Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świeżyzna. Czyli: jeździć w szortach i t-shircie, czy raczej w kevlarowym rynsztunku?

Featured Replies

Napisano

100% racji... zawsze ubrany !

Napisano

100% racji... zawsze ubrany !

Jestem za, ale co by nie mówić jazda po mieście w moto ciuchach (Tex czy bydło) do najprzyjemniejszych nie należy przy temperaturach jakie mamy aktualnie  :smirk:

Napisano

A gdzież to takie wyścigi bzików?

Napisano

Jest duże prawdopodobieństwo, że nic by się "kamerzyście" nie stało, gdyby tylko były zachowane rozsądne odstępy, a nie "jazda w stadzie"... :chory:

Napisano
  • Autor

A gdzież to takie wyścigi bzików?

Podejrzewam, że Pennsylvania.

Napisano

Jestem za, ale co by nie mówić jazda po mieście w moto ciuchach (Tex czy bydło) do najprzyjemniejszych nie należy przy temperaturach jakie mamy aktualnie  :smirk:

Jest jeszcze opcja "zbroja" ;)

Napisano

Zawsze ubrany w skórzaną kurtkę, grube jeansy i wysokie buty na motorower siadałem. Jako dziecko zdarłem sobie brzuch lecąc przez kierownicę rowerka Romet Reksio. Tylko tyle pamiętam i to wystarczy by bardziej dbać o swoją skórę.

Napisano
  • Autor

Zawsze ubrany w skórzaną kurtkę, grube jeansy i wysokie buty na motorower siadałem. Jako dziecko zdarłem sobie brzuch lecąc przez kierownicę rowerka Romet Reksio. Tylko tyle pamiętam i to wystarczy by bardziej dbać o swoją skórę.

"Skóry" nie mam, tylko "siatkę" ("mesh") Tourmaster'a, spięta "na ciasno". Buty wysokie, jeansy. Nawet w upale da się wytrzymać. Patrząc na kolejne filmiki odechciało mi się szukać niedrogiego, "pół-otwartego" kasku. Dodatkowo nie rozumiem tych, co zakładają kaski, ale nie zapinają pasków mocujących je do głowy. I lokalne przepisy też pomagają trochę jechać spokojnie: nie można jeździć poboczem, między autami ("line-splitting"). 

Edytowane przez pickwick

Napisano
  • Autor

Owszem. Próbowałem założyć, ale to kolejne koszty. Wolę siatkę bez podpinek.

Napisano

Zgadza się. Póki co nadal szukam zbroi ew. kurtki mesh - nie każdemu dane jest wbić się nawet w XXL, tym bardziej, że aktualnie rozmiarówka jest "chińska".

Niemniej jednak zakładanie zbroi jak i jej ściąganie to droga przez prawdziwą mękę. Przymierzając w sklepie mało co tego nie porozrywałem  :smirk:

W tym względzie lepiej wypada kurta meshowa  :ok:

Napisano

Ja zawsze jeżdżę w buciorach za kostkę, rękawicach, motocyklowych jeansach z ochraniaczami na kolana i biodra i wstawkami kevlarowymi. Do tego czarna tekstylna kurtała z wywietrznikami w rękawach, na piersiach i rozpinaną jebitną kieszenią na plecach. Wywietrznik na plecach jest fajny bo pod spodem jest żółty, żarówiasty mesh na połowę pleców więc i widać mnie bardziej. Da się bez problemów wytrzymać nawet jak stałem w korku, bo niestety moją kolubryną przeciskać się między samochodami trochę się jeszcze boję i robię to tylko wtedy jak mam naprawdę dużo miejsca.

Jedyne na co sobie pozwalam to jazda z otwartą szczęką. Ale jak obejrzałem ten film to kurde chyba jednak będę ją zamykał... :(

Edytowane przez Tomio

Napisano

Ja zawsze jeżdżę w buciorach za kostkę, rękawicach, motocyklowych jeansach z ochraniaczami na kolana i biodra i wstawkami kevlarowymi. Do tego czarna tekstylna kurtała z wywietrznikami w rękawach, na piersiach i rozpinaną jebitną kieszenią na plecach. Wywietrznik na plecach jest fajny bo pod spodem jest żółty, żarówiasty mesh na połowę pleców więc i widać mnie bardziej. Da się bez problemów wytrzymać nawet jak stałem w korku, bo niestety moją kolubryną przeciskać się między samochodami trochę się jeszcze boję i robię to tylko wtedy jak mam naprawdę dużo miejsca.

Jedyne na co sobie pozwalam to jazda z otwartą szczęką. Ale jak obejrzałem ten film to kurde chyba jednak będę ją zamykał... :(

W korku możesz spokojnie otwierać. Właściwie takie toczenie to prawie jak stanie. Zamknąć zawsze można jak się wreszcie ruszy w normalnym tempie.