Skocz do zawartości

Kolejny grillowy temat - budowa dużego murowanego Grilla


MeMpHiS

Rekomendowane odpowiedzi

Podjęliśmy się z kolegą budowy grilla na działce u jego rodziców.
Wymagania są dosyć duże a i materiał z którego będzie budowany do łatwych nie należy:)
Grill będzie duży, sam ruszt ma mieć 80cm, do tego przynajmniej metr blatu roboczego i płyta żeliwna do gotowania np ziemniaczków.
Do jego wykonania będziemy używać głównie kamienia wapiennego, gdyż w okolicy jest go pełno, większość domów w we wsi jest z niego zbudowana, włącznie z domem na działce.
Pytań na pewno będę miał dużo, a już najwięcej o tę płytę żeliwną, na razie nie mam pojęcia jak się za nią zabrać.

W każdym bądź razie wczoraj rozpoczęliśmy prace

 

Najpierw od skoszenia tej łąki

post-138570-0-58623100-1462702179_thumb.jpg

 

później wykopanie dołu pod fundament

post-138570-0-15213400-1462702275_thumb.jpg

 

i wylania fundamentu

 

post-138570-0-64057000-1462702343_thumb.jpg

 

To jest wręcz niemożliwe jak na wsi może brakować desek do zrobienia szalunku, ale jakoś się udało:)

Zależało nam żeby wczoraj skończyć fundament, bo żaden a nas przez przynajmniej miesiąc nie będzie miał czasu, a fundament już będzie schnął.

Dobra, ale żeby nie było, od razu pierwsze pytanie.
Kolega sobie wymarzył, żeby ruszt był wkładany w prowadnice, czyli idealne były by ceowniki, chodzi o to, żeby można go było wysunąć np na 2/3 długości, wtedy zaparł by się o górę i by się nie przechylił.
Ceownik był by dobry, ale pozostaje problem z jego zamontowaniem. Dwuteownik z kolei można by wpuścić w ściany, ale jest on za gruby. Najlepszy był by dwuteownik bez jednej ścianki.
ale tak czy inaczej podobno nie robi się takich małych stalowych profili, więc pojawia się problem.
znalazłem coś takiego,

http://sklep.akces-plexi.pl/197-profil-aluminiowy-wystawowy-a-5604-17-205-12mm-4mb.html

kształt jest prawie idealny, mógł by jedynie więcej wchodzić w ścianę.
Pytanie tylko czy się nada, jest on aluminiowy i nie wiem jak się będzie zachowywał po dłuższym czasie używania.
Ewentualnie co innego możecie doradzić?

 

Na pewno będę wrzucał kolejne zdjęcia z postępu prac.
całość ma wyglądać mniej więcej tak

50d8af013716b555a66f65d41abc58f1_1000_10

wizualnie będzie pasował do całego gospodarstwa, i raczej nie powinien być przesadzony:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanow sie nad ta blacha - jesli lubisz smażyć (burger, warzywa, grzyby), to sprawdz, jak robia takie, bo mi sie wydaje, ze sa ciensze stalowe, a nie grube zeliwne:

https://www.google.pl/search?q=smazenie+burgera&client=ms-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjF6_njrMrMAhUHZCwKHdbiBoEQ_AUIBygB&biw=640&bih=279&dpr=3#tbm=isch&q=fryer+burger

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanow sie nad ta blacha - jesli lubisz smażyć (burger, warzywa, grzyby), to sprawdz, jak robia takie, bo mi sie wydaje, ze sa ciensze stalowe, a nie grube zeliwne:

https://www.google.pl/search?q=smazenie+burgera&client=ms-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjF6_njrMrMAhUHZCwKHdbiBoEQ_AUIBygB&biw=640&bih=279&dpr=3#tbm=isch&q=fryer+burger

Blacha ma być raczej do gotowania, sugerujemy się starymi plecami kaflowymi.

Do smarzenia będzie grill:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Strasznie komplikujesz sprawę wysuwania rusztu  ;]

Mi do tego wystarczył profil 20x20x3, drut 6mm i parę kawałków płaskownika  ;) i wysuwa się 90% :phi:

 

 

attachicon.gif2014-08-24 15.13.09.jpg

wydaje mi się, że prościej niż nasz pomysł się nie da:)

rysunek poglądowy

post-138570-0-29564300-1462736552_thumb.png

 

Ładnie to u ciebie wygląda, ale ruszt nie jest bezpośrednio nad paleniskiem, masz możliwość całkowitego wyciągnięcia go i zmiany wysokości?

