Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Używanie kierunkowskazów...

Featured Replies

Napisano

+1

Art 22 
pkt 5 PoRD:

Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Wszystko się rozchodzi o to, że nigdzie nie ma definicji zwrotu "zmiana kierunku jazdy". Wg mnie jazda drogą (pasem) z pierwszeństwem, nawet w skręcie, nie jest tym samym co zmiana kierunku jazdy. Więc kierunkowskazu użyć nie trzeba, ale można.
Ale skręcając z pierwszeństwem zmienisz kierunek jazdy czy tego chcesz czy nie, więc jak byś się nie tłumaczył to i tak Kierunkowskaz jak sama nazwa wskazuje należy użyć by zasygnalizować swoje zamiary. Przez takich cichociemnych przejazd przez skrzyżowanie się bardzo wydłuża bo nie każdy ma stałe łącze u wróża Macieja co inni zamierzają
Napisano

to może inaczej, przepisy w tym zakresie nie są jasne bo z jednej strony zmieniasz kierunek ale z drugiej nie zmieniasz pasa, który masz wyznaczony, i którym jedziesz...

kolejna dziura w przepisach...

ja daje znać kierunkiem ale wydaje mi się, że niekoniecznie patrząc przez pryzmat przepisów...

Napisano

Pytanie kolejne: czy widząc taki znak

t6a.gif

i jadąc drogą z pierwszeństwem przejazdu (z dołu z prawo) należy manewr (i zamiar) sygnalizować kierunkowskazem. IMO nie.

Był osobny odcinek Jedź Bezpiecznie poświęcony temu zagadnieniu na TVP Kraków, nie mogę znaleźć odcinka teraz - wniosek był krótki - należy używać kierunkowskazu.

Napisano

to może inaczej, przepisy w tym zakresie nie są jasne bo z jednej strony zmieniasz kierunek ale z drugiej nie zmieniasz pasa, który masz wyznaczony, i którym jedziesz...

ja daje znać kierunkiem ale wydaje mi się, że niekoniecznie patrząc przez pryzmat przepisów...

Ale co jest niejednoznaczne w przepisach mówiących o zmianie kierunku bądź pasa ruchu?? Cokolwiek z tych dwóch zachodzi to należy sygnalizować, niezależnie czy z pierwszeństwem czy bez

Napisano

Taką właśnie wiedzę zdobyłem na kursie nauki jazdy. Czyli jadąc prosto  zjeżdżam z drogi głównej włączam kierunkowskaz. Ale zamiast podyskutować o różnych szkołach i być może o nieprecyzyjnych przepisach można komuś pojechać ze jest kłamcą. Ot takie polskie buractwo

jak chcesz dyskutować bardzo proszę:  przyjmij do wiadomości że jadąc prosto na łamanym pierwszeństwie (przedstawionym na znaku T-6a)

po pierwsze: 

-nie zmieniasz kierunku jazdy

i po drugie: 

-nie zmieniasz pasa ruchu! (pas ruchu możesz zmienić wtedy jeśli masz do dyspozycji co najmniej 2 pasy w tym samym kierunku - to jest zmiana pasa ruchu)

wobec powyższego nie zachodzi żaden z elementów wymaganych do włączenia kierunku. Jeśli Twierdzisz że tak Cię uczyli na kursie to albo coś pomyliłeś albo ten co "uczył" miał marne kwalifikacje. Tylko tyle i aż tyle to naprawdę nie jest trudne, trzeba tylko chcieć próbować to zrozumieć

Napisano

I o to mi chodzi. Niektórzy, wypowiadający się w tym wątku, jakoś gorące głowy mają. Trzeba trochę pomyśleć i wtedy takie coś wcale głupie nie jest.

Jadąc na wprost i przecinając linię przerywaną wyznaczającą pas ruchu zmienia się kierunek jazdy, więc trzeba ten migacz jednak włączyć.

Druga sprawa:

Znak, który wkleiłem pokazuje zakręt, że droga z pierwszeństwem skręca o 90 stopni. A co jeśli taki zakręt będzie miał 45 stopni, albo 10, albo 5? Od ilu stopni to jest zakręt i trzeba użyć migacza?

