Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaz 1/16 - 51 marek, totalne rozwarstwienie rynku - czyli sprzedaz u mnie na wsi ...

Featured Replies

Napisano

A wiec tak ... 84,373 nowych aut sprzedanych w 1/2016 ..

SUV juz ma total 39.2 % calego rynku,

Toyota zrobila to co zawsze, przyszla pierwsza ... :ok:

VAG mial spadek 1.3%, ale glownie dzieki Amarok - $38k postawienie na ulice to mu sie udalo...

Kraje wyklepania ida tak:

1.Japan - 25,502

2. Thailand - 19,295

3.Korea - 9,699

4.Deutchland uber Alles - 6,638

5.Oz 4,156

6.US 4,003

7.Mother England - 3,048

10 Top Modeli za 1/2016

Top models for January 2016

1. Mazda 3 — 3,722 (down 4.6 per cent)

Mazda3-sedan_2014_650pix.jpg

2.Toyota Corolla — 2,758 (down 20.6 per cent)

1448327046840.jpg

3. Ford Ranger — 2418 (up 35.5 per cent)

rr-front-876-thf.jpg

4. Toyota HiLux — 2341 (up 0.4 per cent)

12080239_1040457435995110_92223639069406

5.Hyundai Tucson — 2065 (new to market)

2016_hyundai_tucson_australia_01.jpg

6.Hyundai i30 — 1852 (down 11.5 per cent)

hyundai-i30-sr-auto-2.jpg

7.Mazda CX-5 — 1750 (up 3 per cent)

2015_mazda_cx_5_update_australia_01-0120

8.Volkswagen Golf 1692 (up 8.5 per cent)

cd4708373028307909481.jpg

9.Holden Colorado — 1691 (up 9.6 per cent)

2513905_1.jpg

10.Nissan Navara — 1670 (up 60.6 per cent).

2015-nissan-navara-st-x-V-volkswagen-ama

1 Toyota 12,453

2 Mazda 10,016

3 Hyundai 7,001

4 Holden 6,824

5 Nissan 5,563

6 Ford 5,504

7 Mitsubishi 5,007

8 Volkswagen 4,341

9 Subaru 3,405

10 Kia 3,116

11 Mercedes-Benz 3,099

12 Honda 2,898

13 Audi 2,142

14 BMW 2,075

15 Suzuki 1,642

16 Isuzu Ute 1,384

17 Jeep 1,268

18 Land Rover 1,173

19 Renault 718

20 Lexus 635

21 Porsche 490

22 Volvo Car 475

23 Skoda 315

24 Peugeot 313

25 MINI 263

26 Fiat 169

27 Jaguar 165

28 LDV 108

29 Citroen 72

30 Foton Light 67

31 Fiat Professional 64

32 Alfa Romeo 62

33 Chrysler 55

34 Ssangyong 44

35 Infiniti 38

36 Maserati 36

37 Dodge 29

38 RAM 23

39 Lamborghini 22

40 Proton 20

\

41 Ferrari 13

42 Aston Martin 12

43 McLaren 5

44 Bentley 4

45 Lotus 4

46 Chery 3

47 Caterham 1

48 Morgan 1

49 Great Wall 0

50 Rolls-Royce 0

51 Smart 0

Napisano

Chiny miały rosnąć a padły. 

Napisano
  • Autor

Jakie u Was opinie o Mazdzie 3?

Rozwazam ten woz jako nastepce Cruze ...

Jesli zauwazysz Ze Mazda nie sprzedaje do fleet - znaczy nie oferuje discount, to praktycznie masz 98% sprzedazy miesiac w miesiac ktora idzie do priv Luda. Mazda 3 Sie we fleet nie widzi.

Afaik byly problemy z delikatnym lakierem w poprzedniej generacji, halas z opon.

1 poprawili ale Dalej jest delikatny.

2 tez poprawili ale Dalej jest glosniej niz konkurencje.

3 ta generacja miala na poczatku problem z entertainment system, upgrade to zalatwil ale lud narzekal.

4 q wykleoania dobra, na forum Mazda nikt nie narzekal. Ditto materialy dobre. Wielu ocenialo to wyzej niz BMW za 1/2 ceny.

5 2.5l Skyactive jest swietna. 2.0 l tez nie zly ale nie tak dobry jak 2.5l Podobno Widac roznice, nie Wiem - tylko 2.5l jezdzilem.

6. Stara generacja z pierwszych Lat produkcji -10lat plus pokazuje rdze. Potem Juz nie.

7. I siebie kupil bym w ciemno jesli bym make auto miejskie kupowal, nie Corolla, nie golf ale wlasnie 3.

U ciebie - nie Wiem, trzeba by zobaczyc co lud Ze sniegiem mowi...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
  • Autor

Chiny miały rosnąć a padły.

