Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Suzuki Alto

Featured Replies

Napisano

o taki:

1326505931-suzuki-alto-ii-11-16v-42187.j

2010r. 1.0 benzyna, 31kkm przebiegu. Czy ten model ma jakieś słabe strony, jak z podatnością na rdzę, dostępnością części zamiennych?

Napisano

Tak, całe to auto to słaba strona. Widziałeś to na żywo?

Napisano
  • Autor

nie muszę, to nie dla mnie. Szwagier chce kupić, więc strona estetyczna zupełnie mnie nie obchodzi. Autko ma być do miasta na krótkie trasy. Martwi mnie sprawa korozji i dostępności części.

Napisano

nie muszę, to nie dla mnie. Szwagier chce kupić, więc strona estetyczna zupełnie mnie nie obchodzi. Autko ma być do miasta na krótkie trasy. Martwi mnie sprawa korozji i dostępności części.

Auto z Indii. Nie wiem jak korozja, ale wyglada na nieco plastikowe. Opinie ma niezle, podobno bardzo malo pali, bo Splash z tym silnikiem juz tak malo nie pali.
Napisano

Chciałem jakiś czas temu kupić nowe dla mojej starej. Jak zobaczyłem to w salonie to się przezegnalem i uciekłem.
Napisano

2010r. 1.0 benzyna, 31kkm przebiegu. Czy ten model ma jakieś słabe strony, jak z podatnością na rdzę, dostępnością części zamiennych?

Na EU tez klepane Made in India?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Ot takie auto do wytłuczenia. Na miasto może się nadać. Bagażnika nie ma, ale 4 osoby wejdą. W egzempalrzu, który znam dość dobrze mechanicznie to w sumie nic się nie działo gdzieś do 70-80 kkm. Wtedy sprzęgło się skończyło. Plastiki wewnątrz dociągnęły w niezłym stanie gdzies do 50 kkm. Potem już choćby przycisk od szyb elektrycznych nie zawsze odbijał. Tak jakościowo to takie miejskie toczydełko zaplanowane na jakieś 100 kkm. A no i w sumie to nie zawsze pali na dotyk, na luzie trochę trzęsie (3 cylindry).

ps. Tak na EU też India.

Napisano

Na EU tez klepane Made in India?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tak, wlasnie "wchodzi" Baleno tez z Indii.
Napisano

Ot takie auto do wytłuczenia. Na miasto może się nadać. Bagażnika nie ma, ale 4 osoby wejdą. W egzempalrzu, który znam dość dobrze mechanicznie to w sumie nic się nie działo gdzieś do 70-80 kkm. Wtedy sprzęgło się skończyło. Plastiki wewnątrz dociągnęły w niezłym stanie gdzies do 50 kkm. Potem już choćby przycisk od szyb elektrycznych nie zawsze odbijał. Tak jakościowo to takie miejskie toczydełko zaplanowane na jakieś 100 kkm. A no i w sumie to nie zawsze pali na dotyk, na luzie trochę trzęsie (3 cylindry).

ps. Tak na EU też India.

Z tym nie zawsze pali na dotyk to juz w Suzuki tradycja, bo na forach wszyscy na to narzekaja, choc akurt chyba w Alto inzynieria z Japonii cos kombinowala w softem.

Sprzeglo tez modne, na moj gust wychodzi olewanie polaczone z niewiedza w ASO, ktore sie nie rwie lub nie slyszalo o potrzebie regulacji luzu. W efekcie sprzeglo pracuje w utrudnionych warunkach, co w polaczeni z koniecznoscia dania w gaz, zeby ten silnik ruszyl miejsca wplywa na trwalosc.

Trzasc trzesie, ale za to jak na 3. cylindrowca m w miare normalny dziwek :ok:

Ps. Silnik w alto ma zmienne fazy rozrzadu co daje... 3KM i nieco nizsze spalanie, wobec wersji bez VVT.

