Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fluence - stuki ze słupka albo drzwi

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich! Mam niemały problem :/ Który doprowadza mnie do szału. Otóż słyszę, ze słupka B albo z przednich lewych drzwi, trzask/stuk kiedy koło wjeżdża w dziurę. Czasem an w miarę równej drodze, czasem potrzeba polnej, a czasem znienacka nie wiadomo dlaczego (np. zakręt i małe wgłębienie w drodze). Efekt i uczucie jest trochę takie, jakby samochód się łamał wacko.gif Ciężko to opisać. Myślałem że to trzaski z tapicerki, bo robiłem wygłuszenie i montowałem lepsze głośniki, wiec zdemontowałem: tapicerkę obu drzwi, głośniki z dystansami, wymacałem czy to nie coś w drzwiach, listwy plastikowe przy podłodze, dolną (czarną) listwę słupka B... Za żadne skarby nie mogę tego zlokalizować. Jeździłem z otwartymi przednimi i tylnymi drzwiami - też stuka (chociaż wydaje mi się, że jak się otworzy przednie, to trudniej ten stuk zreprodukować, ale jest). Odchylałem/wyjmowałem uszczelki drzwi. Sprawdzałem czy to nie lata coś w drzwiach, popodklejałem co się da gąbeczką z klejem. Posprawdzałem wszelkie spinki, zatrzaski, trzymacze przewodów itp. 

Co to może być? Pomocy bo oszaleję! wacko.gif 

Chcę jeszcze zdemontować górną (białą) osłonę słupka B, ale nie wiem jak zdjąć osłonę górnego mocowania pasa. Service manual mówi, żeby po prostu w górę pociągnąć, ale za żadne skarby tego zdjąć nie mogę.

Kolejny problem: coś trzeszczy w tylnym lewym słupku, zdjąłem osłony, popodklejałem gąbeczką co się da, ale to jakby coś w środku słupka :/ 

Napisano

A stukało przed tym jak zmieniałeś głośniki i dawałeś wygłuszenie? Bo jak nie to jednak wina ponownego montażu.

Napisano
  • Autor

A stukało przed tym jak zmieniałeś głośniki i dawałeś wygłuszenie? Bo jak nie to jednak wina ponownego montażu.

Ciężko powiedzieć. To wcale nie takie oczywiste, bo co może stukać? Nowy głośnik? Zdemontowałem go i też stuka. Cała tapicerka, boczki, plastiki na progach nawet, wszystko co było ruszane do montażu jest zdjęte i dalej stuka.

Luzu na zawiasach drzwiowych nie masz?

Okleiłem dzisiaj rygle (te "ucha" na których zatrzaskuje się zamek) taśmą i dalej to samo. Ruszałem drzwiami góra-dół i nie wyczułem żadnego luzu. Może za słabo?  :nie_wiem:

Napisano

Zdejmij drzwi na jazdę próbną i wtedy będzie pewność czy dźwięk jest z drzwi ;]  :ok:

Napisano
  • Autor

Jeździłem już z otwartymi i też stuka :D Jakieś pomysły? 

Napisano

Jeździłem już z otwartymi i też stuka :D Jakieś pomysły? 

Moze mocowanie pasow sie poluzowalu w slupku?

Napisano

Skad pewnosc ze w slupkuB.

Po maglownicach dzwieki sie potrafia niesc jak glypie po calym samochodzie.

Czy siedziales na innym miejscu w aucie niz kierowcy i ktos inny prowadzil?

Co z gwaltownym przyspieszaniem hamowaniem i gwaltownymi zakretami. Pytam pod katem sil wywolujacych dzwiek. Masz generalnie uogolniajac 6 kierunkow wektorow sily: gora/dol lewo/prawo przod/tyl. Z tego co piszesz to dziala przy ruchu gora/dol... Ktore elementy auta moga pracowac w tych kierunkach?

Napisano

Sprawdź śruby mocujące szyny przedniego fotela do podłogi...

Napisano
  • Autor

Czy siedziales na innym miejscu w aucie niz kierowcy i ktos inny prowadzil?

Tak, w każdym :)

Co z gwaltownym przyspieszaniem hamowaniem

Nie stuka

gwaltownymi zakretami.

Nie stuka, chyba że na dziurze

Sprawdź śruby mocujące szyny przedniego fotela do podłogi...

Sprawdzę jutro jak z serwisu odbiorę. Oczywiście nie wiedzą co to, jeździć aż zacznie bardziej... 

