Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zarowka LED GU10 jaka moc wybrac?

Featured Replies

Napisano

Mam wrazenie, ze kazda firma swieci inaczej i pozniej tez zupelnie inaczej to na suficie wyglada. Barwa musi byc ciepla

W lazience mam takie http://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/zarowki-swietlowki/led/zestaw-dwoch-lamp-led-lexman,p355775,l2448.html 7W 500 Lumenow i jest jasno. Nawet troche za jasno.

Do pokoju potrzebuje oswietlenie bardziej dekoracyjne i uzupelniajace. Ale tuz obok w aneksie kuchennym musi byc jasno. Wiec planuje takie same jak w lazience. A w salonie chcialbym te.http://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/zarowki-swietlowki/led/zestaw-2-lamp-led-spar163536-827-osram,p382799,l2448.html 4W 230Lumenow.

Nadaja sie? Jak kiedys kupilem jakies takie tanie cos to nic nie swiecilo ostatnio kupilem to swiecilo jak wsciekle i sie nie nadawalo do niczego. Z zarowkami zwyklymi bylo prosciej bo wiedzialem czego sie spodziewac.

Napisano

To kup zwykłe świetlówki. Przynajmniej tam, gdzie ma być jasno - będzie ze 4x taniej w zakupie i 2x jaśniej (czyli możesz mieć 2x mniej punktów). LEDy ciągle się nie opłacają (chyba, że w łazience czy innym miejscu gdzie się często pstryka - ale tam to pewnie LEDy też się nie zwrócą w porównaniu z prądożernymi halogenami).

Napisano

Mam wrazenie, ze kazda firma swieci inaczej i pozniej tez zupelnie inaczej to na suficie wyglada. Barwa musi byc ciepla

W lazience mam takie http://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/zarowki-swietlowki/led/zestaw-dwoch-lamp-led-lexman,p355775,l2448.html 7W 500 Lumenow i jest jasno. Nawet troche za jasno.

Do pokoju potrzebuje oswietlenie bardziej dekoracyjne i uzupelniajace. Ale tuz obok w aneksie kuchennym musi byc jasno. Wiec planuje takie same jak w lazience. A w salonie chcialbym te.http://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/zarowki-swietlowki/led/zestaw-2-lamp-led-spar163536-827-osram,p382799,l2448.html 4W 230Lumenow.

Nadaja sie? Jak kiedys kupilem jakies takie tanie cos to nic nie swiecilo ostatnio kupilem to swiecilo jak wsciekle i sie nie nadawalo do niczego. Z zarowkami zwyklymi bylo prosciej bo wiedzialem czego sie spodziewac.

To kupujesz w markecie kilka modeli, przymierzasz a resztę zwracasz.

Napisano
  • Autor

Co to znaczy zwykle świetlówki? Świetlówka kojarzy mi sie z długa taka pałka jak w szkole były.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

to też jest świetlówka:

Swietlowka-kompaktowa-9W-GU10-230V-825-D

To nie moze byc. Bo bedzie wystawac.

Napisano

To nie moze byc. Bo bedzie wystawac.

Są takie które chowają się w oprawce w całości, pytanie czy zmieszczą się między sufitem a płytą g-k.

Zwróć uwagę na jedną rzecz - ledy GU10 święcą bardziej rozproszonym światłem niż halogen. Niby jest jaśniej na większym obszarze ale nie każdemu to odpowiada.

Ja nie wierzę w trwałość led - wczoraj przepaliła mi się miesięczna żarówka led z gwintem E27, dobrze że nie wywaliłem paragonu. Producent Pollux.

Napisano

Ja w sumie mam przeszło 20 pkt na GU10, wszystkie obecnie z LEDami 1,5 do 7W. KAżde święcą inaczej, bo mają m.in różną barwę.

Warto kupować te firmowe Osram, Philips, Kanlux, itd - to też chińszczyzna ale świecą lepiej i nie przepalają się. Kupuj też odrazu tyle żarówek ile masz pkt, bo ciepła barwa jest różnie rozumiana, a stopniami też nie należy się przejmować.

