Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o wkręty do drewna, (zadaszenie tarasu).

Featured Replies

Napisano

Dobry wieczór :)

Widzę są fajne wkręty ciesielskie do drewna samowiercące, na torxa.

Pytanie czy kupić z łbem stożkowym czy podkładkowym?

Ktoś coś podpowie laikowi?

Napisano

Czarne są kruche i łatwiej korodują, a zdaje się chodzi o konstrukcję, więc długie wkręty - torx będzie idealny, a łeb, to kwestia estetyki. Stożkowe można zagłębić i zaszpachlować.

Napisano

Do drewna to brał bym tylko stożkowe, chyba że nie zależy Ci na estetyce

Napisano

Dobry wieczór :)

Ktoś coś podpowie laikowi?

Wkręty z łbem ptalerzowym mają większą powierzchnię docisku, niż stożkowe.

Dodatkowo stożkowe, mają pod spodem delikatne wypustki, by łatwiej zagłębiły się w powierzchnię drewna.

Wkręty czarne (fosfatowane) nie są wkrętami konstrukcyjnymi i tak wogóle nie powinno się stosować ich do skręcania ze sobą dwóch elementów drewnianych. Pierwotnie miały służyć wyłacznie do mocowania płyt poszycia do konstrukcji i to montażu NIEkonstrukcyjnego.

Wkręty ciesielskie czy stożkowe czy z łbem talerzowym są estetyczne, ważne, by łeb nie zagłębił się za głęboko w drewno, powinien być wkręcony równo z powierzchnią.

Wkręt z łbem talerzowym powinien być tak dokręcony, by nie załamywał włókien drewna oraz nie był przekręcony (zagłębiony) w materiale. W takim przypadku połączenie jest najbardziej trwałe.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dziękować.

Finalnie poszły ciesielskie stożkowe, bo w zasadzie wszędzie porządane było schowanie łba na równo.

Ogólnie fajny patent z tymi wkrętami, szybko, łatwo i mocno. Tylko sprzęt do wkręcania dłuższych i grubszych trzeba mieć konkret  ;]

Bo Nm to tam nie brakuje  :)

Napisano

Wkręty torx i elektryczna wkrętarka :) Komfort wkręcania niesamowity szczególnie jak masz słupy o boku kilkanaście cm i trzeba to spiąć razem. Do dachu używałem zwykłe wkręty ale gdybym mógł to zostałbym przy torxach. Niestety w miejscu montażu nie mogłem takowych kupić. Możlwie że dla małych wkrętów systemu torx nie ma ale znawcą w tej materii nie jestem. 

Napisano

Wkręty torx i elektryczna wkrętarka :) Komfort wkręcania niesamowity szczególnie jak masz słupy o boku kilkanaście cm i trzeba to spiąć razem. Do dachu używałem zwykłe wkręty ale gdybym mógł to zostałbym przy torxach. Niestety w miejscu montażu nie mogłem takowych kupić. Możlwie że dla małych wkrętów systemu torx nie ma ale znawcą w tej materii nie jestem. 

Teraz torxy są praktycznie dostępne w każdym rozmiarze. Jak budowałem altanę to prawie tylko takie kupiłem. Nie mogłem tylko namierzyć czarnych nad czym ubolewać a maczać główki w lakierze mi się nie chce..

Krawiec

Napisano

Nie wiem dlaczego ktoś jeszcze wkręty Pozidriv kupuje... Torxy są przecież przynajmniej pieć razy wygodniejsze...

Rozmiary są wszystkie - w garażu mam całą gamę, od 3.0x10mm do jakiś 200mm...

Edytowane przez grogi

Napisano

Teraz torxy są praktycznie dostępne w każdym rozmiarze. Jak budowałem altanę to prawie tylko takie kupiłem. Nie mogłem tylko namierzyć czarnych nad czym ubolewać a maczać główki w lakierze mi się nie chce..

Krawiec

Czarne wkręty, jak @@niedal pisze, są przeznaczone do mocowania płyt na stelaż... I zwykle łby są nie Pozidriv, a tradycyjne Philipsy - żeby się same wyślizgiwały...

Edytowane przez grogi

Napisano

Czarne wkręty, jak @@niedal pisze, są przeznaczone do mocowania płyt na stelaż... I zwykle łby są nie Pozidriv, a tradycyjne Philipsy - żeby się same wyślizgiwały...

To weź zamocuj to:

SDSKT.png

Fajny ozdobny łącznik w kolorze czarnym. No muszą być do niego czarne wkręty...

Krawiec

Napisano

To weź zamocuj to:

SDSKT.png

Krawiec

No co ja poradzę? W wynajmowanym domu miałem całą drewnianą podłogę poskręcaną na takie czarne - bo ładniej wyglądały :)

A do tego łącznika, nie dość że czarne, to jeszcze z płaskim łbem... 

Napisano

To weź zamocuj to:

SDSKT.png

Krawiec

Chcesz czarne, masz czarne:

https://dmxsystem.com/produkty/produkt/kategoria/wkrety-ciesielskie-gwozdzie/grupa/sdcs/

Nie dość że czarne to i jeszcze konstrukcyjne. :oki:

Napisano

To oszustwo jest bo to jest zwykły wkręt z łbem stożkowym + wielka nakrętka.

Krawiec

Napisano

To oszustwo jest bo to jest zwykły wkręt z łbem stożkowym + wielka nakrętka.

Krawiec

Ale o estetyke chodzilo, nie? Wygladaja troche, jak farmery :)