Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony, zestawem naprawczym do runflat-ów?

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się, czy w moim pojeździe z runflatami (takie były na wyposażeniu w chwili przejęcia, a w chwili obecnej opony

mają bliżej nowości niż swojego końca) nie wozić zestawu naprawczego kompresor + środek uszczelniający.

A powód jest następujący - dalekie podóże często w odludne regiony, późnym wieczorem z dotarciem u celu po północy.

Możliwości ranflatów w trybie awaryjnym - dystans do ok. 100km, prędk. do ok. 80kmh -

mile brzmią, ale mi niewiele pomogą. Na odludziu będę musiał czekać do rana na przybycie pomocy drogowej.

Zastanawiam się czy wsparcie ich właśnie takim uszczelniaczem nie podniesie trochę tych granic możliwości technicznych,

przede wszystkim dystansu możliwego do pokonania. Z drugiej strony - przy najmniej teoretycznie -

istnieje ryzyko że tą drogą raczej pogorszę sytuację niż coś polepszę. No ale nie mam argumentów

ani na jedną stronę ani na drogą. Jakie są wasze opinie?

Koło rezerwowe cieżko do zrealizowania, bo przestrzeń bagażową potrzebuję na moje rzeczy.

Poza tym targasz ten balast przez dziesiątki tysięcy km i na darmo - no i dobrze że na darmo,

lepsze to niż musieć kiedyś je potrzebować - ale paliwo palisz na ten cel, bo transport każdego gram kosztuje energię.

Małe koło awaryjne ma po stronie technicznej podobne ograniczenia i chce być wożone cały czas (energia + przestrzeń bagażowa).

Napisano

A powód jest następujący - dalekie podóże często w odludne regiony, późnym wieczorem z dotarciem u celu po północy.
A assistance nie rozwiazuje sprawy?
Napisano

Ja miałem zestaw naprawczy i kupiłem dojazdówkę - nie przydała się przez 4 lata, ale jakoś lepiej się czuję mając ją w bagażniku :)

Na szczęście miejsce na dojazdówkę było pod podłogą :ok:

Napisano

Ja miałem zestaw naprawczy i kupiłem dojazdówkę - nie przydała się przez 4 lata, ale jakoś lepiej się czuję mając ją w bagażniku

przez ostatnie 20 lat dwa razy rozerwałem bok opony - wtedy zestaw naprawczy nie daje rady ;)

Edytowane przez delco

Napisano

przez ostatnie 20 lat dwa razy rozerwałem bok opony - wtedy zestaw naprawczy nie daje rady ;)

Mnie raz zdarzyło się rozerwanie opony z boku, gdy powietrze zeszło od razu.

Inne uszkodzenia pozwalały kontynuować jazdę dopompowując powietrza.

Ale i tak wolę wozić dojazdówkę klucz i podnośnik - przyzwyczajenie do możliwości natychmiastowej zmiany koła ;]

Napisano

No tak srednio, jak zlapiesz kapcia gdzies na zadupiu w srdoku nocy...

Napisano

No tak srednio, jak zlapiesz kapcia gdzies na zadupiu w srdoku nocy...

Czyli tekst OWU że  są w ciągu godziny można sobie wsadzic? - pytam bo nie korzystałem w Assistance przy oponach - korzystalem ze swiateł (spalone żarówki mijania) i skończyło sie na lawecie/hotelu/ASO oraz przerwie 12 godzinnej w podrózy ;)

Napisano

Czyli tekst OWU że  są w ciągu godziny można sobie wsadzic? - pytam bo nie korzystałem w Assistance przy oponach - korzystalem ze swiateł (spalone żarówki mijania) i skończyło sie na lawecie/hotelu/ASO oraz przerwie 12 godzinnej w podrózy ;)

Nawet jesli przyjada w ciagu godziny to co poradza?

Przeciez nie maja na stanie wszystkich mozliwych rodzajow opon, a wulkanizacje 24h tez nie sa az tak powszechne...

Ja bez min dojazdowki nie wypuszczam sie poza miasto ;]

Napisano

Ja bez min dojazdowki nie wypuszczam sie poza miasto

Ja też nie ;) - dlatego pytam jak to działa w praktyce ;)

Napisano

Nawet jesli przyjada w ciagu godziny to co poradza?

Przeciez nie maja na stanie wszystkich mozliwych rodzajow opon, a wulkanizacje 24h tez nie sa az tak powszechne...

Ja bez min dojazdowki nie wypuszczam sie poza miasto ;]

Taki przypadek mieli Polacy w DK jadąc jakimś starszym busem...

Opona rozwalona na autostradzie bodajże w piątek w nocy...

Assistance przetransportowało busa na parking do najbliższej wulkanizacji, pasażerów do hotelu.

