Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

projekt domu: od zera czy gotowiec+zmiany?

Featured Replies

Napisano

hej, taki projekt nam wpadło w oko:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_szum-morza-wariant-ii,3048,0,0.htm

i w zasadzie byłby ok, ale chcemy zmienić takie rzeczy:

- 2 pokoje zrobić z tych 3 co są

- trochę krótszy budynek, bo tutaj jest działka 18,60 m, a my mamy 17,4

- no i 2 miejsca postojowe (tu jest tylko 1).

Czy kupować tego gotowca i dać komuś do modyfikacji czy jednak od zera żeby ktoś to narysował?

Czy cenowo to nie wyjdzie tak samo?

Napisano

najlepiej zajechać do jakiegoś projektanta zapytać go ile kosztuje projekt domu itd. a później pokazać mu projekt i zapytać ile ten by kosztował z wzmiankami. Podejrzewam, że cena będzie taka sama ponieważ po wprowadzeniu zmian trzeba będzie znów wszystko liczyć itd. Ewentualnie odciąć garaż od domu i będzie spokój

Napisano

My dostaliśmy najtańszą ofertę na projekt indywidualny 12K zł netto bez zagospodarowania działki i uzgodnień.

Gotowiec, to jakieś 1,8-2K zł netto. Zagospodarowanie uzgodnienia - 2,5K netto. Modyfikacje - do osobnej wyceny.

Więc różnica w cenie bez modyfikacji to jakieś 10K zł. Dla nas wybór prosty zwłaszcza, że znaleźliśmy projekt spełniający bardzo dokładnie nasze wymogi. Zostały drobiazgi typu przesunięcie okna i kominka. I trochę fanaberii (np. pustka nad salonem) z których pewnie zrezygnujemy po usłyszeniu wyceny i projektu, i kosztów wykonania. Z wielu fanaberii już zrezygnowaliśmy (np. garaż w bryle - będzie wiata, płyta fundamentowa - będą standardowe ławy itd.)

Poszukaj lokalnego architekta (najlepiej ze trzech) którzy Ci wycenią wszystko.

A ogólnych dyskusji, czy lepszy gotowiec czy projekt indywidualny masz w necie na pęczki. I IMO wcale indywidualny nie jest lepszy. To, że wykonany na zamówienie nie znaczy, że wymogi zostały zrealizowane w sposób optymalny a niektóre rzeczy dokuczają dopiero, jak pomieszkasz. W przypadku projektu z katalogu opinie o tym jak się mieszka można znaleźć w necie.

Napisano

Czy kupować tego gotowca i dać komuś do modyfikacji czy jednak od zera żeby ktoś to narysował?

cenowo nie wyjdzie tak samo, indywidualny bedzie znacznie drozszy, chociaz w koszcie calej budowy to sie schowa bez sladu... a poza tym owa roznica ma szanse zwrocic sie przy budowie - robiac budynek od zera idealnie wpasujesz go w dzialke i swoje potrzeby, biorac gotowca nawet po przerobkach to niestety godzisz sie na pewne kompromisy wynikajace z zalozen projektowych ktore ciezko wyprostowac na pozniejszych etapach ;)

Napisano

Przy dużych zmianach nie ma sensu przerabiać gotowego bo to się zwyczajnie nie opłaca i nie do końca będzie to co chcecie.

Projekt gotowy ma sens jeśli wszystko się podoba lub zmiany są kosmetyczne. Wtedy dochodzi tylko koszt adaptacji co jest sprawą względnie: "groszową".

To co opisujesz to nie jest kosmetyka.

Napisano

A ogólnych dyskusji, czy lepszy gotowiec czy projekt indywidualny masz w necie na pęczki. I IMO wcale indywidualny nie jest lepszy. To, że wykonany na zamówienie nie znaczy, że wymogi zostały zrealizowane w sposób optymalny a niektóre rzeczy dokuczają dopiero, jak pomieszkasz. W przypadku projektu z katalogu opinie o tym jak się mieszka można znaleźć w necie.

