem na gwarancji, teraz będę sam musiał dłubać.

Pewne doświadczenie mam, uszczelniałem Fabie, też wada fabryczna, ale deko inny problem.

Napisano

Za bardzo to tutaj nie ma co podrzucac linkow.

Jak woda przedostaje się do wewnątrz to demontujesz tapicerkę, odkrecasz głośniki i teraz są dwie szkoły:

- albo zdzierasz cale uszczelnienie z głośnika, odtluszczasz powierzchnię i nakladasz silikon dekarski na obwodzie glosnika

- albo tylko sciagasz uszczelnienie, które się kruszy, odtluszczasz i nakladasz silikon dekarski na obwodzie glosnika

Ja wybralem ta druga opcje bo u mnie uszczelnienie wykruszyło się tylko na 2-3 cm na górze a reszta była dobra.

Dodatkowo można zrobić daszek nad głośnikiem

Napisano
  • Autor

Wszystko co na ten temat czytalem tyczylo sie z reguly przednich drzwi.

Do dzisiaj wydawalo mi sie, ze mam problem z przodem, a jeziorko zastalem z tylu oslabiony.gif

No nic, po swietach czeka mnie rozebranie paru sztuk drzwi (w obydwu czasami stoi woda na uszczelkach), a znajac zycie to za wczasu spinek musze poszukac sick.gif

Napisano

> znajac zycie to za wczasu spinek musze poszukac

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

Dzieki, wiedzialem, ze na Ciebie moge liczyc.

Na szczescie ja jeszcze z tych dinozaurow co takie rzeczy na miejscu kupuje, nie wysylkowo.

Napisano

> Dzieki, wiedzialem, ze na Ciebie moge liczyc.

> Na szczescie ja jeszcze z tych dinozaurow co takie rzeczy na miejscu kupuje, nie wysylkowo.

Ani jednej spoinki nie polamalem przy demontażu na obu drzwiach przednich...wystarczy podważać za spinke i będzie dobrze.

Gorzej jest wydrzeć górne mocowanie to od szybą

Napisano
  • Autor

> Ani jednej spoinki nie polamalem przy demontażu na obu drzwiach przednich...wystarczy podważać za

> spinke i będzie dobrze.

> Gorzej jest wydrzeć górne mocowanie to od szybą

Zaopatrzylem sie w wiedze jak rozbierac poszycie drzwi i dzis mam nadzieje znalezc czas za zabranie sie za to.

Jak polame spinki to dzien czy 2 bez boczkow tez pojezdzic moge.

Narazie profilaktycznie samochod trzymam i w domu i w robo w garazu.

Napisano

> Podrzućcie dobrzy ludzie linki o tym co w tytule (woda po głośniku, na uszczelke i dywaniki).

Zawsze myślałem że ten problem dotyczy tylko Astry G i przednich drzwi z niefabrycznymi głośnikami icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Zawsze myślałem że ten problem dotyczy tylko Astry G i przednich drzwi z niefabrycznymi głośnikami

W obydwu moich AH po duzych deszczach pojawialy sie male ilosci wody na uszczelkach, w zaleznosci od tego jak staly po prawej lub lewej stronie (przod i tyl).

Czytajac fora, dowiedzialem sie, ze w tych autach to praktycznie normalka, mialem sie zajac ale jakos zlecialo.

Jednak to co zastalem teraz mnie przerazilo.

Nie wiem nawet jakie mam glosniki, ja tam nigdy nie grzebalem, ale stawiam raczej ze oryginal, 1 auto ma prawie 4 lata i troche teraz zaluzje, ze nie meczylem o to ASO na gwarancji.

Nie wiem czy w takim czasie mogla sfatygowac sie uszczelka glosnika, czy to cos innego.

Rozbiore to moze cos wydedukuje.

