Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki lejecie olej do kosiarek?

Featured Replies

Napisano

Dedykowany sae 30? Wlałem do swojego briggsa 3,5hp olej mobil 10w40 co został mi po wymianie w aucie i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem. Na necie doczytałem, że niby samochodowe oleje zmniejszają trwałość silnika bo jest chłodzony powietrzem a nie cieczą niewiem.gif

Napisano

Ja leje obecnie leję Trawola, ale wcześniej w tej kosiarce jeździł Daewoo 5W30 przez kilka dobrych sezonów.

Ostatnio kupiłem teściowej kosiarkę Heht i w instrukcji było napisane, żeby latem lać sae30 a zimą ( zlosnik.gif ) 5W40...

Poza tym Maluch też był chłodzony powietrzem a jeździło się na "normalnych" olejach. Dlaczego więc w kosiarce miałoby to zmniejszyć trwałość silnika... niewiem.gif

Napisano

> Dedykowany sae 30? Wlałem do swojego briggsa 3,5hp olej mobil 10w40 co został mi po wymianie w

> aucie i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem. Na necie doczytałem, że niby samochodowe oleje

> zmniejszają trwałość silnika bo jest chłodzony powietrzem a nie cieczą

Bez przesady. Skoro samochody na takich olejach robią setki tysięcy km to i kosiarce się nic nie stanie. Prawdopodobnie cała reszta kosiarki szybciej Ci się rozsypie/przerdzewieje niż silnik padnie przez ten olej.

Napisano

> Bez przesady. Skoro samochody na takich olejach robią setki tysięcy km to i kosiarce się nic nie

> stanie.

No nie wiem... hmm.gif samochody mają filtry oleju, a kosiarki? niewiem.gif

Napisano

> No nie wiem... samochody mają filtry oleju, a kosiarki?

W kosiarce wymieniasz olej co jakieś 20 godzin, w dodatku smarowanie jest rozbryzgowe - filtr jest niepotrzebny.

Napisano

> No nie wiem... samochody mają filtry oleju, a kosiarki?

I ten do kosiarek sam sie filtruje ?

leje 5w30 forda, bo taki został z wymiany

Napisano

> W kosiarce wymieniasz olej co jakieś 20 godzin, w dodatku smarowanie jest rozbryzgowe - filtr jest

> niepotrzebny.

tu nie chodzi o filtrowanie ale o lepkosc tego oleju sae 30 jest gesty i silnik nie bedzie go tak duzo zuzywal, mozna lac 5w30 bez problemow jednak trzeba czesciej sprawdzac jego stan i uzupelniac braki

Napisano

> Dedykowany sae 30? Wlałem do swojego briggsa 3,5hp olej mobil 10w40 co został mi

Producent zaleca:

288374466-oliwa.jpg

Wlałeś bardziej lepki - niewiem.gif

Trawol z orlenu 1 litr to ca. 12 zł...

IMHO silniki kosiarek nie są tak trwałe i wytrzymałe jak samochodowe.

Korbowód jest wrażliwy na uderzenia kamieni, korzeni, a nawet podniesienie obrotów nominalnych.

post-80280-14352530164009_thumb.jpg