Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze 1,8 - szarpanie, nierównomierne przyspieszanie

Featured Replies

Napisano
Kończy mi się gwarancja, więc chciałbym jeszcze pomęczyć ASO. 

Zgłaszałem problem, ale twierdzą, że wszystko w porządku, a jeśli już, to sprzęgło do wymiany na mój koszt. 

Niedługo mam przegląd po 75 000 km i zastanawiam się, czy jechać jeszcze do ASO i ponownie zgłosić usterkę, bo może to jednak nie sprzęgło. 

Objawy złej pracy silnika: 

- szarpnięcia po zdjęciu nogi z gazu, gdy auto przechodzi do hamowania silnikiem, 

- szarpnięcia po ponownym dodaniu gazu (efekt nasila się latem po włączeniu klimy), 

- nierównomierne dawkowanie mocy podczas przyspieszania - przydławienie przy 2500, 3500 obrotów. 

Ma ktoś podobnie? 

ASO stawiało komuś diagnozę w takim przypadku?

Napisano

A nie zbliża się przypadkiem przebieg przy którym trzeba zmienić świece?

Może zatankuj na innej stacji i pogoń dziada po autostradzie.

Tak czy siak zgłaszaj do póki możesz. Może przypadkiem coś znajdą. Bo w ASO dociekliwi mechanicy raczej się nie zdarzają ;)

Napisano
  • Autor

Świece zmieniane przy 60 000 km.

Efekt był już wyczuwalny wcześniej. PO zmianie świec nie było poprawy.

Tankuję na różnych, ale markowych stacjach.

Z tego co piszą, to zjawiska normalne, ale może dałoby się coś przed końcem gwarancji jeszcze zrobić ...

Napisano

Ostatnio miałem kontakt z serwisem Opla i z moich obserwacji jak to wszystko działa to obawiam się że tą gwarancję Chevroleta można oprawić w ramkę i wywiesić w WC na eksponowanym miejscu.

Napisano

Zgłaszałem problem, ale twierdzą, że wszystko w porządku, a jeśli już, to sprzęgło do wymiany na mój koszt. 
Niedługo mam przegląd po 75 000 km i zastanawiam się, czy jechać jeszcze do ASO i ponownie zgłosić usterkę, bo może to jednak nie sprzęgło. 

- szarpnięcia po zdjęciu nogi z gazu, gdy auto przechodzi do hamowania silnikiem, 
- szarpnięcia po ponownym dodaniu gazu (efekt nasila się latem po włączeniu klimy), 
- nierównomierne dawkowanie mocy podczas przyspieszania - przydławienie przy 2500, 3500 obrotów. 

Ma ktoś podobnie? 

Mam podobne objawy, bardzo subtelne i wydaje mi się, że dwa pierwsze łączę z nie do końca dobrze pracującym sprzęgłem a ostatni...nie wiem z czym.

Napisano
  • Autor

Bo te objawy są subtelne.

Prawie nie wyczuwalne dla pasażerów.

Dopiero gdy komuś obok zwrócić na nie uwagę, to przyzna rację, że czuje delikatne szarpnięcie, czy przydławienie.

Napisano

Przy okazji zmienię olej na inny niż GM :)

Coś jest nie tak z olejem GM? Za tani? ;]

Napisano

Piszą, że skraca życie kół zmiennych faz rozrządu ...

O ile wiem silnik mojej młockarni nie jest wyposażony w takie luksusy, więc spokojnie mogę kupić kolejną banieczkę Dexosa (do wymiany zostało już tylko kilkaset km). :]

Napisano

Piszą, że skraca życie kół zmiennych faz rozrządu ...

Ale kto pisze? Specjaliści internetowi ;l

Napisano

Już był wątek o dexosie tylko nie pamiętam czy tutaj i wychodzi, że ten olej jest bardzo przyzwoity. Ja także od "zawsze" z tym olejem - obecnie 230kkm i silnik żyleta. ( nie cruze )

Napisano

Ja dwa auta nim zalewam i również nie widzę problemów. W silniku zero osadu na tyle na ile widać przez wlew oleju. Obecnie prawdopodobnie jest w Polsce produkowany stąd atrakcyjna cena, zdaje się że w Trzebini.

Napisano
  • Autor

Ja dwa auta nim zalewam i również nie widzę problemów. W silniku zero osadu na tyle na ile widać przez wlew oleju. Obecnie prawdopodobnie jest w Polsce produkowany stąd atrakcyjna cena, zdaje się że w Trzebini.

Przekonaliście mnie - za 2 tys. km mam przegląd :)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ma ktoś podobnie? 

Skoro nie układ zapłonowy, to z innych prawdopodobnych przyczyn nasuwają mi się: stan poduch silnika, zanieczyszczona przepustnica, nieszczelności w kolektorze dolotowym lub zatkany/dziurawy wąż podciśnieniowy  itp.

• 2 tygodnie później...