IMO jadąc ciągle po głównej kierunków użyć nie trzeba. Co innego, że oczywiście można, ale obowiązku nie ma.

Musisz ostudzić swoja głowę i najpierw dowiedzieć sie kiedy zachodzi zmiana kierunku jazdy. Bo to o czym piszesz wyżej jest żałosne i mówie to bez krzty złośliwości. Czytam tu o opuszczeniu drogi głównej. Ludzie taki manewr nie istnieje !!! Po prostu dojeżdzam do skrzyżownia i albo mam pierwszeństwo albo go ustępuje. Jaki przebieg ma droga - nie ma znaczenia. Próbujecie ogarnąc prosty temat od dupy strony i niepotrzebnie go komplikujecie. Linie o których przecięciu czytam to są linie tzw prowadzące wskazujące przebieg drogi z pierwszeństwem przejazdu. Niczego sie nie sygnalizuje jadąc prosto i o zgorozo przecinając tę linie. Nie zachodzi ani zmiana kierunku jazdy ani zmiana pasa ruchu. 

Napisano

przepisy są jasne w tym wypadku i proste. Problem tkwi w tym że nie rozumiesz kiedy ma miejsce zmiana kierunku jazdu. Może to Ci pomoże zrozumieć czym jest KIERUNEK i że skrzyżowanie dróg to takie miejsce w którym ten kierunek można zmienić ale jeśli nie robisz nic tylko jedziesz prosto to kierunku nie zmieniasz, Ustępujesz jedynie pierwszeństwa jeśli tak stanowią znaki.

post-132065-0-56495900-1436956333_thumb.jpg

Napisano

+1

Art 22 
pkt 5 PoRD:

Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Wszystko się rozchodzi o to, że nigdzie nie ma definicji zwrotu "zmiana kierunku jazdy". Wg mnie jazda drogą (pasem) z pierwszeństwem, nawet w skręcie, nie jest tym samym co zmiana kierunku jazdy. Więc kierunkowskazu użyć nie trzeba, ale można.

zlituj się. jesteś na skrzyżowaniu i skręcasz w prawo (wg znaku, który być może stoi źle, ale nie raczysz pokazać tego skrzyżowania na żywo). czyli: skręt na skrzyżowaniu (NIGDZIE nie ma wykluczenia, że jeśli z pierwszeństwem to to i tamto...), to nie jest zmiana kierunku jazdy? i podpierasz się jeszcze wyrwanym cytatem z kodeksu?

pokaż to skrzyżowanie - wtedy będzie można ocenić... 

Napisano

zlituj się. jesteś na skrzyżowaniu i skręcasz w prawo (wg znaku, który być może stoi źle, ale nie raczysz pokazać tego skrzyżowania na żywo). czyli: skręt na skrzyżowaniu (NIGDZIE nie ma wykluczenia, że jeśli z pierwszeństwem to to i tamto...), to nie jest zmiana kierunku jazdy? i podpierasz się jeszcze wyrwanym cytatem z kodeksu?

Najlepsze jest to że gość w swoim cytacie ma już odpowiedź a i tak twierdzi że jest inaczej... Pewnie kończył ten sam kurs co laska która wymusiła mi pierwszeństwo na skrzyżowaniu równorzędnym bo "ona miała pierwszeństwo bo jechała szerszą drogą" :)

Napisano

Pytanie kolejne: czy widząc taki znak

t6a.gif

i jadąc drogą z pierwszeństwem przejazdu (z dołu z prawo) należy manewr (i zamiar) sygnalizować kierunkowskazem. IMO nie.

Wg mnie - nalezy. Znam kilka takich skrzyzowan i majac kamerke, bardzo latwo kogos naciagnac na stluczke (bo nie uzywa kierunkowskazow jadac droga z pierwszenstwem).  :hehe:

Napisano

Klikam lekko dźwignię, auto mruga trzy razy. Gdy skończy - zmieniam pas. W ten sposób mam dość czasu żeby sam się rozejrzeć oraz żeby zostać zauwazonym.