kiedys kupilem projekt z biura - to co otrzymalismy to byla jakas kolejna ewolucja projektu ktorym sie chwalili na stronie, z pewnymi zmianami ktore nam juz srednio pasowaly... poniewaz nie bylo to to co widzielismy na stronie to oddalismy, a na pytanie dlaczego to nie jest to co widac w katalogu uzyskalismy odpowiedz ze to jest efekt konsultacji z ludzmi ktorzy juz postawili taki domek i ich wnioskow z mieszkania... tylko ze po zmianach z jednego pionu sanitarnego zrobily sie dwa... garaz sie skrócil o metr a po schodami pojawily sie bezsensowne (i zabudowane) nieuzyteczne pustki. Po konsultacji ze znajomym architektem uznalismy ze nie warto przerabiac do naszej wizji i dlatego oddalismy. Niestety bank nie wsparl naszej wizji i indywidualny projekt nadal pozostaje na papierze :(

Napisano

kiedys kupilem projekt z biura - to co otrzymalismy to byla jakas kolejna ewolucja projektu ktorym sie chwalili na stronie

To nie jest ani zaleta, ani wada projektu z katalogu. To jest zwyczajne oszustwo.

indywidualny projekt nadal pozostaje na papierze

Czyli masz projekt indywidualny? Ile kosztował? Co zawiera?

Bo za 1800 netto dostaliśmy:

- projektowana harakterystyka energetyczna

- projekt konstrukcji

- projekt instalacji elektrycznej

- projekt instalacji sanitarnych

- projekt instalacji wentylacji mechanicznej

- zgodę na bardzo szerokie zmiany w projekcie (wszystko, co sami potencjalnie wymyśliliśmy + standard - nie wymyśliłem jeszcze niczego, czego byśmy zmienić nie mogli).

Architekt, który nam wycenił wszystko na 12K netto 10 lat temu robił projekt znajomym. Zapłacili 4K za projekt indywidualny. Jak go zapytaliśmy, czemu sie tyle podrożył (3x +VAT w końcu) to stwierdził, że zmieniły się wymogi i teraz projekt musi zawierać dużo więcej. Że realnie on nie zarabia więcej, bo musi podwykonawców zatrudniać.

Napisano

Czyli masz projekt indywidualny? Ile kosztował? Co zawiera?

Bo za 1800 netto dostaliśmy:

- projektowana harakterystyka energetyczna

- projekt konstrukcji

- projekt instalacji elektrycznej

- projekt instalacji sanitarnych

- projekt instalacji wentylacji mechanicznej

- zgodę na bardzo szerokie zmiany w projekcie (wszystko, co sami potencjalnie wymyśliliśmy + standard - nie wymyśliłem jeszcze niczego, czego byśmy zmienić nie mogli).

Architekt, który nam wycenił wszystko na 12K netto 10 lat temu robił projekt znajomym. Zapłacili 4K za projekt indywidualny. Jak go zapytaliśmy, czemu sie tyle podrożył (3x +VAT w końcu) to stwierdził, że zmieniły się wymogi i teraz projekt musi zawierać dużo więcej. Że realnie on nie zarabia więcej, bo musi podwykonawców zatrudniać.

~11lat temu, koszt ~9kpln brutto,124metrowa 'stodola' parterowa z dwuspadowym dachem, wysokim salonem (do wysokosci dachu, doswietlona oknami dachowymi) z dwustanowiskowym garazem, calosc ustawiona tak ze dwie z trzech sypialni mialy okna na poludniowy wschod a salon ku polnocnemu zachodowi (niestety duze przeszklenia z tamtej strony, co wg obecnych standardow wychodzi ze byloby malo efektywne w kontekscie wychladzania budynku zima). W cenie oczywiscie wszystkie projekty instalacji, przy czym wentylacja klasyczna grawitacyjna (?) z kominami - wtedy jeszcze nie wiedzielismy rekuperacji. W cenie byl jeszcze zawarty bufor na zmiany ktore moglyby wyjsc w czasie budowy, szczegolnie ze mielismy watpliwosci co do koncepcji lazienki... architekt sugerowal zeby zrobic dwie mniejsze lazienki - jedna tylko do dyspozycji z naszej sypialni, a druga wspolna dla dzieci i gosci, a my wolelismy wtedy jedna wspolna duza... ale w projekcie zostala pozostawiona opcja umozliwiajaca podzielenie lazienek na pozniejszym etapie (instalacje wyprowadzil z fundamentow tak ze po postawieniu scianki i wywaleniu drzwi do sypialni nadal daloby sie bez wiekszych problemow obsluzyc obie lazienki.

