Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Utrudnianie ruchu

Featured Replies

Napisano

Tak od jakiegoś czasu zastanawiam się dlaczego u nas w kraju Policja nie karze za utrudnianie ruchu. Sporo część korków w miastach jest spowodowane przez wypadki, kontrole czy awarie. Z moich obserwacji wynika, że ruch byłby znacznie płynniejszy gbyby nie chęć pogapienia się czy nawet zrobienia zdjęcia :facepalm: .

Jakiś czas temu był wypadek na Trasie Łazienkowskiej na lewym pasie. Gość z prawego przede mną się zatrzymał, żeby sobie pogapić się 8] , odjechał jak mu zasłoniłem widok, będą na środkowym pasie, gapiąc się na niego - był zmieszany :zgryz: . Nie rozumiem co jest w tym ciekawego w szczególności, że czasami to dla kogoś tragedia. Czasem korek nawet potrafi być w drugą stronę, bo wszyscy muszą zwolnić czy zatrzymać się, żeby pogapić się, bywają też przez to kolizje.

Swego czasu jechałem w podobnym korku z kolegą, który niedawno sprowadził się z US. Jak mówił tam często jeden :milicja:  załatwia sprawę a drugi stoi dalej i wyłapuje gapiów nagradzając ich mandatem za utrudniania ruchu.

U nas chyba jest za to paragraf oraz mandat, nie rozumiem, dlaczego policja tego nie egzekwuje :hmm:

Przykład który dzisiaj znalazłem na GW:

http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/10,88291,19652806,tak-wygladal-poscig-z-bmw-mamy-nagranie.html

na filmiku widać, jak policjantka pogania lizakiem zatrzymujące się samochody, gdyby ich ukarać - nawet kontolą i pouczeniem, może następnym razem by nie ograniczali tak ruchu.

Napisano

Jakby zaczęli karać to dopiero by sie korek zrobił.

Allah Jahve Amen Alleluja Tortellini!

Napisano

To mnie bardziej wkurza jak kierowcy nie używają kierunkowskazów, w szczególności w mieście. Człowiek stoi na skrzyżowaniu i czeka aż ktoś przejedzie, lecz nagle okazuje się ze ktoś bez kierunków lub w momencie skrętu je włącza i wjeżdża w naszą ulicè

Napisano

Jak ma karac, jak sama czesto utrudnia ten ruch.

Potrafia wlepiac mandat na srodku skrzyzowania, ronda (i nie chodzi mi tu a sama wyspe srodkowa) czy jednym z 2 pasow ruchu w godzinach szczytu, gdzie kilka/kilkanascie metrow dalej jest zatoczka/wysepka czy zjazd w boczna uliczke z 0 ruchem.

Napisano
  • Autor

To mnie bardziej wkurza jak kierowcy nie używają kierunkowskazów, w szczególności w mieście. Człowiek stoi na skrzyżowaniu i czeka aż ktoś przejedzie, lecz nagle okazuje się ze ktoś bez kierunków lub w momencie skrętu je włącza i wjeżdża w naszą ulicè

to jest chamstwo i w sumie też złamanie przepisów, ale prze takiego kogoś tracisz kilka-kilkanaście sekund, przez iluś tam gapiów potrafisz stracić godzinę.

Napisano
  • Autor

Jak ma karac, jak sama czesto utrudnia ten ruch.

Potrafia wlepiac mandat na srodku skrzyzowania, ronda (i nie chodzi mi tu a sama wyspe srodkowa) czy jednym z 2 pasow ruchu w godzinach szczytu, gdzie kilka/kilkanascie metrow dalej jest zatoczka/wysepka czy zjazd w boczna uliczke z 0 ruchem.

IMHO tak było dawno temu, dawno nie widziałem takiej sytuacji o której piszesz, zazwyczaj robią to z głową, bo stawkę może być ich życie. Jednakże oczywiście to tak jak z parkowaniem, też potrafią zaparkować radiowóz na zakazie i jak najbardziej nie jest to dobry przykład do naśladowania.

