Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

mam pytanie

moje auto przy gwaltownym przyspieszaniu czasami rzuci dymem - chyba bialem lub niebieskawym

co moze byc przyczyną . pacjent z podpisu 2.2 dcat automat toyota avensis

Napisano

Siwy dym to spalany olej bynajmniej nie napędowy.

Napisano

a biały to obecność płynu chłodniczego lub wody w komorze spalania

od oleju jest kolor niebieskawy

Napisano

a biały to obecność płynu chłodniczego lub wody w komorze spalania

od oleju jest kolor niebieskawy

nie koniecznie, siwy czarny dym też oznacza spalanie oleju w przypadku silnika ZI jak i również zalewanie silnika PB. Diesel przy bucie często zakopci, o ile oleju nie ubywa to uklad wtryskowy może nie domagać, egr i itp.

Napisano

nie koniecznie, siwy czarny dym też oznacza spalanie oleju w przypadku silnika ZI jak i również zalewanie silnika PB. Diesel przy bucie często zakopci, o ile oleju nie ubywa to uklad wtryskowy może nie domagać, egr i itp.

ale jeszcze nie pisałem o siwym/czarnym ;) ciemny/czarny kolor to zbyt bogata mieszanka i w dieslu i NoPb

Napisano

mam pytanie

moje auto przy gwaltownym przyspieszaniu czasami rzuci dymem - chyba bialem lub niebieskawym

co moze byc przyczyną . pacjent z podpisu 2.2 dcat automat toyota avensis

wypalanie filtra DCAT - w filtrze masz 5wtryskiwacz i jak sie filtr zapycha to owy wtrysk sie otwiera (po spelnieniu kilku dodatkowych warunkow) i stawiasz zaslone dymna. Zdarzalo mi sie sporadycznie w miescie jak malo w trasy jezdzilem. Od kiedy znowu auto wrocilo na autostrady praktycznie tego nie zauwazam.

'Problem' jest generalnie znany i wielu uzytkownikow DCAT zwracalo uwage na bąki w miescie ;)

Napisano

przypomniało mi się również że może EGR, dobrych parę lat temu miałem praktyki w ASO Toyota i tam częstym problemem dymienia silników D-4D Toyoty był EGR.

Napisano

Jako, że 2.2 DCAT to wadliwa padlina, proponuję przyjrzeć się ubywaniu płynów ustrojowych, bo silniki te były wymieniane podobnie jak 1.8 VVTI.

Napisano

ale jeszcze nie pisałem o siwym/czarnym ;) ciemny/czarny kolor to zbyt bogata mieszanka i w dieslu i NoPb

zbyt bogata mieszanka? a jak to można wyregulować? jeżdżę E39 3.0 d, w normalnej eksploatacji jest ok, ale jak zrobię kick down i leci do czerwonej kreski na obrotomierzu to zostawiam za sobą czarną zasłonę dymną... tylko w przypadku depnięcia do samego końca, jak szybko przyspieszam do 4 tys obrotów nie ma nic, czysto.

Co to może być?

Napisano

albo wtryski leją  za dużo paliwa albo turbo z ciśnieniem nie wyrabia i powietrza jest zbyt mało. Ale na pewno są tu lepsi specjaliści ode mnie w kwestii turboklekotów i na pewno coś konstruktywnego napiszą :oki:

Napisano

albo wtryski leją  za dużo paliwa albo turbo z ciśnieniem nie wyrabia i powietrza jest zbyt mało. Ale na pewno są tu lepsi specjaliści ode mnie w kwestii turboklekotów i na pewno coś konstruktywnego napiszą :oki:

turbo jest rok po regeneracji, cokolwiek to znaczyło - fakturkę mam na 1200 zł

kumpel twierdzi, że ten typ tak ma, przy ostrym przyspieszaniu, ale kiedyś się ganiałem z 330d i ten mnie jakoś dymem nie opluwał:)

Napisano

Bo może miał DPFa? Przy nagłym wciśnięciu gazu nierozpędzony wirnik turbosprężarki nie jest w stanie "napompować" potrzebnej ilości świeżego powietrza a sterownik już zaczyna "lać" paliwo. To w tym czasie auto może najbardziej dymić. I w tym momencie ważna jest regulacja zmiennej geometrii turbosprężarki, gdyż jej niedokładne wyregulowanie wydłuża czas rozpędzania wirnika.

Napisano

Bo może miał DPFa? Przy nagłym wciśnięciu gazu nierozpędzony wirnik turbosprężarki nie jest w stanie "napompować" potrzebnej ilości świeżego powietrza a sterownik już zaczyna "lać" paliwo. To w tym czasie auto może najbardziej dymić. I w tym momencie ważna jest regulacja zmiennej geometrii turbosprężarki, gdyż jej niedokładne wyregulowanie wydłuża czas rozpędzania wirnika.

może...

w sumie mnie to nie martwi, tylko mi czasem głupio jak muszę sprawnie wyprzedzić że zostawiam taką chmurę dymu:)

Napisano

może...

w sumie mnie to nie martwi, tylko mi czasem głupio jak muszę sprawnie wyprzedzić że zostawiam taką chmurę dymu:)

zamontuj DPF ponownie to nie bedzie ci przykro ;)

Napisano

zamontuj DPF ponownie to nie bedzie ci przykro ;)

mój to raczej nie ma DPF`a, 2000 rok produkcji...

Napisano

może...

Nie poradzisz. Diesel bez DPF zawsze bąka puści.

Napisano

Nie poradzisz. Diesel bez DPF zawsze bąka puści.

a tam, grunt że nie jest to usterka, myślałem że coś z nim jest nie tak...

nie przejmowałem się dopóki się nie poganiałem z E92 330d, on nie puszczał praktycznie nic, a mój zasłonę dymną...

ale wystarczy nie używać skrzyni w trybie sport i jest ok, więc zmartwienie z głowy

Napisano

a tam, grunt że nie jest to usterka, myślałem że coś z nim jest nie tak...

nie przejmowałem się dopóki się nie poganiałem z E92 330d, on nie puszczał praktycznie nic, a mój zasłonę dymną...

ale wystarczy nie używać skrzyni w trybie sport i jest ok, więc zmartwienie z głowy

E92 to juz chyba mial filtra, a twojego mimo wszystko bym obadal czy troche nie leja wtryski ;) albo czy ktos juz nie dlubal przy mapach silnika ;) bo raczej bym sie nie spodziewal ze poprawnie ustawiony i sprawny silnik jakos nadmiernie dymi :)