Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za mały otwór centrujący

Featured Replies

Napisano

Mam możliwość kupienia dojazdówki wykonanej z lekkiego stopu.

Auto fabrycznie miało pełnowymiarowe koło zapasowe, ale obecnie w jego miejscu jest zbiornik LPG.

Ponieważ auto ma zawieszenie hydropneumatyczne chciałbym dobrać możliwie bliski obwód dojazdówki.

No i jest taka, wszystko pasuje, tylko otwór centrujący ma o 2mm mniejszą średnicę niż potrzebuję.

Zakładam, że rozwiercenie / zebranie z obwodu otworu 1mm materiału nie zrobi jej krzywdy, ale mam pytanie, czy dałoby się to jakoś zrobić "chałupniczo".

Jakieś pomysły? Ostatecznie pilnik smile.gif

Napisano

To musi być wycentrowane a więc zostaje tokarka karuzelowa albo zwykla ewentualnie szlifierka do otworów i przetoczenie albo przeszlifowanie !

Nie ręcznie !!!! alien.gif

Inaczej koło będzie biło na boki ok.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> To musi być wycentrowane

Nie, nie musi. Wystarczy żeby wirtualny prawidłowy otwór był zawarty w tym wyrzeźbionym.

Reszta to estetyka i ergonomia montażu.

Pytanie o technikę i domowe sposoby.

> Nie ręcznie !!!!

> Inaczej koło będzie biło na boki

Wątpię. Zwłaszcza "na boki".

Dodam, że śruby (i gniazda w feldze) stożkowe.

Napisano

> Nie, nie musi. Wystarczy żeby wirtualny prawidłowy otwór był zawarty w tym wyrzeźbionym.

> Reszta to estetyka i ergonomia montażu.

> Pytanie o technikę i domowe sposoby.

> Wątpię. Zwłaszcza "na boki".

> Dodam, że śruby (i gniazda w feldze) stożkowe.

Jeżeli wiesz co i jak to po co pytania ? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli wiesz co i jak to po co pytania ?

Wiem co, ale nie wiem jak. grinser006.gif

I nie wiem czy, ale skłaniam się do odpowiedzi "nie" wink.gif

Napisano

> Mam możliwość kupienia dojazdówki wykonanej z lekkiego stopu.

> Auto fabrycznie miało pełnowymiarowe koło zapasowe, ale obecnie w jego miejscu jest zbiornik LPG.

> Ponieważ auto ma zawieszenie hydropneumatyczne chciałbym dobrać możliwie bliski obwód dojazdówki.

> No i jest taka, wszystko pasuje, tylko otwór centrujący ma o 2mm mniejszą średnicę niż potrzebuję.

> Zakładam, że rozwiercenie / zebranie z obwodu otworu 1mm materiału nie zrobi jej krzywdy, ale mam

> pytanie, czy dałoby się to jakoś zrobić "chałupniczo".

> Jakieś pomysły? Ostatecznie pilnik

trzpień szlifierski

Trzpień szlifierski na wiertarkę i jedziesz dookoła otworu. Potem wyważarka i będzie ok, otwór centrujący i tak ma taką funkcję jak się nazywa. To tylko dojazdówka, możliwe że nigdy jej nie użyjesz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Trzpień szlifierski na wiertarkę i jedziesz dookoła otworu.

O, nawet mam coś takiego

> To tylko dojazdówka, możliwe że nigdy jej nie

> użyjesz

Fakt, ostatni raz użyłem koła zapasowego jakieś 20 lat temu, w dętkowym kole. ok.gif

Napisano

A chcesz zrobić porządnie, czy byle jak?

Bo jak porządnie, to oddaj felgę na roztoczenie otworu centrującego, niech to zrobią na maszynie = precyzyjnie.

A jak nie porządnie, to w zasadzie możesz zrobić co chcesz, tylko potem nie jęcz, że koło bije podczas jazdy.

Pozdro

Bartek

Napisano

> trzpień szlifierski

> Trzpień szlifierski na wiertarkę i jedziesz dookoła otworu. Potem wyważarka i będzie ok, otwór

> centrujący i tak ma taką funkcję jak się nazywa. To tylko dojazdówka, możliwe że nigdy jej nie

> użyjesz

Jeśli już to lepiej pilnik obrotowy

08a0f8303a5b5a08bf8d230a0bc7dfa0.jpg

Bo takim kamykiem co podałeś to można sobie wiesz co wyszlifować.

