Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Wymiana przewodów hamulcowych.

Featured Replies

Napisano

Witam.

W piątek planuję wymianę sztywnych przewodów hamulcowych idących do kół tylnych. Chcę rozłączyć oba na połączeniu w okolicy fotela kierowcy.

Kluczyk już kupiłem ( info dla potomnych , samczyk to nr.11 a samiczka to nr 13 ) .

Na co mam uważać ?. Zakładając że wszystkie złączki dadzą się odkręcić to może jakieś porady praktyczne z Waszej strony smile.gif

pzdr

Napisano

Wymieniałem dokładnie te same przewody, nie było problemów z wymianą. palacz.gif

Elastyczne też kupiłeś nowe? Ja założyłem komplet.

Napisano
  • Autor

> Wymieniałem dokładnie te same przewody, nie było problemów z wymianą.

: 270635636-JUMP2.gif

> Elastyczne też kupiłeś nowe? Ja założyłem komplet.

Nie, tylko sztywne.

Przy wczorajszych pomiarach ze zgrozą zobaczyłem że ten ostatni odcinek przewodu idący do prawego koła poci się na odcinku nad osią.

Czy znasz jakiś sposób aby zapamiętać jak idzie przewód od osłony termicznej do koła ?

Napisano

Zdjęcie sobie zrób, ale tego do prawego koła raczej i tak nie puścisz tak jak był fabrycznie...

uważaj, żeby nie połamać plastikowych zatrzasków. Aha, do odkręcenia tych "selektorów" przewodów, chyba potrzebny Ci będzie mały nasadowy 5 albo 5.5.

Napisano
  • Autor

> Zdjęcie sobie zrób, ale tego do prawego koła raczej i tak nie puścisz tak jak był fabrycznie...

Fotki.. no tak.. to najlepsze smile.gif.

Postaram się ułożyć "fabrycznie"

> chyba potrzebny Ci będzie mały nasadowy 5 albo 5.5.

Coś tam mam.

Ostatnie pytanie. Czy fabryczne połączenie przewodu prawego koła skrętką w okolicy lewego wahacza ma jakiś cel.. ułatwiewnie montażu czy coś ... hmm.gif

Za 3 sztuki przewodów dałem 80 zł więc chyba cena przystępna smile.gif

Napisano

> Witam.

> W piątek planuję wymianę sztywnych przewodów hamulcowych idących do kół tylnych.

Wymień również sztywne z przodu bo mi w tym roku pękły na przeglądzie. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wymień również sztywne z przodu bo mi w tym roku pękły na przeglądzie.

Przednie wyglądają bardzo eleganssko.. bez śladu korozji smile.gif

pzdr

Napisano

> Witam.

> W piątek planuję wymianę sztywnych przewodów hamulcowych idących do kół tylnych. Chcę rozłączyć

> oba na połączeniu w okolicy fotela kierowcy.

> Kluczyk już kupiłem ( info dla potomnych , samczyk to nr.11 a samiczka to nr 13 ) .

> Na co mam uważać ?. Zakładając że wszystkie złączki dadzą się odkręcić to może jakieś porady

> praktyczne z Waszej strony

> pzdr

Jakie zakladasz, miedziane? Sam bedziesz wyginal?

Napisano
  • Autor

> Jakie zakladasz, miedziane?

Si smile.gif

> Sam bedziesz wyginal?

Tak, miedź jst miękka.. nie ma problemu ok.gif

Napisano
  • Autor

Wymieniłem smile.gif.

Wkręty mocujące separatory to 4,5. Dobrze że sąsiad takie miał bo ja się męczyłem nasadkami torx.

Dawały radę ale jeden wkręt omykał. Wymiana trwała prawie 3h ale tak to jest gdy coś się robi pierwszy raz. Przewody połamały się w trzech miejscach podczas demontażu.

Już wiem do czego służą te dziwne sprężynki na połączeniu przewodu sztywnego z giętkim zlosnik.gif

Jutro zalewam układ. sprawdzę połączenia i odpowietrzę. Na dziś mam dość leżenia pod autem.

Niektóre separatory popękały ale na szczęście jest jedno oczko wolne więc nie było tragedii z umocowaniem.

pzdr

Napisano

No to fajnie, że się udało smile.gif U mnie skorodował ten przewód w okolicach zbiornika paliwa, więc wymieniłem komplet na tył aż do ściany grodziowej. Praca prosta i w miarę przyjemna jeśli wszystkie części mamy nowe. ok.gif

Polej sobie WD40 lub naftą zawczasu odpowietrzniki z tyłu, żebyś nie musiał zaraz kupować nowych cylinderków. wink.gif U mnie się ukręciły, więc dodatkowo wpadły nowe cylinderki (wybrałem aluminiowe wbrew opinii). To była akurat nieprzewidziana wymiana ok.gif

Napisano
  • Autor

> No to fajnie, że się udało

Obawiałem się tylko odkręcania starych przewodów

> U mnie skorodował ten przewód w okolicach zbiornika

Moje na pierwszym zagięciu, przy filtrze paliwa.

> Praca prosta i w miarę przyjemna jeśli wszystkie części mamy nowe.

