Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kormoran Snowpro B2

Featured Replies

Napisano

Warte są coś te opony. Dziś widziałem w jednym miejscu w dobrej cenie i tak się zastanawiam ile są warte. 

Napisano

Ze zwykłego SnowPro byłem zadowolony, a używałem ich z dekadę temu jak zima zimą była ;]

B2 produkują też dość długo więc coś sobą muszą reprezentować.

Napisano

Poprzednim autem przejechałem na nich z 6 zim, do obecnego już kupilem nowy komplet tego modelu. Są wystarczające wg mnie.

Napisano

Właśnie o to samo miałem pytać;). Czyli ogólnie w cenie poniżej 200 zł warto???

Czy odczuję różnicę między oponą 205/60/16, a oponą 205/55/16???

Napisano

poczytaj sobie o ustawianiu testów opon w ADAC... niestety nie można ich już brać za wykładnik

1. Czy dlatego Kormorany wypadły tak słabo na mokrym, bo ADAC dał cynk 15stu producentom opon - oprócz Marangoni i Kormorana?

2. Czesi też kantują? http://www.autoklub.cz/dokument/6992-velky-test-zimnich-pneumatik.html

Napisano

Odkąd pojezdzilem większością marek opon i przy okazji sledziłem ich osiągnięcia w testach jestem przekonany że lepiej wsłuchać się w opinię normalnych użytkowników...

Pojeździj i sam sprawdź, ocen.

Nie pisalem też że są rewelacyjne, ale jeśli dorzucimy kryterium ceny to wybor jest prosty. W moim rozmiarze 215\50 r17 kosztują połowę tego co nowe zachodnie ewentualnie tyle samo co używane z połowa bieżnika.

Tym bardziej że gdybym miał oceniać to dalbym im więcej punktów za jazdę wlasnie na mokrym niż na śniegu.

Już nie wspomne o tym że pochodzące z tej samej fabryki klebery dynaxer również byly na ostatnich miejscach tych testów a jeździło mi się nimi lepiej niż np. na Bridgestone turanza. Podobnie jeśli chodzi o hankook kinergy eco w porównaniu do Dunlop sport bluresponse, które były zawsze na szczycie.

Napisano

Właśnie o to samo miałem pytać ;). Czyli ogólnie w cenie poniżej 200 zł warto???

Czy odczuję różnicę między oponą 205/60/16, a oponą 205/55/16???

Nie odczujesz, ja tak jezdzilem w Primerze P12.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Miałem kiedyś Kormorany Snowpro (kupione z samochodem - opony nówki), było to w 2008 i może teraz to jest inna opona ale wtedy to była masakra. Najgorsze gumy jakie kiedykolwiek miałem, na mokrym śmierć w oczach. Wyrzuciłem po pierwszym sezonie

Najlepsze zimówki na jakich jeździłem to continental ContiWinterContact TS8?? nie pamiętam numeru. Opony rewelacja

Sava- odziedziczona po poprzednim właścicielu auta, on jeździł nimi 2 sezony ja też 2. Opona przeciętna a w ostatnim 4 sezonie użytkowania mimo dużej ilości bieżnika na mokrym był bardzo słaba. Starzenie się gumy?

Od zeszłego sezonu ujeżdżam Firestone Winterhawk3, jak na razie spisują się ok.

Co do opinii użytkowników na  opony.pl czy oponeo.pl...

Z savami zimowymi dostałem też roczne letnie Dębice Presto. Od początku opony nie przenosiły poprawnie mocy na asfalt, myślałem że sprzęgło się ślizga ale okazało się że opony po prostu się ślizgają przy ruszaniu nie wydając przy tym dźwięków. Im opona była starsza tym było gorzej. Z ciekawości popatrzyłem o opiniach tej opony i większość komentarzy była pozytywna a tylko 3 osoby zauważyły podobny problem. 

Czym się więc sugerować? 