Napisano

> Jeśli już to lepiej pilnik obrotowy

> Bo takim kamykiem co podałeś to można sobie wiesz co wyszlifować.

pilnikiem może i szybciej zrobisz ale co to za otwór będzie? wink.gif trzpień szlifierski spełni sie bardzo dobrze, kwestia doboru samego trzpienia ok.gif

Napisano

> pilnikiem może i szybciej zrobisz ale co to za otwór będzie? trzpień szlifierski spełni sie bardzo

> dobrze, kwestia doboru samego trzpienia

Tylko, taki kamień to raz dwa się zużyje w zwykłej wiertarce=za małe obroty zlosnik.gif

Napisano

oddaj tokarzowi bądź frezerowi.

więcej czasu stracisz na drutowanie, niż jest to warte, a szanse, że będzie choćby jako tako, są marne.

Napisano

Taki frez na wiertarce, jak kolega Toost pokazał zbierze 1mm w pół minuty, tylko okulary załóż, bo wióry z aluminium idą porządnie.

Kamień szlifierski się nie sprawdzi, bo go alu zatka i po kamieniu.

Szlifuj wokół ruchem obrotowym i przymierzaj co chwilę na piastę.

Problem polega na tym, że frez kosztuje więcej, niż cała robota w zakładzie naprawiającym felgi.

Napisano

> trzpień szlifierski

> Trzpień szlifierski na wiertarkę i jedziesz dookoła otworu. Potem wyważarka

Co ci da wyważarka jak otwór nie będzie w osi? no.gif

Napisano

> Jeśli już to lepiej pilnik obrotowy

> Bo takim kamykiem co podałeś to można sobie wiesz co wyszlifować.

Za cene tego freza to ma zrobione w warsztacie na tokarce idealnie wink.gif Ale masz całkowitą rację co do jego wydajności zlosnik.gif Idealnie byłoby gdyby był założony na szlifierkę prostą wink.gif

Napisano

> Co ci da wyważarka jak otwór nie będzie w osi?

Wyważanie dojazdówki? Sorki ale chyba to przerost formy nad treścią.

Ja to widzę tak: opitolić byle czym te 2 mm byle koło weszło na piastę i miało luz do wycentrowania przez śruby. .

Jak raz na 20 lat człowiek przejedzie te pare kilometrów trochę wolniej do wulkanizacji to przecież mu koła nie urwie ani nie rozwali zawiechy.

Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie zasuwa na dojazdówce ze 150 km/h. Ograniczenie napisane na kole jest ZTCP 80 km/h

btw

Kupiłem niedawno chińskie alusy gdzie otwór centrujący byl ciut większy niż w oryginalnych alusach

Wulkanizator powiedział ze to nie istotne bo i tak koło na feldze wycentrują śruby.

I fucktycznie tak wyszło. Śruby stożkowe nacentrowały koło tak że między otworem centrującym a piastą jest wszędzie taki sam luz ale większy nż w fabrycznych alusach.

Napisano

zapłaciłem za zrobienie u tokarza 20zł ok.gif

Napisano

> Kupiłem niedawno chińskie alusy gdzie otwór centrujący byl ciut większy niż w oryginalnych alusach

> Wulkanizator powiedział ze to nie istotne bo i tak koło na feldze wycentrują śruby.

> I fucktycznie tak wyszło. Śruby stożkowe nacentrowały koło tak że między otworem centrującym a

> piastą jest wszędzie taki sam luz ale większy nż w fabrycznych alusach.

Tu się nie zgodzę. Raz uda Ci się wycentrować, a dwadzieścia razy nie. Miałem kiedyś felgi z mercedesa na fordzie. Różnica w otworach była dość duża. Udało mi się raz założyć bez pierścieni i było OK...przy następnym montażu już nie dało rady.