Napisano

Nie stuka

->Czyli belka mocowania silnika np odpada z poduszkami raczej

Nie stuka, chyba że na dziurze

->Czyli szukamy czegoś co może się ruszać GÓRA-DÓŁ a nie do przodu i do tyłu oraz na boki

Sprawdzę jutro jak z serwisu odbiorę. Oczywiście nie wiedzą co to, jeździć aż zacznie bardziej... 

->Gdyby siedział na innych fotelach to by wyczaił chyba

Jak dociskasz jakeiś elementy wnętrza się ucisza przy dziurach? - w sensie szukamy teraz wewnątrz i na zewnątrz

Dzwięk metaliczny, przytłumiony metal, skrzypienie, trzask, terkot....

Jak góra-dół to może na jakieś trzęsawki/szarpaki się umówić do jakiejś stacji diagnostycznej i namierzać w najbardziej sprzyjających stukaniu warunkach będzie łatwiej

Z ciekawostek i swierszczy od znajomych:

-rolka pasa zwijająca-pomogl silikon w sprayu

-spręzynka przy dzwigni ręcznego-pęknięta, wymiana

-lużne śrudby fotela własśnie jak tu kolega podpowiada

-karta parkingowa, która wpadła w konsolę centralną pod/między popieelniczkę a kosolę

-jakieś śrubki od klamotów tałatające się w belce/podłużnicy/kratownicy (takie stalowe z dzurami) między tylnimi fotelami a bagażnikiem...

Szukajcie a znajdziecie!

Co za auto?

Edytowane przez Fili_P

Napisano

Ja znalazłem jakieś 20 sztuk baterii AA we wnęce na koło zapasowe pod koło, a hałas był straszny. ;]

Napisano
  • Autor
Jak dociskasz jakeiś elementy wnętrza się ucisza przy dziurach? - w sensie szukamy teraz wewnątrz i na zewnątrz

Nie, nie znalazłem niczego, czego dociskanie by pomogło, a uwierz mi że szukałem :D

Dzwięk metaliczny, przytłumiony metal, skrzypienie, trzask, terkot....

Jak twardy plastik o metal, z lekkim pogłosem, pojedynczy stuk, albo trzask

-rolka pasa zwijająca-pomogl silikon w sprayu

Zdemontowany cały pas, to nie to :)

spręzynka przy dzwigni ręcznego-pęknięta, wymiana

Nie ta strona, na 100% z lewej

lużne śrudby fotela własśnie jak tu kolega podpowiada

Sprawdzę  :ok:

Co za auto?

Fluence 2015. Serwis szukał łącznie ze 4 godziny i nie znalazł, ja szukałem 3 dni. Być może jakieś łączenie blach gdzieś - oglądał to ich blacharz i powiedział, że nic nie mogą znaleźć, najlepiej jeździć aż się nasili, jeśli to łączenie blach to nasili się na pewno. To występuje raczej nieczęsto, np. dzisiaj raz, może dwa pojedyncze  stuki przed cały dzień jazdy; innym razem, na polnej drodze, kilka razy pod rząd. Nie przeszkadza mi to specjalnie, ale ciekawość mnie zżera, co to    :hehe:

Ja znalazłem jakieś 20 sztuk baterii AA we wnęce na koło zapasowe pod koło, a hałas był straszny.

W Toyocie trzeszały zatrzaski którymi złączone były plastiki na konsoli środkowej - wystarczyła odrobina smaru miedzianego, poza tym nic a nic w 13-letnim aucie nie skrzypi, stuka, piszczy. Może dlatego wkurzają mnie dźwięki w Renault.

W Skodzie, dziecko poprzedniego właściciela wcisnęło złotówkę do CD radia  ;l  W Hondzie była niedokręcona śrubka pod konsolą środkową, co ciekawe w dokumentacji było, że serwis tego od nowości szukał, a ja znalazłem po 8 latach    ;l

Dzisiaj serwis wziął sobie za punkt honoru znalezienie przyczyny trzeszczenia (jakby ktoś aluminium gniótł) w tylnych słupkach. Po 2 godzinach znaleźli, chylę czoła przed Uni-Car w Bydgoszczy    :ok: Wprawdzie wymagało to małej kłótni z pracownikiem serwisu przez telefon i interwencji kierownika, ale znaleźli, szacunek za załatwienie sprawy    :ok: Bardzo lekko skrzypiał też fotel pasażera jak się go naciskało, również usunęli bez dyskusji    :ok:

Ot, to nie Lexus. Wszystkie nowe samochody klasy B i C jakimi ostatnio jeździłem, miały takie rzeczy, również nowe albo max 2-letnie. Ech. 

