Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat+diesel za ok 15k - help?

Featured Replies

Napisano

Witam. Poszukuję 4-5drzw. hatchbacka/liftback/ew. nieduże kombi.

'Niechcący' przeczytałem ostatnio jakiś artykuł pt. Przegląd 17 współczesnych silników diesla i zgłupiałem kompletnie wyczytując potencjalne usterki TDI, DCI, CDTI, TDCI CDRI, D4D itd... W szczególności w porównaniu do obecnego 1.9tdi 1Z. No ale latka lecą i czas na zmiany.

Szukając automatu liczę na 'ominięcie' kwestii dwumasy, najlepiej też bez dpf.

Auto nie musi (i z automatem pewnie i tak nie będzie) mieć porywających osiągów. Mam nadzieję że zmieści się że spalaniem do ok 10l w mieście.

Zastanawiam się nad:Vectra C, signum, astra III, audi A4, Mégane kombi(?), może jakieś Volvo, saab?

Oczywiście mile widziane rozsądne koszty eksploatacji...

Napisano

cos z PSA 2.0 hdi i skrzynia 4AT dosc pancerny zestaw w opakowaniu 407 lub c5

Napisano

Fiat Croma, Vectra C.

Pozdrawiam BAS

Napisano

E39, E60? ;]

W Astrze III to Easytronic był, trochę słaba ta skrzynia.

No za 15 chciał ;] to e39 ;]

Napisano

Jeśli to co pisał Kaczorek o e46 i automatach dotyczy też e39, to bezpieczniej byłoby wziąć auto z silnikiem benzynowym - tam, przy silniku R6 będzie ZF. W dieslu będzie pewnie GM, a one jakoś częściej się psują i są droższe w naprawie.

Napisano
  • Autor

Co do opli (m.in Vectry) to wiem, że pojawia się tam 6-biegowa japońska skrzynia bardzo przyjemna i dość trwała?

Ogólnie nie sądzę żebym kupił cokolwiek 5-6cylindrowego. Kumpel ma 330xd i wciąga mu chyba z 18l/100 w mieście. Oczywiście 4x4 robi swoje, ale bez przesady.

Forda skreślam ze względu na korozję.

Napisano

Kumpel ma 330xd i wciąga mu chyba z 18l/100 w mieście. Oczywiście 4x4 robi swoje, ale bez przesady.

Mega przesada. 12-13L można się spodziewać przy kręceniu po mieście. 18? Niech naprawi auto i/lub swój styl jazdy.

Napisano

Mi e39 525d manual nigdy nie wzielo wiecej niz 10 (z calego zbiornika), srednio 8,5 :ok: no ale w Bialymstoku raczej korkow nie mamy :] w 12 bym uwierzyl, ale wiecej... Cos tu nie dziala jak trzeba, albo auto albo kierowca :)

Ale autorowi watku i tak nie polecam, bmw z D i AT GM :nook:

pozdr.

Napisano
  • Autor

Mega przesada. 12-13L można się spodziewać przy kręceniu po mieście. 18? Niech naprawi auto i/lub swój styl jazdy.

Silnik chyba w wersji ok 140konnej. Miałem okazję raz się przejechać i odnioslem wrażenie że przy przyspieszeniu silnik jest dość mocno 'obciążony' i kręci dość wysoko -może stąd to spalanie. Ale w trasie spokojna jazda daje 7l/100 więc znośnie. Może faktycznie styl jazdy w mieście kickdown itp i spalanie rośnie.

Aha to jest touring znaczy kombi - nie wiem czy dużo cięższy od np. sedana.

Napisano

Jak miałem e39 AT + kombi to chyba koło 12 w mieście zimą brał. Czyli kolega jest popsuty :phi:

Napisano

Jak zwykle spalanie AK buszuje w chmurach i zaczyna się przechawalanie komu mniej pali. Audi A4 B5 1.9 115km z tiptronikiem w mieście nie schodzi poniżej 9 litrow. A teraz możecie mnie zeżreć.

Napisano

Co do opli (m.in Vectry) to wiem, że pojawia się tam 6-biegowa japońska skrzynia bardzo przyjemna i dość trwała?

Miałem Vectrę z 1.9 CDTI i automatem.

Skrzynia bardzo przewidywalna, wiadomo że się rozsypie tylko nie wiadomo kiedy.

Sprzedałem auto i podziękowałem za kombinację GM+diesel+automat

PS: https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&es_th=1&ie=UTF-8#q=aisin%20af40%20problemy&es_th=1

Napisano

Jak zwykle spalanie AK buszuje w chmurach i zaczyna się przechawalanie komu mniej pali. Audi A4 B5 1.9 115km z tiptronikiem w mieście nie schodzi poniżej 9 litrow. A teraz możecie mnie zeżreć.

Doopa tam buszuje w chmurach. Kolegi e34 525tds z automatem palił po Wrocławiu 12-13L. Nie uważasz, że 18L to trochę dużo jak na niewiele większy, ale sporo nowocześniejszy silnik?

Napisano

Nie znany najwazniejszego kierowcy i jego stylu jazdy. Jak ja jade pali auto 10lpg kobieta 11-12lpg. A kumpel ktory ma megane 2.0 to jezdzi zero jedynkowo to mu spala do 14lpg. Co kierowca i miasto to inne spalanie.

Napisano

Ja mam Crome w automacie i jest zadowolony. Nie jest to najszybsza skrzynia ale daje radę. Z tego co czytałem jeśli wymienia się olej to nie jest jakoś szczególnie problemowa - a że większość nie wymienia to skrzynia się sypie jak wspomnianej Vectrze,

Napisano

Dokładnie za te pieniądze kupiłem E39, 3.0d automat. Spełnia większość Twoich założeń dotyczących auta, włącznie ze spalaniem, choć pewnie w zimie przekroczę lekko 10 litrów - teraz z samego miasta mam średnią 9,5 sprawdzaną ręcznie, nie z komputera.

Auto jest duże, bardzo wygodne i ciche, osiągi rekompensują owe 10 litrów na setkę, w zasadzie cieszę się z każdej dłuższej trasy jaka mi się zapowiada.

W piątek musiałem baaardzo szybko dojechać do Polanicy z Rybnika, zwykłą drogą krajową, a więc non stop od 40 km/h do 110-120 i zaś hamowanie i od nowa - średnia 8,6 litra.

Koszty utrzymania wyższe ok 30% od poprzednika (Scenic I ph II 1.9 dci), np. najtańszy nie chiński komplet zimówek (Dębica) - 1300 PLN, wentylator 400 PLN, oleju też wchodzi pod 10 litrów...

Napisano

Ogólnie nie sądzę żebym kupił cokolwiek 5-6cylindrowego. Kumpel ma 330xd i wciąga mu chyba z 18l/100 w mieście. Oczywiście 4x4 robi swoje, ale bez przesady.

Forda skreślam ze względu na korozję.

Nie sądzę. Mam ten silnik w cięższej E39, przejeździłem raz zbiornik po mieście na zasadzie kompletnego nie przejmowania się ekonomiczną jazdą, gdzie było trzeba to cisnąłem, średnie miałem 12,5 i nie było szans wyciągnąć więcej.

Na tempomacie przy 180 km/h mam 14 litrów na 100, niech komputer oszuka o te dwa litry masz 16, nie ma szans tym silnikiem spalić więcej.