Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocieplanie sufitu w garażu

Featured Replies

Napisano

Niedługo zamierzam zabrać sie za ocieplenie sufitu w garażu nad którym jest część mieszkalna, no i rozważam dwie opcje

Styropian albo Multipor

Pytanie, czy styropian na suficie trzeba kołkować? Strop jest monolityczny, z gęstym zbrojeniem, wiercenie w tym nie stanowi przyjemności.

Jak wygląda kładzenie kleju i siatki na przytwierdzonym już do sufitu styropianie?

Przy okazji zapytam jeszcze, co w garażu może wymagać przykręcenia do sufitu? Pytam, bo trzeba o tym pomyśleć przed ociepleniem, żeby później nie przykręcać do styropianu czy innego materiału.

Napisano

Niedługo zamierzam zabrać sie za ocieplenie sufitu w garażu nad którym jest część mieszkalna, no i rozważam dwie opcje

Styropian albo Multipor

A nie myślałeś o stelażach, wełnie i płytach GK?

Przy okazji zapytam jeszcze, co w garażu może wymagać przykręcenia do sufitu? Pytam, bo trzeba o tym pomyśleć przed ociepleniem, żeby później nie przykręcać do styropianu czy innego materiału.

Przykręcenia do sufitu może wymagać np. napęd i prowadnice bramy garażowej, czy jakieś oświetlenie garażu, a poza tym można wymyśleć dużo rzeczy. Znajomy np. trzyma rowery na specjalnym stelażu własnej konstrukcji przykręconym do sufitu. Ale to już są takie wydumki, które zawsze można zrobić inaczej, np. zamontować do ściany

Napisano

Styropian albo Multipor

Pytanie, czy styropian na suficie trzeba kołkować? Strop jest monolityczny, z gęstym zbrojeniem, wiercenie w tym nie stanowi przyjemności.

Jak wygląda kładzenie kleju i siatki na przytwierdzonym już do sufitu styropianie?

Ja mam 10cm przyklejone, dobry klej i siatka załatwia sprawę, tam nie ma działania wiatru. Ja bym nie kombinował tylko wybierał najtansze rozwiązanie, wieć styro, bo i tak dobrze tego nie zrobisz i bedą mostki. Zresztą jak za dobrze zrobisz to będziesz miał zimno w garażu lub bedziesz musiał go ogrzewać co jest trochę bezsensu przy ocieplaniu.

Do sufitu mam jedynie przytweirdzone rury wentylacyjne i reku, który mam w garażu. Za jakiś czas doją lampy. Może jeszcze napęd czy elementy bramy mogą być montowane do sufitu, u mnie napęd jest do konstrukcji przyczepiony.

Napisano

Zresztą jak za dobrze zrobisz to będziesz miał zimno w garażu lub bedziesz musiał go ogrzewać co jest trochę bezsensu przy ocieplaniu.

Tutaj pozwole sie nie zgodzic. Nie robiac ocieplenia w garazu ogrzewasz go caly czas. IMO rozsadniej jest go ocieplic i ogrzewac do zadanej temperatury (powiedzmy 12 stopni), niż nie mieć bezpośredniego wpływu na jego temperature.

Może się okazac, ze chcąc mieć 12 stopni wystarczy wlaczyc ogrzewanie w garażu tylko kilka razy w roku. Majac kiepskie ocieplenie można skonczyc z temperatura w garażu przez caly rok na poziomie 15 stopni. Oczywiście mocno wszystko jest uzależnione od konkretnego budynku, ale według mnie warto odizolować garaz od budynku w miare rozsądnie :)

Napisano

Tutaj pozwole sie nie zgodzic. Nie robiac ocieplenia w garazu ogrzewasz go caly czas. IMO rozsadniej jest go ocieplic i ogrzewac do zadanej temperatury (powiedzmy 12 stopni), niż nie mieć bezpośredniego wpływu na jego temperature.

Może się okazac, ze chcąc mieć 12 stopni wystarczy wlaczyc ogrzewanie w garażu tylko kilka razy w roku. Majac kiepskie ocieplenie można skonczyc z temperatura w garażu przez caly rok na poziomie 15 stopni. Oczywiście mocno wszystko jest uzależnione od konkretnego budynku, ale według mnie warto odizolować garaz od budynku w miare rozsądnie :)

Ja nie mówię, żeby nie robić docieplenia wcale (oczywiście zakładając, że garaż jest w bryle i docieplony razem z całym domem), ale trzeba to zrobić z głową i bezsensu pchać tam dużo, drogich materiałów. Ja mam tylko 5cm styro na dwóch ścianach, które są wspólne z częścią mieszkalną i jest idealnie. Temp zwykle zimą 6-12C, min przy -22C i wyjeżdzie gdzie w domu było 18C tam było 1C. Garaż nie jest ogrzewany, grzeje go ciepło które przenika przez ściany (25cm ceramika +5cm styro) a temp musi być + z racji wody.

U rodziców garaż na 1 aut, ok 1m zagłębiony pon poziomu terenu, izolacji pomiędzy domem a garażem brak, temp waha się jak u mnie 4 8C zwykle.

Zrobić termos i go ogrzewać tylko po to, żeby samochodom było ciepło czy nie zamarzła woda to strata pieniędzy.