Edytowane przez teg

• 2 lata później...
Napisano

Witam wszystkich.
Temat jest już może przedawniony, ale mam identyczny problem z którym borykał się Teg i chciałbym prosić o pomoc w jego rozwiązaniu.
 Moje auto to Fluence z 2015r.  Kupiłem go dwa miesiące temu i już na drugi dzień usłyszałem charakterystyczne stuki, pochodzące z okolic słupka B (słychać je wyraźnie nad lewym uchem kierowcy), ale pierwszą rzeczą, na której się skupiłem była aktywacja Android Auto oraz kamery cofania w R-Link. Teraz przyszedł czas, by zająć się tym stukami, bo stają się coraz bardziej irytujące. I tu moja prośba, głównie chyba do Tega, bo on zapewne wie, co serwis stwierdził jako przyczynę tych stuków. Chętnie odwzajemnię się pomocą w aktywacji AA ora kamery cofania w tym aucie.

Napisano
4 minuty temu, witton napisał:

Witam wszystkich.
Temat jest już może przedawniony, ale mam identyczny problem z którym borykał się Teg i chciałbym prosić o pomoc w jego rozwiązaniu.
 Moje auto to Fluence z 2015r.  Kupiłem go dwa miesiące temu i już na drugi dzień usłyszałem charakterystyczne stuki, pochodzące z okolic słupka B (słychać je wyraźnie nad lewym uchem kierowcy), ale pierwszą rzeczą, na której się skupiłem była aktywacja Android Auto oraz kamery cofania w R-Link. Teraz przyszedł czas, by zająć się tym stukami, bo stają się coraz bardziej irytujące. I tu moja prośba, głównie chyba do Tega, bo on zapewne wie, co serwis stwierdził jako przyczynę tych stuków. Chętnie odwzajemnię się pomocą w aktywacji AA ora kamery cofania w tym aucie.

Może napisz mu pytanie na priv, bo chyba zbyt często tu @teg nie zaglada...

Napisano

Miałem podobnie w astrze z 18 lat temu i opisałem to ;)

winny u mnie był jeden zgrzew , który puścił a znajdował się pomiędzy słupkiem a dachem. W tym przypadku zdjąłem podsufitkę, wkrętakiem odsunąłem od siebie blachy i wpakowałem pomiędzy silikon. Był to jeden z kilkunastu obok zgrzewów, dlatego nie chwytałem tego miejsca migomatem bo bym popalił pół samochodu .

Napisano
Dnia ‎2019‎-‎05‎-‎30 o 08:08, jareczekmtb napisał:

Jak szybę uchylisz też strzela? 

Wydaje mi się, że tak, ale potwierdzę to jeszcze raz dziś robiąc specjalny test.

Dnia ‎2019‎-‎05‎-‎30 o 06:15, Camel napisał:

Miałem podobnie w astrze z 18 lat temu i opisałem to ;)

winny u mnie był jeden zgrzew , który puścił a znajdował się pomiędzy słupkiem a dachem. W tym przypadku zdjąłem podsufitkę, wkrętakiem odsunąłem od siebie blachy i wpakowałem pomiędzy silikon. Był to jeden z kilkunastu obok zgrzewów, dlatego nie chwytałem tego miejsca migomatem bo bym popalił pół samochodu .

Ja również tak to początkowo odbierałem (jakby jakiś zgrzew puścił), ale z tego, co czytam na tym oraz innych forach, to klika osób poradziło już sobie z tym problemem - np. kolega teg, który niestety ostatnio nie odwiedza zbyt często tego forum. Inni natomiast użytkownicy Megane 3 oraz Fluence wspominali tylko (ale bez istotnych szczegółów), że przyczynę udało im się usunąć np. przez smarowanie zamka drzwi lub wstrzykując różne "psikadła" w profil słupka B.

Napisano

Sprawdziłem.
Przy uchylonej szybie również słychać - tyle, że stuki te są trochę mniej wyraźne z racji zewnętrznych odgłosów.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Cześć, znalazłeś przyczynę? 

Tak jak napisałem na priv - ja lałem smar/olej na zgrzewy po zdjęciu plastików ze słupka, nic nie pomagało, a srogą zimą przestało samo - tak mi serwis sugerował że przestanie i przestało. A już pół auta rozbebeszyłem i włosy rwałem. Mało mnie to w depresję nie wpędziło 😖 🤣 To prawie na pewno jakieś zgrzewy.