Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto z USA jako mienie przesiedleńcze.

Featured Replies

Napisano

Jakie auta możecie polecić do sprowadzenia z USA jako mienie przesiedleńcze w kwocie max. 15000$. W grę wchodzą tylko SUVy i VANy. Auto najlepiej w miarę młode i mające zamienniki europejskie (zmiana świateł, radia itp.). Jakie są opłaty przy ściąganiu na mienie? Czy przy tym kursie $ jest sens ściągać auto z USA. Ogólnie wszelkie informacje mile widziane zlosnik.gifok.gif.

Napisano

> Jakie auta możecie polecić do sprowadzenia z USA jako mienie przesiedleńcze w kwocie max. 15000$. W

> grę wchodzą tylko SUVy i VANy. Auto najlepiej w miarę młode i mające zamienniki europejskie

> (zmiana świateł, radia itp.). Jakie są opłaty przy ściąganiu na mienie? Czy przy tym kursie $

> jest sens ściągać auto z USA. Ogólnie wszelkie informacje mile widziane .

1. Musisz być posiadaczem auta w USA przez 6 miesięcy przed jego sprowadzeniem.

2. Lepiej kupić coś, co w EU też jest żeby w razie czego były części

3. Lepiej kupić coś, co ma jak najbardziej europejskie kierunkowskazy żeby potem nie było wielkich jaj.

Ja bym sugerował BMW X3 albo X5, albo Toyotę RAV4 albo Hondę CR-V

Napisano
  • Autor

> 1. Musisz być posiadaczem auta w USA przez 6 miesięcy przed jego sprowadzeniem.

To wiem i dodatkowo nie można sprzedać auta po sprowadzeniu chyba przez jakiś czas niewiem.gif

> 2. Lepiej kupić coś, co w EU też jest żeby w razie czego były części

ok.gif

> 3. Lepiej kupić coś, co ma jak najbardziej europejskie kierunkowskazy żeby potem nie było wielkich jaj.

Taki jest plan palacz.gif

> Ja bym sugerował BMW X3 albo X5, albo Toyotę RAV4 albo Hondę CR-V

Możesz polecić gdzie szukać np. w New York lub Chicago?

Napisano

Sie nie znam, ale mam zioma, ktory sciagal swego czasu (kurs dolara) tylko volva, twierdzil, ze sa identyczne w USA i u nas.

Napisano

> Ja bym sugerował BMW X3 albo X5, albo Toyotę RAV4 albo Hondę CR-V

przecież w PL tego jest pełno i nawet tańsze z mniejszym przebiegiem hehe.gif

a nigdy nie wiesz, czy statek po drodze się nie przychyli dość mocno na lewą burtę...

Napisano

> To wiem i dodatkowo nie można sprzedać auta po sprowadzeniu chyba przez jakiś czas

Przez rok. Masz wpis w dowodzie rejestracyjnym.

Napisano

Jezeli juz to szukac lekko uszkodzonego, zarejestrowac i sobie tutaj na miejscu wyklepiesz. Pojezdzisz rok i sprzedasz z zyskiem. Jezeli juz to skupic sie na modelach takie jak w EU. Czyli BMW, Mercedes, Volvo i Audi.

Napisano

> Sie nie znam, ale mam zioma, ktory sciagal swego czasu (kurs dolara) tylko volva, twierdzil, ze sa

> identyczne w USA i u nas.

Saab był tez identyczny. Miał żółte kierunkowskazy i asymetryczne światła. I przeciwmgielne tylne. Wiele BMW , Audi i Mercedesow jest identycznych.

Napisano

> 1. Musisz być posiadaczem auta w USA przez 6 miesięcy przed jego sprowadzeniem.

Czy mozna miec auto w usa bedac w pl?

Napisano

Musisz przebywać w USA przez 12 miesięcy i posiadać auto przez 6 miesięcy. Pobyt w USA najprościej poświadczyć w konsulacie.

Napisano

> Musisz przebywać w USA przez 12 miesięcy i posiadać auto przez 6 miesięcy. Pobyt w USA najprościej

> poświadczyć w konsulacie.

Muszę być tam w sposób ciągły, czy wystarczy, że będę w USA raz na 2 miesiące przez 1-2tygodnie?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Muszę być tam w sposób ciągły, czy wystarczy, że będę w USA raz na 2 miesiące przez 1-2tygodnie?

> Pozdrawiam BAS

Ciągły, sprawdzają paszport.

Napisano

> Ciągły, sprawdzają paszport.

tylko że z paszportem tez można kombinować, np wylatywać na paszporcie pl.

Napisano

> Ciągły, sprawdzają paszport.

Nieprawda.

Dokładnie 6 tygodni temu załatwiałem sprawy z mieniem przesiedleńczym, kilka samochodów, przyczepy, motocykl.

Jedyne oświadczenie jakie musiałem podpisać to że pojazdy należały do mnie ponad 6 miesięcy temu. Prawda jest taka że wróciłem 13 miesięcy temu i dopiero teraz załatwiam sprawy papierowe. Nikt nie prosił odemnie jaichkolwiek potwierdzeń, paszportu nie pokazywałem, nawet dowodu osobistego nie chcieli. Jedyne co było potrzebne to zagraniczny dowód rejestracyjny z moim nazwiskiem na nim jako właścicielem

Potwierdzam że nie można sprzedać przez 12 miesięcy (można ale trzeba zrobić opłaty celne) ale motocykl na przykład można, docelowy dowód na niego odebrałem 3 dni temu i nie mam żadnego wpisu.

Papierów na samochody, przyczepy jeszcze nie nie załatwiałem oprócz zwolnień z urzędu celnego.

Napisano

> Nieprawda.

> Dokładnie 6 tygodni temu załatwiałem sprawy z mieniem przesiedleńczym, kilka samochodów, przyczepy,

> motocykl.

>

przesiedlałeś się z UK, prawda?

podrzuć jakiś pożyteczny link - muszę przesiedlić zlosnik.gif jednoślad. Stoi już w PL rok, ale wciąż na angielskich blachach.