Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nalot na klemach akumulatora

Featured Replies

Napisano

Klemy i trochę podstawa akumulatora obrosły biało żółtym nalotem - wygląda jak grzyb na zepsutej żywności, trzy cztery miesiące temu oczyściłem klemy i podstawę pył zdmuchnąłem i polałem wodą by spłukać to świństwo, dzisiaj po podniesieniu maski nalot jeszcze większy i dodatkowo podstawa akumulatora cała skorodowana :ogien: 

Jak się tego dziadostwa pozbyć? Czym zneutralizować ten kwaśny syf? Akumulator suchy, nic z niego nie wycieka.

Napisano

Klemy i trochę podstawa akumulatora obrosły biało żółtym nalotem - wygląda jak grzyb na zepsutej żywności, trzy cztery miesiące temu oczyściłem klemy i podstawę pył zdmuchnąłem i polałem wodą by spłukać to świństwo, dzisiaj po podniesieniu maski nalot jeszcze większy i dodatkowo podstawa akumulatora cała skorodowana :ogien:

Jak się tego dziadostwa pozbyć? Czym zneutralizować ten kwaśny syf? Akumulator suchy, nic z niego nie wycieka.

W czasach starych akumulatorów nalot był nagminny, a sposoby rózne, od smarowania czopów i klem smarem lub wazeliną techniczną (po połączeniu) do niby cudownych podkładek czymś nasyconym, nakładanych na czopy pod klemy. Tak naprawdę wiele nie dawały. Od wielu lat praktycznie nie mam nalotu, w tych samych samochodach, więc podejrzewam, ze jest to kwestia szczelności przejścia czopów akumulatora przez obudowę, którą poprawiono.

Napisano

podejrzewam, ze jest to kwestia szczelności przejścia czopów akumulatora przez obudowę, którą poprawiono.

Też myślę, że to jest ta przyczyna

Napisano
  • Autor

Czyżby kwas wychlapywał się przez czopy?

w sumie głównie na plusowej jest ten nalot

Napisano

Czyżby kwas wychlapywał się przez czopy?

w sumie głównie na plusowej jest ten nalot

Nie kwas, po prostu minimalnie idą tamtędy opary z kwasem podczas ladowania i stąd korozja i wytracanie się osadu na klemie.

Napisano

Pewnie gdyby po wyczyszczeniu przyjrzeć się obwodowi bolców to podczas ładowania dałoby się zaobserwować małe pęcherzyki kwasu? Częsta usterka takie pęknięcie po obwodzie. Jeśli klemy są miedziane to je zjada. W końcu nic nie zostaje.

Napisano
  • Autor

dobra ale jak to zneutralizować? powiedzmy że czopy uszczelnię do wokół jakimś silikonem czy inna gumą ale czym to zneutralizować

Napisano

Nie uszczelnisz tego. Czeka Cię zakup nowego akumulatora.

Napisano

dobra ale jak to zneutralizować? powiedzmy że czopy uszczelnię do wokół jakimś silikonem czy inna gumą ale czym to zneutralizować

Umyj akumulator płynem do mycia naczyń, w samochodzie podstawkę wytrzyj, jak przeżarło lakier pomaluj minią i ewentualnie sprayem pod kolor  :phi: . Na przyszłość - dbaj o dobre zamocowanie akumulatora i nie siłuj się z nim przy zakładaniu i dokręcaniu klem na czopy!  ;]

Napisano

Zgadza się. W czasach aku zalewanych smołą kombinowano z jej okresowym podtapianiem palnikiem wokół czopów, pomagało na chwilę. Potem przy tworzywowych ludzie kombinowali z frezowaniem rowków wokół czopów i zalewania ich różnymi środkami uszczelniającymi, też mało skutecznie.

Napisano

Co jakiś czas spłukać wodą i tyle. Spłukuje się jak zwykła sól.

Napisano

Co jakiś czas spłukać wodą i tyle. Spłukuje się jak zwykła sól.

Nalot tak. Większe wykwity trzeba usuwać mechanicznie, ale koniecznie w okularach ochronnych, bo jezeli prysnie w oko, to jest nieciekawie (z autopsji).

Napisano

Umyj akumulator płynem do mycia naczyń, w samochodzie podstawkę wytrzyj, jak przeżarło lakier pomaluj minią i ewentualnie sprayem pod kolor [emoji14]hi: . Na przyszłość - dbaj o dobre zamocowanie akumulatora i nie siłuj się z nim przy zakładaniu i dokręcaniu klem na czopy! ;] .

Czym pomalować?
Napisano

Czym pomalować?

Podkładem, takim brązowym do wagonów kolejowych  :phi: . Do dzisiaj ludzkość nie wymyśliła nic lepszego  ;] .

Napisano

Podkładem, takim brązowym do wagonów kolejowych [emoji14]hi: . Do dzisiaj ludzkość nie wymyśliła nic lepszego ;] .

Dzieki za odp.

Sprawdziłem na allegro ale pod tą nazwa są tylko farby antykorozyjne ale czuje ze to nie to samo..

Napisano

Moje doświadczenia też to potwierdzają. Aku pokazuje, że chce na emeryturę.

Napisano

pod tą nazwa są tylko farby antykorozyjne ale czuje ze to nie to samo

Prawdziwa minia to tlenek ołowiu :ooniee: rozrobiony pokostem lnianym. Jak się tym pomalowało stal, to ta ulegała pasywacji. Teraz, zamiast tego, stosuje się fosforanowanie, które jednak jest procesem trochę trudniejszym niż malowanie pędzlem.

Napisano

Takie mamy teraz czasy, że wiele wyrobów kupuje się na krótki okres użytkowania, potem trzeba kupić nowe. Postęp techniczny, chińskie buble no i tzw. planowane postarzanie produktu (planned obsolence). Dlatego kupiłem aku budżetowy - tanią wersję Varta i odpukać - jestem zadowolony :)

Napisano

Takie mamy teraz czasy, że wiele wyrobów kupuje się na krótki okres użytkowania, potem trzeba kupić nowe.

Ale teraz to występuje zdecydowanie rzadziej niż kiedyś. Więc chyba jednak czasy są lepsze ;]

Napisano

Ale teraz to występuje zdecydowanie rzadziej niż kiedyś. Więc chyba jednak czasy są lepsze ;]

Co występuje rzadziej? Bo nie bardzo qmam.

Ilość bubli w sklepach jest zatrważająca, Może tylko są coraz nowocześniejsze produkty jak np. smartfony, komputery czy telewizory

Napisano
  • Autor

Szkoda trochę bo trzyma napięcie i rozrusznik kręci żwawo, ale już chyba z 5 lat ma więc czas na niego...