Napisano

ps. Tak na EU też India.

kiepsko, Daewoo które mamy od salonu w domu ma 142kkm i 4 kierowców za sobą i sprzęgło org.

Napisano

kiepsko, Daewoo które mamy od salonu w domu ma 142kkm i 4 kierowców za sobą i sprzęgło org.

Na pocieszenie kompletne sprzeglo kosztuje <400zl i to japonskie... takie samo guano jak fabryczne :hehe:
Napisano

tak z ciekawosci-czego oczekiwales po aucie ktore jako nowe kosztowalo 3 wyplaty w UK?

Napisano

a  coś  na  temat autka ?  

Napisano

tak z ciekawosci-czego oczekiwales po aucie ktore jako nowe kosztowalo 3 wyplaty w UK?

Chociaż odrobiny jakości tak jak w c1 czy innym maluchu. 2 wypłaty bo kosztuje 6995 ;)
Napisano
  • Autor

Chociaż odrobiny jakości tak jak w c1 czy innym maluchu. 2 wypłaty bo kosztuje 6995 ;)

priorytetem są niskie koszty eksploatacji, trojaczki c1, 107, aygo znam i tam jest całkiem nieźle. Tego cudaka jeszcze nie widziałem na żywo

Napisano

Jechałem tym z Warszawy do Krakowa. Dramat. Zawieszenie straszne, głośny, niewygodny. Co do trwałości - nie wiem.

Napisano

priorytetem są niskie koszty eksploatacji, trojaczki c1, 107, aygo znam i tam jest całkiem nieźle. Tego cudaka jeszcze nie widziałem na żywo

Aygo też trochę znam, choć od niedawna, więc tyle o nim powiedzieć nie mogę, ale mając do wyboru Aygo i Alto nie zastanawiałbym. Tyle, że Alto jako nowe było chyba zauważalnie tańsze od trojaczków. Jeśli w używkach nie ma takiej różnicy cenowej to i wybór prostszy.

Napisano
  • Autor

A z jakiego powodu nie trojaczki? Albo Twingo ewentualnie?

znaleźli ładny egzemplarz i pytają czy to nie jest jakaś mina

Napisano
  • Autor

Jechałem tym z Warszawy do Krakowa. Dramat. Zawieszenie straszne, głośny, niewygodny. Co do trwałości - nie wiem.

po citroenie c5 to każde auto będzie niewygodne :oki:

Napisano

już nie kosztuje bo od paru lat go nie ma w sprzedaży.a kosztował[przynajmniej u mnie ]5995.więc porownanie go z C1[cena od 7995 ]jest z czapy.no ale 1/4 roznicy w cenie to przecież pikuś ;l

jakieś 2 lata temu gdy wyprzedawali pozostale egzemplarze kolega kupił takie autko swojej córce.jezdzi do dziś i jest zadowolona.nie wie biedna ze jezdzi badziewiem :hehe: ale dla niej ważna jest [jest studentka]bezproblemowa i supertania eksploatacja + gwarancja 3-letnia.

i to jest sedno sprawy-to są auta dla dzieci lub staruszków.lamentowanie ze nie mają jakości to to samo jak niedawne znęcanie się nad Jazzem ze nie ma 150 KM silnika :facepalm:  bo pan z Polski chciałby auto klasy miejskiej z bagażnikiem od Octavii i silnikiem od Accorda Type R.koniecznie za cene rzeczonego Alto.

co do  C1-mialem okazję jechać tym dobrych pare lat temu.miałem wtedy jako drugie auto Atosa-przepaść miedzy C1 a Atosem była straszliwa[na korzyść koreańca rzecz jasna].więc to chyba słaby przykład..