Ja zawsze patrzyłem na testy ADAC, gazety Autoświat, Motor i póki co się nie zawiodłem wybierając oponę dobrze ocenioną w tych testach.

Napisano
  • Autor

No i zamówiłem Kormorany 169 zł sztuka. 

Napisano

No i zamówiłem Kormorany 169 zł sztuka. 

Ja tez kupilem do miejskiego wozidla i zobaczymy ;)

Napisano

Ja tez kupilem do miejskiego wozidla i zobaczymy ;)

No to koledzy jestem ciekawy waszych opinii szczególnie po jeździe na mokrym.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Od kupna opon zrobiłem ok 1000 km (700 trasa, 300 miasto). Był deszcz, marznąca mgła, słońce. Wszystko ok.

Napisano

No to koledzy jestem ciekawy waszych opinii szczególnie po jeździe na mokrym.

Opony sprawuja sie jak najbardziej poprawnie, ale ja mam je zalozone na auto o szalonej mocy 65KM ;]

I

Napisano

Opony sprawuja sie jak najbardziej poprawnie, ale ja mam je zalozone na auto o szalonej mocy 65KM ;]

I

Cieszę się że jesteś zadowolony.

W kolejnym, niedawnym teście ta opona na mokrym zajęła 40 miejsce i nie dostała się do kolejnej rundy testu ze względu na słabe wyniki na mokrym - 48,6 m gdzie:

sava eskomi s3+ miała 43m

Barum polaris 3 - 40,8

a najlepsza Dunlop WinterResponse 2 36,8m 

to jest nawet 11m różnicy 

Napisano

Cieszę się że jesteś zadowolony.

W kolejnym, niedawnym teście ta opona na mokrym zajęła 40 miejsce i nie dostała się do kolejnej rundy testu ze względu na słabe wyniki na mokrym - 48,6 m gdzie:

sava eskomi s3+ miała 43m

Barum polaris 3 - 40,8

a najlepsza Dunlop WinterResponse 2 36,8m 

to jest nawet 11m różnicy 

Nie wiem i nie wnikam ;]

NIe bardzo widze potrzebe studiowania testow przy zakupie opon to miejskiego wozidla ;)

Jezdzilem tym troche i nie zauwazylem nic niepokojacego, dla mnie to wystarcza :ok:

Napisano

Spoko☺ najważniejsze że jesteś z tych opon zadowolony, ja nie byłem.

Wysłane z mojego LG-D802

Napisano

1. Czy dlatego Kormorany wypadły tak słabo na mokrym, bo ADAC dał cynk 15stu producentom opon - oprócz Marangoni i Kormorana?

2. Czesi też kantują? http://www.autoklub.cz/dokument/6992-velky-test-zimnich-pneumatik.html

Ale z tego testu wynika, że kormorany są najlepsze na śniegu - czyli w warunkach do których głównie służą. Fakt - na mokrym i suchym - tragedia.

Napisano

Weźcie pod uwagę jeszcze jedną rzecz. W tym teście Kormorany są z najniższej półki, cała reszta średnia lub wysoka. No może Sava jeszcze tam nie dorasta :nie_wiem:

W każdym razie średnia cena/szt. obecnie na Allegro takiej nowej opony z tego czeskiego testu w rozmiarze 225/50 R17 to:

Kormoran 250zł

Continental 550zł

Good Year 550zł

Hankook 450zł

Kleber 440zł

Michelin 700zł

Sava 430zł

Vredestein 460zł

Przejeździłem na tych oponach z 6 zim i jakoś tej tragedii na suchym i mokrym nie doświadczyłem, a kręciły się na uturbionym Dieslu, w którym do dyspozycji było 330Nm. Jutro zakładam nowy komplet Kormoranów :oki: (Tak wiem, że bezpieczeństwo nie ma swojej ceny, dlatego zaoszczędzone pieniądze odkładam na helikopter).