LDV l, Foton... Great Wall - wojna w sadzie miedzy importers a fabryka.

Product maja. Haval przyszedl w tym Roku ale imvho za drogi mimo Ze imvho opini q wyklepania bardzo Dobra ...

edd4dc9ebb43cacf9a25c2307d3e4fd4.jpg

Napewno China sprawila jedno Ze kazda inna Marka Sie stake de facto tansza. Pomysl Ze Corolla kosztuje tyle Samo jak Ja kupowalem 14 Lat temu -$19,990 a I inflation a zarobki, wyposazenie, czegos I wam w EU zycze [emoji106]

Napisano

Ja kupuje auta na okolo 5 lat i interesuje mnie by w tym czasie bylo niezawodne.

Po wycofaniu koreanskiego Chevroleta rozwazam albo Auris albo 3. Auris u nas nie ma silnikow. Za to 3 z motorem 2.0 jest w akceptowalnej cenie.

Najbardziej marwi rdza, ktora moze pojawic sie, gdy uzytkowac Mazde na naszych solonych zima drogach.

Napisano
  • Autor

Ja kupuje auta na okolo 5 lat i interesuje mnie by w tym czasie bylo niezawodne.

Po wycofaniu koreanskiego Chevroleta rozwazam albo Auris albo 3. Auris u nas nie ma silnikow. Za to 3 z motorem 2.0 jest w akceptowalnej cenie.

Najbardziej marwi rdza, ktora moze pojawic sie, gdy uzytkowac Mazde na naszych solonych zima drogach.

Powiem Ci tak, kupilem w zeszkym Roku Mazda do tluczenia do pracy...

Made in Thailand, Widac roznice miedzy Made in Japan w wyklepaniu... [emoji848]

63k km w 1/2 roku bez problemu. Az tu nagle jade na rondzie slusze boom [emoji379] I... auto staje. P, wrzucam, D - nope, wrzucam S, nope, Wrzucam R ... a jedzie [emoji106][emoji16]

Service, skrzynia kaputt, na service.... Z problemami tylko ... same jak moj BT50 - problemy takie same lub electryka.

Mazda 6 nope, M 3 - nope, ...

Poszperalem na forum Mazda I Oz I nie tak powszechne jak DSG ale napewno Mazda Bt50 la problem Ze swoom 3.2l 5cyl Diesel. I Nm idaca na skrzynie...

Obsluga, swietna, auta nie mieli- sciagneli Nowa BT50 z placu, zarejstrowali, I 1h pozniej dostalem nowe auto....

Wiec jestem wstanie forum wierzyc, ale zobacze co o 3 pisZa.

Na 5 Lat u mnie wzialbym bez zadtonowienia, u ciebie jak mowie- nie Wiem.... i30?

Napisano

Tez biore jeszcze pod uwage Kia/ Hunday, ale obecnie juz nie maja tak dobrych cen jak kiedys.

Do tego brak jakichkolwiek sensownych silnikow w ofercie...

Pomijam juz fakt, ze skorzana kierownica zaczyna sie od wersji L ;l

Napisano

jaki przebieg zrobisz przez te 5 lat? Jeśli nie jakiś dramatycznie duży, to każde auto przez ten czas będzie w miarę niezawodne, jeżeli nie trafisz jakiegoś felernego egzemplarza. Ja bym przy takich założeniach nie kierował się domniemaną niezawodnością, tylko kupił samochód, który mi się najbardziej podoba i najlepiej jeździ w założonym budżecie. I z najdłuższą gwarancją.

Mnie ta trójka nie za bardzo się widzi. Wygląda ładnie, środek też ładny, ale prowadzi się nijako i nie jest najlpiej wyciszona, silnik 2.0 to zwykła wolnossąca trochę przymulona jednostka, a nie żadne super hiper sky activ kodo zoom zoom czy jak oni to teraz nazywają ;]

Napisano

Robie ponad 25 tys. km rocznie.

Mam obecnie wolnossacy silnik 1.8 140 KM i nie narzekam. Od Mazdy oczekuje komfortu nie gorszego, jak w Cruze.

