Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prius III generacja do miasta?

Featured Replies

Napisano

Co myślicie o Priusie III generacji? Jazda tylko po mieście, krótkie dystanse. Ostatnio zacząłem się zastanawiać zwłaszcza że ceny III generacji zrobiły się przystępne. Chodzi mi o awaryjność układu hybrydowego i akumulatorów. Poniżej link do przykładowy link do oferty

http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-hybrid-full-alu-kamera-navi-welur-klimatronik-serwis-krakow-ID6yi2fd.html

Napisano

Niezniszczalny, świetny do miasta (super zryw ze startu). Jak nie zależy ci na przyjemności z jazdy to genialny samochód. Zreszta bicie rekordów małego spalania jest tez fajne.

Allah Jahve Amen Alleluja Tortellini!

Napisano

Przy obecnych cenach benzyny gaz w Priusie nie ma sensu. Silnik spalinowy w Priusie jest bardzo trwały bo prawie zawsze kręci sie na niskich obrotach. Trzeba tylko uważać z wymianami oleju na czas. Elektryczne sie praktycznie nie psują. Baterie wytrzymują kilkanaście lat.

Napisano

Tyle ze Insight to epoka kamienia łupanego w porównaniu z Priusem.

Napisano

Niby tak ale jak ma byc glownie do miasta to jest to jakby nie patrzec dobra alternatywa i do tego duuuuuuzo mlodsza

Napisano

Ale ta z ogłoszenia to jest chyba 2 generacja a nie trzecia :)

Napisano

Co myślicie o Priusie III generacji? Jazda tylko po mieście, krótkie dystanse. Ostatnio zacząłem się zastanawiać zwłaszcza że ceny III generacji zrobiły się przystępne. Chodzi mi o awaryjność układu hybrydowego i akumulatorów. Poniżej link do przykładowy link do oferty

http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-hybrid-full-alu-kamera-navi-welur-klimatronik-serwis-krakow-ID6yi2fd.html

To II generacja (2004-2009). III to 2009-2016, weszła właśnie czwarta... I jeśli ktoś uważał, że Prius II jest brzydki, to chyba IV nie widział... :/

Ale do rzeczy - nie psuje się. Tylko tyle i aż tyle...

Na dwie rzeczy trzeba uważać: serwis hamulców i serwis klimy - tylko w kumatym ASO.

Hamulców serwisować praktycznie nie trzeba - bo nie są używane... Klocki miałem po 120kkm zuzyte w 50%... Ale jak trzeba wymienić płyn hamulcowy (i znowu - 10 lat i zawilgocenie wciąż akceptowalne) to tylko ASO.

Podpięcie klimatyzacji nawet to manometru używanego z tradycyjną klimatyzacją zniszczy elektryczny kompresor - śladowe ilości oleju używanego do smarowania powoduje zwarcie.

A poza tym serwis jest prosty - olej i filtry... Warto wymienić płyn chłodniczy inwertera oraz olej w przekładni (na ten też trzeba uważać i kupić ATF WS w ASO Toyoty). Silnik na łańcuchu, który się nie rozciąga. Klima elektryczna. Tylko pompa wody napędzana paskiem - wymiana 15 minut z myciem rąk... 

LPG to średni pomysł - luzy zaworowe regulowane szklankami. Przy zakupie warto dokładnie obejrzeć bagażnik pod kątem stojącej wody... W okolicy słupka C łączenia blach lekko się luzują i woda zamiast kanałami może spływać do bagażnika...

Napisano

Niezniszczalny, świetny do miasta (super zryw ze startu). Jak nie zależy ci na przyjemności z jazdy to genialny samochód. Zreszta bicie rekordów małego spalania jest tez fajne.

W porównaniu do większości padła na rynku ma bardzo fajny rozkład masy - można jechać naprawdę szybko.  :ok: Ale eCVT powoduje, że auto wydaje się dwa razy wolniejsze niż jest w rzeczywistości.

Użytkowo to genialny samochód. 

Napisano

Moze honda insight za ta sama kase kupisz 2-3 lata mlodsza

Insight jest jakieś 10-15 lat technologicznie za Priusem...

Napisano

Przy obecnych cenach benzyny gaz w Priusie nie ma sensu. Silnik spalinowy w Priusie jest bardzo trwały bo prawie zawsze kręci sie na niskich obrotach. Trzeba tylko uważać z wymianami oleju na czas. Elektryczne sie praktycznie nie psują. Baterie wytrzymują kilkanaście lat.

Baterie są długowieczne, bo pracują w dogodnych warunkach. Komputer nigdy nie pozwoli baterii rozładować bądź przeładować... To nie auto 100% elektryczne, gdzie jedziesz tak długo, jak prądu starczy.

Napisano

Prius to genialne auto. Jezdziłem do niedawna II gen, mialem go 4 lata, zero problemow. Lejesz paliwo, wymieniasz olej i filtry i tyle.

Rewelacyjny do jazdy miejsko-podmiejskiej ale na długie trasy też daje radę (robił u mnie za auto rodzinne dla 2+2, wyjazdy wakacyjne latem i zimą po kilka tys km bez najmniejszego problemu, niby nieduzy z zewn ale spory wewn bo rozstaw osi jak w klasie D). 

Tak wiec znaleźć dobry egzemplarz i cieszyć się bezproblemową i tania jazda.

Napisano

kolega toto takie brzydkie ma ( oczywiście kwestia gustu) od kilku lat, dzień w dzień tłucze po 3miejskich ulicach w godzinach szczytu. Dokładnie tą genrację i ten silnik, spalanie na poziomie 4.5 noPB. Z autem absolutnie nic złego się nie dzieje :ok: