Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różne dane adresowe w DO i PJ

Featured Replies

Napisano

Czy obecnie grozi jakaś kara dla kierowcy, który w dowodzie osobistym i prawie jazdy ma różne adresy zameldowania, w sensie aktualny adres jest w DO a nieaktualny w PJ? 

Napisano

Czy obecnie grozi jakaś kara dla kierowcy, który w dowodzie osobistym i prawie jazdy ma różne adresy zameldowania, w sensie aktualny adres jest w DO a nieaktualny w PJ? 

A po co chcesz pokazywac DO w takiej sytuacji? ;]

Napisano
  • Autor

Nie muszę pokazywać, ale w CEPIKU adres zameldowania będzie inny niż w PJ, które pokazać raczej trzeba.

Napisano

teraz nie ma obowiązku meldunkowego, to nie wiem jak jest, ale kiedyś można było dostać mandat i nawet mogli zatrzymać pj za nieaktualne dane

Napisano
  • Autor

teraz nie ma obowiązku meldunkowego, to nie wiem jak jest, ale kiedyś można było dostać mandat i nawet mogli zatrzymać pj za nieaktualne dane

Jak było kiedyś to wiem i ja, pytanie jak jest obecnie.

Napisano

PJ wydaje organ właściwy ze względu na miejsce zamieszkania, nie zameldowania.

Napisano
  • Autor

PJ wydaje organ właściwy ze względu na miejsce zamieszkania, nie zameldowania.

Czyli  do rzeczy: mam dwa różne adresy w PJ i DO. Co mi może zrobić policmajster?

Napisano

Czyli  do rzeczy: mam dwa różne adresy w PJ i DO. Co mi może zrobić policmajster?

Na 48h można każdego.

Napisano

Adres w DO może być już nieaktualny. Teraz jeśli zmienisz adres zameldowania nie wymieniają Tobie dowodu... a to dlatego, że nowe DO tego adresu nie mają i DO w tej chwili nie potwierdza już adresu. Z kilkoma takimi dokumentami się już spotkałem, w tym mojej żony. W urzędzie dowiedziała się, że zmiana adresu nie wymusza zmiany DO, a jeśli chce nowy to stary musi "zgubić".

Napisano

W nowych dowodach osobistych już nie ma adresu

Powiedzmy że dowód rejestracyjny na adres rodziców i tablice z tamtego rejonu

Prawo Jazdy zagraniczne  ;] oczywiście z baaaardzo dalekim adresem.

U mnie w okolicy mam kontrole na dmuchanie przynajmniej raz na dwa tygodnie. Dokumenty sprawdzają co chwile i od dwóch lat ani słowa nic nam nie powiedzieli że ich "coś boli".

A i w tym wariancie nie dostajesz punktów ale mandaty są tylko gotówkowe  :oki:

Napisano

Mam tak od 2009 r. I jeszcze nikt sie o to nie czepnal

Napisano

Przez weekend machnęli ustawę i znieśli ? Bo jeszcze niedawno mówili że zostaje: http://di.com.pl/nowy-rzad-nie-zniesie-obowiazku-meldunkowego-53802

Niezgodność danych nie jest podstawą do zatrzymania PJ.

ok, nie wiedziałem, ze obowiązek jest nadal.

ale co do niezgodności danych- ja miałem taką sytuację. nie chciałem przyjąć mandatu, bo uznałem, ze w jednym dokumencie jest adres właściwy, a wtedy Policjant, ze zatrzymuje mi prawko, bo on nie wie, który to dokument jest właściwy, i nie wie, który podać w protokole do sądu?

Napisano

A co jak mam nieaktualne od września nazwisko w dowodzie rejestracyjnym... ? Czekam aż się przegląd skończy, bo mi się i tak skończyło miejsce w dowodzie. Poza tym zmiana nazwiska w dowodzie rejestracyjnym w WK w Ostrowcu Świętokrzyskim jest znacznie trudniejsza, niż przerejestrowanie samochodu w Bydgoszczy, więc po prostu przerejestruję... a niby to jeden kraj jest.