Napisano

IMHO tak było dawno temu, dawno nie widziałem takiej sytuacji o której piszesz, zazwyczaj robią to z głową, bo stawkę może być ich życie. Jednakże oczywiście to tak jak z parkowaniem, też potrafią zaparkować radiowóz na zakazie i jak najbardziej nie jest to dobry przykład do naśladowania.

Prawie codziennie widze, ze nie potrafia robic tego z glowa, przynajmniej w BI.

Napisano

Tak od jakiegoś czasu zastanawiam się dlaczego u nas w kraju Policja nie karze za utrudnianie ruchu.

Też się zastanawwiam... Jak wyjeżdzam z domu to po 300 metrach mam pierwsze swiatła na dwupasmówce... - zielone pali sie ok 25  sekund i w tym czasie przejeżdza ok 15 aut na kazdym pasie.... - po kilometrze sa drugie swiatła i teoretycznie jak jedzie się 50-60 km/h dojeżdza sie na zielonym...

Ale dzisiaj( i czesto) jakis debil zatrzymał sie przed pierwszym przejściem zmuszając samotnego pieszego do przejścia mimo iz było widac ze człowiek chce poczekac bo nie jest takim kretynem zeby ...

1. Zatrzymywac dwie kolumny po 15 aut każda

2. doskonale wie ze po 20 sekundach jezdnia bedzie  pusta i przez prawie minutę i przejdzie bez problemu

3. wie ze wg PRD w takiej sytuacji nie ma pierwszeństwa..

4. nie jest samobójca żeby wchodzic na wielopasmową jezdnie mimo ze kierowca skody go puszcza - bo po co ryzykować  że na drugim pasie się ktos nie zatrzyma...

I takich debili za kierownica nalezy karać...

Napisano

2. doskonale wie ze po 20 sekundach jezdnia bedzie  pusta i przez prawie minutę i przejdzie bez problemu

Teraz jest trendi być europejskim. Jeżeli jesteś ostatni w kolumnie i pieszy przepuszczał wszystkich, to w dobrym tonie jest zatrzymać się i poczekać aż przejdzie. Zanim pieszy się zorientuje, że ma do czynienia z europejskim kierowcą, mijają często długie chwile. Nic to, że przeszedłby szybciej, gdyby ostatni pojazd w kolumnie po prostu przejechał - europejskość rulez.

Napisano

Teraz jest trendi być europejskim.

Do tego emisja gazów przez ruszajaca kolumne aut jest bezcenna dla srodkowiska...

Napisano

Też się zastanawwiam... Jak wyjeżdzam z domu to po 300 metrach mam pierwsze swiatła na dwupasmówce... - zielone pali sie ok 25  sekund i w tym czasie przejeżdza ok 15 aut na kazdym pasie.... - po kilometrze sa drugie swiatła i teoretycznie jak jedzie się 50-60 km/h dojeżdza sie na zielonym...

Ale dzisiaj( i czesto) jakis debil zatrzymał sie przed pierwszym przejściem zmuszając samotnego pieszego do przejścia mimo iz było widac ze człowiek chce poczekac bo nie jest takim kretynem zeby ...

1. Zatrzymywac dwie kolumny po 15 aut każda

3. wie ze wg PRD w takiej sytuacji nie ma pierwszeństwa..

4. nie jest samobójca żeby wchodzic na wielopasmową jezdnie mimo ze kierowca skody go puszcza - bo po co ryzykować  że na drugim pasie się ktos nie zatrzyma...

I takich debili za kierownica nalezy karać...

Straszne, przez to wszystko byles o 1min i 20 sekund pozniej w pracy ;]

Napisano

Straszne, przez to wszystko byles o 1min i 20 sekund pozniej w pracy ;]

Gdyby nie emotikon to sadzilbym że kompletnie nie zrozumialeś...