Miałem kiedyś w BMW tylne felgi od e39 (jakiś komplet składak, wzór felg ten sam), przy czym przez długi czas nie wiedziałem o tym. Różnica była 74,1 vs 72,5...na tyle mała, że nigdy nie zwróciłem na to uwagi. i kiedyś zaczęło mi drgać. koła zawsze wyważały się bez problemu. dałem wszystkie do prostowania - zawsze coś tam się znalazło. I nic...dopiero przypadkowo zauważyłem któregoś razu, że coś luźno przy zakładaniu na piaście i się wyjaśniło. Założyłem pierścienie i spokój smile.gif

Napisano

> Założyłem pierścienie

> i spokój

Ale my tu piszemy o dojazdówce, która może będzie użyta a może i nie będzie.

Można dać to koło do tokarza , zecera albo nawet złotnika. Tylko czy ma to ekonomiczny sens? Otwór centrujący jest istotny głównie przy wyważaniu.

Może powodem Twoich problemów była np brudna felga w miejscu styku z piastą. Wtedy przy dociskaniu śrubami felga nie przylgnie dokładnie i będzie biła.

Tak czy inaczej, moje chińczyki mają trochę wiekszy otwór centrujący który po przykręceniu śrub sam sie centruje i jest OK.

Napisano

> Za cene tego freza to ma zrobione w warsztacie na tokarce idealnie Ale masz całkowitą rację co do

> jego wydajności Idealnie byłoby gdyby był założony na szlifierkę prostą

Cena takiego pilnika zaczyna się od 10zł.

Napisano

> Cena takiego pilnika zaczyna się od 10zł.

A tokarz weźmie pewnie ze 20-30 zł i zrobi to w parę minut

Napisano

> A tokarz weźmie pewnie ze 20-30 zł i zrobi to w parę minut

Znasz adres jakiegoś? Tylko w miarę blisko. Zwykłą tokarkę ma pewnie ten gość za rogiem, ale taką na 40cm toczenia?

Napisano

> Znasz adres jakiegoś? Tylko w miarę blisko. Zwykłą tokarkę ma pewnie ten gość za rogiem, ale taką

> na 40cm toczenia?

Tuta robiłem jakiś tekst

i tutaj też chciał się facet podjąć:

tutaj

Napisano

> dobra, nie ma sensu przekonywać. piłujta sobie pilnikami

Przecież mamy wolny kraj grinser006.gif

Napisano

> Cena takiego pilnika zaczyna się od 10zł.

Najtańszy na allegro który się nadaje do tej operacji 39zł + przesyłka wink.gif Pracuję nimi na co dzień i troszkę mam pojęcia, te za 10zł to 3-4mm średnicy hehe.gif powodzenia w poszerzeniu otworu fi 50 zlosnik.gif

Napisano

> Najtańszy na allegro który się nadaje do tej operacji 39zł + przesyłka Pracuję nimi na co

> dzień i troszkę mam pojęcia, te za 10zł to 3-4mm średnicy powodzenia w poszerzeniu otworu

> fi 50

Nie szukaj frezów tylko pilniki. jakiś tekst

Te same wymiary co podałeś, jakość oczywiście gorsza, ale na poszerzenie felgi starczy.

Napisano

> Tuta robiłem jakiś tekst

W sumie nie za rogiem, ale tylko 12km. Wrzuciłem do ulubionych jak by co. zlosnik.gif

Napisano

> Nie szukaj frezów tylko pilniki. jakiś tekst

to czemu wrzuciłeś linka na frez hmm.gif

> Te same wymiary co podałeś, jakość oczywiście gorsza, ale na poszerzenie felgi starczy.

Na upartego wystarczy kamień na wiertarkę A jak ktos ma wyczucie w ręku to w miarę równe zdjęcie tego 1 czy 2 mm nie wyjdzie dużo gorzej niż na tokarce.

IMHO na dojazdówkę wystarczy.

Napisano

> to czemu wrzuciłeś linka na frez

> Na upartego wystarczy kamień na wiertarkę

Uwierz mi, nie wystarczy. Żeby zdjąć milimetr z obwodu otworu fi50 to tym kamykiem trzeba by chetać ze dwa dni.

A jak ktos ma wyczucie w ręku to w miarę równe zdjęcie

> tego 1 czy 2 mm nie wyjdzie dużo gorzej niż na tokarce.

> IMHO na dojazdówkę wystarczy.

Ale fakt jest faktem, że jeśli w okolicy jest spec, który robi takie rzeczy to nawet za 50 zyla nie brał bym się za to wiertarką.