Projekt gotowy ktory wtedy zamowilismy kosztowal 1.5kpln a wycene na zmiany od tego samego znajomego architekta mielismy na 500pln + 1kpln za konstruktora.

Dodatkowo na wycenie (w obu opcjach) widze 15pln/m2 za projekt wykonczenia wnetrz do poziomiu 'rozrysowania ciecia plytek i fug' ;)

Ostatecznie mam dzialke z zalanym fundamentem, podciagnietymi instalacjami a wszystko elegancko zabezpieczone nasypem ziemnym :) a my mieszkamy w mieszkaniu w jednej z bardziej zielonych dzielnic wroclawia :) i wychodzi ze budowe od nowa zaczniemy moze za 30lat jak sie na emeryture bedziemy zbierac ;)

Napisano

Tak jeszcze popatrzyłem na ten projekt, i jest jakaś ściema z energooszczędnością. Niby ma mieć 25,38 kWh(m2·rok). To niemożliwe przy takim ociepleniu. Ze 2x grubsza izolacja musiałaby być. Do tego w materiałach stoi, że wentylacja grawitacyjna. To EP będzie bliżej 100 niż 25 przy tym ociepleniu. I brak nawet podstawowych informacji o U ścian, okien, dachu.

W sumie, to chcesz wprowadzać spore modyfikacje. Poszukaj bardziej dopasowanego domu. Ja kupowałem na archeton.pl i jestem zadowolony (zadzwoń do handlowca, względem cen katalogowych dostaniesz jeszcze zniżki i gratisy).

Napisano

Oczywiście, że gotowiec + modyfikacje. Sprawdzić trzeba tylko jakość i kompletność projektu, będzie lepiej i taniej.

Napisano
  • Autor

Oczywiście, że gotowiec + modyfikacje. Sprawdzić trzeba tylko jakość i kompletność projektu, będzie lepiej i taniej.

O jakości nie można powiedzieć bez zakupienia raczej.

Zamawiając projekt otrzymam:

-    4 egzemplarze projektu architektoniczno-budowlanego ze szczegółowym opisem

-    projekt instalacji, wodno-kanalizacyjnej, c.o., elektrycznej, gazowej (jeśli występują)

-    uproszczony ślepy kosztorys – orientacyjne zestawienie materiałów, robocizny i sprzętu z podziałem na etapy budowy

-    lista zmian, które można wprowadzić w ramach adaptacji projektu

Jedyne co wymagałoby dopłaty to wg mnie::::   Projekt gruntowego wymiennika ciepła

Napisano
  • Autor

A tak w ogóle co sądzicie o takim umieszczeniu tego szumu morza wzgledem stron swiata?

Czy wszystkie pokoje (5,6,7 ponizej) z oknami na północny zachód to dobry pomysł?

Salon by miał wyjście na ogród (po prawej). Ogród to taki kwadrat 18x18 m.

Chcemy garażem podjechać na maxa do końca jak się da (3m, zlikwidujemy okno).

Zresztą obrys działki zaznaczyłem.

szum-morza-2-strony-swiata.jpg

Napisano

Aby odpowiedzieć na pytanie co wyjdzie taniej należy wiedzieć jakie praktyki panuja na lokalnym rynku.

Robiac projekt w BI, nie miało zbytnio znaczenia czy gotowiec+adaptacja czy indywidualny, bo architekci przyjęli taktykę, ze obie wersje finalnie mniej więcej tyle samo kosztowaly.

Spotkalem jakiś czas temu inwestora, któremu jakiś dziadek zrobil adaptacje i dodał piwnice za 400zl 8]

Tak profesjonalnie doklejonej, skladanej kartki z "recznie dorysowana piwnica" jeszcze nie widziałem, ale pozwolenie dostal i nawet pobudowal.

Napisano

A tak w ogóle co sądzicie o takim umieszczeniu tego szumu morza wzgledem stron swiata?

