Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klucz dynamomatryczny jaki?

Featured Replies

Napisano

Cześć.
Potrzebuję koleżeńskiej porady doświadczonych osób.

Chciałbym kupić sobie klucz dynamometryczny taki w zakresie 5-25Nm.
Myślałem o Stanely'u np
http://allegro.pl/stanley...5788246250.html

Lub Jonesswey'a np
http://allegro.pl/jonnesw...5806601654.html

Nie wiem co powiecie na temat Bass
http://allegro.pl/bass-po...5522342873.html

Zarówno Stanley jak jak Jonnesswey mają swoich przeciwników i zwolenników, a ja potrzebuję pewnego klucza co do ustawionego momentu. Beta odpada z uwagi na cenę. Nie korzystam codziennie więc nie potrzebuję klucza za tysiąc zł.

Napisano

Ja używam Jonesswey'a ale o zakresie 40-220 Nm. Używam go dwa razy w roku przy zmianie kół. Jak na moje potrzeby to sprawuje się dobrze. Opracowałem sobie też metodologię sprawdzania go za pomocą elektronicznej wagi hakowej ;)

Napisano

Kupiłem jakiegoś do 25,Bass,a za sto parę złotych.

Używałem do dokręcenia wałków, napinaczy, pokryw świec. Dokręcanie w aluminium. Gwinty całe. Momenty od 11 do 15 Nm.

Mam też drugi klucz zakresu do 108, tez Bass. Zawieszenie, napęd, hamulce.

Hobbystyczne rozkręcanie zimowe motocykla.

Napisano
  • Autor

Właśnie Bassa mam ale ma b kiepskie opinie ze te ustswione wartosci to lipa. Ja potrzebuje raz na jakis czas do glowicy i delikatnych srub ale z pewnym momentem.

co powiecie o takich kluczach firm jak Proxxon Jonneswey KingTony. Ktora najbardziej pewna

Napisano

Cześć.

Potrzebuję koleżeńskiej porady doświadczonych osób.

Chciałbym kupić sobie klucz dynamometryczny taki w zakresie 5-25Nm.

Myślałem o Stanely'u np

http://allegro.pl/stanley...5788246250.html

Lub Jonesswey'a np

http://allegro.pl/jonnesw...5806601654.html

Nie wiem co powiecie na temat Bass

http://allegro.pl/bass-po...5522342873.html

Zarówno Stanley jak jak Jonnesswey mają swoich przeciwników i zwolenników, a ja potrzebuję pewnego klucza co do ustawionego momentu. Beta odpada z uwagi na cenę. Nie korzystam codziennie więc nie potrzebuję klucza za tysiąc zł.

ja mam taki:

17951_0_f.jpg

na moje potrzeby jakieś 3 razy w roku w zupełności starczy (przykręcałem nim np. śruby w głowicy i nic nie urwałem, a takim super hiper prztykającym pożyczonym z warsztatu ukręciłem 1 śrubę)

i kosztował 20 pln :]

Napisano

ja mam taki:

17951_0_f.jpg

na moje potrzeby jakieś 3 razy w roku w zupełności starczy (przykręcałem nim np. śruby w głowicy i nic nie urwałem, a takim super hiper prztykającym pożyczonym z warsztatu ukręciłem 1 śrubę)

i kosztował 20 pln :]

Sorry ale nawet nie wychylaj się w kwestii doradczej z tym 'narzędziem'. Jest nieprecyzyjne a w dodatku główka jest nieporeczna bo obustronną tj. grubsza i często nie mieści się z nasadką w bebehach auta.

Mam taki u siebie, próbowałem użyć raz i od razu pojechałem po normalny nastawny. Od tamtej pory leży i rdzewiwje. Czasem się przydaje jako podpórka drzwi garażowych...

Napisano
  • Autor

A miales okazję sprawdzic jego dokładność. O takim właśnie myślałem. Powiezy ten cergyfkkat też masz i kto go wydał.

Napisano

oklanosci nie sprawdzalem , ale to tylko samochod a nie operacja na otwartym sercu, takze jak przeklamie 10% to nic sie nie stanie, sporo rozrzadow wymienilem i sruby sie nie pookdrecaly, tamten co Ty podales rozni sie tym, ze "mierzy" moment przy odkrecaniu

Napisano

Tanie i dobre to: King Tony, Toptul, Proxxon.

Stanley i Bass to chińszczyzna.

Napisano

Sorry ale nawet nie wychylaj się w kwestii doradczej z tym 'narzędziem'. Jest nieprecyzyjne a w dodatku główka jest nieporeczna bo obustronną tj. grubsza i często nie mieści się z nasadką w bebehach auta.

Mam taki u siebie, próbowałem użyć raz i od razu pojechałem po normalny nastawny. Od tamtej pory leży i rdzewiwje. Czasem się przydaje jako podpórka drzwi garażowych...

To prymitywne narzędzie potrafi mocno zaskoczyć. Absolutnie nie dyskredytujcie tego rozwiązania, bo kiedy 3 klucze 'nastawne klikane' z czego dwa markowe pokazują po jakimś czasie pogodę, to prosty wskazówkowy jak pokazywał tak pokazuje wartości realne.

Ja wiem, że w nastawnych trzeba kalibrować co jakiś czas ale mimo wszystko...

A jak już macie taki klikający to nie zapominajcie po użyciu rozkręcić go niezwłocznie żeby zluzować sprężynę.

Napisano
  • Autor

Tanie i dobre to: King Tony, Toptul, Proxxon.

.

a jak miałbyś wybierać pomiędzy Proxxonem KingTony a Jonnesway to który brał byś jako najpewnieszy?