Napisano

No co Ty mówisz, jeszcze w 15r stało pod morisonem z innymi suzuki

Teraz jest jakieś celerio?? Za 6999 ;) tysiąc więcej to może trochę lepsze niż wczesne czinkleczento w Alto

Napisano

po citroenie c5 to każde auto będzie niewygodne :oki:

ale to w porównaniu co aygo czy np pandy jest totalnym syfem

kupiłbym to tylko, jakby było meega okazją cenową

Napisano

No co Ty mówisz, jeszcze w 15r stało pod morisonem z innymi suzuki

Teraz jest jakieś celerio?? Za 6999 ;) tysiąc więcej to może trochę lepsze niż wczesne czinkleczento w Alto

to może był jakiś niedobitek.

wtedy na wyprzedażach były po 5495 ;] 

tak jak mówię-to są auta dla specyficznej grupy klientów.CCC :oki:

rata za takie auto jest poniżej 100 funtów więc łakomy kąsek dla uczniów i emerytów.

Napisano

Możliwe że ostatnie sztuki albo cały 15 mi gdzieś uciekł :O

Jasna sprawa, że to ma odbiorców w pewnych kręgach. Jak już dojezdzasz do i10 20, jazz czy wspomniane Alto to wiadomo, że jedzie nim emeryt i będzie się wlokl.

Napisano

To jest auto do miasta. Czego oczekiwałeś?

Napisano

to może był jakiś niedobitek.

wtedy na wyprzedażach były po 5495 ;]

tak jak mówię-to są auta dla specyficznej grupy klientów.CCC :oki:

rata za takie auto jest poniżej 100 funtów więc łakomy kąsek dla uczniów i emerytów.

Nie wiem jak tam u Was, ale w Pl Alto wypadlo z cennika w 2015. Na miejsce Alto i wczesniej wycofanego Splasha weszlo Celerio. Teraz pojawil sie Baleno i Swift ma zostac przemodelowany na cos pomiedzy Balerionem a Baleronem ;]
Napisano

Nie wiem jak tam u Was, ale w Pl Alto wypadlo z cennika w 2015. Na miejsce Alto i wczesniej wycofanego Splasha weszlo Celerio. Teraz pojawil sie Baleno i Swift ma zostac przemodelowany na cos pomiedzy Balerionem a Baleronem ;]

Dokładnie tak.

Wysłane z mojego XT1032

Napisano

To jest auto do miasta. Czego oczekiwałeś?

Tego co od innych aut tej wielkości: dobrego prowadzenia, bezpieczeństwa, w miarę wygodnej podróży. Tą samą trasę pokonywałem Pandą, C1, Sparkiem, Ka, CitiGo. To suzuki to jakaś pomyłka. 

Napisano

Tego co od innych aut tej wielkości: dobrego prowadzenia, bezpieczeństwa, w miarę wygodnej podróży. 

To nie są cechy samochodu najniższego segmentu

Napisano

Tego co od innych aut tej wielkości: dobrego prowadzenia, bezpieczeństwa, w miarę wygodnej podróży. Tą samą trasę pokonywałem Pandą, C1, Sparkiem, Ka, CitiGo. To suzuki to jakaś pomyłka. 

miałeś jakis wypadek w alto?

bo  nie wiem w jaki inny sposób można być zawiedziony bezpieczeństwem danego auta :hmm:

a porównywanie alto do Ka to już lekka paranoja :hmm:

alto-cena od 5995 funtow

ka-  cena od 8945 funtów

czyli ten drugi jest 50 % droższy. :facepalm:

Napisano
  • Autor

bo  nie wiem w jaki inny sposób można być zawiedziony bezpieczeństwem danego auta :hmm:

alto-cena od 5995 funtow

ka-  cena od 8945 funtów

pokaż mi skąd wzięło Ci się 50% bo chyba czegoś nie rozumiem, albo liczyć nie potrafię

Napisano

pokaż mi skąd wzięło Ci się 50% bo chyba czegoś nie rozumiem, albo liczyć nie potrafię

49.2% dokładnie licząc droższe jest Ka.jak by nie patrzyć to jest to przepaść cenowa.