IMO zły pomysł. W salonie słońce będziesz oglądał tylko najmniejszym oknem i to w weekendy - na co dzień nie zobaczysz tam słońca, bo będziesz siadał popołudniami. Na tarasie jeszcze gorzej. W pokojach niewiele lepiej. To nie tylko światło, ale też zyski energetyczne czyli koszty ogrzewania.

Jakbym musiał ten dom stawiać na takiej działce, to obróciłbym go o 180*.

Z której strony masz wjazd na działkę? Jakie są zapisy w MPZP/warunkach zabudowy dotyczące linii zabudowy?

Napisano
  • Autor

Z której strony masz wjazd na działkę? Jakie są zapisy w MPZP/warunkach zabudowy dotyczące linii zabudowy?

Z której chcę w zasadzie (ale planowaliśmy jednak od drogi prywatnej, od dłuższego boku).

Tutaj rysunek (ale bez zachowania stron świata) jak lecą drogi i sąsiednie posesje. Czerwony prostokąt to planowany budynek, G-garaż.

Linia zabudowy to o ile wiem 5 metrów od drogi - taki musi być margines od budynku.

Dzięki za zainteresowaniem tematem.

dzialka-740-800x-od-drogi-pryw.png

Napisano
  • Autor

Pytałeś w gminie, czy będziesz mógł zrobić zjazd z drogi gminnej na swoją działkę?

Nie, jeszcze tego nie uzgadniałem. Ale zakładam, że jednak tak, bo sąsiedzi "powyżej" (na rysunku tym odręcznym) mają tak właśnie to zorganizowane (w sumie oni nie mają wyboru, bo mają dostęp tylko do tej drogi publicznej).

Dokładny status tej drogi (gminna, miejsca, jakaś inna) nie jest mi znany do końca, ale na pewno jest to publiczny teren a nie prywatny.

Napisano

Jak dobrze rozumiem, to droga publiczna jest od północnego wschodu?

Jak się da, to robiłbym zjazd z drogi publicznej i garaż jak najbliżej tej drogi. Czyli odwrotnie, niż ustawiłeś. Do tego jak chcesz powiększyć garaż, to wjazd zrobiłbym na wprost. Zostaje Ci teren do zabawy osłonięty domem od drogi publicznej, od południa. Taras od południa. Robi się IMO bardzo dobre ustawienie.

Wjazd od drogi prywatnej to potencjalne problemy - ktoś rozjeździ, ktoś nie odśnieży, ktoś rozkopie bo akurat gaz/wodę/kanalizację prowadzi i zapomni na kilka dni/tygodni itp. itd.

Napisano

Z której chcę w zasadzie (ale planowaliśmy jednak od drogi prywatnej, od dłuższego boku).

Tutaj rysunek (ale bez zachowania stron świata) jak lecą drogi i sąsiednie posesje. Czerwony prostokąt to planowany budynek, G-garaż.

Linia zabudowy to o ile wiem 5 metrów od drogi - taki musi być margines od budynku.

Dzięki za zainteresowaniem tematem.

to jeszcze pozostaje kwestia 'linii zabudowu' ktora moze spowodowac ze sie bedziesz musial przysunac do drogi gminnej, albo jeszcze inaczej umiejscowic budynek :(

a jeszcze ci powiem ze na tak ulozona dzialke to chyba uklad tego domu nie pasuje... sypialnie najlepiej miec od (poludniowego) wschodu, fajnie sie rano wstaje jak ci sloneczko zaswieci ;), salon i taras raczej od (polnocnego) zachodu - zwykle siedzisz po poludniu wiec lepiej miec wtedy swiatlo na tarasie a nie cien od domu... Garaze, slepe sciany itp od (polnocnego) zachodu - wtedy sie najmniej wychladza budynek. Wjazdy do garazu najlepiej na wprost od glownej drogi, zeby nie krecic za wiele, no i dobrze byloby miec mozliwosc wjechania za dom... ;)

Trzeba to jakos pogodzic i wlasnie dlatego moim zdaniem indywidualny jest przyjazniejszy na pozniejszym okresie mieszkania ;)

Napisano

O jakości nie można powiedzieć bez zakupienia raczej.