Jak cegła klinkierowa znosi wysokie temperatury?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaki problem przykręcić ceownik do ścianki? Albo na przelot i skręcić szpilką i nakrętkami, albo kotwa mosiężna i kawałki szpilki.

Nie chce żeby od strony wsuwania rusztu wystawały jakieś łby od śrub, no i jak już wspomniałem chyba nie ma takich "wąskich" stalowych ceowników :hmm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy skok kratki o wysokość cegły nie jest zbyt duży?

Możesz ewentualnie wyspawać całą płytę z prowadnicami i tą płytę przykręcić do boków.

Cegła będzie na płasko więc skok będzie o 6cm, wydaje mi się że powinno wystarczyć?

Przy tym kamienu grubość ścianki i tak będzie miała z 30cm więc tak ułożona cegła spokojnie się zmieści

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troszkę z dupy strony się zabraliście - najpierw zrób projekt kluczowych elementów, chociażby na kartce.

Na co zwrócić uwagę:

- budowa paleniska ( z czego, jaka zaprawa, wymiary, powietrze do spalania, komin (?) )

- czy będzie wędzarnia

- jak odizolowaliście fundament od ziemi (nasiąkanie i przemarzanie)

- odporność na wodę i mróz całego grilla

- łatwy demontaż rusztu (czystość)

- magazynek drewna/węgla itp.

 

Co do waszego pomysłu - tak obcięte dwuteowniki wypadną. Raczej zrobiłbym w ten sposób, że kupiłbym ceowniki i pręt zbrojeniowy 6 lub 8, przyspawał co 15 cm kawałki 12cm do ścianki i te pręty wpuścił w fugi szamotek. Można końcówki prętów zagiąć by mieć pewność, że nie wypadnie, 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki cenne uwagi :oki: szczególnie dobry pomysł z zakrzywionymi prętami, chyba zostanie wykorzystany:) 
Wędzarni nie planujemy.
Jak już wspomniałem do samej budowy jest jeszcze trochę czasu, ogólny plan mamy, pozostaje omówić szczegóły i kupić kluczowe elementy, jak palenisko, blat roboczy czy elementy do płyty żeliwnej.
Chcieliśmy tylko, żeby fundament już schnął 
Fundament jest wylany na warstwie gruzu, co jeszcze należało z nim zrobić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@@MeMpHiS najlepiej zrobić tak jak ktoś już pisał, kupić, ceownik do niego dospawać pręty (zagiąć końce) lub płaskownik (końcówkę przeciąć na pół i każdy koniec odgiąć w innym kierunku. Jeśli dobrze zrozumiałem to środek będzie wyłożony szamotką i tutaj moje pytanie jak gruba będzie ta szamotka?

 

Co do klinkieru to ojciec też z niego murował swojego grilo-wędzoka i nic się z nim nie robi pod wpływem temperatury, bo wyłożony w środku jest szamotką

 

@@mayster_tcz teraz to i tak już po ptokach jak to mawiają. Obawiam się, że danie papy na tym etapie może spowodować jej wytapianie się pod wpływem temperatury z paleniska, a co za tym idzie niezbyt komfortowy zapach i w ogóle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Obawiam się, że danie papy na tym etapie może spowodować jej wytapianie się pod wpływem temperatury z paleniska, a co za tym idzie niezbyt komfortowy zapach i w ogóle

 

Czyli POD fundament mieli położyć papę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No można było położyć pod i wyciągnąć do poziomu gruntu. Teraz, jak nie papa, to może jakaś folia? Bo tak jak jest, jeśli teren nie jest bardzo suchy, to jesienią naciągnie wody a pierwszy mróz rozwali co mokre.

Ale co rozwali? Troche za niski ten fundament zrobil, ale to na nim ma dac pape (hydroizolacje pozioma), zeby murowany grill wody nie naciagal. Betonu mroz nie rozwali, chyba, ze lal taki chudziak.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do fundamentu to z zdjęcia ciężko odczytać jego wysokość względem poziomu ziemi. Jeśli za niski to na to bym położył papę i jeszcze raz wylewka, aczkolwiek ojciec ma normalnie na betonie wymurowanego grilla bez izolacji i nic nie popękało mimo iż naciągnął zapewne wody. Tylko wiadomo beton na fundament nie był oszczędny i zawartość cementu jest duża

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma sensu odcinac, jesli odciecia wilgoci od gruntu nie bedzie - hydroizolacje daje sie nad gruntem, jesli nie planuje sie hydroizolacji pionowej pociagnac w gore.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

W końcu ruszyliśmy z dalszymi pracami.

