Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja na parkingu, sprawca odjechał...

Featured Replies

Napisano

Ojciec zostawił samochód po sklepem.

Przychodzi a tam świadek daje mu numery kierowcy, który przywalił w przedni zderzak (pęknięcie i zarysowanie)

Wydawało mi się, że sprawa jest prosta - policja, ustalenie sprawcy, mandat, numer polisy OC i likwidacja szkody.

No ale policja gnoja nie znalazła...

Bezsensownie dzwonili nawet z komisariatu, żeby zapytać jakie są opony w samochodzie, a sprawcy ustalić to już nie potrafią.

Za chwilę to już będzie za późno na zgłoszenie tego z AC.

Co się robi w takim wypadku?

Jest szansa na likwidację z OC sprawcy na podstawie jakiejś notatki policyjnej uwzględniającej zeznanie świadka?

Napisano
  • Autor

Mieli numery i nie znaleźli sprawcy?

Też nie potrafię wyjść z podziwu nad ich umiejętnościami :facepalm:

Widocznie skoro facet nie mieszka pod adresem zameldowania podanym przy rejestracji auta, to już ich to przerasta....

Napisano

już tu opsiywałem przypadek. Siedze w parku z synkiem, obok parking. Pani wyjezdza, ładuje zadkiem w Thalie, wysiada ogląda straty i odjezdza. Spisuję nr, czekam godzine, zostawiam za wycieraczką kartkę z info. Dzwoni pan że dziękuje i wogóle. oPo tygodniu mówi, że nie znaleźli sprawcy bo zły nr podałem. No ok, mogłem z 40-50m jakąś literkę przekręcić. Mówie godzinę o której się to stało, we wjezdzie na parking jest monitoring, na ulicy prowadzącej również. Po kolejnym tyg poszkodowany dzwoni, że się poddaje "monitoring w tym dniu był uszkodzony"

Napisano

Jakieś lebiegi...

Miałem podobny przypadek kilka lat temu, zgłoszenie do drogówki, po kilkunastu dniach bezproblemowo pismo z danymi właściciela i nr polisy. Zgłoszenie do ubezpieczyciela i sprawa zakończona "po mojemu".

Wysłane z mojego Amazon Tate przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jakieś lebiegi...

Miałem podobny przypadek kilka lat temu, zgłoszenie do drogówki, po kilkunastu dniach bezproblemowo pismo z danymi właściciela i nr polisy...

To też zależy od samego sprawcy: mój np. po stuknięciu mnie pojechał schować się do yamki :phi:  więc patrol zlokalizował go w 30 minut.

Do godziny miałem jego dane, a koleś pomógł policjantom i pokazał filmik ze swojej kamerki... :oki:  to się nazywa postawa obywatelska ;l

Napisano

Wiesz... "mój" też stał 50m od centrum wydarzeń.

Dokumentacja w postaci kilku zdjęć mojego lakieru na jego zderzaku, + nr gsm do świadka.

Tylko to była niedziela, mnie się spieszyło na kolejne zajęcia (teren politechniki), chciałem być miły i dobry i zostawiłem mu kartkę za wycieraczką... A, że się nie raczył odezwać to dzień później po prostu odwiedziłem siedzibę policji drogowej :P

Napisano

Zara zara wystarczy Ci tylko numer polisy. Nie musisz wiedziec kto kierowal. Zglaszasz z OC sprawcy w tym czasie TU dzwoni do wlasciciela zeby potwierdzic. Nie zgadza sie to sprawa w sadzie IMO. No ale jak sa swiadkowie to sprawa wygrana. Wiadomo, ze jakby mi policja przed drzwiami stala to bym nie otworzyl bo pamietalbym, ze komus samochod uszkodzilem.

Napisano

Ze dwa lata temu byłem świadkiem takiego parkingowego "uszkodzenia" wraz z ucieczką z miejsca wypadku.

Zdążyłem zrobić zdjęcie telefonem niestety nie wyszło zbyt wyraźnie, jednak policji z numerów widocznych na zdjęciu XX XXX?X udało się ustalić właściciela pojazdu.

Wystarczyły takie dane jak marka samochodu i kolor (przybliżony). Po tygodniu dostałem wezwanie na przesłuchanie. Później zapomniałem o sprawie.

Po półtora roku przyszło wezwanie na rozprawę - sprawca zdarzenia przyznał się. Skończyło się bez moich zeznań.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zgłosić popełnienie przestępstwa zniszczenia mienia.

Napisano

Ze dwa lata temu byłem świadkiem takiego parkingowego "uszkodzenia" wraz z ucieczką z miejsca wypadku.

Zdążyłem zrobić zdjęcie telefonem niestety nie wyszło zbyt wyraźnie, jednak policji z numerów widocznych na zdjęciu XX XXX?X udało się ustalić właściciela pojazdu.

Wystarczyły takie dane jak marka samochodu i kolor (przybliżony). Po tygodniu dostałem wezwanie na przesłuchanie. Później zapomniałem o sprawie.

Po półtora roku przyszło wezwanie na rozprawę - sprawca zdarzenia przyznał się. Skończyło się bez moich zeznań.

BrawoTy+