Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

System HCH

Featured Replies

Napisano

Domek z klocków Lego :)

Nie wiem tylko czy się u nas przyjmie, Polacy lubią mocne mury i lane stropy.

Napisano

Koncepcja bardzo fajna i sluszna, ale widze jeden problem - klasyczny zreszta. Popularne przyslowie polskich budowlancow:

Tu osiadzie, tam sie wybrzuszy - bedzie pan zadowolony

Budowales kiedys z klockow lego na zdeformowanej plycie?

To podobnie, jak budowanie z suporeksu na klej cienkowarstwowy. Malo kto potrafi tak zrobic, zeby wraz z murowaniem kolejnych warstw nie trzeba bylo coraz grubszej warstwy kleju, a po paru latach calosc nie popekala od naprezen.

Napisano

Czyli muszę dom zaplanować pod te klocki, wymiary okien, drzwi itd.? A co z nadprożami albo jak będę chciał kąty inne jak 90 st. albo łuk?

Napisano

Nadproża już są, a reszta pewnie to kwestia czasu:

f5.jpg

Co bardziej ciekawe - bloczki zrobione są z perlitu. Wiedziałem, że ten materiał wkrótce zacznie być masowo wykorzystywany.

Napisano

f5.jpg

Co bardziej ciekawe - bloczki zrobione są z perlitu. Wiedziałem, że ten materiał wkrótce zacznie być masowo wykorzystywany.

Ciekawe, jak potem okna wymienic....

Napisano

Koncepcja bardzo fajna i sluszna, ale widze jeden problem - klasyczny zreszta. Popularne przyslowie polskich budowlancow:

Budowales kiedys z klockow lego na zdeformowanej plycie?

To podobnie, jak budowanie z suporeksu na klej cienkowarstwowy. Malo kto potrafi tak zrobic, zeby wraz z murowaniem kolejnych warstw nie trzeba bylo coraz grubszej warstwy kleju, a po paru latach calosc nie popekala od naprezen.

Nadaje się na płytę. Tej segmentowej bym nie ufał -chyba że jest dodatkowo zalewana betonem ze zbrojeniem. Moduły mogą nierówno osiadać - jak poniemieckie autostrady....

Napisano

Ciekawe jak jest strop rozwiazany...

Napisano

Wiele wątpliwości.

Ja postawiłem tradycyjnie przy pomocy wioskowych majstrów.

Ławy, fundamenty, ściany z bloczków H+H, lany strop, betonowe nadproża i wieńce.

Nic nie pęka, wszytko sztywno stoi, a wyszło naprawdę tanio :ok:

Napisano

Ciekawe jak jest strop rozwiazany...

Jest opisane - drewniany. Za jakiś czas bedzie z metalowymi belkami.

Dlatego IMO to tylko do domkow parterowych na razie u albo trzeba wylać zwykły - ale to już powoduje koniecznośc izolacji z zewnątrz.

Napisano

Widziałem oglądałem i dotykalem to na targach budowlanych w Rzeszowie. Pomysł ciekawy ale kilka rzeczy jest jeszcze problematycznych i nie rozwiązanych. Na multimedialnych wizualizacjach i animacjach wygląda ładnie ale w rzeczywistości kilka elementów wygląda na rzeźbę.

Napisano

Pytanie jak to wypada cenowo w stosunku do tradycyjnego muru?

Napisano

Pewnie jeszcze nie wypada, a porownywac trzeba bedzie standardowy mur z ociepleniem. Perlit, to takie male puste szklane kuleczki - pecherzyki szkla. Ludzie na wlasna reke robia juz jakis czas perlitobeton (te bloczki sa z perlitobetonu, jak mniemam) i perlitogips. Na muratorze facet robil nawet testy izolacyjnosci palnikiem gazowym - swietnie izoluje. Ja chcialem uzyc perlitobetonu zamiast styro pod wylewke, ale nie znalazlem wykonawcy, ktory by chcial sie podjac.

