Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak rozpoznać czy PTC (grzałka) jest na wyposażeniu

Featured Replies

Napisano

Witam z kącika obok,

Nie będe owijał w bawełne... podglądam kolegów od jakiegoś czasu, a że fiata się nie boję (tj, gorzej niż ze stilo być nie może), to pomyślałem o nb.

Czy jest 100% sposób na rozpoznanie zainstalowania dod. grzałki płynu. Ekstra bezpiecznik, przekaznik albo czy po włączeniu cos gdzieś cyka. A może sprawdzenie w EPER  po VIN - sądzę że on jednak pokaże ptc nawet jeśli nie jest w rzeczywistości zamontowane. Przy pełnym słońcu w południe na pewno PTC nie wyczuje.

Wychodze z założenia ze lepiej marznąć i mieć niż marznąć i nie mieć takiego wynalazku. Celuję w 1.9 2007-8 (taki budzet niestety) z automatyczną klimą (wiem - szybciej wymienic silnik niz naprawić to ustrojstwo  :phi:  ).

Z góry dzieki za dobre słowa.

btw.

Prace domową imho odrobilem: egr, klapy wirowe i m32 jest mi znane.

Napisano

O dzień dobry, witam sąsiada ;) Najłatwiej sprawdzić rozkodowując VIN, ale nawet jeśli go nie będzie, to dołożenie jest dość łatwe i tanie. A żeby mieć 100% pewności to trzebaby chyba kawał konsoli zdjąć [emoji14] Patrz na to, żeby B&M było, tego nie dołożysz, a jest to super sprawa.

P.S. M32 nie występowało w dieslach w Bravo. Wersja 120 miała skrzynię C530 5s, a 150 - C530 6s (wsteczny za 6tką, czy, jak w wersji 5cio biegowej, zamiast 6tki). Skrzynia M32 określana w VINie jako C544 miała wsteczny obok jedynki (mówię o rocznikach, które rozważasz, później były inne skrzynie).

P.S.2 Co do klap wirowych... Rozbierałem cały dolot w moim aucie, które miało teoretycznie ok.130tys i klapy wyglądały i działały wzorowo, to może być problem przy większych przebiegach i bardzo zasyfionym kolektorze. EGR to upierdliwa sprawa, ale jego pełne czyszczenie (łącznie z rozebraniem na części pierwsze) zwykle pomaga. Przy delikatnym stylu jazdy (np. miasto) druga upierdliwa sprawa to zasyfiona zmienna geometria - u mnie był problem z rozpołowieniem turbo do czyszczenia (jest w mało szczęśliwym miejscu i zbiera dużo syfu).

Napisano

Jeśli chodzi o PTC

Na 100% to chyba najpewniej jest ściągnąć osłonę/plastik jak przy wymianie filtra kabinowego i tam już wszystko widać :) U góry przekaźniki a w lewo sama grzałka.

post-192383-0-54384300-1445939002_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Jeśli chodzi o PTC

Na 100% to chyba najpewniej jest ściągnąć osłonę/plastik jak przy wymianie filtra kabinowego i tam już wszystko widać :) U góry przekaźniki a w lewo sama grzałka.

a dziękuje... wiem gdzie to bedzie...

Juz sobie wyobrażam mine sprzedającego ;l

Napisano

Przy rozkodowaniu VIN jest to symbol 52Y na liście wyposażenia.

Moje Bravo pochodzi z Niemiec i ma nagrzewnicę, ale ponoć w Polsce przez jakiś czas w salonach nie było nawet takiej opcji do wyboru, nie wiem na ile to prawda..

Napisano

dołożyć jakby co to są grosze* :oki:

* w zależności za ile kupimy części i czy założymy to sami, montaż mechaniczny bardzo prosty.

Napisano
  • Autor

52Y na liście wyposażenia

czemu na to nie wpadłem :oki:

Napisano
  • Autor

dołożyć jakby co to są grosze*

Wyczytałem, że część odpadająca z automatycznej klimy to też grosze, tylko gorzej juz założeniem tego :facepalm:

Dzieki za info.

Napisano

Do tej automatycznej klimy pewnie trzeba mieć trochę pecha (może jakaś lewa seria części poszła) bo niektórzy piszą że ciągle przy tym grzebią a inni nie znają problemu przy dużych przebiegach. U mnie ponad 130kkm i działa idealnie, sprawdzałem też przez diagnostyke i zero błędów.

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam z kącika obok,

Nie będe owijał w bawełne... podglądam kolegów od jakiegoś czasu, a że fiata się nie boję (tj, gorzej niż ze stilo być nie może), to pomyślałem o nb.

Czy jest 100% sposób na rozpoznanie zainstalowania dod. grzałki płynu. Ekstra bezpiecznik, przekaznik albo czy po włączeniu cos gdzieś cyka. A może sprawdzenie w EPER  po VIN - sądzę że on jednak pokaże ptc nawet jeśli nie jest w rzeczywistości zamontowane. Przy pełnym słońcu w południe na pewno PTC nie wyczuje.

Wychodze z założenia ze lepiej marznąć i mieć niż marznąć i nie mieć takiego wynalazku. Celuję w 1.9 2007-8 (taki budzet niestety) z automatyczną klimą (wiem - szybciej wymienic silnik niz naprawić to ustrojstwo  :phi:  ).

Z góry dzieki za dobre słowa.

btw.

Prace domową imho odrobilem: egr, klapy wirowe i m32 jest mi znane.

PTC słychać jak się wł/wył. z prawej strony w okolicach schowka słychać charakterystyczne kliknięcie :)

Napisano

Przecież można dołożyć.

Teraz widzę, że faktycznie się da. Tylko pytanie czy gra jest warta świeczki, bo i koszt będzie spory, i roboty dużo.
Napisano

Teraz widzę, że faktycznie się da. Tylko pytanie czy gra jest warta świeczki, bo i koszt będzie spory, i roboty dużo.

Wszystko zależy co już jest na pokładzie, a jakie elementy trzeba dołożyć. Najwięcej będzie roboty oraz kosztów przy "golasach".