Zamawiając projekt otrzymam:

-    4 egzemplarze projektu architektoniczno-budowlanego ze szczegółowym opisem

-    projekt instalacji, wodno-kanalizacyjnej, c.o., elektrycznej, gazowej (jeśli występują)

-    uproszczony ślepy kosztorys – orientacyjne zestawienie materiałów, robocizny i sprzętu z podziałem na etapy budowy

-    lista zmian, które można wprowadzić w ramach adaptacji projektu

Jedyne co wymagałoby dopłaty to wg mnie: :::   Projekt gruntowego wymiennika ciepła

Skoro masz zakres to możesz spytać projektanta o koszty indywidualnego. Z gotowymi jest taki plus, że te projekty potrafią być dopracowane, jeżeli projekt jest od kilku lat na rynku to jest duża szansa, że w rysunkach, opisach i zestawieniach nie ma błędów. Często też bywa tak, że te projekty to któraś tam iteracja i mają poprawki /uwagi użytkowników - którzy zbudowali i mieszkają w danym domu. Nie jesteś wtedy świnką doświadczalna a bazujesz na doświadczeniach innych. Dla mniej zaletą było też to, że znalazłem rozległe forum swojego projektu, gdzie uzyskałem dużo cennych informacji, mogłem też pojechać i zobaczyć jak mój projekt wygląda "na żywo", porozmawiać z właścicielami.

Moja ekipa i kierownik chwalili też szczegółowość projektu, mnogość rysunków, wielu rozrysowanych szczegółów. W indywidualnym ciężko z tym, choć bywa oczywiście różnie.

Do listy zmian chyba też jest potrzebne oświadczenie projektanta, że zgadzają się na owe zmiany. W twojej rozpisce chyba jeszcze brakuje proj wentylacji.

Napisano

Czy wszystkie pokoje (5,6,7 ponizej) z oknami na północny zachód to dobry pomysł?

Salon by miał wyjście na ogród (po prawej). Ogród to taki kwadrat 18x18 m.

Zresztą obrys działki zaznaczyłem.

szum-morza-2-strony-swiata.jpg

Jak masz wzjazd od południa to kiepsko. Sam próbowałem dopasować proejkty do działek, którymi byłem zainteresowany, ale wjazd od południa na małej działce psuł często koncepcje. Ja bym tutaj dał lustrzane odbicie; do garazu wjeżdzał od części wschodnio - południowej taras miał od zachodu.

Napisano

Jak masz wzjazd od południa to kiepsko.

Ja w takiej sytuacji zrezygnowałem z garażu w bryle. Będzie wiata przy wjeździe a dom daleko od drogi.

Ale tu nie ma tego problemu, jak da się zrobić zjazd z drogi publicznej, co jest IMO najlepszym tu wyjsciem.

Napisano

Ja w takiej sytuacji zrezygnowałem z garażu w bryle. Będzie wiata przy wjeździe a dom daleko od drogi.

Ale tu nie ma tego problemu, jak da się zrobić zjazd z drogi publicznej, co jest IMO najlepszym tu wyjsciem.

Można i tak, ale czasem działka nie pozwala na to :(

Napisano

sypialnie najlepiej miec od (poludniowego) wschodu, fajnie sie rano wstaje jak ci sloneczko zaswieci

widzisz, a ja uważam dokładnie odwrotnie ;] Jak ogólnie uwielbiam słońce i spędzanie czasu na potwierzu, tak nie znoszę jak mi się rano robi jasno w sypialni i słońce świeci w okna. Dlatego sypialnię mamy od zachodu ;]

Napisano

widzisz, a ja uważam dokładnie odwrotnie ;] Jak ogólnie uwielbiam słońce i spędzanie czasu na potwierzu, tak nie znoszę jak mi się rano robi jasno w sypialni i słońce świeci w okna. Dlatego sypialnię mamy od zachodu ;]

No tak. Każdemu według potrzeb. ;) ja przez pół życia mieszkałem w bloku pozaslanianym przez inne bloki i przez cały dzień miałem ciemno. Dopiero wieczorem w lecie czasami widziałem słońce ;) dlatego teraz mam widne mieszkanie, z sypialnia od północnego wschodu a salon od południowego zachodu. I jedyny mój problem ze mi trochę bloków dostawili i na tarasie od salonu mam bezpośrednie słońce "tylko" miedzy 11 a 17 bo potem słońce zachodzi za drugi blok ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk