Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakiej wielkości felgi do Scenica zapodać :D?

Featured Replies

Napisano

Njachętniej bym chciał fabryczne fajnie jak by były 16 " ale z tego co widzę większość 17" w ogóle montowali w scenicach 16" alu ? 

Napisano

Wiekszosc to 16"

Napisano
  • Autor

Wiekszosc to 16"

Ty no to pokaż jakie bo co ja pacze to 17 :-( a mam fajne opony i szkoda by było mi się ich pozbywać.

Napisano

Ja tam bym się w 18ki nie pchał. Fajnie wygląda, ale nie ma opcji - będzie to odczuwalne i na kierownicy (na koleinach), i ogólnie na budzie (dziurawe drogi i kurtyzany lecące w powietrze), a i spalanie będzie większe, bo wąskie to one raczej nie będą.

Jeździłem 2 lata na 18kach w beemce i już nie chce ;] Chyba, że naprawdę większy balon, a nie niski profil i nie za szerokie to bym się zastanowił.

Napisano

najlepiej takie które nie będą przyprawiały o śmiech. Dobierz pod hamulce by ładnie się komponowały. 

Napisano

Ja tam bym się w 18ki nie pchał. Fajnie wygląda, ale nie ma opcji - będzie to odczuwalne i na kierownicy (na koleinach), i ogólnie na budzie (dziurawe drogi i kurtyzany lecące w powietrze), a i spalanie będzie większe, bo wąskie to one raczej nie będą.

Jeździłem 2 lata na 18kach w beemce i już nie chce ;] Chyba, że naprawdę większy balon, a nie niski profil i nie za szerokie to bym się zastanowił.

fabryczny 215/45R18 :) w C4GP nieodbiegało od fabrycznego 215/50R17 :) ale jak wyglądało :)

Napisano

Phiii tam 18...w nowym scenicu są w standardzie 20 cali :phi: :phi: :phi:

Napisano

Phiii tam 18...w nowym scenicu są w standardzie 20 cali :phi: :phi: :phi:

ale na jakim BALOONIE :)

Napisano

ale na jakim BALOONIE :)

Zdaje sie 205/55 wiec nie ma dramatu przy tak duzej feldze. Pokaźne kółka :jem:

edit; raczej 195/55?

Napisano

Zdaje sie 205/55 wiec nie ma dramatu przy tak duzej feldze. Pokaźne kółka :jem:

edit; raczej 195/55?

i tarcza 280-300mm :hehe:

Napisano

Przerost formy nad trescia ;]

Nie prawda, jest to zabieg celowy, aby wszystko było proporcjonalne. Nie zdecydowali sie na mniejsze koła nawet w najtańszej wersji, poniewaz jak mówia zaburzylło by to proporcje. Czyli na małych kółkach wyglaało by to jak wózek na zakupy

Np. Ford Grand C-Max

828416927_2_1080x720_trend-15-ecoboost-1

a tu patrz jak fajnie

2016-Renault-Scenic-side-at-the-2016-Gen

Napisano

C4GP na 18" (225/45R18) przy tarczy 302 mm wyglądało tak

IMAG0526-la.jpg

IMAG0674-la.jpg

Edytowane przez jedrocha

Napisano

C4GP na 18" (225/45R18) przy tarczy 302 mm wyglądało tak

IMAG0526-la.jpg

IMAG0674-la.jpg

klocki wymieniasz bez zdejmowania koła :hehe: . Dla mnie duża felga powinna być wypełniona w środku

Napisano

klocki wymieniasz bez zdejmowania koła :hehe: . Dla mnie duża felga powinna być wypełniona w środku

....i co ? ......miałem wypełnić pakułami ? czy woreczkami z piaskiem ... ? czy może "przydrutować" tarcze 350-370 ?

Edytowane przez jedrocha

Napisano

No racja lepiej jakby 15 wstawili

nie, 13" :)

Napisano

No racja lepiej jakby 15 wstawili

nie wystarczy 16 z większym profilem opony

Napisano

....i co ? ......miałem wypełnić pakułami ? czy woreczkami z piaskiem ... ? czy może "przydrutować" tarcie 350-370 ?

wystarczyło zrobić przeróbkę hamulców np. na bręmbo.Wtedy wygląd jest  :ok: http://i136.photobucket.com/albums/q169/tmtbucket/brakes1.jpg

Mi po głowie chodzi montaż z V6 od 607 ewentualnie z C8

Napisano

nie wystarczy 16 z większym profilem opony

I jak to bedzie wyglądać [emoji51]

Spuszczone z krzyża

Napisano

wystarczyło zrobić przeróbkę hamulców np. na bręmbo.Wtedy wygląd jest  :ok: http://i136.photobucket.com/albums/q169/tmtbucket/brakes1.jpg

Mi po głowie chodzi montaż z V6 od 607 ewentualnie z C8

i co ? uważasz że różnica 302 (C4GP) a 330 (P607) byłaby w odbiorze zauważalna :) 15 mm na stronę ? nie żartuj, PROSZĘ.

Gdyby to było 400 to, tak różniłoby się znacząco....

PS

C8 z V6 ma tarcze 310 mm :) więc żadna różnica

Edytowane przez jedrocha

Napisano

Jest przepaść weź do reki 300 i 330 zobaczysz różnicę, zresztą porównaj swoją felgę a tą  z mojego linka. Zaciski Brembo w C8/807 wyglądają obłędnie a różnica będzie, seria 285 mm :facepalm: to w Bravo mam więcej. 

Napisano

no ale montować większe hamulce tylko po to żeby koło ładniej wyglądało? :hmm:

Napisano

żeby zachować równowagę, a zwiększenie skuteczności ukł. hamulcowego nie zaszkodzi.

mi osobiście duże koła z małymi hamulcami nie podobają się, tak samo podwójne wydechy w autach gdzie siedzi silnik 1.6-1.8 litra i mocy rzędu 150-170KM. :facepalm:  mamy teraz modę przerostu formy nad treścią

Napisano

żeby zachować równowagę, a zwiększenie skuteczności ukł. hamulcowego nie zaszkodzi.

mi osobiście duże koła z małymi hamulcami nie podobają się, tak samo podwójne wydechy w autach gdzie siedzi silnik 1.6-1.8 litra i mocy rzędu 150-170KM. :facepalm:  mamy teraz modę przerostu formy nad treścią

z tym się zgadzam, można też wrzucić felgi zasłaniające hamulce i problem sam się rozwiązuje :oki:

Napisano

Musiałbym mieć nierówno pod sufitem żeby wsadzić większe tarcze hamulcowe by lepiej prezentowały się felgi...