W odwodzie zostaje Astra :)

to przez 5 lat zrobisz około 120 tys. Widzisz, ja mam silnik turbo 1.4, jeździ to 3x przyjemniej niż wolnossący, nawet ten 2.0 w maździe. Przebieg 150 tys. km i nic z silnikiem, czy osprzętem się nie działo. Nie miałem w związku z tym żadnych dodatkowych kosztów. Turbo oryginalne, sprzęgło, dwumas itd. A dla mnie na komfort jazdy wplywa przede wszystkim elastyczność i odczuwalna dynamika silnika. Nie warto kierować się domniemaną awaryjnością. Dziś popsuć się może wszystko, ja bym kupował takie auto, żeby mi się najlepiej nim jeździło w założonym budżecie i nie patrzył na markę

Napisano

Robie ponad 25 tys. km rocznie.

Mam obecnie wolnossacy silnik 1.8 140 KM i nie narzekam. Od Mazdy oczekuje komfortu nie gorszego, jak w Cruze.

W odwodzie zostaje Astra :)

Nowa Astra wyglada calkiem sensownie, ceny tez nie sa z sufitu :ok:

Napisano

jeździ to 3x przyjemniej niż wolnossący, nawet ten 2.0 w maździe.

Znaczy jeździłeś taką Mazdą?

Napisano

Znaczy jeździłeś taką Mazdą?

Tak. 2.0 120KM.

Napisano
  • Autor

Tez biore jeszcze pod uwage Kia/ Hunday, ale obecnie juz nie maja tak dobrych cen jak kiedys.

Od lat kupuje Toyota i tak widze powolny a to powolny upadek Q, moze nie poskladania i rozwiazan technicznych ale plastiku napewno ...

Nawet z moim Gold Discount na Toyota (czylu de facto moja cena wyjsciowa do negocjacji jest jak fleet z 200-1,000 aut) ... i naprawde dobrym lokalnym dealer, roznica miedzy Mazda BT-50 a HiLux byla ponad $12k ... - za taczki do pracy...  :facepalm:

O.K. pojmuje nowy model, i rzut ludzi na "neu/new/nowy" ach och, ale FFS oba auta sa wyklepane w Thailand ...

Teraz, jak uwazam, ze GM-Daewoo bylo naprawde porazka - nie Daewoo - GM-D, a potem GM-Korea - przez ciagle ciecie kosztow i wpierdz... sily roboczej w ich lokalnych fabrykach, tak jestem pelen podziwu dla Hyundai i tego co dokonali....

Ergo, prubuje powiedziec, ze np bylem bliski kupienia Genesis a nie Lexus, ale jesli tyko Hyundai by mial dzis cos jak HiLux lub  Tundra to bardziej bym poszedl po Hyundai niz Toyota ... :hmm:

Teraz, nie wiem, czy te Made in Slovakia beda takie same, ale nie mam zadnego problemu z kupieniem Hyundai dzis ponad Toyota ...

Czasy sie zmieniaja... :hmm:

Napisano
  • Autor

silnik 2.0 to zwykła wolnossąca trochę przymulona jednostka,

ale to jest IMVHO zaleta, lepsze to niz jakies 1.4l z Turbo - nie dlatego, ze lepiej/zle jezdzi - dlatego, ze jest prostsze - znaczy ze cos padnie mniejsze ryzyko ...

Napisano

ale to jest IMVHO zaleta, lepsze to niz jakies 1.4l z Turbo - nie dlatego, ze lepiej/zle jezdzi - dlatego, ze jest prostsze - znaczy ze cos padnie mniejsze ryzyko ...

To jest mit. Są skomplikowane silniki gdzie wszystko gra, a są producenci potrafiący zrobić fakap nawet w stosunkowo prostej konstrukcji. Zresztą silnik nie jest IMO już kluczowym elementem. W nowoczesnych autach jest tyle elementów do zepsucia że silnik potrafi zejść na drugi plan.

Np. w Craptivach w EU psuł się wyświetlacz nawigacji. Zamienników brak a za nowy w ASO chcieli 10k.

Napisano

to wszystko zależy OZI jakie masz wymagania co do samochodu i jakie robisz przebiegi

Napisano
  • Autor

To jest mit. Są skomplikowane silniki gdzie wszystko gra, a są producenci potrafiący zrobić fakap nawet w stosunkowo prostej konstrukcji. Zresztą silnik nie jest IMO już kluczowym elementem. W nowoczesnych autach jest tyle elementów do zepsucia że silnik potrafi zejść na drugi plan.