Wysłane z mojego XT1032

Napisano

To nie są cechy samochodu najniższego segmentu

Jesteś w stanie zrozumiec, że inne, wymienione przeze mnie auta są po prostu lepsze w tych dziedzinach? Po co te nic nie wnoszace komentarze? Gosc pyta o Alto, to wyrazilem swoja opinie. Porownuje je do innych małych aut i twierdze, że to goowno.

A Ty co masz do powiedzenia w temacie Alto?

Napisano

bo nie wiem w jaki inny sposób można być zawiedziony bezpieczeństwem danego auta :hmm:

alto-cena od 5995 funtow

ka- cena od 8945 funtów

Bezpieczeństwo czynne i bierne. Słyszałeś o takich pojęciach ? Hamowanie, trzymanie kierunki jazdy, zachowanie w zakręcie itd.

Napisano

Wsiadac, jezdzic lac benzyne. Problem rdzy w nowym nie wystepuje. A jak wystapi to auto juz bedzie warte czapke sliwek. O awryjnosci wielkiej nie slyszalem. Tanie i badziewne w srodku ale tanie. Czesci dostepne. Do miasta jako tanie wozidlo w sam raz.

Napisano

Bezpieczeństwo czynne i bierne. Słyszałeś o takich pojęciach ? Hamowanie, trzymanie kierunki jazdy, zachowanie w zakręcie itd.

W miescie? A po co to komu turlasz sie w korku rozpedzasz do 60 i to w zupelnosci wystarczy. Mozna i w miescie 160 leciec. Ale wtedy nei alto.

Napisano
  • Autor

wsiedli, pooglądali i odpuścili - szukają czegoś nieco większego. Dzięki  za odpowiedzi i opinie :oki:

Napisano
  • Autor

Jak cos nie co większego do Swifcik byłby idealny ;)

tez im polecałem swifta, ale pewnie kupią jakąś klasę b jak tylko znajda coś wartego zachodu

Napisano

wsiedli, pooglądali i odpuścili - szukają czegoś nieco większego. Dzięki za odpowiedzi i opinie :oki:

Splasha niech obejrza, Pipp twierdzi, ze doskonaly :ok:
Napisano

Splasha niech obejrza, Pipp twierdzi, ze doskonaly :ok:

Ja też mam takie odczucie[emoji106]

Wysłane z mojego XT1032

Napisano

tez im polecałem swifta, ale pewnie kupią jakąś klasę b jak tylko znajda coś wartego zachodu

splash ;] 

lub klon  agila - uwaga  w  agila  sa  silniki opla   

Napisano

splash ;]

lub klon agila - uwaga w agila sa silniki opla

1.0 w Agili jest Opla?
Napisano

1.0 w Agili jest Opla?

wiki  podaje  ze  to ekoflex  

w  pierwszej  gen  tez  opel wkladał swoje  silniki  

Napisano

Moja :piekna: ponad rok temu też stała pod podobnym dylematem, oglądalismy swift-a o ile z przodu z miejscem jest ok tyle z tyłu już kiepsko a bagażnik wielkości cc. Alto też oglądaliśmy, odpadło w przedbiegach za wykonanie, blachy w środku na zewnątrz i itp. W końcu suma sumarum padło na I20 z 2010r 1.2 PB, auto od pierwszego właściciela starszej kobity z przebiegiem ~80kkm. Jak do tej jest zadowolona :ok:

Napisano
  • Autor

Moja :piekna: ponad rok temu też stała pod podobnym dylematem, oglądalismy swift-a o ile z przodu z miejscem jest ok tyle z tyłu już kiepsko a bagażnik wielkości cc. Alto też oglądaliśmy, odpadło w przedbiegach za wykonanie, blachy w środku na zewnątrz i itp. W końcu suma sumarum padło na I20 z 2010r 1.2 PB, auto od pierwszego właściciela starszej kobity z przebiegiem ~80kkm. Jak do tej jest zadowolona :ok:

też na I20 ich namawiam ale jakoś są nie przekonani. Podoba im się za to punto, jest tego całkiem sporo na rynku i pewnie niedługo coś znajdą.