Napisano

Pewnie jeszcze nie wypada, a porownywac trzeba bedzie standardowy mur z ociepleniem. Perlit, to takie male puste szklane kuleczki - pecherzyki szkla. Ludzie na wlasna reke robia juz jakis czas perlitobeton (te bloczki sa z perlitobetonu, jak mniemam) i perlitogips. Na muratorze facet robil nawet testy izolacyjnosci palnikiem gazowym - swietnie izoluje. Ja chcialem uzyc perlitobetonu zamiast styro pod wylewke, ale nie znalazlem wykonawcy, ktory by chcial sie podjac.

Już wypada, z tym że obecnie dostępne bloczki są produkcji garażowej, bo dopiero uruchamiają zakład produkcyjny.

Wcześniej na stronie internetowej podawali cenę jednego bloczka. 

Od 2009 roku wykonuję płyty fundamentowe na szkle piankowym oraz z bloczkami z perlitu, wykonać jest prosto, ale przekonać do nowych technologii kierowników budowy już nie zawsze jest łatwo. Tak samo jak do wełny drzewnej czy izolacji z celulozy wdmuchiwanej, która też jest niepalna

EDIT: Znalazłem cenę:

Element podstawowy – bloczek s/d/h 30/60/25cm – waży 17–19kg, a jego koszt to 25zł netto. Element podstawowy z nowej linii produkcyjnej – bloczek s/d/h 35/70/25cm będzie ważył około 23kg.

Na 1 m2 ściany wchodzi 6,67 elementu, zatem koszt ten będzie kształtował się na poziomie:6,67szt. x 25,00zł/szt. = 166,75zł

Należy jednak zwrócić uwagę na oszczędności generowane nie tylko poprzez wyeliminowanie dodatkowego ocieplenia czy zapraw, ale również te, które wynikają z dodatkowej robocizny.

Napisano

Nie przeceniajcie tego perlitu, bo nie jest jakiś super lepszy od keramzytu lub betonu komórkowego, a cenę ma wyższą.

Imo kształtki z betonu komórkowego były by równie dobre, a znacznie tańsze.

Napisano

Nie przeceniajcie tego perlitu, bo nie jest jakiś super lepszy od keramzytu lub betonu komórkowego, a cenę ma wyższą.

Imo kształtki z betonu komórkowego były by równie dobre, a znacznie tańsze.

No tak sie sklada, ze 2x oznacza, ze jest super lepszy - lambda porownywalna z przecietnym styropianem.
Napisano

Już wypada, z tym że obecnie dostępne bloczki są produkcji garażowej, bo dopiero uruchamiają zakład produkcyjny.

Wcześniej na stronie internetowej podawali cenę jednego bloczka.

Od 2009 roku wykonuję płyty fundamentowe na szkle piankowym oraz z bloczkami z perlitu, wykonać jest prosto, ale przekonać do nowych technologii kierowników budowy już nie zawsze jest łatwo. Tak samo jak do wełny drzewnej czy izolacji z celulozy wdmuchiwanej, która też jest niepalna

EDIT: Znalazłem cenę:

Czyli jakies 680zl/m3 sciany, co przy cenie detalicznej ok. 200zl (a jak sprawdzalem 3 lata temu, to szlo kupic detalicznie i po 140zl) za m3 perlitu jest cena dosc wygorowana.
Napisano

No tak sie sklada, ze 2x oznacza, ze jest super lepszy - lambda porownywalna z przecietnym styropianem.

Ae to suchy granulat. A jak dodasz beton, aby mieć wytrzymałość mechaniczną - to parametry spadają. Im więcej betonu dodasz, tym współczynnik spada. Im mniej dodasz - tym gorsza wytrzymałość na ściskanie.

Napisano

Ae to suchy granulat. A jak dodasz beton, aby mieć wytrzymałość mechaniczną - to parametry spadają. Im więcej betonu dodasz, tym współczynnik spada. Im mniej dodasz - tym gorsza wytrzymałość na ściskanie.

dokladnie tak samo jest z keramzytobetonem, styrobetonem i pianobetonem (beton komorkowy). Perlitobeton ma najlepsze parametry izolacyjne z nich wszystkich.
Napisano

dokladnie tak samo jest z keramzytobetonem, styrobetonem i pianobetonem (beton komorkowy). Perlitobeton ma najlepsze parametry izolacyjne z nich wszystkich.

Styrobeton 20/80 z mieszanek gotowych ma chyba lepsze