Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Garaż z ogrodzniowych płyt betonowych

Featured Replies

Napisano

Znalazłem kilka ofert budowy garażu z ogrodzeniowych płyt betonowych. Na logikę to jak płot tylko zawinięty w prostokąt plus brama. Czy na taki garaż będzie wymagane pozwolenie na budowę, jakiś projekt architekta, etc? Czy w sumie wystarczy tylko nanieść na mapkę, zgłoszenie i stawiać garaż? Poniżej przykładowa fotka. Ja bym chciał docelowo ocieplić i otynkować pod kolor domu.

126803059_4_644x461_garaze-wiaty-hale-bu

Napisano

Co by to nie było, lepiej zgłosić jako budynek gospodarczy - u mnie wystarczyło zgłoszenie i odręczny rysunek budynku na mapce ;]

Gorzej jeśli będziesz chciał budować bliżej, jak 3 m od granicy ...

Napisano

Co by to nie było, lepiej zgłosić jako budynek gospodarczy - u mnie wystarczyło zgłoszenie i odręczny rysunek budynku na mapce ;]

Jak zglosisz budynek, to musisz placic podatek od nieruchomosci.
Napisano

No tak. Ale to jest ewidentnie budynek. Nie wiata. Więc zgłoszenie konieczne. Albo groźba rozbiórki i kary za samowolę budowlaną.

I tak, będzie podatek i to ok. 10x wyższa stawka, niż od domu. Dlatego warto pokombinować z "wbudowaniem" garażu w bryłę budynku - wtedy formalności więcej (przebudowa) ale podatek mniejszy.

Albo postawić wiatę - bez zgłoszenia ani pozwolenia.

Napisano
  • Autor

Wyjdzie mi poniżej 3 metrów od granicy, w sumie na granicy działki, ale zakładam, że sąsiad swój człowiek i nie będzie widział problemów. 

Napisano

Wyjdzie mi poniżej 3 metrów od granicy, w sumie na granicy działki, ale zakładam, że sąsiad swój człowiek i nie będzie widział problemów. 

U mnie poniżej 3 m zgłoszenia nie chcieli przyjąć.

I tak jak koledzy piszą, jak zgłosisz, to potem będziesz płacił podatek ;]

Napisano
  • Autor

U mnie poniżej 3 m zgłoszenia nie chcieli przyjąć.

I tak jak koledzy piszą, jak zgłosisz, to potem będziesz płacił podatek ;]

Mogę nie zgłosić, ale czy nie przyczepią się kiedyś, że samowola i dowalą taką karę, że mi się odechce wszystkiego.

Napisano

Mogę nie zgłosić, ale czy nie przyczepią się kiedyś, że samowola i dowalą taką karę, że mi się odechce wszystkiego.

Może tak być.

Ja dla spokojności zgłosiłem, ale musiałem się odsunąć od granicy na 3 m.

Zadzwoń do swojego Wydziału Architektury w powiecie i popytaj na co trzeba zgłoszenie, na co pozwolenie, a na co niczego nie trzeba.

Napisano

ale zakładam, że sąsiad swój człowiek i nie będzie widział problemów. 

Wiesz: ufać = sprawdzać, więc zapytaj sąsiada, czy ma kłopoty ze wzrokiem... :phi:  może być jak koń i nie widzieć przeszkód :hehe:  albo mieć nadwzroczność i szukać dziury w całym... ;]

Napisano

Sympatyczny i usłużny sąsiad może zostać zamieniony na awanturnika. Wystarczy że zemrze czy sprzeda. Do tego zgoda nie ma tu znaczenia. Co najwyżej kwestia czy zawiadomi kogo (nie)trzeba, czy nie, bo to przepisy definiują co i gdzie można zbudować, co należy zgłosić, a do czego potrzebne pozwolenie. Jeżeli coś jest uzależnione od zgody sąsiada - to w przepisach jest wyraźnie zaznaczone. Zbudowanie budynku czy np. wiaty śmietnikowej nie zależy od zgody sąsiada. Zależy, czy po jego stronie jest to, od czego przepisy uzależniają możliwość budowania przy granicy.

Reasumując stanowiskiem sąsiada nie ma sensu się kierować jeżeli chodzi o prawo (co innego stosunki dobrosąsiedzkie - ale nawet, jak się zgodzi to dalej lepiej trzymać się przepisów).

Napisano

Znalazłem kilka ofert budowy garażu z ogrodzeniowych płyt betonowych. Na logikę to jak płot tylko zawinięty w prostokąt plus brama. Czy na taki garaż będzie wymagane pozwolenie na budowę, jakiś projekt architekta, etc? Czy w sumie wystarczy tylko nanieść na mapkę, zgłoszenie i stawiać garaż? Poniżej przykładowa fotka. Ja bym chciał docelowo ocieplić i otynkować pod kolor domu.

126803059_4_644x461_garaze-wiaty-hale-bu

Popatrz na zadaszenie tego garażu. To nie jest oparte na jakimś tam płocie lecz na solidnych słupach. Płyty ogrodzeniowe służą tylko do wypełnienia przestrzeni między nimi.

Ja bym się wręcz bał to stawiać dopóki konstruktor mi nie przeliczy.

No i to jest regularna budowa normalnego garażu ze wszystkimi konsekwencjami.