Jak mają być dekoracyjne to i 1,5W starczy :)

Napisano

Warto kupować te firmowe Osram, Philips, Kanlux, itd - to też chińszczyzna ale świecą lepiej i nie przepalają się.

Ja ostatnio kupiłem Pila (oczywiście Made in China), za ca. 17zł za żarówkę LED; moc 5,5W (co ma odpowiadać 50W), temp. 2700K - są naprawdę OK, choć grzeją się całkiem mocno. Mam nadzieję, że nie padną za szybko.

Napisano

Ja ostatnio kupiłem u Chińczyków 12W po 3 EUR/szt. COB do łazienki. Ze trzy lata temu wstawiłem tam trzy LEDy na smd po prawie 30 zł/szt. W ciagu 18 miesięcy wszystkie trzy padły. Dostałem nowe. Dwie jeszcze świecą, ale oprawę mam na trzy. To świedczy o żywotności. Światła niby sporo, ale świetlówki mam jaśniejsze, tańsze (duużo tańsze) a biorą porównywalnie prądu. Gdyby nie to, że trochę trwa osiągnięcie pełnej jasności, to bym się skróceniem żywotności pstrykaniem nie przejmował.

BTW. Moja pierwsza świetlówka przez 10 lat świeciła długo. teraz okazjonalnie na ranczo rodziców - już chyba pełnoletnia jest. Tylko strasznie długo trwa osiągnięcie pełnej jasności. Z kilkunastu moich pierwszych LEDów świeci jeszcze tylko 1/4 (z tego część leżała w szufladzie na zapas). A mają z 6-7 lat.

Napisano

Są takie które chowają się w oprawce w całości, pytanie czy zmieszczą się między sufitem a płytą g-k.

Zwróć uwagę na jedną rzecz - ledy GU10 święcą bardziej rozproszonym światłem niż halogen. Niby jest jaśniej na większym obszarze ale nie każdemu to odpowiada.

Ja nie wierzę w trwałość led - wczoraj przepaliła mi się miesięczna żarówka led z gwintem E27, dobrze że nie wywaliłem paragonu. Producent Pollux.

Jest odwrotnie - LEDy zwykle świecą bardzo zogniskowanym strumieniem...

Napisano

Ja ostatnio kupiłem u Chińczyków 12W po 3 EUR/szt. COB do łazienki. Ze trzy lata temu wstawiłem tam trzy LEDy na smd po prawie 30 zł/szt. W ciagu 18 miesięcy wszystkie trzy padły. Dostałem nowe. Dwie jeszcze świecą, ale oprawę mam na trzy. To świedczy o żywotności. Światła niby sporo, ale świetlówki mam jaśniejsze, tańsze (duużo tańsze) a biorą porównywalnie prądu. Gdyby nie to, że trochę trwa osiągnięcie pełnej jasności, to bym się skróceniem żywotności pstrykaniem nie przejmował.

BTW. Moja pierwsza świetlówka przez 10 lat świeciła długo. teraz okazjonalnie na ranczo rodziców - już chyba pełnoletnia jest.

U mnie sześć LEDów COB (używane jest osiem sztuk) przez rok padło - niby gwarancja na 3 lata, wymieniali od ręki jak dzwoniłem że mam już padnięte dwie - ale już mi się nie chce z nimi użerać.

Philipsy nie padają, ale dają dużo gorsze światło :(

Tylko strasznie długo trwa osiągnięcie pełnej jasności. Z kilkunastu moich pierwszych LEDów świeci jeszcze tylko 1/4 (z tego część leżała w szufladzie na zapas). A mają z 6-7 lat.

Z takiej starej świetlówki zrobiłem sobie lampę do budzenia w zimie... Przez kilka minut ledwo-co się żarzy i powoli rozjaśnia...

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja kupuję ledy w netto.. firma vakoss. Pierwsze dwie na próbę do przedpokoju kupiłem półtora roku temu i dalej świeca tak samo. Wtedy dałem 9.99 za sztukę a ostatnio były w dwupackach za 16.99.

Jak dobrze pamiętam to 4,5w i koło 500lm