O King Tony słyszałem ze yo azjatyckie i różnie z certyfikacja i kalibracja bywa. Nie wiem czy to prawda

Napisano

a jak miałbyś wybierać pomiędzy Proxxonem KingTony a Jonnesway to który brał byś jako najpewnieszy?

W kolejności wziąłbym od najlepszego Proxxon, KT, Jonnesway.

Ja mam Gedore 5-50Nm, do podstawowych prac przy silniku ten zakres jest w miarę wystarczający.

Napisano
  • Autor

A to faktycznie prawda że z czasem klucz dynamometryczny nieużywany rozkalibrowuje się? czy dotyczy to każdego niezeleżnie od firmy? Nie mówię tu o specyficznych kluczach których cena jest też zaporowa tylko tych klasycznych.

Napisano

No popatrz a ja przy uzyciu takiego klucza zrobilem swapa z wymiana skrzyni wlacznie. Wczesniej skrecalem nim silnik i zmienialem glowice walek i rozrzad i nic nie ukrecilem ani nic nie odpadlo. Skoro nie widac roznicy to po co przeplacac. ....... i nie trzeba kalibrowac po kilku miesiacach nieuzywania ... ;)
Napisano
  • Autor

Ja sobie tak patrze na ceny kluczy i wychodzi że Jonnesway jest droży niż KT. Mnie to zastanawia dlaczego, czy słusznie?

DZIDA -> Kiedyś całego malucha tym składałem po kilka razy i też jeździł. Problem pojawia się pewnie z czasem, gwint się wyrabia, naprężenia inne. To nie wyjdzie od razu tylko w najmniej oczekiwanym momencie.

Napisano

Ja sobie tak patrze na ceny kluczy i wychodzi że Jonnesway jest droży niż KT. Mnie to zastanawia dlaczego, czy słusznie?

DZIDA -> Kiedyś całego malucha tym składałem po kilka razy i też jeździł. Problem pojawia się pewnie z czasem, gwint się wyrabia, naprężenia inne. To nie wyjdzie od razu tylko w najmniej oczekiwanym momencie.

tia i będzie jak u mnie że ten super hiper prztykający ukręcił mi 1 śrubę od głowicy

Napisano

W kolejności wziąłbym od najlepszego Proxxon, KT, Jonnesway.

Ja też, chociaż mam King Tony. Co do kalibracji, to nie wiem, może kiedyś wrzucę swojego na wagę i sprawdzę.

A to faktycznie prawda że z czasem klucz dynamometryczny nieużywany rozkalibrowuje się? czy dotyczy to każdego niezeleżnie od firmy?

Tak. Wynika to z jego budowy. Choć "rozkręcony" klucz rozkalibrowuje się bez porównania dłużej niż napięty.

Napisano
  • Autor

W instrukcji jednego z kluczy przeczytałem że nie wolno go rozkręcać poniżej minimalnego zakresu i do przechowania ustawić na jego minimalny zakres. Nie wiem czy rozkręcenie do końca np klucz ma skalę od 5Nm i ustawienie poniżej tych 5 do przechowania jest OK?

CZy jak wziąłbym Proxxona do małych zakresów do 20Nm a do 100 Jonneswaya dobrze będzie czy lepiej oba Proxxony. Kurcze niby te dwie firmy są OK ale jednak mają różne opinie. Zależy mi na trafnym wyborze a nie wtopie jak z Bassem.

PS. miał z Was ktoś do czynienia z takimi cyfrowymi przystawkami dynamometrycznymi?

Napisano

Skoro w instrukcji piszą, żeby nie luzować dalej, to nie luzuj. Pewnie chodzi o to, żeby graty w środku trzymały się razem.

Jak Cię stać na dwa Proxxony, to bierz.

Napisano
  • Autor

Różnica w cenie Proxxona a Jonnesway to groszowe sprawy więc tym się nie kieruje.

Napisano

To bierz Proxxona :ok:

Co do przystawek, nie wiem czy to jest dokładne, ale na pewno wygodne, sam się nad tym zastanawiałem czy nie kupić sobie.

Napisano
  • Autor

Klucz kupiony. Proxxon. Zobaczymy w praktyce. Mam jeszcze prośbę. Jak prawidłowo go przechowywać tzn luzować? Instrukcja podaje aby zejść na min. W pudełku był poniżej 6Nm i to dużo. Boje się że za mocno go odkręcę oraz że za mało. Jeśli macie Proxxona to proszę powiedzcie mi jak to prawidłowo zrobić tzn ile zostawiacie na górnej skali i ile na tej dokładnej na dole?

Napisano

Czujesz jak chwilę po przejściu przez minimum, rączka nagle zaczyna się obracać lżej? To znaczy, że sprężyna jest całkiem zluzowana i zaczyna się robić luz na częściach. Trzymaj klucz na tej granicy.

Napisano
  • Autor

A jak ten luz nastąpi to mam na nim pozostać czy podciągnąć lekko aby czesci były napięte?

Napisano

Ja trzymam na całkowitym odkręceniu, tak przyszły do mnie z "fabryki" więc producent wie co robi jeśli chodzi o dłuższe przechowywanie. 

Napisano
  • Autor

Ja właśnie nie zwróciłem uwagi choć pamiętałem aby zobaczyć. A możesz powiedzieć mi gdzie u Ciebie jest ta krecha czerwona i jak co wg Ciebie oznacza całkowite odkręcenie? CZy schodzisz aż poczujesz że odpuściło wszystko, takie charakterystyczne zwolnienie naprężenia, czy jakoś inaczej?

Napisano

Odkręcam w lewo do oporu, poniżej skali, tak aby sprężyna była całkiem luźno. 

Napisano

A jak ten luz nastąpi to mam na nim pozostać czy podciągnąć lekko aby czesci były napięte?

Ja podciągam, ale tylko do momentu aż poczuję, że dotknęło sprężyny.