Tia smile.gif, prawie bajka ok.gif

> Polej sobie WD40 lub naftą zawczasu odpowietrzniki z tyłu, żebyś nie musiał zaraz kupować

> nowych cylinderków.

Ruszane 2 x w roku więc nie będzie problemów smile.gif

Edit:

To firmowe połączenie przewodu prawego koła moim zdaniem ma ułatwić montaż tak długiej nitki.

Przymocowałem wpierw ten długi odcinek a potem bawiłem się w wyginanie tego krótkiego który idzie nad osią tylną.

Napisano

> Na dziś mam dość leżenia pod autem.

da sie wymienić bez kanału?

Napisano
  • Autor

> da sie wymienić bez kanału?

Od biedy da ale będzie bardzo niewygodnie. Ja rozłączałem przewody pod siedzeniem kierowcy i tu potrzeba trochę miejsca dlatego poniosłem przednie lewe koło.

Tył auta postawiłem na trelinkach ale jeśli podniesie się wysoko lewe to już wystarcz do przeprowadzenia przewodu nad tylną belką. Tu jest najwięcej łamań.

Selektory są blisko progu więc można bawet bez lewarowania zająć się nimi.

• 1 rok później...
Napisano

Wymieniłem smile.gif.

Wkręty mocujące separatory to 4,5. Dobrze że sąsiad takie miał bo ja się męczyłem nasadkami torx.

Dawały radę ale jeden wkręt omykał. Wymiana trwała prawie 3h ale tak to jest gdy coś się robi pierwszy raz. Przewody połamały się w trzech miejscach podczas demontażu.

Już wiem do czego służą te dziwne sprężynki na połączeniu przewodu sztywnego z giętkim zlosnik.gif

Jutro zalewam układ. sprawdzę połączenia i odpowietrzę. Na dziś mam dość leżenia pod autem.

Niektóre separatory popękały ale na szczęście jest jedno oczko wolne więc nie było tragedii z umocowaniem.

pzdr

u mnie wkrety mocujace separatory to 5.5

Te "sprezynki" na polaczeniu szytwnego z gietym maja zapobiec odkrecaniu, czy jaki jest ich cel?

Napisano
  • Autor

Te "sprezynki" na polaczeniu szytwnego z gietym maja zapobiec odkrecaniu, czy jaki jest ich cel?

Sprężynki  dociskają końcówkę przewodu giętkiego do gniazda  w podórce. Połączenie jest przez to  sztywno umocowane  to raz , a dwa sprężynka zapobiega kręceniu się  gniazda przewodu  miękkiego podczas  wykręcania  sztywnego.

Edytowane przez maaster

Napisano

Czy ktos ma namiary na aukcje allegro lub jakis inny sklep gdzie mozna kupic uchwyty plastikowe, ktore utrzymuja pod podwoziem przewody hamulcowe wraz z paliwowymi oraz te 2 mniejsze uchwyty co znajduja sie na wysokosci filtra paliwa?

Edytowane przez Mireq

Napisano

Ceny delikatnie mowiac powalajace, za kawalek plastiku 35zl. Z drugiej strony ciezko w sieci znalezc jakies zamienniki tego rodzaju.

• 10 miesięcy później...
Napisano

Czy możecie mi podać spis z numerami przewodów elastycznych w astrze G Kombi  na przód i tył - w sumie ich jest 6 szt ?

Edytowane przez benypb

Napisano
Dnia 24.05.2017 o 14:16, benypb napisał:

Czy możecie mi podać spis z numerami przewodów elastycznych w astrze G Kombi  na przód i tył - w sumie ich jest 6 szt ?

Ja mam, oto moja cała historia wymiany przewodów hamulcowych: Klik

Pozdr.

Napisano
Dnia 10.07.2016 o 23:42, mireq napisał:

... ciezko w sieci znalezc jakies zamienniki tego rodzaju.

Nie musisz!

Ja tam, gdzie mogłem, poluzowałem śrubki i uwolniłem z uchwytów stare przewody wstawiając w ich miejsce nowe, ale tam, gdzie nie udało mi się odkręcić śrub i zdemontować tych uchwytów, pozostawiłem w okolicach tych uchwytów odcinki po ok. 5 cm po każdej stronie oryginalnych przewodów (po odcięciu reszty) i do nich podłączyłem za pomocą trytytek nowe miedziane przewody! jak nie masz zaufania do trytytek (w zimie lubią pękać) możesz zastosować drut stalowy lub miedziany lub inne wynalazki... Pod autem nie będzie widać takiej rzeźby, a i diagnosta nie powinien się podczas okresowego przeglądu czepiać :)

Całość moich doświadczeń tu: Klik

PS. Sorki, teraz widzę, że odpisałem na odgrzewanego kotleta...

Pozdr.

Edytowane przez master22221

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 24.05.2017 o 14:16, benypb napisał:

Panowie podaję modele elastycznych przewodów hamulcowych jakie zakupiłem:

- TRW PHA419 - tył środkowy ( 64 zł za komplet 2 sztuk) 

- TRW PHD471 - tył do zacisku ( 84 zł za komplet 2 sztuk)

- TRW PHD500 - przód do zacisku ( 90 zł za komplet 2 sztuk)

Całość 238 zł brutto (na "lokalnym rynku" taki sam komplet 440 zł ) na priv mogę napisać gdzie kupowałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.