Napisano

> sfatygowac sie uszczelka glosnika, czy to cos innego.

uszczelka to raczej na pewno, ale może być też sparciała membrana głośnika, ja musiałem wymienić u siebie przy okazji wszystkie głośniki z tego powodu po 8miu latach od produkcji icon_rolleyes.gif

Napisano

> uszczelka to raczej na pewno, ale może być też sparciała membrana głośnika, ja musiałem wymienić u

> siebie przy okazji wszystkie głośniki z tego powodu po 8miu latach od produkcji

Sparciały, bo woda się na nie lała z racji zastosowanego rozwiązania.

Napisano
  • Autor

> uszczelka to raczej na pewno, ale może być też sparciała membrana głośnika, ja musiałem wymienić u

> siebie przy okazji wszystkie głośniki z tego powodu po 8miu latach od produkcji

Rozebralem jedna strone, przod i tyl.

O dziwo tyl wydaje sie byc OK, z przodu uszczelka glosnika rozerwana i cala nasiaknieta woda.

Profilaktycznie dorobilem daszki glosnikom i pociagnalem oba uszczelniaczem.

Polamalem tylko 1 spinke (od trojkata przy lusterku) yay.gif, jak na mnie to i tak niezle 001.gif

Niestety, nie mam takiej w swoich zapasach, ale ze w oczekiwaniu na sprawdzenie nie zlozylem tego z powrotem do konca to nie problem.

Zabraklo mi dzis czasu na sciagniecie plastikow ze slupka i progow.

Teraz zastanawiam sie, czy mozliwym jest ze to co cieklo z przodu zalalo mi dywanik z tylu?

Napisano

> Teraz zastanawiam sie, czy mozliwym jest ze to co cieklo z przodu zalalo mi dywanik z tylu?

Tak czy siak musisz ściągnąć plastiki progowe i włożyć ręce żeby to sprawdzić. Mi jak ciekło z przednich głośników to naciągła wodę nawet mata wygłuszająca za pedałami. Suszyłem autko ok tygodnia. Powkładałem rożne przedmioty między wykładzinę a podłogę żeby był przewiew powietrza, a co się dało odgiąć maksymalnie to odgiąłem. Potem jeszcze gazety woziłem i wymieniałem przez jakiś czas, lekko wilgotne

Napisano
  • Autor

Uporalem dzis sie z tymi glosnikami na amen.

Zalatwic 8 szt. drzwi troche mi zajelo, ale calkiem fajna mase uszczelniajaca mialem, po zaschnieciu powstawalo cos na wzor elastycznej gumy.

Kolejne straty to 5 spinek od trojkatow przy lusterkach (w jednym samochodzie jakies strasznie kruche byly).

Plastik na progu tez sciagnalem, mimo ze z gory wykladzina wydawala sie byc sucha to gabka od spodu niezle nasiaknieta.

Cieklo z przodu, a ze w czasie ostatnich deszczow samochod stal przewaznie przodem do gory to cieklo do tylu.

Wsadzilem pod nia pampersy i reczniki papierowe, podnioslem do gory i odwracalem samochod w strone slonca (garaz nie ogrzewany).

Przy aktualnej pogodzie troche to suszenie moze potrwac.

Napisano

> Uporalem dzis sie z tymi glosnikami na amen.

> Zalatwic 8 szt. drzwi troche mi zajelo, ale calkiem fajna mase uszczelniajaca mialem, po

> zaschnieciu powstawalo cos na wzor elastycznej gumy.

> Kolejne straty to 5 spinek od trojkatow przy lusterkach (w jednym samochodzie jakies strasznie

> kruche byly).

> Plastik na progu tez sciagnalem, mimo ze z gory wykladzina wydawala sie byc sucha to gabka od spodu

> niezle nasiaknieta.

> Cieklo z przodu, a ze w czasie ostatnich deszczow samochod stal przewaznie przodem do gory to

> cieklo do tylu.

> Wsadzilem pod nia pampersy i reczniki papierowe, podnioslem do gory i odwracalem samochod w strone

> slonca (garaz nie ogrzewany).

> Przy aktualnej pogodzie troche to suszenie moze potrwac.

Ja wyciągnąłem dodatkowo przednie fotele do suszenia ok.gif