Napisano

Reasumując stanowiskiem sąsiada nie ma sensu się kierować jeżeli chodzi o prawo (co innego stosunki dobrosąsiedzkie - ale nawet, jak się zgodzi to dalej lepiej trzymać się przepisów).

Tak też mi mówili u mnie w urzędzie.

Za to, jeśli chciałem postawić 3 m od granicy, mogłem to zrobić na zgłoszenie. Jeśli bliżej, chcieli bym wystąpił o pozwolenie.

No i wszystko, co ma ściany i dach oraz powstaje nie tymczasowo, jest traktowane jako budynek.

Napisano

Popatrz na zadaszenie tego garażu. To nie jest oparte na jakimś tam płocie lecz na solidnych słupach. Płyty ogrodzeniowe służą tylko do wypełnienia przestrzeni między nimi.

Widziałeś kiedyś taki płot na żywo? Chyba nie, bo przecież nawet w zwykłym, niezadaszonym płocie płyty służą jedynie do wypełnienia przestrzeni między słupami ;l

Napisano

Widziałeś kiedyś taki płot na żywo? Chyba nie, bo przecież nawet w zwykłym, niezadaszonym płocie płyty służą jedynie do wypełnienia przestrzeni między słupami ;l

Porządnie zabetonowane słupy są nie do ruszenia.

Napisano
  • Autor

Ja bym się wręcz bał to stawiać dopóki konstruktor mi nie przeliczy.

No i to jest regularna budowa normalnego garażu ze wszystkimi konsekwencjami.

Firmy, które proponują budowę takich garaży z płyt betonowych oferują grubsze słupy od standardowych, dodatkowo wstawiają na końcach kotwiczenia pod montaż dachu. 

Napisano

Chyba bym wolal wiate z 2 scianami i trzecia azurowa oraz otwartym wjazdem. Bez zgloszenia, bez pozwolenia, bez podatku.

Napisano

Chyba bym wolal wiate z 2 scianami i trzecia azurowa oraz otwartym wjazdem. Bez zgloszenia, bez pozwolenia, bez podatku.

dokładnie

robiłem wiatę z tych betonowych ogrodzeń pod przyczepkę

wiata przyklejona do budynku gospodarczego więc było łatwiej

dach opiera się na słupach od ogrodzenia, wsadzone są 3segmenty, reszta zrobiona ażurowo z drewna

stoi już kilka lat i nic się nie dzieje 

wg nowelizacji PB na garaż/budynek gospodarczy do 36m2 chyba tylko zgłoszenie, wiata bez formalności

Napisano
  • Autor

W tym garażu ma oprócz auta a wręcz przede wszystkim stać siedem rowerów o znacznej wartości. Zanim zaradzisz zapytaj o cel budynku.

Napisano

Porządnie zabetonowane słupy są nie do ruszenia.

A założymy się? Zbuduj takie coś bez wieńca pod murłatą i się zdziwisz.

Napisano

Firmy, które proponują budowę takich garaży z płyt betonowych oferują grubsze słupy od standardowych, dodatkowo wstawiają na końcach kotwiczenia pod montaż dachu.

Pytanie jeszcze jak wygląda fundament i wieniec.

Napisano

Jak dach będzie miał duży spadek, to może się rozjechać ;]

Jak dobrze zawieje to i przy małym spadku się może pięknie poskładać. ;)

Napisano

A założymy się? Zbuduj takie coś bez wieńca pod murłatą i się zdziwisz.

po co ci wieniec w konstrukcji szkieletowej ?

belka wiązarowa, murłata (a raczej płatew dolna) i wszystko stoi na słupach (dodatkowo zmieczowane)

klasyczny układ wiaty wygląd tak

wiata-drewniana-kempar-5.jpg

i nic się nie rozleżdża, mimo że wieńca nie ma

oczywiście dojdzie opór ścian, ale to też kwestia odpowiedniej konstrukcji 

Napisano

po co ci wieniec w konstrukcji szkieletowej ?

belka wiązarowa, murłata (a raczej płatew dolna) i wszystko stoi na słupach (dodatkowo zmieczowane)

klasyczny układ wiaty wygląd tak

wiata-drewniana-kempar-5.jpg

i nic się nie rozleżdża, mimo że wieńca nie ma

oczywiście dojdzie opór ścian, ale to też kwestia odpowiedniej konstrukcji

W tej wiacie słupy są złapane u góry belkami.

Napisano

W tym garażu ma oprócz auta a wręcz przede wszystkim stać siedem rowerów o znacznej wartości. Zanim zaradzisz zapytaj o cel budynku.

Ok, ok, tego żeś nie napisał wcześniej. Co prawda nie spodoba Ci się taki pomysł, ale może innym:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=831918756941762&id=189537827846528

Napisano
  • Autor

Ok, ok, tego żeś nie napisał wcześniej. Co prawda nie spodoba Ci się taki pomysł, ale może innym:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=831918756941762&id=189537827846528

Pomysł na ścianie fajny dla kogoś kto nie jeździ zbyt wiele i ma miejsce na jeden rower a nie siedem. A ten pojemnik na rowery fajny jak masz zwykłe rowery do jeżdżenia z rodziną po parku a nie całą "flotę" do różnych zadań i odpada odkładanie ich jeden na drugi bo byłoby to niewygodne w użytkowaniu, serwisowaniu, etc.