Akurat się zdarzyło, że najtańsze wolne pokoje były w jednym z najdroższych hoteli w mieście.

Dodatkowo, transport potem z hotelu do serwisu także na koszt assistance...

Poszkodowani musieli jedynie pokryć koszt opon. Reszta kosztów, znacznie wyższa niż wartość opon poszła na koszt assistance...

Napisano

Assistance przetransportowało busa na parking do najbliższej wulkanizacji, pasażerów do hotelu.

Akurat się zdarzyło, że najtańsze wolne pokoje były w jednym z najdroższych hoteli w mieście.

Dodatkowo, transport potem z hotelu do serwisu także na koszt assistance...

Poszkodowani musieli jedynie pokryć koszt opon. Reszta kosztów, znacznie wyższa niż wartość opon poszła na koszt assistance...

Ja wiem, ze to dziala :)

Ale zamiast zmienic kolo w 30min, to wszystko razem trwalo pewnie caly dzien ;]

Napisano

Ja wiem, ze to dziala :)

Ale zamiast zmienic kolo w 30min, to wszystko razem trwalo pewnie caly dzien ;]

Nawet więcej, bo ruszyli dopiero w poniedziałek, jak się wyspali, a serwis zaczął pracować...

Za darmo mieli, dwa noclegi (bo to jednak w sobotę wieczór było), śniadania, jak i całą niedzielę na zwiedzanie miasta... ;]

Napisano

Ale problem lezał w nietypowosci opony? czy też w tym ze była sobota wieczorem niezalenie od rodzaju opony?

Napisano

Ale problem lezał w nietypowosci opony? czy też w tym ze była sobota wieczorem niezalenie od rodzaju opony?

Nie wiem dokładnie. Ale niezależnie od tego co było przyczyną, postępowanie byłoby identyczne. Nieważne czy trzeba czekać na oponę, czy na serwis...

Napisano

Nie wiem dokładnie. Ale niezależnie od tego co było przyczyną, postępowanie byłoby identyczne. Nieważne czy trzeba czekać na oponę, czy na serwis...

Ależ właśnie dlatego pytam - bo nie wiem czy jadąc do danii musze kupić starego busa  ;) czy tez moge jechac nowym samochodem ;)

Napisano

Ależ właśnie dlatego pytam - bo nie wiem czy jadąc do danii musze kupić starego busa  ;) czy tez moge jechac nowym samochodem ;)

Możesz jechać nowym, jak nie będzie miał kto opony wymienić, to zwiedzanie masz w pakiecie... ;]

Napisano
  • Autor

W środku weekendu środek nocy, albo dni świąteczne? Do rana będę na nich czekać.

A i tak przyjadą i dowiozą do najbliższej miejscowości z hotelem i warsztatem.

Napisano
  • Autor

Nie szukam panaceum na wszystkie problemy.

Napisano

Nawet więcej, bo ruszyli dopiero w poniedziałek, jak się wyspali, a serwis zaczął pracować...

Za darmo mieli, dwa noclegi (bo to jednak w sobotę wieczór było), śniadania, jak i całą niedzielę na zwiedzanie miasta... ;]

Super sprawa, jedziesz na tydzień na narty, hotel zapłacony i zamiast od niedzieli rano śmigać po górkach zaczynasz we wtorek. 2 dni z 6 poszły się paść.

Napisano

Super sprawa, jedziesz na tydzień na narty, hotel zapłacony i zamiast od niedzieli rano śmigać po górkach zaczynasz we wtorek. 2 dni z 6 poszły się paść.

Ta, a bez assistance lepiej? 

Laweta na własny koszt, szukasz warsztatu, kiblujesz w aucie na parkingu i czekasz aż otworzą... 

Napisano

Ta, a bez assistance lepiej? 

Laweta na własny koszt, szukasz warsztatu, kiblujesz w aucie na parkingu i czekasz aż otworzą... 

Lepiej z kołem. 15 min. zakładasz i jedziesz dalej.
Napisano

Lepiej z kołem. 15 min. zakładasz i jedziesz dalej.

Tylko, że mowa była o przypadkach, kiedy tego koła z różnych powodów nie ma.A jak będziesz miał pecha, to złapiesz dwie gumy...

Napisano

Poza tym targasz ten balast przez dziesiątki tysięcy km i na darmo - no i dobrze że na darmo,
lepsze to niż musieć kiedyś je potrzebować - ale paliwo palisz na ten cel, bo transport każdego gram kosztuje energię.

Zaciekawił mnie ten fragment.

Czy opony typu run flat nie są przypadkiem dużo cieższe od normalnych?

Felga też nie musi być jakoś inaczej zbudowana, a przez to cięższa?

Z rowerowego świata wiem, że masa rotująca dużo bardziej zabiera energię niż bidon zamontowany na ramie ;)