15C w garażu zimą przy budynku murowanym, ocieplonym z zewn to imho nierealne

Napisano

Ja nie mówię, żeby nie robić docieplenia wcale (oczywiście zakładając, że garaż jest w bryle i docieplony razem z całym domem), ale trzeba to zrobić z głową i bezsensu pchać tam dużo, drogich materiałów.

Ale ja tez nie pisałem żeby ocieplac na maxa. Znam jednak sporo osob, które nawet nie pomyslaly o tym, żeby garaz w bryle od srodka ocieplić.. :)

Napisano

Ale ja tez nie pisałem żeby ocieplac na maxa. Znam jednak sporo osob, które nawet nie pomyslaly o tym, żeby garaz w bryle od srodka ocieplić.. :)

bo tak się kiedyś robiło. Ja sam zastanawiałem się długo ile to będzie optimum, z racji nie za dużego garażu chciałem dać jak najmniej i dałem, ale na wszelki wypadek mam wyprowadzone rurki od CO.

Napisano

Styropian albo Multipor

Ja ociepliłem sufit w garażu styropianem 10 cm. Brakło mi czasu i chęci na siatkę i klej. Trzyma się bez problemu. Co prawda to dopiero pół roku ale jakby miało odpaść to by już dawno odpadło. Klej też kupiłem jakiś najtańszy.
Napisano

A nie myślałeś o stelażach, wełnie i płytach GK?

Tylko że przy stelażach będzie niemniej wiercenia niż przy kołkowaniu styropianu.
Napisano

Ja ociepliłem sufit w garażu styropianem 10 cm. Brakło mi czasu i chęci na siatkę i klej. Trzyma się bez problemu. Co prawda to dopiero pół roku ale jakby miało odpaść to by już dawno odpadło. Klej też kupiłem jakiś najtańszy.

Kołkowałeś czy nie?

Napisano
  • Autor

Ocieplenie sufitu i ściany garażu mam w projekcie, nie wiem czy to teraz nie ma wpływu na jakieś audyty energetyczne i inne wynalazki.

Mówicie, że klej i styropian wystarczy - to tak też zrobię - m2 styropianu o grubości 10cm, to jakieś 20 zł, a taki multipor to już ok. 100zł/m;)

O to jaki styropian nie będę pytać, bo w tym przypadku to IHMO bez większego znaczenia, ale jaki klej wybrać? Piankowy czy cementowy?

Napisano

Z doświadczenia wiem że przyklejony styropian na suficie może spaść bez kołkowania ale nie musi.

Można klej położyć na ramkę i w środek z 2 lub trzy placki i docisnąć. Lub na same placki. W sumie tak przyklejony styropian powinien się trzymać, ale do tego dodać jeszcze ciężar siatki i kleju do jej zatopienia to już trochę waży. Zależy jeszcze do czego został ten styro przyklejony. Czy bezpośrednio do betonu lub tynku a może sufit wcześniej został pomalowany wapnem lub emulsją i to ta warstwa może się odparzyć.

Dla pewności dał bym choć po jednym kołku na taflę i spał spokojnie. Bo nikt Ci nie zagwarantuje że bez kołkowania styro będzie się trzymał na 100%.

Tak na chłopski rozum weź do ręki umieszane wiadro kleju do siatki ,zobacz ile to waży i pomyśl jaki ciężar musi utrzymać styro na suficie. Fakt że ten ciężar rozkłada się na kilka metrów ale jak się doda wszystko do kupy to parę kilo wychodzi.

A zakołkowanie sufitu w garażu to raptem z 1h pracy dobrym sds-em i wiertłem. Nie musisz też głęboko wiercić, wystarczy żeby wiertło w beton weszło około 5 cm.

Napisano

styro + piana - szybko latwo i solidnie

mam tak na to siatka klej

ani pol kolka

a klejenie styro zajelo moze z 2h

• 7 miesięcy później...
Napisano

@@majkel - ociepliłeś w końcu? Jestem ciekawy różnicy w temperaturze pomieszczenia nad garażem przed/po - mam taką samą sytuację jak Ty, jedna z sypialni jest nad nieogrzewanym garażem i wyraźnie czuć że podłoga jest zimna a pomieszczenie jest najchłodniejsze w całym domu.

Poprawiłem ocieplenie elewacji (okno jest w tzw koszu dachowym, boki wykończone płytą G-K ale było vardzo mało ocieplenia, upchnąłem tam jeszcze 3 rolki wełny 150mm), ale niewiele się zmieniło. W zeszłym sezonie jakoś się przemęczyłem ale teraz chyba zapodam 10cm styro na kleju plus kołki, a na wiosnę wykończenie jakimś tynkiem.

Napisano
  • Autor

@@majkel - ociepliłeś w końcu? Jestem ciekawy różnicy w temperaturze pomieszczenia nad garażem przed/po - mam taką samą sytuację jak Ty, jedna z sypialni jest nad nieogrzewanym garażem i wyraźnie czuć że podłoga jest zimna a pomieszczenie jest najchłodniejsze w całym domu.

Poprawiłem ocieplenie elewacji (okno jest w tzw koszu dachowym, boki wykończone płytą G-K ale było vardzo mało ocieplenia, upchnąłem tam jeszcze 3 rolki wełny 150mm), ale niewiele się zmieniło. W zeszłym sezonie jakoś się przemęczyłem ale teraz chyba zapodam 10cm styro na kleju plus kołki, a na wiosnę wykończenie jakimś tynkiem.

Jeszcze nie ocieplałem, póki co jedyny styropian mam pod wylewką ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.