Np. w Craptivach w EU psuł się wyświetlacz nawigacji. Zamienników brak a za nowy w ASO chcieli 10k.

i tak i nie, 4.0l V6 Toyota jest nie do zarzniecia - wiec co mowie, bo jestem na 3cim jako klient. Ba... spotkalem kiedys swojego starego HiLux - na farmie teraz (wtedy jezdzil) 436k km jak go widzialem, czyli ponad 200k km zrobil ... i facet mowil, ze nic, olej, benzyna, olej, benzyna .. nudne...

u1knKvl.jpg

TOKYO—Saying it was simply time for drivers to move on, Toyota Motor Corp. issued a recall of its entire 1993 Camry model line Wednesday due to the fact that its owners really should have bought something new by now. “We understand that the 1993 Camry was tremendously dependable, but, honestly, there’s just no excuse for driving a 22-year-old car at this point,” said Toyota spokesman Haruki Kinoshita, adding that, with all the advances in automotive technology that have taken place, no one really had any business driving a vehicle for more than two decades. “We’re not saying you have to buy a new 2015 Camry or splurge on a flashy new hybrid, or even that your new car has to be a Toyota at all. But the bottom line is that you need to start fresh, however you choose to do so.” While Toyota is reportedly confining its recall to the 1993 Camry, it also issued a warning to owners of 1994 to 1998 models alerting them to the fact that they were really starting to push it.

Ale fakt, ze silnik potrafi zejsc na drugi plan ... 6 dni jak kolega bierze VW do sadu za Golf R ..  zobaczymy co sedzie powie, na f..k 30% elektroniki ...

A sa jakies elementy w Craptiva ktore nie padaly? :hehe:

Napisano
  • Autor

to wszystko zależy OZI jakie masz wymagania co do samochodu i jakie robisz przebiegi

zgoda, ale poweidzmy sobie szczerze, ze jesli auto to twoje narzedzie pracy i kazdy dzien kosztuje cie powiedzmy ... duzo $$$ jak stoi - to patrzenie na bezawaryjnosc idzie na punkt 1... a jak nie na pierwszy to znow na 1 ...

Ergo, wspomnianej Mazda pozbylem sie w tydzien po naprawie ... i wzialem swoja stara Toyota ...

Ale jest jak mowisz, kazdy ma inne wymagania ... i nie da sie wszystkich do jednego auta sprowadzic - bo by to bylo nudne ;)

Napisano

To jest mit.

EU jest jedynym miejscem, gdzie tak kochają diesle i turbopierdziawki. Myślisz że EU ma racje a pozostały świat się myli?

Napisano

zgoda, ale poweidzmy sobie szczerze, ze jesli auto to twoje narzedzie pracy i kazdy dzien kosztuje cie powiedzmy ... duzo $$$ jak stoi - to patrzenie na bezawaryjnosc idzie na punkt 1... a jak nie na pierwszy to znow na 1 ...

Nawet jak nie jest narzędziem pracy to awarie są irytujące.

Napisano

EU jest jedynym miejscem, gdzie tak kochają diesle i turbopierdziawki. Myślisz że EU ma racje a pozostały świat się myli?

Myślę że awaryjność nie ma tu nic do rzeczy.

Napisano

i tak i nie, 4.0l V6 Toyota jest nie do zarzniecia - wiec co mowie, bo jestem na 3cim jako klient. Ba... spotkalem kiedys swojego starego HiLux - na farmie teraz (wtedy jezdzil) 436k km jak go widzialem, czyli ponad 200k km zrobil ... i facet mowil, ze nic, olej, benzyna, olej, benzyna .. nudne...

Mało kto planuje auto na 400kkm. W EU to ok. 100-200kkm. A tyle to każde auto bez wad fabrycznych pojeździ. Częściej się na tym dystansie będą psuły inne elementy niż akurat silnik.

Ale fakt, ze silnik potrafi zejsc na drugi plan ... 6 dni jak kolega bierze VW do sadu za Golf R ..  zobaczymy co sedzie powie, na f..k 30% elektroniki ...

Właśnie.

A sa jakies elementy w Craptiva ktore nie padaly?

U nas tylko te wyświetlacze.  ;]

Napisano

Myślę że awaryjność nie ma tu nic do rzeczy.

Myślę że ma bardzo dużo. Kto by nie chciał świetnie jeżdżącego i mało palącego samochodu. A jednak świat nie chce.

Napisano

Myślę że ma bardzo dużo. Kto by nie chciał świetnie jeżdżącego i mało palącego samochodu. A jednak świat nie chce.

Bo na świecie one ani świetnie nie jeżdżą ani mało nie palą. A nie dlatego że się psują.

Napisano

Bo na świecie one ani świetnie nie jeżdżą ani mało nie palą. A nie dlatego że się psują.

Twoje TDi czy pierdziawka Maro jeździ lepiej i mniej pali od V6 w starym Sportagu. Myślisz że ktoś by je kupił?