Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykorzystanie gruzu z budowy

Featured Replies

Napisano

Zasugerowano nam, żeby zagospodarować gruz który pozostał po budowie na wstępne utwardzenie podjazdu. Czy robił ktoś coś takiego?

Gruz to ścinki z silikatów oraz dachówki ceramicznej. Nie ma tego jakoś bardzo dużo, więc będzie tego raptem kilka centymetrów.

Jest też trochę resztek betonu, ale to raczej w dużych "kleksach" - to co wylali z betoniarki podczas płukania pompy.

Zdjąć humus z części na której będzie podjazd i rozłożyć tam ten gruz, czy lepiej pozbyć się śmiecia ? A może jakoś inaczej zagospodarować przynajmniej część gruzu? Bez sensu by było, gdybym najpierw to wywiózł, a za kilka miesięcy coś podobnego przywoził ;)

Napisano

Ja bym wykorzystał . Jeśli planujesz opaskę z kostki lub alejkę w ogrodzie to na spód dałbym ok 10cm dodać z 7cm kruszywa i podsypka z 3cm.
Ważne, żeby to dobrze zagęścić. Do podajzdu brałbym jeśli na górę byłaby  odpowiednia warstwa kruszywa. A moze dać to pod chodnik?

Napisano

IMO spokojnie możesz użyć na dolne wartswy, potem uzupełnisz kamieniem

staraj się tylko nie dawać za dużych kawałków (zlewki po gruszkach) bo to ciężko zagęścić 

Napisano

Ja cały śmietnik z budowy wrzuciłem jako podsypka podjazdu. Miałem też trochę żwiru, który wypełnił przestrzeń w warstwie gruzu.

Na to poszła wylewka, warstwa piachu z cementem i kostka.

Napisano

Zasugerowano nam, żeby zagospodarować gruz który pozostał po budowie na wstępne utwardzenie podjazdu. Czy robił ktoś coś takiego?

Gruz to ścinki z silikatów oraz dachówki ceramicznej. Nie ma tego jakoś bardzo dużo, więc będzie tego raptem kilka centymetrów.

Jest też trochę resztek betonu, ale to raczej w dużych "kleksach" - to co wylali z betoniarki podczas płukania pompy.

Zdjąć humus z części na której będzie podjazd i rozłożyć tam ten gruz, czy lepiej pozbyć się śmiecia ? A może jakoś inaczej zagospodarować przynajmniej część gruzu? Bez sensu by było, gdybym najpierw to wywiózł, a za kilka miesięcy coś podobnego przywoził ;)

Pytanie co chcesz tam mieć później.

Ja tak robiłem, ja miałem połamane dachówki, czy trochę gruzu z prac instalacyjnych to wysypywałem na podjazd, żeby go trochę utwardzić, bo ciężkie samochody rozjezdzały grunt dość szybko.

Finalnie i tak położyłem kostkę a firma wybrała to wszytsko i wywiozła.

Napisano

Kawałki betonu tak ale ceramika się do tego nie nadaje. Choć nie wiem jak ubijesz to i tak zacznie się w końcu zapadać, tylko kwestia czasu. Szkoda roboty żeby to potem naprawiać.

Mnie majster na 2 miesiące przed robotą, wykopał głębiej i miał akurat jakieś pokruszone fundamenty z poprzedniej roboty. Do tego jakieś płytki chodnikowe.

Ale cegły dziurawki & kratówki, pustaki ceramiczne, pokruszonych dachówek powiedział że nie może dać bo nie będzie tego potem poprawiał jak osiądzie.

Napisano

Sypalem gruz w wykorytowanie podjazdu, posypując kolejne warstwy piaskiem, który obficie przelewalem wodą, żeby wypełnił wszystkie pustki. Po roku poszła na to podsypka piaskowa dobrze zagęszczona mechanicznie i zmieszana z cementem, a na to kostka. Po 20 latach dopiero zaczyna się lekko fałdować. Mluczem jest dobre zagęszczenie. Na niedalekiej drodze powiatowej cały chodnik remontują już po kilku latach, bo poosiadał.

Napisano

ja tak robiłem.

rozsypałem gruz i zageszczarka jezdziłem

mozna tez wrzucic w podmorówke ogrodzenia