Pojawił się projekt

post-138570-0-54070900-1468171049_thumb.jpg

 

post-138570-0-34456700-1468171076_thumb.jpg

 

 

i wnętrze paleniska

post-138570-0-32998900-1468171181_thumb.jpg

 

 

Zebraliśmy trochę materiałów

post-138570-0-45586500-1468171468_thumb.jpg

 

post-138570-0-18413500-1468171469_thumb.jpg

 

 

i wyszliśmy z poziomu gruntu.
Fundament faktycznie wyszedł trochę głęboko, ale to nie problem.
Jeżeli powinniśmy jakoś zabezpieczyć to co jest w ziemi, to teraz jest ostatnia szansa :hmm:

 

post-138570-0-52375000-1468171470_thumb.jpg

 

post-138570-0-07934400-1468171471_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pierwszy blat na wysokości 40 cm, który będzie robił jako półka wstawiony.

post-138570-0-84314800-1468951641_thumb.jpg

 

post-138570-0-34460000-1468951642_thumb.jpg

 

Podziwiam fachowców którzy z takiego kamienia budowali piętrowe domy, czy kościoły.
Budowanie z tego przypomina składanie kilkutysięczynych puzzli, tylko elementy trochę cięższe:)

 

 

Mamy jednak problem z "metalowym" osprzętem, mianowicie rusztem i samym paleniskiem.

 

Koło nas jest zakład w którym spawają przeróżne stalowe konstrukcje.
Chcieliśmy im zlecić wykonanie kilku rzeczy, ale niestety nie jest tak różowo.
 

Sam ruszt powinien wyglądać mniej więcej jak ten z linku https://rgmet.eu/nasze-produkty/grillowanie/ruszty/ruszty-na-wymiar-do-grilla-murowanego-detail.html
 

Oczywiście są w stanie wykonać coś takiego, tylko jest kilka ale...
Profil zamknięty który jest dookoła chcą zastąpić rurką fi 20 której akurat mają dużo na stanie. W niej tak jak w linku nawiercić otwory, powkładać pręty fi 5 i zespawać razem.
Tutaj chyba w niczym to nie przeszkadza?
Drugim większym problemem jest stal z której chcą to wykonać. Podobno jest lepsza niż ta w linku, niestety nie pamiętam jej symbolu, ale podobno jest to stal nierdzewna, kwasoodporna, gastronomiczna.

Problem w tym, że jak pan nam pokazał taką rurkę, to wyglądała ona tragicznie, dokładnie tak jak tandetna rurka ocynkowana z marketu. Tłumaczył, że ona leży już długo na warsztacie każdy ją przesuwa i dlatego taka jest.

Podobno po wyczyszczeniu i delikatnym przeszlifowaniu nabierze ona połysku, ale po jej wyglądzie jakoś nie chce nam się w to wierzyć. Oczywiście można ją wypolerować, ale pan dał nam do zrozumienia, że koszty tego będą astronomiczne.
Ma szanse taki ruszt być ładny?:)

Drugim problem jest wykonanie rusztu pod palenisko.

post-138570-0-46369400-1468953001_thumb.jpg

 

Możliwości jest kilka.
centymetrowa blacha w której chcą wyciąć co 4 cm pięciomilimetrowe rowki przez które popiół będzie spadał.
Chyba będzie to brzydko wyglądać i będzie dosyć ciężkie

 

Pełne pręty fi 15 przyspawane do ramy z profili co np centymetr, tutaj problemem na pewno jest waga, na szybko liczone 35kg.

Lub własnie te rurki fi 20 ze stali nierdzewnej przyspawane do ramy z profili z tej samej stali.
Jako, że mają dużo tych rurek są w stanie to zrobić w tej samej cenie, waga spadnie do ok 13 kg.
Tylko własnie czy rurki ze stali kwasoodpornej o ściance grubości 2 mm nie przepalą się zbyt szybko?

Co będzie najlepszym rozwiązaniem?

Ostatnie na razie pytanie, czy np taka farba http://sklep.vitcas.pl/pl/p/Farba-Zaroodporna-VITCAS-czarna-400ml/86?gclid=CNek5YSWgM4CFWclcgodjDcObA 

Nada się do pomalowania stelaża z prowadnicami i szuflady na popiół?
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do grilla użyłem wkład żeliwny z pieca. Takie 2 bliżniacze kratki. Położyłem na 2 paskach ocynkowanej grubej blachy i sprawdza się to od ... 10 lat bodajże :) Nie ma sensu komplikować i w blasze wycinać paski. 

 

Wyciąłem zbędny cytat.
[Orochimaru]

Edytowane przez Orochimaru
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.